جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا


نگاهی گذرا به موسیقی پاپ در جامعه کنونی


نگاهی گذرا به موسیقی پاپ در جامعه کنونی
وقتی که به موسیقی ایران نگاهی می اندازیم، در می یابیم این موسیقی متاثر از فرهنگ و آداب ورسوم ایرانی و همواره به فراخور شرایط زمانی در حال تغیر وتحول بوده است. این موضوع به گونه ای موجب شده که بیان عواطف واحساسات مردم به عنوان یکی از اهداف موسیقی تلقی شود.
هدفی که اکثر موسیقیدانان و خوانندگان در تلاشند تا با بررسی اوضاع و احوال اجتماعی و تطبیق آن با فعالیت های هنری خود به آن نایل آیند.
با تاملی در تاریخ موسیقی ایران می توان این مطلب را به خوبی دریافت،که همیشه هنرمندان وموسیقیدانان محبوب ومشهور کسانی بودنده اند و هستند که هم قدم با مردم و شرایط اجتماعی وقت آن جامعه حرکت کرده اند و خود را جدا از محیط اجتماعی که در آن زندگی می کردند نمی دانستند (در حقیقت خود جزئی از جامعه بودند.).
سبک پاپ سبکی است که اکثر مردم آن را می پسندند و یک سبک عوام پسند است و در حالی به متن وبطن این ترانه ها توجه می کنیم در می یابیم که این نوع سبک کمتر از ترانه هایی قوی برخوردار بوده اند و کمتر ذهن شخص را به سمت وسویی خاص می برد. در حقیقت موضوع ومتن تمامی این ترانه ها حرف های روزانه است که به وزن وقافیه در آمده اند تا اینکه خواننده بتواند آنها را اجرا کند.
تا چند سال اخیر که ارائه آهنگ های پاپ به صورت امروزی مجاز نبود این کمبود را محصولات خارج از کشور که توسط خوانندگان مهاجر خوانده می شدند جبران می شد و بعد از رفع محدودیت ها عده ای از خوانندگان آغاز به تولید این گونه موسیقی در داخل کردند که اغلب تقلیدی از خوانندگان مهاجر بود.ولی رفته رفته چهره هایی متفاوت با خوانندگان خارج از کشور روی کار آمدند که همگی دارای شیوه ای بدیع و نو بودند و بین مردم شهرت و محبوبیت خاصی پیدا کردند. چون در خارج از کشور اغلب آهنگ هایی که خوانده می شود دارای ملودی های تقلیدی از آهنگهای عربی وترکی هست و حتی خیلی از جوانان ایرانی مهاجر طرفدارموسیقی های پاپ داخل کشور شده اند و آنها را گوش می دهند.
موسیقی های پاپی که در داخل رواج پیدا کرده اکثر آنها دارای یک سری موضوعات خاص می باشند:
۱) عاشقی که از معشوق خود دلخور است و شکایت میکند.
۲) دعوت به مهربانی و دوست داشتن یکدیگر.
۳) عاشق ، معشوق بی وفا را نفرین می کند و تمامی متن ترانه هایشان ناله و نفرین از دست معشوق است.
۴) حکایتی از دلدادگی و جفای معشوق است.
یکی دیگر از موضوعات مهمی که به چشم می خورد این است که این نوع موسیقی یک نوع در هم آمیزی بین مرزهای اعتقادات مذهبی با جنبه های زندگی مدرن به وجود آمده است و دیگر، مرزی بین موسیقی پاپ و آهنگ های مذهبی دیده نمی شود.
اکنون تمامی نوحه ها با آهنگ های پاپ به گوش می رسد و موسیقی هایی به عنوان موسیقی مذهبی شناخته می شود که همان آهنگ های پاپ امروزی است که فقط شعر و متن آنها عوض می شود و در رثای یکی از ائمه می سرایند.
در موسیقی نخست آنچه که باعث جلب توجه شنونده می شود همان آهنگ و ریتم آن ترانه است و در مرحله بعد متن یک ترانه است به همین دلیل باعث شده است که موسیقی پاپ در بین اکثر مردم جایگاه ویژه ای داشته باشد.
منبع : سایر منابع