دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
تاریخیگری در علم اقتصاد
![تاریخیگری در علم اقتصاد](/mag/i/2/myyor.jpg)
رویکرد غیر تاریخی اصل ترین رویکرد اقتصاد نئوکلاسیک است. همه اقتصاد دانان شیکاگو، غیر تاریخی می اندیشند. جدایی اقتصاد از تاریخ با کار مارژینالیست هایی مانند آلفرد مارشال آغاز گردید و با کمبریجی هایی مانند کینز تداوم یافت. این رویکرد در مکتب شیکاگو و با فریدمن و نایت در دهه ۱۹۵۰ به اوج خود رسید. تاریخیگری اصولاً در حوزه های دگر اندیش اقتصاد مشاهده می شود. اقتصاد نهادگرا یکی از این حوزه هاست که در سطح گسترده ای از آن استفاده می کند. اما، در این حوزه نیز تردید های جدی وجود دارد. رونالد کوز در مسأله هزینه اجتماعی (۱۹۶۰) درباره روش تحلیلی که به کار گرفته است می گوید: «روش مناسب تر آن است که تحلیل های خود را با تقریب زدن و نزدیک شدن به وضعی که در عمل وجود دارد آغاز کنیم و آثار تغییرات سیاستی مورد نظر را بررسی کرده و مشخص کنیم که آیا در مجموع وضع جدید بهتر از وضع اولیه است یا نه». بدین ترتیب روش کوز به عنوان اقتصاد دان نهادگرای جدید از تحلیل تاریخی بی بهره است.
در دهه ۸۰ رویکرد و رشته ای به نام «تاریخ سنجی» (Cliometrics) ظهور کرد که رشد آن در اقتصاد تا حدودی تأمل بر انگیز است؛ تاریخ سنجی رشته ای است که از نظریه اقتصادی، ابزارهای اقتصادسنجی و آمار برای مطالعه تاریخ یک اقتصاد معین استفاده می شود. رابرت فوگل و داگلاس نورث، به عنوان ۲ مورخ اقتصادی برنده جایزه نوبل در سال ،۱۹۹۳ اصلی ترین نقش را در تکامل تاریخ سنجی ایفا کردند. به نظر فوگل، تاریخ اقتصادی سهم معناداری در شکل گیری نظریه اقتصادی دارد و نادیده انگاری تاریخ به سوء فهم مسائل اقتصادی منجر می گردد.
به نظر نورث، مطالعه تاریخی اقتصادی در عین حال که ما را از گذشته با خبر می کند در فهم تغییرات اقتصادی نیز توانمندمان می کند. از دید نورث، تاریخ اقتصادی تلاشی است برای توضیح الگوهای مختلف رشد، رکود و زوال جوامع در طول زمان و کنکاش درباره این که برخوردهای منتج از کنش های متقابل آدمیان، چگونه به نتایج متفاوتی منتهی می شود. اهمیت تاریخ در نظر نورث به این است که حال و آینده از طریق استمرار نهادهای یک جامعه به گذشته پیوند می خورند. تاریخ، حکایت تحول نهادی و تحدید انتخاب های آدمی است. از آنجا که نهاد اصلی ترین عاملی است که اقتصاد نئوکلاسیک از آن چشم بسته است بنابراین برای مطالعه نهادها، تاریخیگری رویکردی اجتناب ناپذیر است. احیای تاریخ سنجی، احیای روش شناسی اقتصادی نوینی برای تبیین نهادها در فرآیند تاریخ و تأثیر این نهادها بر عملکرد اقتصادی است. مسأله اصلی عبارت است از تغییرات نهادی و تغییرات نهادی جز در بطن تاریخ فهمیده نمی شوند.
به نظر نورث، اقتصاد رایج با ۲ چالش اساسی روبه روست
۱) مسأله اصلی اقتصاد نئوکلاسیک، تخصیص منابع در هر لحظه معین از زمان است و لذا تحلیل اساساً ایستاست.
۲) تخصیص منابع در شرایط بدون اصطکاک صورت می گیرد، یعنی شرایطی که یا نهادها وجود ندارند و یا در صورت وجود اهمیت چندانی ندارند. نورث در جای جای کتاب نهادها، تغییرات نهادی و عملکرد اقتصادی، از «تاریخدانان» به جای «اقتصاددانان» و برعکس استفاده می کند. دیدگاه های فوگل و نورث با آرای پائول دیوید و برایان آرتور، که مفهوم «وابستگی به مسیر» را در نظریه نهادی وارد نمودند، ادغام گردید. از این پس مفاهیم متعددی وارد علم اقتصاد و تحلیل های آن شدند؛ تعادل های چندگانه، بازده های فزاینده، نظریه های اشوب، مدل های رشد در ونزا، پویایی های غیر خطی و روایی زمان و تغییر با الهام از نظریه تکامل، از جمله ابزارهای تحلیلی نوین در اقتصاد نهادگرای جدید و اقتصاد نئوکلاسیک است که تبییت تاریخی را در اقتصاد به اوج رسانده اند. در جهان معاصر، زمان، تغییر و تاریخ به بخش تفکیک ناپذیری از گفتمان اقتصاد تبدیل شده است.
حمید پاداش
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست