سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا


مدیریت واحد شهری و سلامت متناظر یکدیگرند


مدیریت واحد شهری و سلامت متناظر یکدیگرند
نگاه سلامت محور به برنامه‌ها و فعالیت‌های شهرداری تهران در دوره جدید مدیریت آن، موجب شده که فعالیت‌های ارزشمند و قابل توجهی در جهت ارتقای سلامت شهر و شهروندان آغاز شود. همچنین تلاش بر این بوده تا در این حرکت‌ها، حداکثر استفاده از ظرفیت‌های ملی و حتی بین‌المللی صورت گیرد. شکل‌گیری پروژه‌هایی پیرامون موضوع سلامت شهر با همکاری سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سایر نهادهای بین‌المللی نظیر یونیسف و شبکه جهانی جامعه ایمن از جمله نمونه‌های عملی این رویکرد در ابعاد بین‌المللی است.
در زمینه استفاده از ظرفیت‌های داخلی هم بهره‌گیری از استادان و کارشناسان صاحب‌نام و مجرب کشور در حوزه سلامت و مراکز تحقیقاتی برجسته و شاخص در «کمیته مطالعات راهبردی بهداشت و سلامت شهری» از اقدامات قابل توجه انجام شده در این زمینه بوده است.
ضمن آنکه نفس تاسیس یک کمیته مستقل برای موضوع سلامت در مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران، خود نمایانگر اهمیت و جایگاه سلامت در برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت‌های شهرداری تهران است که طرح‌ها و پروژه‌هایی مانند تغذیه سلامت شهری، بهداشت محیط، پروژه‌های ‌CBT و شبکه سلامت شهر از محصولات و نتایج نشست‌های کارشناسی همین کمیته است.
اما در بعد اجرایی، مدیریت شهری با درک اهمیت در نظر گرفتن محلات به عنوان سلول‌های جامعه شهری و لزوم پرداختن به کارکردهای محله در جهت رسیدن به اهداف شهری، سفر کرده تا تمامی ظرفیت‌ها و برنامه‌های کلان خود را با رویکرد محله محور طراحی و اجرا کند که خانه‌های سلامت و کانون‌های سلامت محله، ابزارهای عملی این راهبرد محسوب می‌شوند.
رویکرد محله محوری، به دلیل تماس نزدیک‌تر با مردم، امکان جلب مشارکت موثر ایشان به عنوان یک رکن مهم در هر فعالیت اجتماعی را بیش از پیش فراهم می‌سازد و از سوی دیگر، امکان همکاری‌های بین بخشی را که اهمیت آن در سلامت، امروزه بر کسی پوشیده نیست، میسر می‌کند. علاوه بر آن، این فرصت را فراهم می‌آورد که شاخص‌های ارتقای سلامت، سهل‌الوصول‌تر شده و قابلیت پایش بیشتری نیز داشته باشد.
در کنار اینها، تعریف و تخصیص منابع نیز در این سطح، راحت‌تر قابل انجام است. یکی از مسایل مهم و بحث‌های بنیادین امروزه موضوع مدیریت واحد شهری است. شهروندان از مدیر شهر، انتظار ایجاد حداکثر رفاه و آسایش را دارند که لازمه آن، ارایه خدمت در همه زمینه‌ها است و خدمات حوزه سلامت هم جزیی از آن است.
بنابراین، مدیر شهر، در همه زمینه‌ها مسوولیت‌ دارد و به همان نسبت هم باید از اختیارات و ابزار کافی برخوردار باشد و این همان مفهوم مدیریت واحد شهری است که در نهایت به هدف جلب رضایت و پاسخگویی به نیازهای شهروندان منتهی می‌شود.
علاوه بر آن، با تعریف امروزی سلامت که همانا برخورداری و رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی است، در عمل توقع مردم از مدیریت شهری همان تامین سلامت است و این مسوولیت شهرداری در این زمینه را دو چندان می‌سازد.
البته باید این نکته را نیز یادآور شد که هدف شهرداری در این بحث، افزایش تصدی‌گری نیست بلکه منظور، تسهیل شرایط برای به کارگیری حداکثر پتانسیل‌های موجود و هماهنگی آنها در جهت ارتقای سلامت شهر است.
شهرداری تهران در این راستا و با هدف اجرایی و عملیاتی کردن مباحث سلامت در شهرداری، اقدام به تشکیل کمیسیون سلامت با حضور چند نفر از معاونان و مشاوران شهردار و مدیران اجرایی مرتبط کرده است.
همان‌طور که گفته شد، کمیسیون مطالعات راهبردی بهداشت و سلامت شهری که با حضور نمایندگان تمامی ذی‌نفعان حوزه سلامت از جمله وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی و نیز کارشناسان و مدیرانی از شهرداری تهران تشکیل می‌شود، ضمن پشتیبانی تئوریک و ارایه راهکارهای کارشناسی مورد نیاز، زمینه را برای همگرایی لازم در جهت مدیریت واحد شهری نیز فراهم می‌سازد.
منبع : هفته نامه سپید