سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
روی لبه تیغ
● زیر نور ماه: رضا میرکریمی/ ۱۳۷۹
سیدحسن طلبه جوان روستایی در شرف پوشیدن لباس روحانیت است. در حوزهای که او درس میخواند همه خود را آماده مراسم میکنند.
در حالی که او مشغول تهیه لباس است وسایل او را پسرکی میدزد و او برای یافتن نشانی از پسرک راهی مکانی در حاشیه شهر میشود و در آخر با حاشیهنشینان همدرد میشود. او در پوشیدن لباس شک میکند و اعتقاد دارد لیاقت این لباس را ندارد.
زیر نور ماه دومین فیلم بلند سیدرضا میرکریمی به موضوع حساسی اشاره میکند. برخورد یک طلبه جوان که آماده معمم شدن است و پس از اتفاقاتی مجبور میشود با آدمهای مختلف از زن بدکاره گرفته تا دزد و خلافکار روبهرو شود. البته میرکریمی این تم را از ماجرایی واقعی وام گرفته است و در فیلمش از نابازیگران و مردم بومی و محلی برای ایفای نقشهای فیلمنامه استفاده کرده است. بهرغم موضوع حساس فیلم، میرکریمی بسیار با ظرافت و زیبا به ساختار فیلمش پرداخته و پایان فیلم را هم به دلیل همین حساسیتها به دو شکل فیلمبرداری کرده؛ یکی همین شکلی که در فیلم وجود دارد؛ یعنی سیدحسن پس از اینکه ملبس به لباس روحانیت میشود، به دیدن جوجه (پسری بزهکار که لباسهایش را دزدید و خواهرش نیز بدکاره است) در دارالتادیب میرود. در پایان دوم که در فیلم نیست سیدحسن بدون شرکت در جشن عمامهگذاری (که در بین طلبهها به شوخی به تاجگذاری مشهور است) به روستای زادگاهش بازمیگردد. البته با توجه به حساسیتهای موجود در سالهای انتهایی دهه هفتاد میرکریمی هوشمندانه عمل کرد و با پایانی که در فیلم گذاشت آینده فیلمسازیاش را هم تضمین کرد.
زیر نور ماه از آن فیلمهایی است که توصیهاش به دیدن مجدد شاید چندان معمول نباشد؛ اما وقتی بدانید که این بهترین فیلم سیدرضا میرکریمی است، که بعدها چند سال مدیرعامل خانه سینما بود و تهیهکننده فیلمها و مجموعههایی مثل فرش ایرانی شد و اساسا یکی از قطبهای تعیینکننده سیاستهای فیلمسازی در ایران شد، آنوقت مجاب میشوید ببینید زیر نور ماه چگونه راه فیلمسازی او را فراهم کرد. البته در این مسیر هوش ذاتیاش هم به کمکش آمد و فیلمنامه خوب فیلم باعث شد چیزی که او ساخته توی ذوق نزند. در فیلم صحنهای هست که بحثی بین دو طلبه جوان در میگیرد. سیدحسن نمیخواهد در مراسم شرکت کند و دوستش بغض میکند و میگوید: «عمله مردمیم» و سیدحسن با این جمله مجاب میشود. به هر حال بعضی فیلمها با این جملات سرنوشتشان تعیین میشود.
علیرضا مجمع
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست