چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
انتشارات علمی, منبع و وسیله اشاعه دانش
اگر تاریخ علم و تكنولوژی را از نظرگاه وسائل ذخیره و ا نتقال اطلاع بررسی كنیم به سه دورهٔ كم و بیش متمایز برمیخوریم: دردورهٔ اول كه از هر سه این دورهها طولانیتر است گفتار اگرچه تنها راه انتقال اطلاع نیست اما مهمتر از همه است. در دورهٔ دوم كه با ظهور جامعه طبقاتی مقارن است نوشته به گفتار افزوده میشود. و سرانجام در دورهٔ سوم كه با برقراری نظام سرمایهداری آغاز میشود, و تا حال ادامه مییابد چاپ كتاب به عنوان وسیله عمدهٔ ذخیره و انتقال اطلاعات علمی و فنی محسوب میشود.از آنجا كه روشهای ذخیره و انتقال اطلاع معنایی در رشد جامعه بشری تأثیر مهمی داشته است, بد نیست كه تطور این روشها را بررسی كنیم. در مرحلهای خاص وقتی كه به انتقال پیام از فاصلهای دور و حفظ آن به مدتی دراز نیاز افتاد دیگر گفتار توانایی انجام وظیفه انتقال اطلاع را نداشت و زبان مكتوب به عنوان دستگاهی به وجود آمد كه اصوات گفتاری و واژهها را از لحاظ فیزیكی معین میكرد و برای انتقال آنها در زمان و مكان از علائم قراردادی استفاده مینمود.
هر تمدنی در مسیر رشد خود همچنان كه زبان گفتاری و نوشتاری خود را تكمیل میكند مداركی را به وجود میآورد كه همراه با تفهیم و تفهم گفتاری, دربارهٔ محیط پیرامون و مهارتهای گوناگون در این یا آن كار دستی و صنعتی اطلاعاتی به دست میدهد. كهنهترین مدرك علمی كه تا به حال حفظ شده است لوحههایی است در بینالنهرین به خط میخی كه متعلق به چهارم پیش از میلاد است.رسالاتی در نجوم, جغرافیا, تاریخ تجارت و قانون بشر از هزارهٔ چهارم پیش از مسیح به دست ما رسیده است. در فرهنگهای سوری, بابلی و آشوری كه در هزارهٔ دوم پیش از مسیح شكوفا شدند, همراه با لوحههای گلین كه طول آنها دو سانتیمتر و نیم بود, صفحاتی درست كردند كه ۴۰ سانتیمتر ارتفاع داشت و در طرف آن در چهار ستون تا ۴۰۰ سطر نوشته شده بود. این كتابهای گلین هزاران سال نیازهای فرهنگی و علمی بشر را برآورده میكرد اما نقیصه اصلی آنها سنگینی و كم ظرفیتی بود.
برای ثبت بعضی از متنها باید از ده لوحه استفاده میشد و مجموعههایی كه مركب از دهها هزار لوحه بود (بقایای چنین كتابخانههایی تا زمان حال حفظ شده است) به محل بسیار وسیعی احتیاج داشت. شكل جمع و جورتر مدرك, طومارهای پاپیروس بود كه به وسیلهٔ آنها امكان داشت مجموعههای بزرگی از دستنوشته فراهم شود. از اوایل هزارهٔ سوم پیش از میلاد استفاده از پاپیروس در مصر متداولترین شكل تهیه كتاب بود. هر متنی را از بالا به پائین در ستونهای ۲۵ تا ۴۵ خطی ثبت میكردند. شكنندگی و بیدوامی پاپیروس سبب شد كه نمونههای چندانی از مدارك مصری, كه قدیمیترین آنها متعلق به قرن هیجدهم پیش از میلاد است, در دست نباشد. بیشترین این مدارك “مردهنامهها“ی آئینی هستند كه باستانشناسان در اهرام و سایر مقابر از زیر خاك بیرون كشیدهاند. در یونان و روم مدتها علم سینه به سینه نقل میشد و چنانكه میدانیم تا بعد از ارسطو دستنوشته واسطهٔ انتقال علم نبود. از دوران باستان (یونان و روم) هیچ متن اصیلی حفظ نشده و گاهی قرنها بین قدیمیترین نسخهای كه باقی مانده و تاریخی كه بر سبیل گمان بدان نسبت میدهند فاصله افتاده است.
آنچه از پاپیروسهای یونانی میدانیم مبنی بر نمونههای آسیای صغیر و نمونههای متأخر مصر است. در ازای متوسط هر طومار از ده متر و عرض آن از سی سانتیمتر تجاوز نمیكند.از قرن سوم قبل از میلاد از پوست گوساله برای نوشته استفاده میشد. پوست كه امكان داشت در هر دو طرف آن نوشت از پاپیروس بیشتر دوام داشت و وسیلهای شد كه نسخ خطی, شكل امروزین كتاب به وجود آید. نسخ خطی پاپیروس تا اواخر قرن اول میلادی تهیه میشد ولی پیش از قرن پنجم میلادی جای خود را به نسخ خطی پوستی داد. نسخهٔ خطی نوعی كتاب است كه ظرفیتش از طومار بیشتر است و بیشتر به كار ثبت متنهای طولانی میخورد و به راحتی میتوان به آن مراجعه كرد. تا قرن دوازدهم هم نسخ خطی پوستی تنها نوع كتاب بود كه در اروپا وجود داشت. عیب آن گرانی آن بود كه سبب میشد مدارك نوشته در دست عدهٔ اندكی باقی بماند. باید گلهای را پوست میكندند تا بتوانند نسخهای خطی بنویسند.
پوست جای خود را به كاغذ داد كه به سال ۱۰۵ بعد از میلاد در چین اختراع شد و نخستین بار به سال ۷۵۱ بعد از میلاد در خاورمیانه ساخته شد. كاغذ همراه با اعراب فاتح اسپانیا به اروپا راه یافت و كتابهای كاغذی كه از كتابهای پوستی بسیار ارزانتر بود برای مقاصد علمی مورد استفاده قرار گرفت. چندین هزار سال تحول مدارك نوشته نشان میدهد كه كتاب به اقتضای نیاز اجتماع تغییر شكل یافت و به وسیلهٔ سهلتر با ظرفیتتر و ارزانتری برای ثبت اطلاعات علمی تبدیل گردید. این امر سبب ظهور شكل متداول كتاب شد كه تا زمان ما همچنان شكل اصلی مدرك باقی مانده است.احتیاج به شیوههای تازهٔ تهیهٔ مدرك در قرن پانزدهم در همه جا احساس شد زیرا كتابهای دستنوشته دیگر نیازهای علمی و فرهنگی جامعه را بر نمیآورد. این امر دو علت اصلی داشت نخست آن كه تهیهٔ كتابهای دستنوشته بسیار گران و پر زحمت بود. دوم آن كه تهیهٔ نسخههای مشابه از متون به مقدار كافی ممكن نبود زیرا نسخهنویسان در متنها دست میبردند.بین سال ۱۴۳۰ تا ۱۴۴۰ بود كه گوتنبرگ صنعتگر آلمانی با حروف فلزی جدا شدنی چاپ را اختراع كرد. از دیرباز انسان با شیوههای گراورسازی و قالبگیری كه چاپ كتاب بر پایهٔ آنها بود آشنایی داشت و همچنین چرخشت را كه گوتنبرگ به جای دستگاه چاپ از آن استفاده میكرد میشناختند.
اما نیاز شدید جامعه به تكثیر ماشینی دقیق و سریع متون بود كه باعث این اختراع شد: اختراعی كه هنوز مورد تحسین ما و نمونهٔ اصلی شیوههایی است كه هنوز هم ما برای تهیه مدارك چاپی به كار میبریم.مدرك به معنی عام نه تنها به سنگنوشته, دستنوشته و انتشارات چاپی بلكه به آثار هنری, سكه و اشیایی كه در موزهها به نمایش گذاشته میشود نیز اطلاق میگردد, خواه این اشیاء معدنی, گیاهی و حیوانی باشد و خواه اهمیتشان از جهت ارزش انسان شناختی آنها باشد. هر شیی مادی كه دانشی را ثبت یا به صحت آن حكم میكند و میتوان آن را در مجموعهها جای داد مدرك محسوب میشود. مدرك علمی شیئی است مادی كه اطلاعی در آن ثبت شده و مقصود از آن انتقال دانش در زمان و مكان برای استفاده در كارهای اجتماعی است.در اعصار مختلف مدارك گوناگونی وجود داشته كه در طول چند قرن و حتی چند دههٔ دگرگونیهای بسیاری یافته است.
از عمر كتاب چندین هزار سال میگذرد و از پانصد سال پیش تاكنون پروانهٔ اختراعات وجود داشته است. اما فقط سیصد سال است كه نشریهٔ ادواری علمی به وجود آمده است, در حالی كه بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال از عمر مقالاتی كه در مجلهها به چاپ میرسند نمیگذرد. علم كتاب هنوز مدارك علمی را به انواع مشخصی تقسیمبندی نكرده است. تا این اواخر طبقهبندی مدرك صرفاً بر اساس تمایز بین آثار چاپ شده و چاپ نشده بود حتی تا چند دههٔ پیش فكر یا واقعیتی را فقط پس از انتشار قابل استفاده علمی میدانستند. زیرا این كار كم و بیش به معنی ثبت رسمی مدركی بود كه فكر یا واقعیتی را در برداشت. این امتیاز امروز از لحاظ فعالیتهای اطلاعرسانی به اهمیت سابق نیست زیرا اولاً مدارك منتشر نشده پیش از چاپ حاوی اطلاعات با ارزش علمی است دوم آن كه ابزار كنونی تكثیر, تقسیم مدارك را به منتشر شده و منتشر نشده سخت دلبخواه میكند. مداركی مانند گزارشهای فنی و علمی, پایاننامهها, و مكاتبات علمی چاپ نشده امروز در صدها و هزارها نسخه تكثیر و منتشر میشود.
اطلاعرسانی مدارك را به دو نوع تقسیم كرده است: مدارك ردیف اول و مدارك ردیف دوم: این تقسیمبندی نیز دلبخواه و تقریبی است زیرا نه به خود مدارك بلكه به اطلاعات مندرج در آنها اشاره میكند.به اعتقاد عموم مدارك ردیف اول نتایج آنی پژوهش علمی و طرح و توسعه را ثبت میكند اما مدارك ردیف دوم به نتایج آمادهسازی تحلیلی – تركیبی اطلاعات علمی در مدارك ردیف اول مندرج است مربوط میشود. اما در عمل بسیاری از مدارك هم نتایج پژوهشی را در برمیگیرد و هم نتیجه آمادهسازی اطلاعاتی را كه از انتشارات قبلی گرفته شده است. در ا ین مورد از مقالات مجلههای علمی, تكنگاری و كتابهای درسی و به خصوص از نشریات مأخذ به عنوان مثال میتوان نام برد.با این وصف, این طبقهبندی مناسب است زیرا فرصت میدهد كه جریانهای مختلف مدارك علمی را در كار اطلاعرسانی مشخص كنیم.
بعدها در ادامه این بحث خواهیم گفت كه مدارك ردیف اول حاوی آگاهیهای علمی تازه و درك امور افكار تازه هستند و كار مدارك ردیف دوم اطلاع دادن از مدارك ردیف اول است, با در نظر گرفتن مطالب فوق میتوان گفت كه بیشتر كتابها (بجز فهرستها) نشریات ادواری, انتشارات فنی ویژه, گزارشهای علمی و فنی, پایاننامهها, ترجمهها, كارتهای اطلاعی, مدارك ردیف اول و انتشارات مأخذ (فهرستها) چكیدهنامهها و كاتالوگهای كتابخانه و فهرستهای كتابشناختی و كارتهای بایگانی مدارك ردیف دوم به شمار میآید.در زیر مدارك ردیف اول را به اختصار توصیف میكنیم و بحث در باب مدارك ردیف دوم را به فصل بعد موكول مینمائیم.كتاب اصطلاحی است مبهم, از جهت محتوای آن میتوان گفت كه كتاب اثری است علمی, عملی یا ادبی (هنری) اما اگر فقط منظور شكل آن باشد هر نوع تكثیر نوشته یا چاپی از یك متن یا اشكال گرافیك را میتوان كتاب به حساب آورد.در اطلاعرسانی كتاب چنین تعریف میشود: قطعهٔ چندین صفحهای چاپی غیرادواری توصیههایی درباره شاخصهای آماری جهانی كه ویژگیهای انتشار كتاب و نشریهٔ ادواری را برمیشمارد و در سال ۱۹۶۴ به تصویب یونسكو نیز رسیده است بین كتاب و جزوه چنین تمایز قائل میشود: كتاب نشریهای است غیرادواری و چاپی كه به جز جلد و صفحهٔ عنوان از ۴۶ صفحهٔ كمتر نباشد. جزوه نشریهای است چاپی و غیرادواری كه از ۵ صفحه بیشتر و از ۴۸ صفحه كمتر باشد.همانطور كه قبلاً گفتیم امتیاز كتاب چاپی بر دستنوشته این است كه از كتاب چاپی میتوانیم به هر تعداد كه بخواهیم نسخههای مشابه با متن تهیه كنیم. به علاوه در بسیاری از كشورها كتاب در لحظهٔ انتشار مشمول ثبت خاصی است كه سبب میشود گزارش دقیقی از میزان انتشارات در دست باشد. این امتیازات, كتاب را كه تأثیر مهمی در رشد علم و تكنولوژی دارد به صورت مهمترین نوع مدرك علمی درآورده است.تنها در سالهای اخیر بود كه دانشمندان نارضایی خود را از سیستم موجود اشاعهٔ اطلاعات كه در آن كتاب وظیفهٔ اصلی را بر عهدهٔ داشت بیان كردند.
این نارضایی, زادهٔ اوضاع خاصی است كه از جمله میتوان از زمان درازی كه بین نوشتن متن و انتشار آن وجود دارد و دسترسی نداشتن بسیاری از دانشمندان و متخصصان به تعدادی از انتشارات و دشواری جهتیابی در جریان روزافزون كتاب نام برد. از طرف دیگر مشخصات اصلی مواد چاپی یعنی نوشتهٔ سیاه بر زمینهٔ روشن, اندازهٔ حروف چاپی, خطها, صفحهها, و شكل جلد شدهٔ كتاب هنوز هم مانند قرنها پیش مشكلپسندترین خوانندگان را راضی نگاه میدارد و با توانایی خوانندگان امروزین كه از راه خواندن كسب علم میكنند هماهنگی دارد. به این دلیل میتوان چنین فرض كرد كه شكلهای قدیمی انتشارات تا مدتها دوام خواهد یافت.اما نارضایی دانشمندان از كتاب, كه تا حدی موجه به نظر میرسد نشان میدهد كه سیستم چاپ و پخش كتاب باید بهبود یابد.چاپ كتاب متضمن كارهایی است كه انجام آنها به درازا میكشد, نباید فراموش كرد كه بنگاههای نشر كتاب و چاپخانهها در آن واحد به چاپ نشریههای متعددی اشتغال دارند كه هر یك از آنها باید در هزاران نسخه چاپ شود. از این جا معلوم میشود كه چرا هر كتابی ماهها زیر چاپ میماند و یكی از نقائص كتاب به عنوان وسیلهٔ اشاعه اطلاعات علمی همین موضوع است.
اطلاعاتی كه در كتاب میآید مربوط به چندین سال قبل از انتشار آن است و از لحاظ پژوهشهای علمی جاری فایدهٔ چندانی ندارد.به این دلیل اهمیت كتاب از سایر مدارك علمی كمتر است. با این وصف كتاب یكی از مهمترین وسایل اشاعهٔ علم به شمار میرود. زیرا حاوی مطالعات نظری تعمیمدهندهای دربارهٔ مسائل علمی و فرهنگ و اقتصاد ملی است و نیز وسیله است برای تعلیم و تربیت نسلهای تازه, دانشمندان و كارورزان انواع مختلف كتاب كه در زیر به آنها اشاره خواهد شد از لحاظ فعالیتهای اطلاعرسانی اهمیت فراوان دارند. این انواع عبارتنداز: تكنگاری, مجموعهٔ مقالات, گزارش كنفرانسهای علمی, راهنماها و كتابهای درسی و انتشارات دولتی, تكنگاری اثری است در زمینهٔ علوم و یا علوم مردمپسند كه به نحوی جامع و مانع به مسألهای علمی, یا موضوع خاصی میپردازد. تكنگاری معمولاً بر اساس طرح دقیقی كه همهٔ جنبههای موضوع یا پدیدهٔ مورد مطالعه را در بر میگیرد نوشته میشود و ممكن است كه حاصل كار یك یا چند نویسنده باشد. تكنگاری نوع معمول كتاب در قرن گذشته بود و جانشین رساله كه در دورههای گذشته شكل غالب نشریات علمی به شمار میرفت شده بود.اخیراً مجموعههای مقالات كه شامل چند مقاله مستقل از یك یا چند نویسنده است یا حاوی اسناد و مدارك تاریخی و دولتی است از تكنگاری رواج بیشتری پیدا كرده است.
در سالهای بعد از جنگ مجموعههای مقالات علمی كه حاصل كار چند نویسنده است اهمیت خاصی كسب كرده بود. به خلاف تكنگاری, مقالهٔ علمی حتی اگر مطابق نقشه معینی نوشته شده باشد به تمام جنبههای یك مسأله نمیپردازد بلكه فقط به اختصار یك یا چند جنبه را مورد مطالعه قرار میدهد. مجموعههای مقالات كه گردآوری آنها از نوشتن تكنگاری كمتر وقت میگیرد رایجترین نوع كتاب شده است و اطلاعاتی كه در آنها عرضه میشود چنان اهمیتی دارد كه هیچ متخصصی نمیتواند در كار خود از آنها چشم بپوشد.گزارشنامههای كنفرانسها, كنگرهها, سمپوزیومها قاعده در پایان اینگونه جلسات منتشر میشود. این گزارشنامهها علاوه بر قطعنامههای مصوب, چكیده, و گاهی تمام متن گزارشها و نیز خلاصهٔ مباحثات را در برمیگیرد. اهمیت این انتشارات از آنجا معلوم میشود كه بیشتر مطالب آن در انتشارات دیگر مثلاً مجلهها منتشر نمیشود.متون یا كتابهای مراجع در میان كتابهایی كه در تحقیق علمی مورد استفاده قرار میگیرند, مزیتی خاص دارد. این كتابها فقط امور و جنبههای اساسی هر موضوع را توصیف میكنند و در تدریس از آنها استفاده میشود, اما انواع اصیل این كتابها از آنجا كه امور شناخته شده و كلیات را به طرزی بدیع دستهبندی میكند متخصصان را هم به كار میآید.
به علاوه كتابهای درسی كه دربارهٔ علوم همیشه نوشته شده است و به متخصص فرصت میدهد تا با مسائلی كه در زمینهای وجود دارد اما فعلاً در محدود كار او نیست آشنا شود. كمك دیگر این گونه كتابها تثبیت اصطلاحات علمی است.انتشارات دولتی كه از طرف سازمانها و مؤسسات منتشر میشود, حاوی اطلاعی است كه مستقیماً به فعالیتهای مؤسسه مسئول مربوط میشود. بسیاری از این انتشارات هیچ ارزش علمی ندارد. اما بعضی از آنها حاوی اطلاع علمی مهمی است مانند: گزارشها, برنامهها, بررسیها فعالیتهای علمی مؤسسات دیگر, قطعنامهها, تصمیمها, مقررات یا روایها ارتباط با دیگر بنگاهها (بعضی از انتشارات نوع اخیر را انتشارات فنی نوع خاصی محسوب میكنند) تعلیمات صنفی و مهندسی اطلاعات مرجع, مدارك آماری و روش شناختن مواد و برنامههای درسی.چنانكه قبلاً گفتیم, ضرورت ندارد كه همهٔ این گونه كتابها در یك جلد باشد, ممكن است هر یك چند جلد را شامل شود یا آن كه بخشی از یك سلسله باشد. انتشارات چند جلدی مجموعهای از آثار چاپی است كه از دو یا چند جلد كتاب یا چند تجسس یا چند شماره تشكیل شده و بر روی هم واحد مجزایی محسوب میشود. هر سلسله از چند نشریه مستقل تشكیل شده كه همهٔ آنها از لحاظ محتوا با یكدیگر پیوند یافته است و ناشری خاص همه آنها را زیر عنوان سلسلهی مشتركی انتشار داده است.
به خلاف مجموعههای چند جلدی, بخشهای یك سلسله ممكن است بدون شماره باشد.در چند دههٔ گذشته دگرگونیهای مهمی در نشر كتاب رخ داد كه بر قلمرو كتابهای علمی هم تأثیر گذاشته است. كتابهای جلد كاغذی یعنی كتابهای جیبی ارزان قیمت كه در میلیونها نسخه انتشار مییابد, كتابهای علمی, علوم مردمپسند و كتابهای درسی را هم شامل میشود. و این امر سبب شده است كه كتابشناسان از انقلاب در صنعت كتاب سخن به گویند.بدون اشاره به تعداد كتابهای علمی این بحث ناقص خواهد ماند. متأسفانه از تعداد كتابهایی كه از آغاز اختراع چاپ كتاب تاكنون منتشر شده است اطلاع دقیقی در دست نیست اما میتوان به تخمین گفت كه تا به حال ۳۰ میلیون عنوان كتاب به چاپ رسیده است. اما آمار انتشار سالانه كتاب در جهان در سالهای اخیر دقیقتر است. بر طبق آمارهای یونسكو در سال ۱۹۵۲, ۰۰۰/۲۵۰ در سال ۱۹۶۲, ۰۰۰/۳۸۵ در سال ۱۹۶۳, ۰۰۰/۴۰۰ در سال ۱۹۶۴, ۰۰۰/۴۱۵ و در سال ۱۹۶۷, ۰۰۰/۴۵۰ عنوان منتشر شده است.
فراموش نكنیم كه كتابهای چاپی فروختنی فقط نصف تعداد كتابهای چاپی است. بنابراین میتوان حدس زد كه آمار واقعی دو برابر ارقامی است كه ذكر شده هر چند خود این ارقام نیز شگفتانگیز است. ۰۰۰/۴۵۰ عنوان در سال یعنی ۱۲۰۰ عنوان در روز و ۵۰ عنوان در ساعت, به عبارت دیگر در هر دقیقه یك عنوان كتاب به چاپ میرسد.بر طبق بعضی از آمارهای ملی, كتابهای علمی یك چهارم تا یك پنجم كل كتابهای چاپ شده است, بنابراین میتوان گفت كه تعداد كتابهای علمی به ۰۰۰/۱۰۰ عنوان در سال افزایش یافته است و لااقل نصف این تعداد ویرایشهای تازه هستند. بعضی نه ترجمه شدهاند و نه برای دومین بار به چاپ میرسند. اما در گوش كردن به شكوه از فراوانی كتاب احتیاط را نباید از دست داد زیرا این كار نگرانی دانشمندان است كه از قانون رشدنمایی در علوم بیخبرند.
نویسنده: ا.ای. میخائیلوف و آر. اس. گیلیاروسكی
ترجمه: پرویز مهاجر
ترجمه: پرویز مهاجر
منبع : فصلنامه علوم اطلاعرسانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست