چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

شهرها به آینده می‌نگرند


شهرها به آینده می‌نگرند
در دنیای پویای امروز که توسعه و پیاده‌سازی فناوری با سرعت شگفت‌انگیزی در جریان است، یکی از جذاب‌ترین و مورد توجه‌ترین فناوری‌ها "پهن‌باند" یا اینترنت پرسرعت محسوب می‌شود که به عنوان راه‌انداز توسعه، فراگیری اجتماعی و پایداری مطرح است.
درست به همین دلیل است که "پهن‌باند" دیگر تنها یک فناوری نیست، بلکه کاتالیزوری است که به طور مستمر روی شکل جوامع، فرهنگ و نحوه زندگی بشر تاثیر می‌گذارد.
اما در عین حال هنوز سوال‌های متعددی درباره این فناوری فراگیر هست که باید پاسخ داده شود.
یکی از فرصت‌های بررسی و پاسخگویی به چالش‌ها و تاثیرات پهن‌باند، رویدادی است به نام Broadband Cities که امسال در چهارمین سال برپایی خود توجه بیش‌تری را جلب کرده است.
این همایش سالانه را که طی دو روز ۱۴ و ۱۵ نوامبر امسال در دو شهر آمستردام و آلمر هلند برپا می‌شود، موسسه‌ای غیرانتفاعی به نام INEC (شبکه بین‌المللی اجتماعات الکترونیکی) ساماندهی و برگزار می‌کند.
مبحث اصلی کنفرانس امسال نیز برنامه‌ریزی برای جوامع آینده و قراردادن نقطه پایان بر مبحث قدیمی زیرساخت‌ها عنوان شده است. در مجموع این همایش
بحث درباره برنامه‌ریزی برای جوامع پایدار، رقابتی و فراگیر آینده را مدنظر دارد.
درک ون در ووده (Dirk van der Woude) نماینده شهر آمستردام در INEC می‌گوید: شهرهای ما سال‌های سال به گذشته‌های دور خود نظر داشته‌اند، ا ما امروز باید به نیازهای فردای‌شان بیندیشند و مجادله بر سر اینکه در گذشته زیرساخت‌های‌مان آماده شده یا نه، دست بردارند. در واقع Broadband Cities۲۰۰۷، قصد دارد بر "پهن‌باند" به عنوان ابزار پاسخ به نیازهای متنوع جوامع آینده تمرکز کند.
وی می‌افزاید: یکی از مسایل اصلی که در صدر فهرست همایش امسال قرار گرفته، مساله پایداری است و اینکه چگونه فناوری پهن باند می‌تواند با رساندن اطلاعات به کاربر –به جای رساندن کاربر به اطلاعات- پایداری در جوامع را تسهیل و تضمین کند. این کار نیز با سامانه‌های متنوع و نوآورانه‌ای همچون کار از راه دور و ویدیو کنفرانس ممکن می‌شود.
در این کنفرانس کارشناسان به آینده‌نگاری می‌پردازند و در مورد مواردی به این شرح مفصل بحث خواهد شد.
● ارزش و تاثیر پهن باند بر جامعه و کسب و کار
تاثیر انقلاب صنفی، بعد از اختراع ماشین بخار نمایان شد و تاثیر آن بر جامعه و اقتصاد جوامع هنوز در دست بررسی و تحلیل است. شاید بتوان گفت "پهن باند" نیز نقش ماشین بخار را برای عصر "انفجار اطلاعات" بازی می‌کند. اما این فناوری ما را به کجا می‌برد، چه الزاماتی دارد و کدام جهت‌گیری را دنبال می‌کند؟
● مقابله با مسایل پیچیده محیطی با پهن باند
یکی از مسایل زیست‌محیطی امروز کره‌خاکی، مقابله با آلودگی هوا و رشد سرسام‌آور میزان دی‌اکسید کربن در هوایی است که استنشاق می‌کنیم. اما راه‌های مقابله با این مشکل قدیمی چیست؟ قطعا فناوری "پهن‌باند" یک پاسخ به این سوال است. در نهادی جهانی که بیل کلینتون تاسیس کرده، سیسکو طرحی را به اجرا می‌گذارد تا با همکاری مسوولان شهرهای آمستردام، سان فرانسیسکو و سئول به مقابله با آلودگی دی‌اکسید کربن برود. در راهکار پیشنهادی، "پهن‌باند" یک عنصر اصلی است مثلا به این طریق که اطلاعات لازم را به موقع به کاربر برساند، به این ترتیب کاربر –که می‌تواند مسوولان شهری باشد- نیازی نیست که خود به دنبال اطلاعات برود.
● نیاز به شبکه باز هیبریدی
در سال‌های گذشته، بسیاری از فعالان عرصه شبکه، به ایجاد جزیره‌های زیرساختی پرداخته‌اند؛ به این معنا که خدمات و کاربران‌شان در محیط‌هایی مجزا از شرکت‌های دیگر تعامل دارند. اما با رشد و توسعه سر یع بازار که مواجه با شبکه‌های متنوع و (از لحاظ ساختاری) متفاوت است، باید از خود بپر سیم که چگونه می‌توان جلوی شکل‌گیری باغ عدنی را گرفت که جای جای آن با دیوارهای بلند تقسیم و منفک شده است؟
یکی از راه‌هایی که بشر می‌تواند با آن باغ عدن‌اش را یکپارچه نگه دارد، راه‌اندازی شبکه‌های هیبریدی است. باغ‌مان بدون دیوار زیباتر نمی‌شود؟
● توسعه در فناوری ویدیو و بازی‌های کاربردی و جدی
روش کنونی برای دریافت ویدیو در اینترنت، روشی کند است. اما چه انتخاب دیگری پیش روی ماست؟
شبکه‌های Peer- to – Peer یکی از این انتخاب‌هاست که امکان دسترسی به روش‌های متنوع به اشتراک‌گذاری محتوا، مدل‌سازی کسب و کار، دیدن تلویزیون‌ و سایر رویداد های اجتماعی را فراهم می‌کند.
از سوی دیگر نقش بازی‌های رایانه‌ای و تاثیر آن در زندگی ما، گذشته از جنبه سرگرمی آن، روز به روز بیش‌تر می‌شود.سامروزه بازی‌های رایانه‌ای در آموزش، کنترل حوادث غیر مترقبه و بحران‌ها، بهداشت و بسیاری بخش‌های دیگر نقش آفرینی می‌کنند و این تاثیر حتی پارا به حوزه تصمیم سازی ما گذاشته و در نتیجه شیوه کار ما را تغییر می‌دهد.
● یادگیری از تجارت بین‌المللی
در جای جای جهان امروز ما، پروژه‌هایی برای افزایش میزان بهره‌گیری از خدمات ICT با استفاده از پهن باند کلید خورده است. اما نتایج این پروژه‌ها کجا ثبت می‌شود، ما چه درس‌هایی از اجرای آنها می‌گیریم و چگونه می‌توانیم از آنها بهره‌مند شویم؟
سازمان‌های مختلفی در جهان تجربیات خود را در موارد مختلفی همچون «بازی‌های جدی»، »توزیع ویدیویی، توسعه شبکه‌ها و بهبود ارتباط با دولت به اشتراک می‌گذارند.
● درباره INEC
INEC یا The International Network of E – Communities یک موسسه غیر انتفاعی است که بر سودمندی و ضرورت وجود شبکه‌های پهن باند با دسترسی آزاد به عنوان پیش شرط رشته اقتصادی و فراگیری اجتماعی تاکید و تمرکز دارد.
اعضای INEC شامل برزیل، یونان، مالزی، مالت، ایسلند، هلند، سوئد و آمریکا همه دارای چشم‌انداز و برنامه به منظور آماده سازی جوامع‌شان برای آینده با پیاده‌سازی زیر ساخت‌های پهن باند و تشویق توسعه خدمات پهن باند هستند.
هدف اولیه INEC، ترغیب و تسهیل و نهادینه‌سازی مشارکت از طریق تبادل تجارت، معرفی همکاران بالقوه، توسعه کسب و کار، ابزارهای محک‌زنی (Benchmarking) و اجرای پروژه‌های مشترک است.
ترجمه : زینب مهدوی فر
منبع : روزنامه فناوران


همچنین مشاهده کنید