دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
تا زمان باقی است پسته را دریابید
با وجود پایینتر بودن قیمت پستهء آمریكا در مقایسه با پستهء ایران در بازارهای جهانی كه در جای خود توان ایجاد نگرانیهایی در خصوص محدود كردن جایگاه پستهء ایران در بازارهای بینالمللی را دارد، اما همچنان به نظر میرسد كه مشكل اصلی پسته ایران را باید در بحث رعایت موارد بهداشتی دنبال كرد. هماكنون با توجه به شرایط اقلیمی كه پستهء ایران در آن رشد میكند و همچنین چربی بیشتری كه پستهء ایران دارد - كه موجب خوشطعمتر شدن پستهء آن در مقایسه با پستهء آمریكا میشود- هنوز پستهء ایران بهترین پسته در جهان محسوب میشود.
از آنجا كه مناطق پستهخیز ایران از هوایی خشك برخوردارند، به همین دلیل هرگز امكان دخالت طبیعت در آلودهسازی پستهء تولیدی ایران نمیتواند مطرح باشد. بنابراین آلودگیها همواره ناشی از عامل انسانی است. به نظر میرسد دستگاههایی چون وزارت بهداشت و درمان، وزارت جهاد كشاورزی و موسسهء استاندارد بایدتلاش بیشتری برای گستردهتر كردن آموزش و سرمایهگذاری برای حذف آلودگی از این كالای صادراتی بسیار ارزشمند، از خود نشان دهند.
توجه به این نكته ضروری است كه امروزه تشخیص آلودگی، بسیار سادهتر از چند سال قبل امكانپذیر است. در واقع با پیشرفت تكنولوژیك در زمینههای مختلف، از جمله تجهیزات آزمایشگاهی، به راحتی و تنها در عرض چند ثانیه امكان مشخص كردن آلودگیهای موجود و میزان آن در هر كالای غذایی از جمله پسته وجود دارد.
هر چند توان تولید ایران و حتی كشوری چون آمریكا در تولید پسته بالاست اما در مقایسه با تقاضای جهانی برای مصرف این كالای غذایی، هنوز هم باید ظرفیت تولید پسته را محدود ارزیابی كرد; به زبان دیگر مصرف نشدن زیاد پسته را نباید به معنای كمبودن میزان مصرف آن قلمداد كرد بلكه باید توجه داشت مصرف كم پسته (در قیاس بین جمعیت جهانی و میزان تولید) به دلیل پایینبودن میزان تولید پسته و عدم توان خرید بسیاری از افراد است. شاید به جرات بتوان تاكید كرد كه میزان واقعی تقاضا برای پسته، بالغ بر ۲۰ برابر عرضهء فعلی است.
با رفع مشكل آلودگی پستهء تولیدی ایران، یكی دیگر از مواردی كه سیاستگذاران و تولیدكنندگان پسته باید به آن توجه كنند، مسالهء گسترش زمینهای زیركشت پسته است. در حال حاضر اصلیترین منطقهء كشت پسته در ایران، به زمینهای شهرستان رفسنجان و استان كرمان اختصاص دارد. این در حالی است كه افزایش شوری آب این منطقه باعث كاهش تولید (در واحد سطح) شده و به همین دلیل قیمت تمام شدهء تولید پسته افزایش پیدا كرده است. با انتقال و گسترش كشت پسته در مناطقی كه از آب و خاك شیرینتری برخوردارند، افزایش تولید و به تبع آن كاهش قیمت تمام شدهء تولید پسته امكانپذیر است.
با كاهش قیمت تمام شدهء تولید و با توجه به كیفیت برتر پستهء ایران به لحاظ طعم، شرایط لازم برای بیاثر كردن تلاش كشورهای رقیب در رقابت با ایران به خوبی فراهم است; به شرط آنكه تا زمان باقی است برای رفع مشكلات تولید و عرضه اقدام شود.
عیسی كلانتری
وزیر اسبق كشاورزی
وزیر اسبق كشاورزی
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست