چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
ارزیابی پایگاه اجتماعی اصولگرایان
آیا اصولگرایان در این دور از انتخابات ریاست جمهوری همانند انتخابات دولت نهم، مجلس هفتم و هشتم و شورای دوم و سوم پیروز میشوند؟
پاسخ به این سئوال مستلزم ارزیابی پایگاه اجتماعی اصولگرایان در این انتخابات است.
پایگاه اجتماعی اصطلاحی است که در جامعهشناسی به تفاوتهای میان گروههای اجتماعی از نظر احترام یا اعتبار اجتماعی اطلاق میگردد. پایگاه به ارزیابیهای ذهنی افراد از اختلافات اجتماعی بستگی دارد و همیشه از درآمد و دارایی نشات نمیگیرد.پایگاه به وسیله شیوههای گوناگون زندگی گروهها تعیین میگردد.تمایز پایگاهی اغلب از تقسیمات طبقهای مستقل است و احترام اجتماعی میتواند مثبت یا منفی میباشد.
گروههای بلندپایه که دارای امتیازات مثبت هستند؛همه گروهبندیهایی را در برمیگیرند که در نظم اجتماعی از اعتبار اجتماعی بالا برخوردارند.
در این پارادایم پایگاه اجتماعی یک جریان سیاسی به میزان حمایتها و منابعی گفته می شود که در هنگام انتخابات و یا هر امر سیاسی دیگری در پشتیبانی از آن جریان شکل می گیرد.
بیتردید اگر دولت و مجلس تمامی رفتارهای خود را در یک پارادایم سیاسی تعریف میکردند امروز نه تنها پایگاه اجتماعی اصولگرایان تقویت نمیشد، بلکه بخش معتنابهی از آن نیز تخریب میگشت
بر اساس آخرین نظرسنجی ها احمدی نژاد نه تنها محبوبیت خود را از دست نداده است بلکه روز به روز نیز بر پایگاه اجتماعی خود افزوده است..
دولت نهم با این رویکرد بر سر کارآمد که سیاسی کاری به معنای مذموم آن را به حداقل برساند. عمده فعالیتها و اقدامات دولت به حوزههای مختلف اقتصادی معطوف گشت و عدالت محوری جایگزین شعارهای سیاسی دولت سابق شد.
مجلس هفتم و هشتم ضمن پایبندی به اصول نیز همگام با دولت در راستای رفع دغدغههای مقام معظم رهبری در مورد معضلات و مشکلات اقتصادی مردم به بازیهای سیاسی و حواشیهای کاذب چندان میدان نداد و توانست تا حد ممکن خود را از سیاستزدگی برهاند.
مردم تلاشهای احمدی نژاد را دیدهاند و میدانند که چنین دستاوردی از گذشته تاکنون سابقه نداشته است. در واقع امروز برای مردم، اصولگرایان بیشتر وجهه اقتصادی و اجتماعی دارند تا سیاسی. البته این پدیده بیشتر به معنای درک اولویتهای کشور توسط اصولگرایان است که شاید رمز پیروزی آنها در این دور از انتخابات هم باشد.
عمده نظرسنجیها حکایت از آن دارد که اصولگرایان با به دست گرفتن دولت و مجلس و شورا نه تنها پایگاه اجتماعی خود را تنزل ندادهاند بلکه کرسیهای سیاسی توانسته این پایگاه اجتماعی را نیز تقویت کند
تجربه ثابت کرده است که برج عاج نشینی دولت ، برج محبوبیتش را می فرساید . در واقع رمز محبوبیت و اقبال عمومی ثابت مردم به احمدی نژاد همین رویکرد مردمی و صداقت او و دولتش است.اما این ثبات نسبی درپایگاه اجتماعی نباید دولتمردان را با این تصور موهوم غره کند که مردم چک سفیدامضاء به دولت داده اند و این پایگاه اجتماعی در هر صورت متعلق به دولت است. اقبال عمومی به دولت مدیون رویکرد ها و نوع عملکرد دولت است.پرواضح است که اگر در یکی از این دو فاکتور در افکار عمومی تردید حاصل شود بخش قابل توجهی از پایگاه اجتماعی دولت از بین خواهد رفت.رویش های پیشینی حمایت عمومی از دولت مرتبط با رویکردها و گفتمانی است که دولت منادی آن بوده اما رویش های پسینی این پایگاه اجتماعی مرهون نوع عملکرد دولت است. البته نباید فراموش کرد رویش های پیشینی و پسینی پایگاه اجتماعی دولت در بیشتر نقاط همپوشانی دارند وعملکرد دولت موید رویکردها و نگرش هاست.در این تحلیل گفتمانی دولت و در کل جبهه اصولگرایی باید ضمن شناخت صحیح بخش های مختلف پایگاه اجتماعی خود برای صیانت و رشد این بخش ها برنامه ریزی کند. در ضمن با حفظ رویکردهای اولیه، نوع عملکردش را به گونه ای تعریف کند تا موجبات رویش های پسینی بیش از پیش پایگاه اجتماعی خود را فراهم آورد. احمدینژاد بیش از آنکه رئیس جمهوری فیلسوف و یا سیاستمدار باشد یک مدیر اجرایی قوی است که در راس قوه مجریه تمام هم و غم خویش را صرف حل مشکلات جاری مردم کرده است. مردم به شدت نسبت به حواشی کاذب سیاسی حساس هستند و به سرعت اعتماد خود را نسبت به بازیگران این بازیهای سیاسی از دست میدهند. دولت نهم به خوبی توانست با ترسیم یک ثبات سیاسی نسبی در کشور خود را از بحرانهای مصنوعی که دولت خاتمی هر روز با آنها درگیر بود، برهاند.
امیرعلی فاطمی
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست