دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

خواص گیاه بابونه


خواص گیاه بابونه
نام علمی بابونه Chamaemelum nobile است .بابونه گیاهی است دائمی و کوچک بارتفاع تقریبا ۳۰ سانتیمتر دارای بوئی معطر که در چمنزارها و اراضی شنی می‌‌روید. ساقه آن برنگ سبز مایل به سفید، برگهای آن کوچک متناوب و دارای بریدگیهای باریک و نامنظم و پوشیده از کرک است. گلهای آن مجتمع در یک طبق که بطور منفدر در انتهای ساقه گل دهنده در تابستان ظاهر می‌شود. در هر طبق گلهای سفید در اطراف و گلهای زرد در قسمت وسط قرار دارند.
● ترکیبات شیمیایی :
گلهای بابونه دارای اسانس روغنی آنته مین ( Anthemine) تانن، فیتوسترول و همچنین ماده‌ای تلخ بنام اسید آنته میک Anthemique Acid می‌‌باشد .
● خواص داروئی :
بابونه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از تقویت کننده‌های تلخ بحساب می‌‌آید . جالینوس حکیم آنرا برای درمان تب و لرزهای نوبه‌ای بکار می‌‌برد .
۱) یکی از مهمترین خواص بابونه درمان زخم معده و ورم معده است و این گیاه بآسانی این مرض را درمان می‌‌کند و آنهائیکه سالهاست با این مرض دست بگریبان هستند و از قرص های مختلف گران قیمت نظیر Lozac و Zantac و غیره استفاده می‌کنند می‌‌توانند با استفاده از بابونه خرج داروی خود را پس انداز کنند و همچنین سلامتی خود را بازیابند.
برای درمان زخم معده یک لیوان چای غلیظ بابونه درست کنید (۴ قاشق چایخوری بابونه در یک لیوان آبجوش و یا چهار تا چای کیسه‌ای بابونه در یک قاشق لیوان آب جوش ) و صبح ناشتا هستید این لیوان چای را بنوشید و سپس در رختخواب به پشت دراز بکشید و بعد از چهار دقیقه بخوابید و البته بعد از یکربع ساعت می‌‌توانید صبحانه خود را میل کنید. این عمل را بمدت دو هفته ادامه دهید تا زخم و ورم معده بکلی شفا یابد.
۲) بابونه اعصاب و قوای جنسی را تقویت می‌کند .
۳) بابونه مقوی مغز است .
۴)بابونه ادرار آور و قاعده آور است .
۵) این گیاه ترشح شیر را در مادران شیر ده افزایش می‌‌دهد .
۶) درمان کننده سردرد و میگرن است .
۷) استفاده از بابونه سنگ مثانه را خرد و دفع می‌‌کند .
۸) اگر کسی قطره قطره ادرار می‌‌کند به او چای بابونه دهید تا درمان شود .
۹) بابونه درمان کننده کمی ترشحات عادت ماهیانه است .
۱۰) برای درمان چشم درد، بابونه را در سرکه ریخته و بخور دهید .
۱۱) برای تسکین دردهای عضلانی چای بابونه بنوشید .
۱۲) جویدن بابونه برای التیام زخم های درمان مفید است .
۱۳) خوردن ۵ گرم ریشه بابونه با سرکه رقیق محرک نیروی جنسی است ( ریشه بابونه گرم تر و خشک تر از گل بابونه است )
۱۴) بابونه تب بر و تسکین دهنده درد است .
۱۵) بابونه تقویت کننده معده است .
۱۶) برای تسکین درد در هنگام دندان درآوردن بچه ها، بآنها چای بابونه بدهید .
۱۷) برای رفع بیخوابی و داشتن یک خواب آرام و راحت، کافی است ده دقیقه قبل از اینکه به رختخواب بروید یک فنجان چای بابونه بنوشید .
۱۸) بابونه درمان کننده بی اشتهایی است .
۱۹) بابونه برای رفع ورم روده موثر است .
۲۰) چای بابونه درمان کننده کم خونی است .
۲۱) از بابونه برای رفع کرم معده و روده استفاده کنید .
۲۲) بابونه تسکین دهنده دردهای عادت ماهیانه است .
۲۳) بابونه برای رفع زردی مفید است .
۲۴) حمام بابونه اثر نیرو دهنده درد. برای این منظور چند قطره اسانس بابونه را در وان حمام ریخته مدت یکربع ساعت در آن دراز بکشید .
۲۵) برای تسکین درد، چند قطره اسانس بابونه را با یک قاشق روغن بادام مخلوطکرده و روی محل های دردناک بمالید درد را تخفیف می‌‌دهد .
۲۶) اسانس بابونه مخلوط با روغن بادام برای رفع ناراحتی های پوستی نظیر اگزما، کهیر و خارش مفید است .
۲۷) برای رفع گوش درد و سنگینی گوش، یک قطره روغن بابونه را در گوش بچکانید .
۲۸) اسانس بابونه چون اثر قی آور درد در مورد مسمومیت های غذایی مصرف می‌شود .
۲۹) روغن بابونه را برای از بین بردن کمردرد، درد مفاصل و نقرس روی محل درد بمالید .
۳۰) با چای بابونه اگر موهای بلوند را بشوئید آنها را روشن تر و شفاف تر می‌‌کند .
۳۱) آنهائیکه یائسه شده‌اند بهتر است همه روزه چای بابونه بنوشند زیرا اختلالات یائسگی را برطرف می‌‌کند .
۳۲) بابونه ضد آلرژی است .
