شنبه, ۲۴ آذر, ۱۴۰۳ / 14 December, 2024
مجله ویستا
نقد ادبی
داشتن مطالعه بسیار در زمینه داستان و بحثهای نظری « تئوری » راجع به آن، برخورداری از ذوق هنری سالم تربیت یافته و غنی شده و هوش ، دقت نظر و تیز بینی لازم در این مورد.
مواردی که باید در هنگام انجام یک نقد سالم در نظر داشت چنین است:۱
۱) مخاطبان اثر چه کسانی هستند ؟ « خردسالان ، کودکان ، نوجوانان،جوانان یا بزرگسالان که از نظر موضوع و محتوا و از نظر ساختار داستان هر کدام از این گروهها دارای تفاوتهایی هستندو خصوصیا تی ویژه دارند .»
۲) نوع داستان د رچارچوب کدامیک از مکتبهای ادبی نوشته شده است ؟« کلاسیک ، رمانتیک ، واقعیتگرا، روانشناختی»
و از نظر نگاه به مسایل از چه نوع است؟ «کمدی ، علمی –تخیلی یا تاریخی ، پلیسی – جنایی و یا انواع دیگر آن »
۳) درونمایه اثر چه مطلبی را می خواسته بگوید و انگیزه نویسنده از نوشتن آن چه بوده است ؟
یکی از صاحب نظران در این باره سخنی خواندنی دارد . او می گوید :
«« ابلهان اثری را می خوانند و چیزی از آن نمی فهمند . اشخاص عامی گمان می کنند که آن را کاملا در یافته اند ، صاحبان عقل سلیم گاهی همه آن را نمی فهمند ،آنان نکات مبهم و تاریک را تاریک می یابند و نکات روشن را روشن می بینند و اشخاص پر مدعا ، اصراردا رند که نکات روشن را تاریک جلوه دهند و نکاتی را که کاملا واضح و قابل فهم است ، نفهمند . »»
۴) قضاوت ارزشی در باره محتوا و پیام داستان که آیا بینش تازه ای نسبت به زندگی به خواننده می دهد ؟آیا ضد ارزش و بد آموز برای مخاطب نیست؟
۵) آیا اسم داستان متناسب با موضوع و محتوای اصلی آن هست ؟ آیا تازه و بدیع و جلب کننده هست ؟ آیا پیرنگ داستان و بویژه پایان آن را لو نمی دهد؟
۶) شخصیت اصلی داستان کیست و شخصیتهای فرعی کدامند؟ آیا این شخصیتها واقعی هستند یا قالبی و کلیشه ای؟ کدامیک از شخصیتها در طول داستان تحول می پذیرند و این تحول آیا منطقی جلوه می کند یا غیر واقعی ؟
۷) زاویه دید یا شیوه بیان به کار رفته در داستان چیست؟« اول شخص مفرد ، دانای کل مطلق ، دانای کل محدود ، تک گویی نمایشی ، تک گویی درونی نامه نگاری ، دفتر خاطرات ، ترکیبی و غیره »
۸) آیا نثر داستان با موضوع و حال و هوای آن مناسبت دارد ؟ آیا به اندازه کافی صمیمی و خودمانی است ؟ آیا نثر صحیح و فاقد غلطهای نگارشی و دستوری هست ؟
۹)میزان کار خلاقانه و تخیل به کار گرفته شده از سوی نویسنده چه قدر است ؟
در واقع نقد یک داستان ،چیزی نیست مگر کشف و ارزشیابی اینکه نویسنده در آن اثرمی خواسته است چه بگوید،نشان دهد،یا القا کند و بررسی اینکه در بیان و نشان دادن آنچه مورد نظرش بوده ،تا چه حد موفق شده است . همچنان که منتقدان،از نویسنده داستان توقع دارند که هنگام خلق اثرشان ،حداکثر دقت،نظم و هماهنگی و سلیقه را مد نظر داشته باشند ، خوانندگان نقد نیز از منتقد انتظار رعایت همین موارد را در نقدش دارند
منبع : سایت سیمرغ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست