سه شنبه, ۲۰ آذر, ۱۴۰۳ / 10 December, 2024
مجله ویستا

انتفاضه ضمان پیروی مقاومت


انتفاضه ضمان پیروی مقاومت
در ۲۸ سپتامبر سال ۲۰۰۰ و با ورود آریل شارون به مسجد الا‌قصی،سرخوردگی فلسطینی‌ها از مذاکرات سازش میان عرفات و رژیم صهیونیستی، بی‌توجهی اعراب به تحولا‌ت فلسطین، پیروزی حزب الله بر صهیونیستها در سال ۲۰۰۰ و... نهضتی در میان فلسطینیان آغاز شد که از آن با نام انتفاضه دوم یاد می‌شود. امروز ۲۸ سپتامبر برابر است با هشتمین سالگرد انتفاضه ملت فلسطین. فلسطینی‌ها در حالی مراسم بزرگداشت انتفاضه را برگزار می‌کنند که در این سالها برای آرمانهایشان هزاران شهید، دهها هزار زخمی و اسیر تقدیم کرده اند اما همچنان به مقاومت ادامه می‌دهند، بررسی کارنامه ۸ سال انتفاضه مقاومت دارای نکات و دستاوردهایی است که تکیه بر آنها می‌تواند گامی برای رسیدن فلسطینیان به آرمانهایشان باشد.
اولا‌ آزادی غزه و خروج صهیونیستها از این منطقه در سال ۲۰۰۵ به اعتراف مقامات ارشد صهیونیست از جمله شارون (نخست وزیر وقت صهیونیستها) نتیجه انتفاضه و استمرار مقاومت ملت فلسطین بود.
ثانیا تثبیت پایه‌های مقاومت و پیروزی حماس در انتخابات شهرداری‌ها و درنهایت تشکیل دولت توسط آن از دیگر پیامدهای انتفاضه بود. جالب توجه آنکه مجامع جهانی نیز به رغم فشارهای غرب دولت منتخب حماس را مردمی و قانونی دانسته و بر ادامه کار آن تاکید دارد.در این چارچوب سازمانملل، طرح آمریکا برای حذف حماس و پذیرش دولت دست نشانده سلا‌م فیاض توسط ابومازن را رد کرد.
ثالثا استمرار مقاومت سبب شده تا از یک سو فلسطینی‌ها به ابزارهای جدید و موشک‌های دوربرد دست یابند از سوی دیگر با عملیاتهای شهادت طلبانه کابوس ناامنی را برای صهیونیستها تداعی کنند. هرچند که صهیونیستها به کشتار فلسطینیان ادامه می‌دهند اما خود اعتراف دارند که توانایی مقابله با مقاومت وانتفاضه را ندارند. ‌
رابعا از ویژگیهای انتفاضه بیداری جهانیان و اعتراض‌های آنها به جنایتهای صهیونیستها است. اکنون افکار عمومی جهان با تحرکات صهیونیستها و متحدانشان مخالفت کرده و خواستار حمایت از فلسطین هستند.
در کنار آنچه از دستاوردهای انتفاضه دوم گفته شد شرایط حاکم بر فلسطین اکنون می‌تواند به عاملی برای آغاز انتفاضه سوم با محوریت پاسخ‌های موشکی و عملیاتهای شهادت طلبانه و دیپلماسی‌جهانی برای مقابله با جنایتهای صهیونیستها مبدل شود. شکست روند سازش میان تشکیلا‌ت خودگردان و رژیم صهیونیستی، اعتراف اعراب به ناکامی مذاکرات سازش با تل آویو (محوریت آناپولیس)، پیروزی حزب الله لبنان در جنگ ۳۳ روزه و آزادی اسرای لبنانی و فلسطینی،‌تزلزل داخلی رژیم صهیونیستی در بعد سیاسی و نظامی،‌استمرار شهرک سازی صهیونیستها در کرانه باختری و بیت المقدس، حمایتهای مردم جهان از ملت فلسطین و... می‌تواند پیش زمینه‌ای باشد برای آغاز انتفاضه سوم چنانکه نمود آن را در عملیاتهای شهادت طلبانه در بیت المقدس می‌توان مشاهده کرد.
قاسم غفوری ‌
منبع : روزنامه سیاست روز