● طرز استفاده :
▪ اسانس بابونه :
حدود ۰/۸ تا ۱ درصد اسانس در این گیاه وجود دارد که بوسیله تقطیر با بخار آب بدست می‌‌آید. رنگ این اسانس آبی روشن است ولی در اثر کهنه شدن برنگ زرد مایل به قهوه‌ای در می‌‌آید. بوی این اسانس بسیار قوی و طعم آن معطر و سوزانده است. اسانس بابونه در عطر سازی و برای معطر کردن غذاها بکار می‌‌رود .
▪ چای بابونه با دم کرده بابونه : برای درست کردن چای بابونه یک قاشق چایخوری گیاه بابونه خشک را در یک فنجان آب جوش ریخته و بمدت ۵ دقیقه بگذارید دم بکشد .
▪ روغن بابونه با روغن زیتون : گل خشک بابونه را با برابر وزنش روغن زیتون مخلوط کرده و روی آتش ملایم بگذاریدتا دم بکشد ( نباید بجوشد ) و گاه گاه آنرا هم بزنید. سپس آنرا از روی آتش بردارید و بگذارید تا مدت ۲۴ ساعت بحال خود بماند. سپس آنرا از صافی با فشار در کرده و در شیشه‌ای دربست نگهدری کنید ( برای نفخ شکم و قولنج آنرا روی شکم بمالید )
▪ روغن بابونه : برای تهیه روغن بابونه مقدری از گل خشک بابونه را با چهار برابر وزن آن روغن کنجد مخلوط کرده و سپس باندازه دو برابر گل بابونه بآن آب اضافه کنید. آنرا روی چراغ گذاشته و بگذارید بجوشد تا اینکه آب آن بکلی تبخیر شود و فقط روغن باقی بماند البته باید دقت کرد که روغن نسوزد .
● زیان ها و خواص ضد درد در هنگام ترک اعتیاد :
زیان خاصی برای آن بیان نشده است . گیاه بابونه برخی علایم رنج آور سندرم را کاهش می‌دهد براساس یافته‌های یک تحقیق، گیاه بابونه به دلیل خواص ضد دردی و ضد اضطرابی خود می‌تواند به عنوان دارویی مؤثر، برخی علایم رنج آور سندرم ترک را نیز کاهش دهد. کارشناسان گروه فیزیولوژی دانشگاه شهید چمران اهواز و علوم پزشکی قزوین در یک طرح تحقیقاتی مشترک تأثیر عصاره بابونه بر علائم قطع مصرف مرفین در موش سوری نر را بررسی کرده و نتایج آن را در همایش سراسری اعتیاد در یزد ارائه دادند. قطع مصرف مواد مخدر در انسان با علائمی همچون اسهال، دردهای عضلانی، اضطراب و تحریک پذیری عصبی همراه است، که فرایند ترک را بسیار دشوار می‌کند. لذا مواد متفاوتی برای کاهش این علائم به کار می‌‌روند که در این میان گیاهان دارویی به واسطه عوارض جانبی کمتر، مورد توجه خاص قرار دارند. در این تحقیق به منظور بررسی تأثیر گیاه بابونه بر این روند، از گل بابونه توسط دستگاه سوکسله، عصاره هیدروالکلی تهیه شده و با انجام آزمایش به صورت پایلوت مؤثرترین دوز که ۲۰میلی‌گرم بر کیلو‌گرم بود، انتخاب شد. برای انجام این آزمایش ۳۲ عدد موش سوری نر نژاد آلبینو با وزن تقریبی ۳۰ گرم که در شرایط یکسان و استاندارد از نظر نور، درجه حرارت و تغذیه نگهداری شده بودند، به صورت تصادفی انتخاب و به چهار گروه مساوی تقسیم شده‌اند. گروه‌های مورد آزمون شامل گروه کنترل(۱)، گروه مرفین(۲)، گروه مرفین بابونه مزمن(۳)، گروه مرفین بابونه حاد(۴) بوده و برای معتاد شدن گروه‌های ۲، ۳ و ۴ روز اول دوز ۱۰، روز دوم دوز ۲۰ و روز سوم دوز ۴۰ میلیگرم بر کیلوگرم را روزی سه بار دریافت کرده و در روز چهارم یک دوز تنهای ۴۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت زیرپوستی به آنها تزریق شد، گروه ۳ همزمان با هر تزریق مرفین، یک دوز ۲۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم بابونه نیز به صورت درون صفاقی دریافت کرد، اما گروه ۴ تنها یک دوز منفرد ۲۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم بابونه را در روز چهارم نیم ساعت قبل از تزریق نالوکسان دریافت کرد.
گروه کنترل به مدت چهار روز تزریق‌های مشابهی از سالین (به جای محلول مرفین) دریافت کردند، در تمام گروه‌ها سه ساعت پس از دریافت آخرین تزریق، یک دوز ۵ میلیگرم بر کیلوگرم نالوکسان به صورت درون صفاقی تزریق و پس از آن هر موش به مدت نیم ساعت در استوانه شیشه‌یی قرار داده شد و تعداد پرش، ایستادن روی دوپا، بالا رفتن از دیواره استوانه و دفعات اجابت مزاج آبکی آنها ثبت شد، همچنین وزن اولیه موش‌ها با وزن آنها دو ساعت پس از تزریق نالوکسان مقایسه شد. نتایج نشان داد عصاره حاد بابونه به طرز معنی‌داری تمامی این علایم را کاهش داده و عصاره مزمن نیز میزان پرش و کاهش وزن القاء شده توسط نالوکسان را به صورت معنی‌دار کم می‌کند.
میترا نظافت