یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

در شناخت عظمت شخصیت امام علی (ع)


در شناخت عظمت شخصیت امام علی (ع)
شناخت مقام والای حضرت علی (ع ) و شناساندن آن جز برای امامان معصوم علیهم السلام مقدور نیست از این رو مناسب است برای شناخت آن حضرت به برخی از سخنان خود ایشان تمسک کنیم که نشان دهنده اعتلای مقام حکیمانه وی است :
۱) علی (ع ) فرمود : در خانه ای که اسلام در آن ظهور کرده بود غیر از رسول اکرم (ص ) و خدیجه (س ) کسی نبود و من سومین نفر آن دو بودم . نور وحی و رسالت را می دیدم و نسیم نبوت را استشمام می کردم .
آن شامه غیبی که نسیم غیبی را استشمام می کند و در انبیا وجود داشت در علی (ع ) نیز بود وقتی برادران یوسف از مصر حرکت کردند و پیراهن وی را به همراه خود آوردند حضرت یعقوب در فاصله چندین فرسنگی با قاطعیت و تاکید فرمود : من نسیم و بوی یوسف را استشمام می کنم شامه ای که از غیب می بوید شامه ای ملکی و مادی نیست چنان که نبوت نیز مربوط به عالم طبیعت و ملک نیست و تنها با حس بویایی ملکوتی می توان نبوت را که امری غیبی است تشخیص داد.
۲) حضرت علی (ع ) در خطبه سوم که به خطبه « شقشقیه » معروف است می فرماید : من آن کوه بلندم که سیل علوم از من سرازیر میگردد چون هر کوهی سیل خیز نیست و سیل فقط از کوه بلند و مرتفع برمی خیزد و هیچ پروازکننده ای به مقام اوج گرفته من پر نمی کشد در برابر سیل نمی توان ایستاد بلکه باید از کنارهای آن به قدر توان بهره برد.
۳) وصفی که خدای برای قرآن بیان فرمود علی (ع ) شبیه آن صفت را برای خود که مظهر تجلی تعالیم قرآن است تشریح می کند. خدا در عظمت قرآن می فرماید : آن قدر این قرآن وزین است که اگر آن را بر کوه نازل کنیم کوه متلاشی میشود.
علی (ع ) فرمود : اگر کوه بخواهد محبتم را هضم کند متلاشی می شود یعنی تحمل محبت هضم ولایت و معرفت آن حضرت مقدور کوه نیست همان گونه که هضم معانی بلند قرآن مقدورش نیست .
از سخنان دانشمندان نیز برای شناخت امام علی (ع ) کمک می گیریم :
۱) خلیل این احمد صاحب علم عروض : نیاز همگی به او و بی نیازی او از همه دلیل آن است که او پیشوای همه است .
۲) ابن سینا گوید : علی ابن ابیطالب (ع ) کلام گویا و قلب فراگیر الهی است نسبت او با دیگر یاران پیامبر(ص ) نسبت معقول به محسوس بود و ذات او از شدت نزدیکی به خدا ممسوس در ذات خدا گشته بود.
۳) جبران خلیل گوید : بی تردید علی یکی از سران اندیشه و روح و بیان در هر زمان و مکانی است .
۴) شبلی شمیل : امام علی ابن ابیطالب بزرگ بزرگان است تنها نسخه ای است که شرق و غرب در گذشته و حال رونوشتی مطابق اصل برای آن ندیده است .
۵) شیخ بهائی : او گرامی ترین مخلوقات خدا بود او رمز کشتی نوح و پرتو آتش علیم و راز بساط سلیمان بود .
۶) ایلیا پاولیچ پطرو شفسکی استاد برجسته تاریخ دانشگاه لنینگراد :
علی پرورده محمد(ص ) و عمیقا به اسلام و دستورات آن وفادار بود. علی تا حد شور و عشق پایبند به دین بود صادق و راستگو و از نامجوئی و مال پرستی بدور و تمام صفات لازم اولیا الله در وجودش جمع بود.
۷) ابن ابی الحدید مفسر و شارح بزرگ نهج البلاغه و از متفکرین اهل سنت گوید : امتیازات انسانی علی (ع ) از لحاظ عظمت و جلال و شهرت در آن حد اعلا است که شرح کردن بحث نمودن و تفصیل آن نارواست . من چه بگویم درباره مردی که همه فضیلتها به او منتهی می شود و هر مکتب و گروهی خود را به او منسوب میکند آری او رئیس همه فضیلتها است .

اصغر جوادی
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید