شنبه, ۱۷ آذر, ۱۴۰۳ / 7 December, 2024
مجله ویستا

تغذیه و ایدز


تغذیه و ایدز
درسال ۱۹۸۱ نخستین گروه مواردی را که در حال حاضر به نام ایدز شناخته می شود شناسایی و گزارش شدند . این بیماری از طریق استفاده از سرنگ مشترک در معتادان تزریقی و ارتباط جنسی با افراد آلوده و از طریق مادر آلوده به جنین انتقال می یابد . سرعت رشد این بیماری در آسیا چند برابر سایر قاره هاست . ویروس بیماری ایدز HIV نام دارد که باعث تخریب سیستم ایمنی بدن و در نتیجه تضعیف بدن در برابر میکروبها می شود . فرد آلوده به HIV تحت تاثیر میکربهای مختلفی که در حالت عادی برای بدن مضر نیستند قرار می گیرد . فرد آلوده به HIV چندین سال بدون علامت است و به ظاهر سالم می باشد ولی بعد از مدتی علامت دار شده و دچار بیماری ایدز می گردد . با توجه به انیکه کلیه ارگانهای بدن در معرض این نقص ایمنی قرار می گیرند تغییرات تمام این ارگنها قابل مطالعه می باشد . آنچه در این سلسله مقالات مورد نظر ماست ایدز و دستگاه گوارش و نهایتاً ایدز و تغذیه می باشد . دستگاه گوارش محل شایعی برای بروز عفونت HIV و عامل مهم سوء تغذیه است . این اختلالات در سیستم گوارشی از دهان شروع و در مسیر گوارش ، مری ، معده ، روده کوچک و بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد . و کبد و مجاری صفراوی بعلت شیوع هپاتیت C,B در ایدز از این اختلالات بی نصیب نخواهند بود . ۳۰ تا ۶۰ درصد افراد از اسهال مزمن یا متناوب شکایت دارند . کاهش وزن متوسط هنگام تشخیص ایدز ۱۲ تا ۱۵ کیلو گرم است . اغلب این عوارض ناشی از عفونتهای فرصت طلب می باشند که فقط در مراحل پیشرفته سرکوب ایمنی هنگامی که شمارش لنفوسیتهای تیپ ۴ به کمتر از mm۳ ۲۰۰ می رسد رخ می دهند.
به علت شیوع اسهالهای مزمن و حاد اختلالات الکترولینی و دهیدراتاسیون در این بیماران مشاهده می شود بعلت وجود اختلالات در پرزهای روده و ایجاده سوء جذب مشکلات سوء تغذیه را به ارمغان می آورد . بیماران مبتلا به ایدز بطور متوسط ۱۵ تا ۲۰ درصد از وزن خود را طی دوره عفونت از دست می دهند سوء تغذیه پروتئین یک عارضه شایع و جدی در بیماران پیشرفته است که سرکوب ایمنی را شدت می بخشد . هدف ما در این بخش ارائه اطلاعات کلی در مورد این بیماری بخصوص عوارض آن در سیستم گوارشی که نتیجتاً منجر به سوء تغذیه و کاهش وزن در سیر بیمار می باشد . امیدواریم در مقابل علاقمندان و بیماران مبتلا ، در رابطه با رژیم غذایی ، و تغذیه مناسب و پیشگیری از سوء تغذیه ، ارائه طریق نموده و پاسخگوی مشکلات روزمره آنان باشیم .
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار