جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


تعاون امداد ملی، استمداد می‌طلبد


تعاون امداد ملی، استمداد می‌طلبد
هنگامی‌كه فاجعه زمین لرزه بم به‌وقوع پیوست و مردم نیكوكار و سازمان‌های نیكوكاری سراسیمه به یاری مردم نجات‌یافته از آن شتافتند، ده‌تن از فعالان اجتماعی و فرهنگی نیز بر آن شدند كه به نمایندگی بخشی از جامعه روشنفكری دینی كشور زیر نام گروه تعاون و امداد ملی برای بازسازی بم در این حركت ملی مشاركت كنند. تعداد اعضای گروه بعداً به ۱۱ نفر افزایش یافت.
نخستین تصمیم گروه این بود كه به مواردی كه كمتر مورد توجه یاری‌رسانان دولتی و غیردولتی قرار می‌گیرد و به سرمایه هنگفتی نیز نیاز ندارد، بپردازد. از این‌رو، طرح‌هایی مانند وام‌دهی به معلمان نجات‌یافته از فاجعه و علاقه‌مند به ادامه خدمت در بم، كمك به احیای اقتصاد بم از طریق نجات‌دادن درختان خرما از بی‌آبی و آفت و نیز تقویت نظام بازاریابی و فروش خرما در برنامه گروه قرار گرفت.
پس از اقدام به گشایش حساب‌های ریالی و ارزی در بانك ملی ایران، گروه طی اطلاعیه شماره ۱ به تاریخ ۱۲/۱۰/۱۳۸۲، از هم‌میهنان و نیكوكاران داخل و خارج كشور دعوت كرد كه كمك‌هایشان را به حساب‌هایی كه اعلام خواهد شد واریز كنند. ضمناً در مراسمی كه در حسینیه ارشاد برگزار شد، شكل‌گیری گروه و برنامه‌ها و درخواست‌های آن به اطلاع حاضران رسید و در همان مراسم، مبالغ و تعهداتی دریافت گردید.
در اطلاعیه شماره ۲، برنامه‌های گروه به تفصیل بیان شد و در اطلاعیه شماره ۳، ضمن تأكید بر ضرورت تداوم برنامه اعطای وام به معلمان، از نهادها و گروه‌های امدادگر درخواست گردید كه بخشی از مبالغ گردآوری شده را كه مصرف فوری نداشته و می‌تواند بعداً از محل بازپرداخت وام‌ها تأمین شود و به مصارف میان‌مدت و بلندمدت برسد به اعطای وام به معلمان اختصاص دهند.
ضمناً در مراسم سالگرد درگذشت زنده‌یاد طالقانی كه در شهریورماه ۱۳۸۳ در حسینیه ارشاد برگزار شد، با بیان گزارش كوتاهی از عملكرد گروه، درخواست كمك مالی تكرار گردید.
اینك، با گذشت سالی غم‌انگیز از زمان بروز فاجعه، گزارش عملكرد گروه و نتایج به‌دست آمده را به شرح زیر به اطلاع هم‌میهنان و نیكوكاران عزیز می‌رسانیم.
۱ـ در مورد طرح پرداخت وام به معلمان
نخستین برنامه گروه، دادن وام به معلمان نجات‌یافته از زلزله بم بود. اداره آموزش و پرورش بم كه همكاری قابل تقدیری در این راستا داشته است، ضمن ارائه فهرست معلمان واجد شرایط و دارای اولویت برای دریافت وام (حداقل ۱۵۰۰ نفر)، تقبل كرد كه در برابر امضای سندی توسط هر وام‌گیرنده اقساط بازپرداخت وام را از حقوق ماهانه او كسر و به مسئول گروه در بم پرداخت كند. حسن این طرح آن بوده و هست كه مبالغ پرداختی برگشت داده می‌شود و می‌تواند برای اجرای طرح‌های مفید و لازم دیگر، مانند ساختن مدرسه، درمانگاه و مسكن به كار گرفته شود.
تاكنون به ۲۴۰ آموزگار معرفی شده توسط اداره مذكور، وام پانصدهزار تومانی پرداخت شده و خوشبختانه اقساط پرداخت وام در ماه‌های خرداد تا آذرماه ۱۳۸۳ به گروه برگشت داده شده است البته با كمال تأسف، به علت ناكافی‌بودن كمك‌های دریافتی برای اجرای كامل طرح، این طرح تنها برای بخش نسبتاً كوچكی از كل معلمان معرفی‌شده اجرا گردیده است و ادامه آن مستلزم دریافت كمك‌های مالی نیكوكاران می‌باشد.
۲ـ در مورد طرح احیای اقتصاد بم
در بررسی‌ها و پیگیری‌های اولیه گروه مشخص شد كه وزارت جهاد كشاورزی اقدامات به‌موقع و موثری در زمینه‌های بازسازی قنات‌ها و شبكه‌های آبیاری، گرده‌افشانی و سمپاشی درختان خرما انجام داده كه قابل تغییر بوده است و از این رو، گروه ضرورتی ندید كه در این زمینه‌ها مستقیماً اقداماتی صورت دهد.
گروه برای تشكیل شركت توسعه صنایع خرما (خرماكاران بم)، به‌منظور ایجاد واحدهای بسته‌بندی و فراوری خرمای مرغوب بم و نیز بازاریابی داخلی و خارجی برای خرما و فراورده‌های آن و جلوگیری از اجحاف به خرماكاران، مذاكرات متعددی با تعدادی از خرماكاران انجام داده، زمینه‌های تشكیل و ثبت شركت را فراهم كرده و سهمش را برای ایجاد سرمایه اولیه آن پرداخته است. همچنین، گروه برای بررسی امكانات خرید واحدهای موجود بسته‌بندی خرما در بم و شهرهای نزدیك به آن و یا احداث واحدهای جدید برای بسته‌بندی و فراوری خرما مطالعات و مذاكرات گسترده‌ای انجام داده كه هنوز منجر به نتیجه قطعی نشده است و تلاش در این زمینه ادامه دارد.
۳ـ همكاری در ساخت مدارس
گروه با خیران مدرسه‌ساز در احداث چندین موسسه در روستاهای بم همكاری غیرمالی داشته و بسیار خوشحال است كه برخی از این مدرسه‌ها آماده بهره‌برداری شده و ساخت بقیه، پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته است.
۴ـ در مورد طرح ایجاد سازمان امداد ملی (غیردولتی)
گروه در زمینه‌سازی برای ایجاد یك سازمان امدادملی به‌منظور برنامه‌ریزی و فعالیت مستمر در راستای كاهش خرابی‌های ناشی از زمین لرزه‌های آینده در سطح كشور، نظارت فنی بر ساخت و سازها (فعلاً در بم و بعداً در دیگر نقاط كشور) ایجاد خوشه‌های صنعتی فراورده‌های خرما در بم و مدیریت كمك‌رسانی در هنگام بروز حوادث غیرمترقبه در آینده تلاش داشته است كه خوشبختانه، جمعیت امداد مردمی (گام) تأسیس شده و فعالیت‌های آن، ازجمله راه‌اندازی دفتر نظارت فنی در بم، آغاز گردیده است.
كمك‌های دریافتی به صورت بلاعوض یا وام نهایتاً در زمینه‌های عمران بم به مصرف خواهد رسید.
اینك، با توجه به ناقص‌ماندن طرح اعطای وام به معلمان زحمتكش بم، از هموطنان نیكوكار مصرانه درخواست می‌شود كه برای به‌ثمر رسیدن طرح یادشده و پشتیبانی این قشر شریف، كمك‌های مالی‌شان را عاجلاً به گروه تعاون و امدادملی یا اداره آموزش و پرورش بم (با اطلاع و راهنمایی گروه) برسانند.