یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

یک نامه‌نگاری کوتاه و مدرن!


یک نامه‌نگاری کوتاه و مدرن!
در دنیای امروز که عنصر تکنولوژی و ارتباطات نام گرفته، استفاده از شیوه پست معمولی و حتی سفارشی دیگر کارساز نیست. (البته نه برای ارسال محموله‌های پستی) در ذهن انسان امروزی، وقت و هزینه جایگاهی ویژه دارد و این امر موجبات رسیدن به اطلاع‌رسانی سریع و کم‌هزینه را پدید می‌آورد.
با شکل‌گیری شبکه جهانی و ورود اینترنت به زندگی بشر، نوع دیگری از صنعت پست نمایان شد. بی‌شک پست الکترونیک با قابلیت‌های بسیاری که در خود داشته و دارد، زمان رسیدن نامه و هزینه ارسال را بیش از پیش کاهش داده است.علاوه بر مزیت‌های ذکر شده، پست الکترونیک از لحاظ امنیتی نیز برای انسان مطلوب‌تر از شیوه‌های مرسوم گذشته است. در واقع این سیستم پستی، از مهمترین و پرکارترین سرویس‌های شبکه جهانی به شمار می‌رود.روزانه پیام‌های بسیاری در شبکه ارسال می‌گردد. که حجم وسیعی از آنها، یادداشت‌های شخصی است. همچنین بسیاری از شرکت‌ها و مؤسسات برای ایجاد ارتباط و نامه‌نگاری از پست الکترونیک سود می‌برند. با این تفاسیر شاید بتوان گفت که پیدایش اینترنت دگرگونی قابل ملاحظه‌ای در صنعت پست ایجاد کرده است.بعد از به‌وجود آمدن این پدیده از آنجائی‌که پیشرفت تکنولوژی همچنان ادامه داشت، با روی کار آمدن و استفاده از تلفن‌های همراه، امکان ارسال پیام و اطلاع‌رسانی پست تلفنی فراهم شد که بسیار هم مورد استقبال قرار گرفت.به اعتقاد کسانی که در پیدایش سیستم پیام کوتاه (SMS) در شبکه‌های تلفنی همراه نقش داشته‌اند، موفقیتی که امروز برای این سرویس مشاهده می‌شود، به هیچ‌وجه در ابتدا قابل پیش‌بینی نبوده است.شاید دلیل این موضوع به امکانات محدود این سرویس برمی‌گردد، اما SMS علی‌رغم وجود تمامی کاستی‌ها به نوعی با زندگی مردم امروز در هم آمیخته است.این هم روش پستی دیگری بود که در سال‌های اخیر پدید آمد و رشد چشمگیری کرد.پیام کوتاه به دارندگان تلفن همراه این اجازه را می‌دهد که از هر نقطه در محدودیت‌های جغرافیائی مورد پشتیبانی با سایر دستگاه‌های تلفن همراه ارتباط نوشتاری برقرار کنند.مبادله پیام‌های متنی از طریق دستگاه‌های تلفن همراه در واقع نوعی گفت و گوی کوتاه یا گزیده است که مردم نیازهای اولیه ارتباط خود را با آن رفع می‌کنند و لازم نیست برای فرستاده مطلبی، نامه‌ای به دوستی در شهری دیگر بنویسند و منتظر بمانند تا یک هفته، ده روز دیگر جوابش را بگیرند.تلفن زدن هم به شهرستان بحث هزینه را پیش می‌آورد. اکثر آدم‌هائی که از این امکان برخوردارند، ترجیح می‌دهند به‌جای نامه‌نگاری یا حتی استفاده از E-Mail با تایپ چند جمله کوتاه بر روی صفحه تلفن همراه خود، موضوع را به اطلاع یک یا چند نفر دیگر برسانند. هر چند که تلفن همراه و این امکان یعنی سیستم پیام کوتاه در دسترس همگان نیست و مشکلات خاص خودش را دارد، اما امروزه، دنیا از این پدیده استقبال چشمگیری داشته و این استقبال هر روز رو به افزایش است. در واقع پر بیراه نیست اگر بگوئیم استفاده از پیام کوتاه (SMS) راهی است برای پست و ارسال نامه‌های کوتاه. بنابراین پیام کوتاه را می‌توان نقطه اوج نسل پیام‌رسانی متنی دانست.SMS در ایران باز هم مثل تکنولوژی، ایرانی‌ها با تأخیر به بهره‌برداری SMS روی آوردند.در اواخر سال ۸۱ که در اکثر نقاط دنیا پیام کوتاه کاملاً به‌عنوان یک سرویس جا افتاده و پر کاربرد مطرح بود، این سرویس در شبکه ایران راه‌اندازی شد. روز به روز بر دارندگان این امکان در کشور ما افزوده می‌شود و استفاده از پیام کوتاه بیشتر شده است.
در اجتماع ایرانی علاوه بر اینکه SMS بخواهد نیازهای پستی و اطلاع‌رسانی و ارسال نامه‌های کوتاه را برطرف کند، مورد استفاده‌های دیگر هم قرار گرفت. به زودی ارسال پیام‌های کوتاه (SMS) وارد مرحله جدیدی شد. رد و بدل کردن پیام‌های کوتاه که پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ایران بیشتر جنبه تفریحی داشت. در هنگام انتخابات به شکل جدی درآمد و حتی در مرحله‌ای بسیاری را به راه انداخت. شرکت مخابرات هم با فرستادن پیام‌های کوتاه انبوه، به مناسبتهای مختلف برای مشترکین، از این سیستم به‌عنوان ابراز اطلاع‌رسانی استفاده کرد.پس از آن هم آگهی‌هائی در مطبوعات به چاپ رسید که فرستادن پیام‌های کوتاه را تبلیغ می‌کرد... به هر ترتیب استفاده از SMS در ایران به‌دلایل مختلف رشدی آهسته را نسبت به سایر نقاط جهان تجربه کرد. با وجود مشکلاتی که هم‌اکنون این سیستم با آن روبه‌رو است، اما همچنان طرفداران بسیاری دارد. طبق آمار ارائه شده توسط شرکت مخابرات، هر مشترک ایرانی دارای این سرویس، به‌طور متوسط دو پیام در روز ارسال می‌کند که نسبت به آمار سایر نقاط جهان عدد قابل قبولی به‌نظر می‌رسد.
روزانه نیز بیش از سه و نیم میلیون SMS در کشور ارسال می‌شود.
سرویس پیام کوتاه در ایران هم‌ اکنون دو میلیون و هشتصد استفاده کننده دارد و طبق گفته مدیرکل مشترکان و متقاضیان ارتباطات سیار، این آمار تا پایان سال جاری تا ده میلیون افزایش داده می‌شود، به‌طوری‌که همه سیم کارت‌ها دارای سرویس SMS باشند. از کنار این پدیده به‌راحتی نمی‌توان گذشت وقتی امکان پرداختن قبوض آب، برق و تلفن ثابت شهر توسط آن وجود دارد. در واقع پیام کوتاه جدا از اینکه بخواهد به سیستم پستی و اطلاع‌رسانی کمک کند، به یک پدیده اجتماعی تبدیل شده است.
بازتاب اجتماعی SMS
یا سرویس پیام کوتاه
جالب اینکه در روزگار ما SMS به‌جای اینکه بیشتر کاربرد اطلاع‌رسانی و ارسال پیام‌های مهم و ضروری و رفع نیاز انسان از بابت پست سریع و کم‌هزینه را داشته باشد (که در کشورهای دیگر بی‌هزینه است)، به ابزاری برای تفریح، سرگرمی و شوخی تبدیل شده است. شهلا ذره کارشناس روانشناسی در این‌باره می‌گوید: پیام کوتاه به شخص این امید را می‌دهد که در جمع هست و زندگی می‌کند. پیام کوتاه علاوه بر ایجاد یک شبکه اطلاع‌رسانی به روز و OnLine، انسان را از در دسترس نبودن نجات می‌دهد و به جمع می‌رساند که این دقیقاً محصول مدرنیته است.وی می‌گوید: این رسانه جدید به‌دلیل ارزان بودن نسبت به انواع و اقسام شیوه‌های پستی و حتی تلفن زدن، مورد استقبال قرار گرفته که تازگی و نو بودن این پدیده یک نوع اعتیاد و جاذبه را برای کاربر به ارمغان آورده است. برای همین هم اکثر مردم برای شوخی کردن و خندیدن چند ثانیه‌ای از این امکان بهره می‌برند.در پایان می‌توان گفت این ابزار علاوه بر اینکه می‌تواند بخشی از نیازهای ضروری پستی و نامه‌نگاری را در حد محدود و مطلوب مرتفع کند، انسان را شاد می‌کند و شاید بتواند فقر شادی در جامعه ایرانی را جبران کند...

احسان حسینی
منبع : روزنامه اعتماد