یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا
نیازهای تغذیه ای در کودکان
آب : آب ۷۵ تا ۸۰ درصد وزن شیرخواران را تشکیل میدهد و در بزرگسالان به ۶۰-۵۵ درصد می رسد . مقدار نیاز روزانه به آب بستگی به مصرف کالری روزانه ، میزان دفع نامحسوس آب و غلظت ادرار دارد . میزان مصرف حدودی آب برای شیرخواران ۱۵-۱۰ درصد از وزن آنهاست که این میزان برای بزرگسالان به ۲ تا ۴ درصد می رسد . در شیرخواران حدوداً ۸۵ تا ۱۷۰ میلی لیتر آب به ازای هر کیلوگرم وزن در طول شبانه روز باید مصرف گردد .
انرژی : واحد تولید گرما در متابولیسم بدن یک کالری انرژی است که از سوختن غذا بدست می آید . یک کیلوکالری مقدار گرمایی است که دمای یک کیلوگرم آب را از ۵/۱۴ درجه سانتیگراد به ۵/۱۵ درجه سانتیگراد افزایش دهد . حد متوسط انرژی در یک کودک ۶ تا ۱۲ سال شامل ۵۰ درصد جهت متابولیسم پایه ، ۱۲درصد رشد ، ۲۵ درصد فعالیتهای روزانه ، ۸ درصد مواد زائد بدن و ۵ درصد بقیه موارد سوخت و ساز می باشد .میزان نیاز پایه شیرخواران ۵۵کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در شبانه روز می باشد که در هنگام بلوغ به ۲۵ تا ۳۵ کیلوکالری می رسد . میزان کل انرژی مورد نیاز در سال اول ۸۰ تا ۱۲۰ کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم در شبانه روز خواهد بود که هر ۳ سال ۱۰ کیلوکالری کاسته می شود . در شیرخواران ۱۵-۹ درصد و در بزرگسالان به همین مقدار انرژی از پروتئین بدست می آید . در شیرخواران ۵۵-۴۵ درصد و در بزرگسالان ۶۰-۵۵ درصد انرژی از گروه کربوهیدراتها بدست می آید . در شیرخواران ۴۵-۳۵ درصد و در بزرگسالان ۳۰ درصد انرژی از چربیها بدست می آید . هر گرم کربوهیدرات یا پروتئین حدود ۴ کیلوکالری تولید می کند در صورتی که هر گرم چربی با زنجبره کوتاه ۳/۵ کالری با زنجیر متوسط ۳/۸ و با زنجیر بلند ۹ کیلوکالری تولید می کند .
پروتئینها : پروتئینها حدود ۲۰ درصد از وزن یک فرد بالغ را شامل می شود . پروتئینها از زنجبره اسیدهای آمینه تشکیل شده اند . تا کنون ۲۴ اسیدآمینه شناسایی شده است که ۹ تای آنها ،اسیدآمینه های ضروری در شیرخواران می باشند . هنگامی که پروتئینها در هضم غذایی شکسته می شوند به اسیدهای آمینه ، الیگوپپتیدها تبدیل می شوند . پروتئینهای حیوانی در بافتهای ماهیچه ای ، تخم مرغ و شیر در بافت های ماهیچه ای نیاز متناسب و متعادل بدن انسان را برآورده می کنند . ولی پروتئینهای گیاهی به تنهایی قادر نیستند اسیدآمینه های ضروری بدن را تأمین کنند .
کربوهیدراتها : کربوهیدراتها حجم عمده غذای ما را تشکیل می دهند و نیز بیشترین حجم انرژی بدن را تأمین می کنند .کربوهیدراتها به گلوکز ( دکستروز ) اکسیده می شوند ، ولی به فرمهای گوناگون مصرف می شوند شامل : منوساکاریدها ( شامل گلوکز ، فرکتوز ، گالاکتوز ) و دی ساکاریدها ( لاکتوز ، سوکروز ، مالتوز و ایزومالتوز ) و پلی ساکاریدها ( شامل نشاسته ، دکسترین ، گلیسیرین ، سلولز ) گلوگز مستقیماً مورد مصرف مغز و قلب قرار می گیرد . مقداری از گلوگز جذب شده در کبد به گلیکوژن تبدیل می گردد ، اگر چه گلیکوژن در قسمتهای دیگر بدن نیز ذخیره می گردد . بیشتر از ۱۵ درصد وزن کبد و ۳ درصد وزن ماهیچه ها از گلیکوژن تشکیل گردیده است . کربوهیدراتهایی که اکسیده نشده اند یا تبدیل به گلیکوژن نمی شوند به چربی تغییر می یابند . کربوهیدراتها ۶۰ تا ۴۰ درصد انرژی غذا را تشکیل می دهند و سومین منبع مناسب برای تولید انرژی بدن هستند .
چربیها : تقریباً ۹۸ درصد منبع چربی بصورت تری گلیسیرید می باشد که سه اسید چرب با یک گلیسرول ترکیب شده است و ۲ درصد باقی مانده شامل کلسترول ، منوگلیسیریدها ، دی گلیسیریدها و فسفولیپدها می باشد . تری گلیسیرید مصرف شده توسط لیپاز دهانی و معده ای هیدرولیز می گردد . در روده کوچک در اثر لیپاز پانکراس تری گلیسیرید به مونوگلیسیریدها هیدرولیز شده و تبدیل به اسیدهای چرب می گردند . چربیها مهمترین جایگاه را در تولید انرژی دارا می باشند چون هر گرم آن ۹ کیلوکالری تولید می کند .
انرژی : واحد تولید گرما در متابولیسم بدن یک کالری انرژی است که از سوختن غذا بدست می آید . یک کیلوکالری مقدار گرمایی است که دمای یک کیلوگرم آب را از ۵/۱۴ درجه سانتیگراد به ۵/۱۵ درجه سانتیگراد افزایش دهد . حد متوسط انرژی در یک کودک ۶ تا ۱۲ سال شامل ۵۰ درصد جهت متابولیسم پایه ، ۱۲درصد رشد ، ۲۵ درصد فعالیتهای روزانه ، ۸ درصد مواد زائد بدن و ۵ درصد بقیه موارد سوخت و ساز می باشد .میزان نیاز پایه شیرخواران ۵۵کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در شبانه روز می باشد که در هنگام بلوغ به ۲۵ تا ۳۵ کیلوکالری می رسد . میزان کل انرژی مورد نیاز در سال اول ۸۰ تا ۱۲۰ کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم در شبانه روز خواهد بود که هر ۳ سال ۱۰ کیلوکالری کاسته می شود . در شیرخواران ۱۵-۹ درصد و در بزرگسالان به همین مقدار انرژی از پروتئین بدست می آید . در شیرخواران ۵۵-۴۵ درصد و در بزرگسالان ۶۰-۵۵ درصد انرژی از گروه کربوهیدراتها بدست می آید . در شیرخواران ۴۵-۳۵ درصد و در بزرگسالان ۳۰ درصد انرژی از چربیها بدست می آید . هر گرم کربوهیدرات یا پروتئین حدود ۴ کیلوکالری تولید می کند در صورتی که هر گرم چربی با زنجبره کوتاه ۳/۵ کالری با زنجیر متوسط ۳/۸ و با زنجیر بلند ۹ کیلوکالری تولید می کند .
پروتئینها : پروتئینها حدود ۲۰ درصد از وزن یک فرد بالغ را شامل می شود . پروتئینها از زنجبره اسیدهای آمینه تشکیل شده اند . تا کنون ۲۴ اسیدآمینه شناسایی شده است که ۹ تای آنها ،اسیدآمینه های ضروری در شیرخواران می باشند . هنگامی که پروتئینها در هضم غذایی شکسته می شوند به اسیدهای آمینه ، الیگوپپتیدها تبدیل می شوند . پروتئینهای حیوانی در بافتهای ماهیچه ای ، تخم مرغ و شیر در بافت های ماهیچه ای نیاز متناسب و متعادل بدن انسان را برآورده می کنند . ولی پروتئینهای گیاهی به تنهایی قادر نیستند اسیدآمینه های ضروری بدن را تأمین کنند .
کربوهیدراتها : کربوهیدراتها حجم عمده غذای ما را تشکیل می دهند و نیز بیشترین حجم انرژی بدن را تأمین می کنند .کربوهیدراتها به گلوکز ( دکستروز ) اکسیده می شوند ، ولی به فرمهای گوناگون مصرف می شوند شامل : منوساکاریدها ( شامل گلوکز ، فرکتوز ، گالاکتوز ) و دی ساکاریدها ( لاکتوز ، سوکروز ، مالتوز و ایزومالتوز ) و پلی ساکاریدها ( شامل نشاسته ، دکسترین ، گلیسیرین ، سلولز ) گلوگز مستقیماً مورد مصرف مغز و قلب قرار می گیرد . مقداری از گلوگز جذب شده در کبد به گلیکوژن تبدیل می گردد ، اگر چه گلیکوژن در قسمتهای دیگر بدن نیز ذخیره می گردد . بیشتر از ۱۵ درصد وزن کبد و ۳ درصد وزن ماهیچه ها از گلیکوژن تشکیل گردیده است . کربوهیدراتهایی که اکسیده نشده اند یا تبدیل به گلیکوژن نمی شوند به چربی تغییر می یابند . کربوهیدراتها ۶۰ تا ۴۰ درصد انرژی غذا را تشکیل می دهند و سومین منبع مناسب برای تولید انرژی بدن هستند .
چربیها : تقریباً ۹۸ درصد منبع چربی بصورت تری گلیسیرید می باشد که سه اسید چرب با یک گلیسرول ترکیب شده است و ۲ درصد باقی مانده شامل کلسترول ، منوگلیسیریدها ، دی گلیسیریدها و فسفولیپدها می باشد . تری گلیسیرید مصرف شده توسط لیپاز دهانی و معده ای هیدرولیز می گردد . در روده کوچک در اثر لیپاز پانکراس تری گلیسیرید به مونوگلیسیریدها هیدرولیز شده و تبدیل به اسیدهای چرب می گردند . چربیها مهمترین جایگاه را در تولید انرژی دارا می باشند چون هر گرم آن ۹ کیلوکالری تولید می کند .
منبع : United Press International
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست