پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
جی آی اس چیست؟
جی آی اس (GIS) یك سیستم الكترونیك برای كسب اطلاعات جغرافیایی است.جی آی اس سیستمی است كه با بهرهگیری از آن، كلیه اطلاعات جمعآوری شده به صورت لایه لایه تهیه شده و پس از تفیك و كنترل دادهها كلیه اطلاعات توصیفی و مكانی مورد نیاز وارد سیستم میشود.
بدین وسیله علاوه بر دسترسی صحیح و سریع به دادههای موردنیاز در یك حجم وسیع، امكان ارائه و به تصویركشیدن اطلاعات مكانی و موضوعی در قالب نقشه، جدول و نمودار، ویرایش و بهنگام نمودن دادهها ونیز امكان استفاده از دادههای موجود در جهت اهداف مختلف و براساس نیازهای گوناگون كاربران فراهم میگردد. همچنین زمینهای برای شناساندن و معرفی قابلیتها و پتانسیلهای متعدد و در عین حال، تشخیص خلأهای مطالعاتی مناطق مختلف جغرافیایی ایجاد خواهد شد.
جیآیاس یك سیستم اطلاعاتی است كه پردازش آن بر روی اطلاعات مكان مرجع یا اطلاعات جغرافیایی است و به كسب اطلاعات در رابطه با پدیدههایی میپردازد كه بهنحوی با موقعیت مكانی در ارتباطاند. بهكارگیری این ابزار با امكان استفاده در شبكههای اطلاعرسانی جهانی، یكی از زمینههای مناسب و مساعد در جهت معرفی توانها و استعدادهای كشور در سطح جهانی است.گسترش روزافزون شبكه كاربران این سیستمها از جمله نكات اساسی است كه می تواند به قابلیتها و تواناییهای این سیستم بیفزاید.
در حال حاضر از این سیستمها بسته به نیازهای هر منطقه یا كشور در بخشهای مختلف (مانند مطالعات زیستمحیطی، برنامهریزی شهری و شهرداری، خدمات ایمنی شهری، مدیریت حمل و نقل و ترافیك شهری، تهیه نقشههای پایه، مدیریت كاربری اراضی، خدمات بانكی، خدمات پستی، مطالعات جمعیتی و مدیریت تأسیسات شهری مثل برق، آب،گاز، و..) استفاده میشود و با گذشت زمان و توسعه سیستمها، كاربرد جیآیاس به كلیه بخشهای مرتبط با زمین گسترش یافته است.
● تاریخچه ایجاد جیآیاس
اولین نمونه از یك جیآیاس ملّی، جیآیاس كانادا است كه از اواخر۱۹۶۰ به این طرف به صورت پیوسته مورد استفاده قرار گرفته است. در دهههای ۱۹۷۰ و۱۹۸۰ میلادی پیشرفتهای قابل ملاحظهای در فناوری جیآیاس به وجود آمد، به طوری كه عبارت «سیستم اطلاعات جغرافیایی» در مورد مجموعه ابزارهایی برای تحلیل و نمایش نقشهها و ادغام فنون و شیوههای آماری و نقشهای و كاربرد فراگیرتر آن، بویژه برای تحلیل تأثیرات وخط مشیهای دولتی به كارگرفته شد.
در حالیكه سابقه فناوری جیآیاس دركشورهای غربی ازجمله كانادا وآمریكا به بیش از۴۰ سال میرسد، فناوری جیآیاس در اغلب كشورهای جهان سوم بسیار جوان است.
در ایران، اولین مركزی كه به طور رسمی استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی را در كشور آغاز كرد سازمان نقشهبرداری كشور بود كه در سال ۱۳۶۹ براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، عهدهدار طرح به كارگیری این سیستم شد.
فعالیتهای اجرایی پروژه ایجاد سیستم اطلاعات جغرافیایی در وزارت صنایع و معادن، از فروردین ۱۳۷۱ آغاز گردید و هماكنون از این سیستم به طور گسترده در ارتباط با فعالیتهای آن استفاده میگردد.
از دیگر مؤسساتی كه در زمینه این سیستم فعالیت میكنند میتوان شهرداری تهران، وزارت مسكن و شهرسازی، وزارت جهاد كشاورزی، مؤسسه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، و سازمان جنگلها و مراتع را نام برد. در دانشگاههای كشور تاكنون از این سیستم، چنان كه باید، به عنوان یك فناوری با قابلیت بسیار بالا برای در اختیار قراردادن طراحی پروژهها و كاربرد آن در رشتههای مختلف استفاده نگردیده است.
● عناصراصلی تشكیل دهنده سیستمهای اطلاعات جغرافیایی
جیآیاس بر روی هرمی با چهار طبقه زیربنایی ساخته شده است:
▪ سختافزار: با توجه به مرحلهای كه مطالعات در آن قرار دارد، كاربران میتوانند از سختافزارهای موجود در دستهبندی زیر استفاده نمایند:
ـ سختافزارهای مرتبط با ورود اطلاعات (صفحه كلید، رقومیكننده، اسكنر، و ...)،
ـ سخت افزارهای مرتبط با مدیریت اطلاعات (سختافزارهای جانبی رایانهها مانند ماوس، ...)،
ـ سختافزارهای مرتبط با خروج نتایج (چاپگرها، رسامها، و ...).
▪ نرم افزار: برای راه اندازی جیآیاس برنامه رایانهای لازم است. از معروفترین آنها میتوان به «آرك اینفو»، «آرك ویو»، «اسپانز[۸]»، «مپ اینفو[۹]» اشاره نمود كه دارای توابع عملیاتی متعدد در جهت تجزیه و تحلیل مسائل و محاسبات آماری هستند و عمدتاً توسط شركتهای بزرگ رایانهای تولید میگردند.
هر یك از این نرمافزارها برای مطالعات خاصی برنامهریزی شده و دارای محدودیتها و محاسن خاص خود میباشند. در این پژوهش از دو نمونه از نرمافزارهای رایج این سیستم (یعنی«آرك اینفو» و «آرك ویو» استفاده شده است.
- اطلاعات: بدون اطلاعات نه هدفی وجود دارد و نه پیشنهادی. تمركز توجه روی اطلاعات است. در واقع اكثر فعالیتها برای اطلاعات انجام میشود، زیرا اطلاعات قلب جیآیاس را تشكیل میدهد. كیفیت اطلاعات یكی از مهمترین موضوعات قابل توجه و اساسی میباشد. كیفیت اطلاعات در ارتباط مستقیم با دقت، صراحت، مبانی علمی، تركیب اطلاعات، و تحلیل و مدلسازی است.
- سازمان و نیروی انسانی: مهمترین بخش تشكیلدهنده جیآیاس میباشد، زیرا سازمان و نیروی انسانی است كه عملیات جیآیاس را كنترل میكند. سختافزارها و نرمافزارهای بسیار قوی جیآیاس بدون پشتیباتی كادر متبحر، به كارآیی مناسب نخواهند رسید. برای اجرای موفق سیستم، سازماندهی نیروهای متخصص و كارآمد كه در جهت اجرا، بهینه نمودن و نهایتاً راهبری سیستمها نقشهای گوناگونی را ایفا مینمایند، الزامی است.
● فرآیند تحلیل اطلاعات در سیستم اطلاعات جغرافیایی
جیآیاس یك سیستم رایانهای است كه چهار قابلیت اساسی را در رابطه با دادههای زمین مرجع فراهم میآورد.
▪ ورودی دادهها،
▪ مدیریت دادهها،
▪ پردازش و تحلیل دادهها،
▪ خروجی دادهها.
● كاربردها و تواناییهای سیستمهای اطلاعات جغرافیایی
بطور اجمال قابلیتهای جیآیاس نسبت به سیستمهای اطلاعاتی مشابه و روشهای دستی را میتوان به شرح زیر بیان داشت:
▪ قابلیت جمعآوری، ذخیره، بازیابی و تجزیه و تحلیل اطلاعات با حجم زیاد؛
▪ قابلیت برقراری ارتباط بین اطلاعات جغرافیایی (نقشه) و اطلاعات غیرجغرافیایی(جداول اطلاعاتی) و ایجاد امكانات تجزیه و تحلیل اطلاعات جغرافیایی با استفاده از اطلاعات غیرجغرافیایی و بالعكس؛
▪ توانایی انجام طیف وسیعی از تحلیلها مانند: روی هم قراردادن لایهها، پیداكردن اشیای مختلف با استفاده از خاصیت نزدیكی آنها به یك شیء خاص، شبیهسازی، محاسبه تعداد دفعات وقوع یك حادثه در فاصله مشخص از نقطه یا نقاط معین، و ...؛
▪ داشتن دقت، كارآیی، سرعت عمل زیاد و سهولت در بهنگامسازی دادهها؛
▪ توانایی انجام محاسبات آماری مانند محاسبه مساحت و محیط پدیدههای مشخص شده؛
▪ قابلیت ردیابی و بررسی تغییرات مكانهای جغرافیایی در طول زمان؛
▪ قابلیت استفاده برای مكانیابی پروژههای مختلف.
برگرفته از تحقیق مهری صدیقی
عضو هیئت علمی مركز اطلاعات و مدارك علمی ایران
عضو هیئت علمی مركز اطلاعات و مدارك علمی ایران
منبع : روزنامه همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست