دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

فوتبال استرالیا


فوتبال استرالیا
● سرزمین استرالیا
بزرگ‌ترین مستعمره انگلستان در سال ۱۹۰۱ تحت توافقی با دولت مشروطه بریتانیا به عنوان كشوری مستقل اما عضو سرزمین‌های مشترك‌المنافع با انگلستان به نام استرالیا اعلام موجودیت كرد‌. این كشور با ۷۶۸۶۸۵۰ كیلومتر مربع وسعت، ششمین كشور وسیع دنیا محسوب می‌شود‌. پایتخت آن كانبرا است و سیدنی و ملبورن دو شهر بزرگ این كشور به حساب می‌آیند‌.
این كشور دارای مرز خاكی با كشور دیگری نیست و دور آن را از شرق، اقیانوس آرام، از جنوب اقیانوس منجمد جنوبی، از غرب اقیانوس هند و از شمال چندین دریا و خلیج در بر گرفته است‌.
مردمان این سرزمین عمدتا مهاجرانی از اقصی نقاط دنیا هستند‌. به همین دلیل فرهنگ جاری در این كشور برخاسته از فرهنگ‌های مختلف مردمان جهان است كه در این جزیره پهناور به تعامل رسیده اند‌.
استرالیا كشوری توسعه یافته با اقتصاد متكی بر بازرگانی و كشاورزی است‌. محصولات اصلی استرالیا نیشكر، پنبه، غلات و گوشت است‌. این كشور معادن فراوانی دارد‌. شركای بازرگانی استرالیا بیشتر چین، ژاپن و كره جنوبی در آسیا و نیز ایالات متحده آمریكا هستند‌. بنا بر گزارش بانك جهانی، این كشور در سال ۲۰۰۵، از نظر تولید ناخالص داخلی یا GDP در رده پانزدهم جهان قرار داشته و نیز بر اساس گزارش برنامه توسعه سازمان ملل متحد، استرالیا از نظر شاخص توسعه انسانی در سال ۲۰۰۶ سومین كشور توسعه یافته دنیا به حساب می‌آید‌.
● فوتبال در استرالیا
گسترش مهاجرت به سرزمین استرالیا از دهه ۶۰ میلادی به بعد پای تخصص‌های بسیاری را به این سرزمین باز كرد‌. ورزش و به تبع آن فوتبال نیز از این قاعده مستثنی نبوده است‌. حضور مربیان و بازیكنان اروپایی به خصوص انگلیسی تأثیر شگرفی در فوتبال این سرزمین داشته است‌. از سوی دیگر استرالیا به عنوان پیشرفته‌ترین كشور قاره اقیانوسیه همواره فرصت قدرتنمایی در عرصه ورزش این قاره را داشته و با آغاز رقابت‌های مختلف در این منطقه به عنوان قدرت اول اقیانوسیه مدعی صعود به رقابت‌های جهانی بوده است‌.
فدراسیون فوتبال استرالیا در سال ۱۹۶۱ تأسیس و در سال ۱۶۹۳ در فیفا به ثبت رسید‌. این فدراسیون پس از ۴۶ سال حضور موفق در جمع كشورهای اقیانوسیه در سال ۲۰۰۶ در جمع آسیایی‌ها پذیرفته شد‌. دلیل اصلی انتقال استرالیا از اقیانوسیه به آسیا تفاوت فاحش سطح فوتبال این كشور با دیگر كشورهای اقیانوسیه بود‌.
استرالیایی‌ها چندین سال به دنبال این بودند كه سهمیه‌ای در بین آسیایی‌ها بیابند و در این مدت مقدمات پذیرش آنها از سوی ای AFC و فیفا مهیا شد‌. در حقیقت استرالیا به عنوان نماینده اقیانوسیه به رقابت‌های جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان صعود كرد اما به عنوان نماینده آسیا در آن شركت كرد‌. به این‌ترتیب تازه واردهای آسیا در سال ۲۰۰۶ به عضویت كنفدراسیون فوتبال این قاره درآمدند و لقب جدیدترین كنفدراسیون آسیایی را به خود اختصاص دادند‌.
● تیم‌ملی استرالیا
هرچند كه تیم‌ملی استرالیا اكثر افتخارات خود را در مسابقات نه چندان معتبر اقیانوسیه به دست آورده اما این تیم همواره به عنوان یك تیم قدرتمند به حساب می‌آمده‌. حضور چهره‌های نامدار فوتبال باشگاهی اروپا در این تیم و همچنین وجود مربیان كاردان، تیم‌ملی استرالیا را به محض ورود به یكی از مدعیان آسیا تبدیل كرده است‌.
استرالیا ۲ بار در رقابت‌های جام جهانی حضور داشته كه اولین بار آن به سال ۱۹۷۴ باز می‌گردد و آخرین آن به سال ۲۰۰۶ كه توانست از گروه خود به مرحله یك چهارم نهایی نیز صعود كند‌. این تیم همواره برای كسب سهمیه جام جهانی مجبور به حضور در بازی پلی‌آف با نمایندگان آسیا، اروپا و آمریكای جنوبی و یا مركزی بود‌. در سال ۱۹۹۸ تیم رویایی استرالیا كه بسیاری آن تیم را قوی‌ترین تیم تاریخ این كشور می‌دانستند در بازی پلی‌آف مقابل ملی پوشان كشورمان متوقف شدند و امتیاز حضور در جام جهانی را به ایرانی‌ها واگذار كردند‌.
استرالیایی‌ها امسال با تمامی ستارگان خود و با هدایت گراهام آرنولد برای اولین بار در رقابت‌های جام ملت‌های آسیا شركت می‌كنند‌. رقابت‌هایی كه دیگر تیم‌های حاضر در آن با حساسیت خاصی این غریبه‌های آشنا را زیر نظر خواهند داشت‌. زردپوشان نیم كره جنوبی بازی‌های سختی را مقابل فوتبالیست‌های قاره كهن پیش رو خواهند داشت البته نباید فراموش كرد كه حضور نماینده سرزمین كانگرو‌ها فوتبال آسیا را متحول خواهد كرد‌.
● اسامی بازیكنان تیم‌ملی استرالیا‌:
▪ دروازه‌بانان‌: مارك شوارتز، مایكل پتكوویچ و بردلی جونز
▪ مدافعان‌: برت امرتون، لوكاس نیل، پاتریك كیسنوربو، مایكل بوچامپ، مایكل توایت و مارك میلیگا
▪ هافبك‌ها‌: ماركو برسیانو، مایل استریوفسكی، وینسه گرلا، هری كیول، تیم كاهیل، جیسون كولینا، لوك ویلكشایر، نیك كلر، دیوید كارنی و كارل والری
▪ مهاجمان‌: جان آلویسی، مارك ویدوكا، اركی تامپسون و برت هولمن
۱) زوم ۱ ـ گراهام آرنولد ـ سرمربی تیم‌ملی استرالیا
یكی از بازیكنان مطرح دهه‌های ۸۰ و ۹۰ تیم‌ملی استرالیا كه در ۸۵ حضور خود در تیم‌ملی این كشور ۳۳ بار برای استرالیا گلزنی كرده است‌ گراهام آرنولد می‌باشد. وی پس از آنكه گاس هیدینك به عنوان سرمربی تیم‌ملی استرالیا برای هدایت این تیم در رقابت‌های جام جهانی ۲۰۰۶ برگزیده شد، به عنوان مربی و دستیار مرد هلندی فعالیت خود را در تیم‌ملی استرالیا آغاز كرد‌. پس از جدایی هیدینك مسؤولان فدراسیون فوتبال استرالیا تصمیم گرفتند آرنولد را تا پایان رقابت‌های جام ملت‌های آسیا به عنوان سرمربی تیم‌ملی ابقا كنند اما در آستانه این رقابت اخباری مبنی بر تعویض سرمربی پس از جام ملت‌ها حاشیه‌های فراوانی را برای آرنولد به وجود آورده است‌.
۲) زوم ۲ ـ هری كیول ـ بازیكن كلیدی تیم‌ملی استرالیا
در سال ۱۹۷۸ در استرالیا و از پدر و مادر انگلیسی تبار به دنیا آمد‌. از سال ۱۹۹۵ فوتبال حرفه‌ای را در انگلستان و در تیم لیدز یونایتد آغاز كرد‌. او در مدت ۸ سال حضور خود در لیدز ۱۸۱ بار برای تیمش به میدان رفت و ۴۵ بار برای این تیم گلزنی كرد‌.
اما در سال ۲۰۰۳ هری كیول، لیدز را به مقصد بندر لیورپول‌ترك كرد تا در كنار ستاره‌های لیورپولی قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا را حس كند‌. او یكی از مهره‌های ارزنده رافائل بنیتس محسوب می‌شود و هوش سرشار او در بازیسازی و گلزنی امتیاز ویژه استرالیایی‌ها در جام ملت‌های آسیا خواهد بود‌. او یكی از مدعیان كسب عنوان بهترین بازیكن مسابقات جام ملت‌ها در سال جاری به شمار می‌رود‌.
منبع : روزنامه پاس جوان