شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا
کلوییدها
● کلوییدها - نانوذرات قدیمی
یک روش خوب برای درک مفاهیم نانویی، مطالعهی نقاط شروع این فناوری در دنیای علم است. در قرن بیستم، به دنبال کشف قابلیتهای گستردهی مولکولها در ساختن مواد جدید، دانشهای مرتبط با ذرات ریز توسعه یافتند. یکی از این یافتهها که امروزه توسعهی چشمگیری پیدا کرده، کلویید و انواع مختلف آن است.
● کلویید چیست؟
اگر در یک لولهی آزمایش تا یکسوم گنجایش آن الکل معمولی بریزیم و به آن نصف قاشق چایخوری گَرد گوگرد اضافه کنیم و سپس مخلوط حاصل را بهملایمت داخل یک بِشِر آب داغ گرما بدهیم و هم بزنیم، میبینیم که گوگرد در الکل حل میشود. اما اگر چنین محلولی را در یک ظرف سرد خالی کنیم، میبینیم که پدیدهی دیگری به وجود میآید. در مخلوط جدید، گوگرد به صورت ذرات ریزی درمیآید و هر ذره با آنکه خیلی ریز است، از صدها و گاه هزاران اتم تشکیل شده است. این ذرات را «کلویید» مینامند.
● کلویید چگونه کشف شد؟
در سال ۱۸۶۱، توماس گراهام، عبور موادّ مختلف را از درون غشای تراوا آزمایش کرد. او دریافت که گروهی از اجسام بهآسانی از درون غشا عبور میکنند و گروه دیگر به هیچ وجه از آن نمیگذرند. این دانشمند، اجسام گروه اول را کریستالوئید (شبه بلور) وگروه دوم را کلویید (شبه چسب) نامید.
● کلوییدها محلول نیستند
کلوییدها ظاهری محلولمانند دارند. یعنی بهظاهر همگن و شفافاند و مانند محلولها از سوراخهای کاغذ صافی میگذرند. با وجود این، چهار تفاوت اساسی میان کلوییدها و محلولها دیده میشود:
۱) درکلوییدها، اندازهی ذراتِ پخششده، از اندازهی ذرات حلشده در محلولها، یعنی مولکولها و یونها، بزرگتر و بین ۱۰-۷ و۱۰-۸ سانتیمتر است؛ در حالی که اندازهی ذرات حلشده در محلولها در حدود ۱۰-۹ متر (نانومتر) است، یعنی ابعاد یونها.
۲) اگرچه معمولاً اندازهی ذرات سازندهی کلوییدها آن اندازه کوچک است که از سوراخهای کاغذ میگذرند، اما آن اندازه بزرگ هم هست که وقتی در مسیر نور قرار گیرند، بتوانند نور را به اطراف بپراکنند. اگر در یک جای تاریک، دو ظرف، یکی شامل محلولی مانند آب نمک و دیگری شامل کلوییدی مانند FeCl۳ در آب جوش را در کنار یکدیگر قرار دهید و باریکهی نوری به آن بتابانید و از پهلو به آن دو نگاه کنید، میبینید که مسیر عبور نور در داخل محلول مشخص نیست، ولی در داخل کلویید کاملاً مشخص است؛
۳) کلوییدها برخلاف محلولها حالت پایدار ندارند، بلکه با گذشت زمان تغییر میکنند؛
۴) ذرات سازندهی کلوییدها بر خلاف ذرات سازندهی محلولها، در شرایط معین، مثلاً بر اثر سرد کردن یا گرم کردن یا در مجاورت با برخی ذرات دیگر، به یکدیگر متصل میشوند و ذرات بسیار بزرگتری را تشکیل میدهند. در این صورت، کلویید حالت «نیمهجامد» یا «ژله» به خود میگیرد، یا اینکه لخته میشود.
● اندازههای کلوییدی
اگر جسمی را که نرم ساییده شده است در آب بریزیم، یکی از سه حالت زیر پیش میآید:
۱) ممکن است یک «محلول حقیقی» تشکیل شود که نتیجهی پراکنده شدنِ اتمها، مولکولها یا یونهای آن جسم در یک حلاّل است. اندازهی ذرات در این محلول از حدود ۱nm تجاوز نمیکند؛
۲) این امکان وجود دارد که ذراتِ بزرگتر از حدود ۱۰۰nm باقی بمانند. این ذرات میکروسکوپی، بهتدریج تهنشین میشوند. از آنجا که این ذرات به طور موقت معلقاند و بر اثر ماندن تهنشین میشوند، به مخلوط حاصل، «مخلوط معلق» یا «سوسپانسیون» میگویند؛
۳) ذراتی که اندازهی آنها از ۱nm تا حدود ۱۰۰nm تغییر میکند، معمولاً به صورت پراکنده در همهجای محیط باقی میمانند. این نوع مخلوط «کلویید» نامیده میشود. به عبارت دیگر، در یک مخلوط کلوییدی با «نانوذرات» سروکار داریم.
کلوییدها در میانهی سوسپانسیونها و محلولها قرار میگیرند، ولی ناهمگن به شمار میروند. محیطهای پیوسته ــ همچون آب یا الکل ــ و جسم پراکنده، هرکدام وضعیت جداگانهای به وجود میآورند.
● چند نکته
الف) حرکت براونی ذرات کلوییدی
اگر یک قطره شیر را با میکروسکوپ نوری بهدقت نگاه کنید، ذرات تشکیلدهندهی آن را در حال حرکت دائم میبینید. این ذرات پیوسته و به طور نامنظم تغییر جهت میدهند. ذرات کلوییدی هنگامیکه به هم میرسند، در برخورد با یکدیگر تغییر مسیر میدهند. به این حرکت دائمی و نامنظم ذرات کلوییدی «حرکت براونی» میگویند.
ب) دستگاه الکتروفورِز
دستگاهی است که برای مطالعهی حرکت ذرات کلوییدی در میدان الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد.
ج) دیالیز
فرایند جدا کردن یونها از ذرات کلوییدی «دیالیز» نامیده میشود. این کار معمولاً به کمک یک غشای مناسب صورت میگیرد. امروزه از دیالیز به طور گسترده برای تصفیهی خون استفاده میشود.
مطالعه و آزمایش بر روی انواع کلوییدهای جامد در مایع آسان و ارزانتر از زمینههای دیگر نانوفناوری به نظر میرسد. شاید شما هم بتوانید نانوذرات مفیدی بسازید! حالا که میدانید سابقه و ریشهی نانوذرات همان کلوییدها هستند، منابع علمی بیشتری در اختیار دارید؛ مخصوصاً به زبان شیرین پارس
منبع : پایگاه علمی دانش پژوهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست