چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
آنفلوآنزای پرندگان، راههای شناخت، پیشگیری و نحوه برخورد با مواردمشکوک
با وجود اینکه مسوولان دامپزشکی کشور به مردم اطمینان میدهند که نگران آنفلوآنزای پرندگان نباشند اما وجود این بیماری در کشورهای همسایه و پیدا شدن چند قطعه پرنده وحشی آلوده در تالاب انزلی، باعث افزایش مراقبت بهداشتی در کشور شدهاست.یکی از موثرترین راه مراقبت بهداشتی، اطلاعرسانی صحیح این نوع بیماری، شناخت مردم از ابعاد و عوارض آن و آمادگی مراکز درمانی برای مقابله با نمونههای احتمالی است.
آنفلوآنزای بیماریزای پرندگان که بوسیله آنفلوآنزای Aدر جمعیت حیوانات بخصوص ماکیان ایجاد میشود، از این جهت اهمیت دارد که این ویروس سبب آلودگی انسان به بیماری شدید با میزان مرگ و میر بالا میشود و حتی این توانایی را دارد که خود را با انسان تطبیق دهد و به عنوان یک عامل بالقوه بیماریزا برای انسان مطرح شود.این ویروس H۵N۱نام دارد و از گروه آنفلوآنزای Aاست که در اواسط سال ۲۰۰۳میلادی منجر به آغاز اپیدمی از جنوب شرقی آسیا شد که بزرگترین و شدیدترین نوع آنفلوآنزای پرندگان در طول تاریخ محسوب میشود.
ویروس یادشده تا کنون باعث مرگ و میر بیش از ۱۵۰میلیون قطعه پرنده شده و بطور بیسابقهای در بین کشورهای گوناگون انتشار یافته و در بعضی از نواحی مثل اندونزی، ویتنام، کامبوج، چین و تایلند "آندمیک" شده است.
●ویروس H۵N۱چگونه در جوامع انسانی خطر میآفریند؟
وجود انتشار گسترده ویروس N۵N۱در پرندگان نقاط مختلف دنیا دو خطر عمده برای سلامت بشر ایجاد کرده است:
- خطر عفونت مستقیم: در این حالت ویروس بطور مستقیم از پرنده به انسان منتقل شده، بیماری بسیار شدیدی را ایجاد میکند و باعث مرگ و میر بالایی میشود.
برخلاف آنفلوآنزای فصلی و معمولی، بیمار با ابتلا به این نوع آنفلوآنزای شدیدا کشنده، سریعا بدحال میشود و کار درمان دشوار و اکثرا ناممکن میشود چه اینکه بیش از نیمی از افراد مبتلا که از اطفال و بالغین جوان بودند، فوت شدهاند.
- خطر عفونت از انسان به انسان: در این حالت، ویروس چنان تغییر شکل پیدا میکند که با سهولت از انسان به انسان منتقل و شدیدا برای نوع بشر بیماریزا میشود.راه اصلی انتقال عفونت به انسان، تماس مستقیم با ماکیان بیمار یا تماس با سطوح و اجسام آلوده به مدفوع آنها است.
به نظر نمیرسد گوشت پرنده یا تخم مرغ خوب پخته شده، منبع انتقال عفونت باشد بهر حال احتمال انتقال ویروس از پرندگان به انسان کم است (۱۰۰ مورد در طول اپیدمی حاضر) و علت اینکه چرا عده قلیلی مبتلا شده و اکثریت بقیه مبتلا نمیشوند، فعلا نامشخص است.
●افراد در معرض ابتلا:
- کارگران مرکز پرورش مرغ، ماهی، اردک، بوقلمون و شترمرغ.
- فروشندگان حیوانات به ویژه پرندگان زنده.
-آشپزها و شاغلین مشابه که با ماکیان اهلی زنده یا تازهکشتهشده سروکار دارند.
- دامپزشکان و کارگران کشتارگاههای طیور.
- کارکنان آزمایشگاههایی که نمونههای ویروسی آنفلوآنزای AH۵و AH۷ را بررسی میکنند.
- سابقه مسافرت به کشورهای آلوده در هفت روز قبل از شروع علائم.
- افراد ساکن در مناطقی که مرگ و میر ماکیان خانگی و پرندگان وحشی - کسانی که در فاصله کمتر از یک متر با پرندگان مرده یا زنده وحشی در مناطق آلوده در تماس هستند.
- افرادی که با یک مورد انسانی تایید شده آلوده به آنفلوآنزای A۱H۵ یا با یک شخص مبتلا به بیماریهای حاد تنفسی با علت نامشخص که بعدا منجر به مرگ شده، در تماس باشند.
●مورد مشکوک مبتلا به آنفلوآنزای A۱H۱و A۱H۵
هر بیمار تب دار با درجه حرارت بیشتر از ۳۸درجه سانتیگراد به همراه حداقل یکی از علائم و یافتههای زیر مورد مشکوک محسوب میشود.
- سابقه تماس در هفت روز قبل از علائم با پرندگان بخصوص مرغ که به دلیل بیماری مرده باشد.
- وجود سابقه تماس در طی هفت روز قبل از شروع علائم با یک مورد تایید شده آنفلوآنزای A۱H۵و A۱H۵که در مرحله واگیرداری بوده است (یک روز قبل از شروع علائم تا هفت روز بعد از شروع علائم).
- سابقه تماس در طی هفت روز قبل از شروع علائم با سطوح و محیط آلوده به آنفلوآنزای پرندگان.
- سابقه کار یا حضور در آزمایشگاهی که نمونههای انسانی یا حیوانی مشکوک به آنفلوآنزای پرندگان داشتهاند.
- وجود یک تست آزمایشگاهی ثبت آنفلوآنزای Aکه نتواند نوع ویروس را مشخص کند.
نحوه برخورد با موارد مشکوک انسانی:
- موارد مشکوک انسانی باید طبق لیست از شهرستان به دانشگاه و سپس از دانشگاه به مرکز مدیریت بیماریها گزارش شوند.
- موارد مشکوک باید تا ۲۴ساعت پس از قطع تب در بیمارستان تحت نظر قرار گیرند یا در صورتی که علت دیگری برای بیماری تشخیص داده شده زودتر مرخص شود.
●اقدامات لازم برای محافظت و پیشگیری از ابتلا:
- اقدامات پیشگیری از انتقال تنفسی و بهداشت دستها (شست و شوی دست با آب و صابون به مدت ۱۵تا ۲۰ثانیه) برای کاهش ریسک خطر انتقال ویروس بسیار اهمیت دارد.
- استفاده از دستکش یک بار مصرف، روپوش یا لباس آستین بلند، چکمه یا روکفشی یکبار مصرف، عینک محافظ برای محافظت غشاء مخاطی چشم، کلاه، ماسکهای یکبار مصرف: شامل N-۱۰۰یا N۹۹یا Nدو که برای عوامل خطرناک دیگر محیطی (برای مثال ذرات گرد و غبار یا حلق) توصیه شده است.
- پس از هر بار استفاده همه وسایل باید بطور مناسب معدوم شود و شست و شوی دستها با آب و صابون به مدت ۱۵تا ۲۰ثانیه پس از درآوردن وسایل ایمنی یا هر گونه تماس مشکوک الزامی است.
- ضد عفونی کردن وسایل آلوده به خون و مایعات بدن بیماران مشکوک، با هیپوکلرید سدیم ۱درصد.
- ضد عفونی کردن وسایل آلوده دارای سطوح فلزی صاف (که نمیتوان مواد سفیدکننده استفاده کرد) با الکل ۷۰درصد.
- توصیه به مردم برای نرفتن به مناطق آلوده.
- ویروسهای آنفلوآنزا بوسیله گرما از بین میروند، بنابر این غذاهای بدست آمده از ماکیان شامل تخممرغ باید کاملا پخته شود.
- انتقال افرادی که به مناطق آلوده سفر کرده و پس از مراجعت تا هفت روز دچار تب و علائم تنفسی شدند، به مراکز بهداشتی و درمانی.
دکتر شهرام آقایی
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست