سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

غول پردازش گرافیکی


غول پردازش گرافیکی
اگر از علاقه‌مندان سخت‌افزار و از عاشقان سینه چاک بازی‌های کامپیوتری باشید حتما در جریان چشم و هم‌چشمی‌های دو رقیب دیرینه بازار کارت‌های گرافیکی قرار گرفته‌اید. رقابتی که بیش از همه به نفع مصرف‌کننده است.
شرکت ATI (که در حال حاضر در تملک AMD است) چند ماه پیش یکی از کارت‌های گرافیکی خود را با استفاده از دو پردازنده به بازار عرضه کرد. این کارت که با استفاده از دو پردازنده گرافیکی ATI Radeon HD ۴۸۷۰ تولید و به بازار عرضه شده بود توانست در بیشتر آزمایش‌ها قدرتمندترین کارت گرافیکی nVIDIA با نام Geforce GTX ۲۸۰ را پشت‌سر بگذارد و به عنوان قدرتمندترین کارت گرافیکی بازار مطرح شود. با توجه به رقابت دیرینه این دو رقیب و سابقه nVIDIA در تولید و عرضه کارت‌های گرافیکی با دو پردازنده گرافیک، بسیاری از کاربران انتظار داشتند که این شرکت با سرعت هرچه تمام‌تر کارت گرافیک مشابهی تولید و به بازار عرضه کند تا بتواند جایگاه خود را در صدر بازار پس بگیرد. این در حالی است که پاسخ nVIDIA بسیار کند اما حساب شده بود. این شرکت به روال نسل‌های پیشین، این‌بار نیز کارت گرافیکی را طراحی و به بازار عرضه کرده است که به جای دو پردازنده گرافیکی روی یک برد، از دو برد که هر یک شامل یک پردازنده و حافظه مخصوص به خود هستند تشکیل شده است. این مسئله باعث می‌شود کارت گرافیکی از نظر ظاهری با سایر محصولات این رده متفاوت باشد. هرچند از نظر پشتیبانی نیز ناسازگاری‌هایی وجود دارد اما انتظار می‌رود به‌‌رغم ظاهر متفاوت، این کارت با بیشتر مادربردهای موجود در بازار سازگار باشد.
شرکت‌های زیادی مانند محصولات قبلی nVIDIA، اقدام به پشتیبانی از این محصول کرده و کارت‌های گرافیکی خود را با استفاده از آن و البته این معماری منحصربه‌فرد به بازار عرضه کرده‌اند. کارت گرافیکی GV-N۲۹۵-۱۸I-B گیگابایت از معماری استاندارد nVIDIA استفاده می‌کند و تمامی توانایی‌های موجود در آن را در دسترس قرار می‌دهد.
این کارت برای کاهش حرارت و مصرف توان کلی، فرکانس‌های هسته و حافظه پردازنده‌های گرافیکی را نسبت به قدرتمندترین کارت گرافیکی خود کاهش داده است. از آنجایی که
GV-N۲۹۵-۱۸I-B در حقیقت از دو کارت گرافیکی به هم چسبیده تشکیل شده است مسئله حرارت و مصرف توان بیش از پیش خود را نمایان می‌کند. با وجود اینکه N۲۹۵-۱۸I-B از پردازنده‌های سری GT۲۰۰ استفاده می‌کند -که پردازنده‌هایی ۵۵ نانومتری هستند- اما حتی کاهش اندازه چیپ‌ها نیز نتوانسته حرارت تولیدی و مصرف توان آن را تا حدی کاهش دهد. برای استفاده از تمامی توانایی‌های این کارت باید حالت SLI را در مادربرد خود یا در قسمت مربوط به تنظیمات کارت گرافیکی فعال کنید. فقط در این حالت است که کارت تمامی توانایی‌های خود را به نمایش می‌گذارد. در صورتی که این حالت فعال نشود، کارت دارای کارایی کمتر از کارت‌های گرافیکی سری Geforce GTX ۲۸۰ خواهد بود.
از نظر مشخصات فنی، این کارت اندکی شبیه کارت‌های گرافیکی سری Geforce GTX ۲۶۰ و Geforce GTX ۲۸۰ است. فرکانس‌های هسته، حافظه و پهنای باند در حد پردازنده GTX ۲۶۰ است اما واحدهای پردازش جریانی (یا همان سایه‌زن‌ها) با ۲۴۰ عدد برای هر پردازنده برابری می‌کند. فرکانس سایه‌زن‌ها ۱۲۴۲ مگاهرتز و فرکانس موثر حافظه برابر با ۱۹۹۸ مگاهرتز است. پهنای باند حافظه نیز ۴۴۸ بیت برای هر پردازنده است که در مجموع به ۸۹۶ بیت می‌رسد. مجموع حافظه در دسترس نیز برابر با ۱۷۹۲ مگابایت است که هر پردازنده گرافیکی به ۸۹۶ مگابایت آن دسترسی دارد.
از نظر شکل ظاهری این کارت دارای ابعاد بزرگی است و با مصرف توانی در حدود ۲۲۰ وات از تمامی پردازنده‌های مدرن نیز مصرف توان بیشتری دارد. برای تغذیه این هیولا به منبع تغذیه‌ای با توان حداقل ۵۰۰ تا ۶۰۰ واتی نیاز خواهید داشت. اگر تصمیم داشته باشید دو عدد از این کارت‌ها را در سیستم خود مورد استفاده قرار دهید نمی‌توانید به منابع تغذیه کمتر از ۱۰۰۰ وات فکر کنید. یکی از مهم‌ترین برتری‌های این کارت نسبت به کارت‌های گرافیکی نسل قبل پشتیبانی از موتور PhysX در آن است. این موتور که در ابتدا توسط شرکت Ageia در کارت‌های فیزیک سخت‌افزاری مورد استفاده قرار گرفته بود، پس از ادغام این شرکت با NVIDIA به صورت بخشی از پردازنده گرافیکی این شرکت درآمد. در حال حاضر تمامی پردازنده‌های گرافیکی که این موتور را در ساختمان خود داشته باشند می‌توانند محاسبه‌های فیزیک را که در بازی‌های جدید مورد پشتیبانی قرار گرفته‌اند به سادگی اجرا کنند. همچنین این پردازنده‌ها می‌توانند علاوه بر توانایی ایجاد صحنه‌هایی طبیعی بار کاری زیادی را از روی دوش پردازنده بردارند.
کارت گرافیکی GV-N۲۹۵-۱۸I-B کارتی استاندارد از گیگابایت به شمار می‌رود که دارای خصوصیاتی مشابه کارت‌های مرجع ارایه شده از سوی nVIDIA است. این‌گونه کارت‌های گران‌قیمت ممکن است به دلیل قیمت بالا، برای بسیاری از مصرف‌کنندگان سطح متوسط در دسترس نباشند اما کاربران حرفه‌ای که به تمام توانایی‌های آن نیاز دارند می‌توانند نیازهای خود را با قیمتی هر چند بالا برای این سطح از کارایی، برآورده کنند.
منبع : هفته نامه بزرگراه فناوری