سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
جهانیان در مورد سخنگاه عدالت چه می گویند؟
ایران پاتک رسانهیی میزند، هیاهوی رسانهیی غرب بیپاسخ نمیماند، محمود احمدینژاد حامی اصلی پرس تیوی، پرس تیوی، سخنگاه عدالت و بیطرفی ایران است، در جنگ رسانهها قدرت جدیدی ظهور کرد... این عناوین و صدها تیتر و عنوان مشابه، تنها یکی دو روز پس از راهاندازی شبکهی ماهوارهیی بینالمللی Press TV توسط سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، در صدر اخبار روز رسانههای خبری جهان قرار گرفت و توجه مردم دنیا را به سرعت جلب کرد.
پرس تیوی، یک شبکهی خبری تلویزیونی انگلیسی زبان است که توسط دولت جمهوری اسلامی بنا نهاده شد. این شبکه با دارا بودن ۲۶ دفتر در سراسر جهان و حدود ۴۰۰ خبرنگار در کشورهای گوناگون دنیا، تصمیم گرفته تا ماموریت خود را برای ارایهی یک تصویر بیطرفانه و منصفانه از رویدادهای جهان و معرفی چهرهی واقعی ایران به مردم دنیا به انجام برساند.
این شبکه تصمیم دارد تا دیدگاه خبری متفاوتی از شبکهی آنگلوفوب بیبیسی، سیانان و شبکهی پانعربیست الجزیره که با افزون شدن آتش جنگ عراق به موفقیت و اعتبار بیشتر رسیدند، ارایه دهد و خود را به عنوان یک قطب خبری جدید در جهان اطلاعرسانی بشناساند.
بنا به اظهار محمد سرافراز، مدیر این شبکهی تلویزیونی جدید، سه هدف اصلی در فعالیت رسانهیی پرس تیوی دنبال میشود. شکستن اقتدار کاذب رسانههای غربی، ایجاد پل بین فرقهها و گروههای فرهنگی به شکل عملی و واقعی و نمایان ساختن تفاوتهای فرهنگی و سیاسی مردم کشورهای مختلف دنیا.
بنا به اظهار شهاب مساوات، مدیر ارتباطات پرستیوی، این شبکهی تلویزیونی استقلال خود از دولت ایران را حفظ خواهد کرد و بیش از آنکه توسط دولت کنترل شود، تغذیهی مالی خواهد شد.
مارک لواین، خبرنگار آمریکایی این شبکه نیز که مجری برنامهی "رویای آمریکایی" است، اظهار کرده که تحت هیچ سانسوری قرار نگرفته و سیاستهای بینالمللی آمریکا را بیان خواهد کرد. گفته میشود که رعایت عدالت و بیطرفی در انعکاس مشکلات و مسایل ایران و جانبداری نکردن کورکورانه از دولت، باعث شده تا رغبت و علاقهی خبرنگاران و مجریان خارجی برای کار در این شبکه افزایش پیدا کند. بودجهی سالانهی این شبکه بیش از ۲۵ میلیارد تومان ارزیابی شده است.
در این گزارش، ما تصمیم گرفتیم تا بخشی از بازتابهای رسانهیی بینالمللی حول محور شبکهی Press TV در مطبوعات و تلویزیونهای بزرگ دنیا را بررسی و مرور کنیم تا از دیدگاه بینالمللی نسبت به این شبکهی تلویزیونی دولتی ایران بیشتر باخبر شویم.
● اینترنشنال هرالد تریبون
فشارهای مکرر رسانهیی و سیاسی آمریکا بر ایران باعث شد تا سرانجام مسوولان صدا و سیمای دولتی ایران، تصمیم خود برای راهاندازی یک شبکهی خبری انگلیسی زبان و ۲۴ ساعته را عملی کنند. این شبکه خود را رقیب جدید الجزیره، بیبیسی و سیانان میداند و امیدوار است که بتواند مافیای رسانهیی موجود در جهان ارتباطات را بشکند.
بر اساس اظهار مسوولان این شبکه، پرس تیوی جدیدترین رویدادهای خاورمیانه و آمریکا را هر ۳۰ دقیقه یکبار پخش میکند و بنا به اظهار مدیریتش نیز با به کار گرفتن خبرنگارانی در نیویورک، واشنگتن، لندن، دمشق، بیروت و... رویکرد جهانی و منصفانهی خود را نشان میدهد.
فشارهای آمریکا بر ایران به دلیل نقشآفرینی این کشور در عراق و همینطور برنامهی هستهیی، مسوولان ملی ایران را به ستوه آورده است. رییس جمهور احمدی نژاد در مراسم گشایش این تلویزیون در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی گفت: "Press TV باید حامی محرومان و ستمدیدگان جهان باشد."
● عرب بیزینس
روزنامهی انگلیسی زبان عرب بیزینس که در امارات متحده منتشر میشود، در گزارش اخیر خود به پرس تیوی پرداخته و اینطور نوشته: دولت جمهوری اسلامی ایران در میان فشارهای شدید بینالمللی حول موضوع فعالیتهای هستهیی خود، جدیدترین شبکهی ماهوارهیی ۲۴ ساعتهی دنیا را افتتاح کرد.
این شبکه ادعا میکند که قصد نشان دادن قضایای آن روی سکه در خاورمیانه و آمریکا را دارد. این شبکه همانطور که موضوعات جهان غرب را مورد توجه قرار میدهد، به فرهنگ جهان اسلام نیز میپردازد و جالبتر اینکه در مناطق اشغال شدهی فلسطین مانند غزه و رامالله و همینطور اورشلیم، خبرنگار دارد. این شبکهی خبری تحت حمایت محمود احمدینژاد، رییسجمهور ایران است.
● گاردین
سایت اینترنتی پرس تیوی با رویکردی آشکارا متعصبانه، شدیداً از طراحی سایت BBC News تقلید کرده و البته کمی رنگپریدهتر است. خبرهایی در مورد حملات تروریستی اخیر لندن و فرودگاه گلاسکوی اسکاتلند نیز سرخط خبرهای تبلیغاتی نخنمای پرس تیوی در مورد غرب را تشکیل میدهند که البته پروندهی قابل استفاده و مفیدی از رویدادهای اخیر بود. در پاراگرافهای انتهایی گزارش نیز نویسنده میگوید که به دلیل اقدام عصبانیکنندهی دولت انگلیس در اعطای لقب شوالیه به سلمان رشدی برای لکهدار کردن تصویر مسلمانان، وارد عمل شده است.
این تلویزیون در داخل خود ایران قابل دسترسی نیست. در مراسم افتتاحیهی Press TV در مرکز رسانههای دولتی جام جم، رییس جمهور محمود احمدینژاد گفت که هدف پرس تیوی، پاسخ دادن تبلیغات و موج پروپاگاندای به راه افتاده توسط غرب است. او گفت: "دانستن حق همهی نسل بشر است اما رسانهها امروزه به نخستین ابزاری برای دولتها تبدیل شدهاند که با آن قدرت خود را حفظ میکنند. ما به ندرت رسانهیی را مییابیم که وظیفهی خود را به درستی انجام میدهد. رسانههای ما باید حامل درست صلح و ثبات باشند."
محمد سرافراز، رییس این شبکهی تازه تاسیس میگوید که اکثریت ۳۰ روزنامهنگار این شبکه، غیرایرانی و اغلب انگلیسیزبان و آمریکایی هستند. این شبکه، نمایندگانی در لندن، نیویورک، واشنگتن، بیروت، دمشق، مسکو و چندین پایتخت اروپایی دیگر خواهد داشت. همچنین سه خبرنگار، درگیریهای بین اسراییل و فلسطین را از غزه، رام الله و اورشلیم پوشش خبری میدهند. سرافراز میگوید که این خبرنگاران توسط یکی از کارمندان بیبیسی آموزش دیدهاند.
● لس آنجلس تایمز
مجری برنامهی زنده، سوزان مدرس تلاش میکند تا خبرنگار مستقر در لندن یعنی روشن محمد صالح را برای ارتباط زندهی تلویزیونی روی آنتن بفرستد و در مورد وظایف نخستوزیر جدید، گوردون براون صحبت کنند. "سلام لندن. شما با برنامهی چهارگوشه ارتباط گرفتهاید. صدای من را میشنوید؟"
تنها سکوت و تصویر لغزان و سیاه دیده میشود. او دوباره صندلیاش را برمیگرداند و در استودیویی دیگر به تونی بن، نمایندهی سابق مجلس عوام سلام میکند. باز هم صدایی نمیشنود و روبرت آیرز از بانک بریتیش تینک تانک را فرا میخواند. او هم پاسخ نمیدهد، اما سوزان مدرس خونسردی خودش را از دست نداده است!
با یک لهجهی بیعیب آمریکایی، "اوکی" میگوید و اعلام میکند: "یک اشکال فنی کوچک پیش آمده. برمیگردیم!"
دولت ایران از پرس تیوی به عنوان یک ابزار آلترناتیو برای مقابله با سیاهنمایی و تبلیغات رسانهیی عظیم غرب که تصور جهانیان نسبت به ایران را تغییر داده، استفاده خواهد کرد. رییس جمهور احمدی نژاد در مراسم گشایش این تلویزیون گفت: "ما هدف جنگ رسانهیی دنیا قرار گرفتهایم و کمتر رسانهیی را میتوان یافت که وظیفهی خود را به درستی انجام دهد."
ایران مشتاقانه از شبکههای ماهوارهیی برای بیان پیامهای خود استفاده کرده به ویژه در زمانهایی که مردم دنیا دچار بحران هستند. راه اندازی شبکههای ماهوارهیی برای مردم افغانستان، بوسنی و اعراب در خاک آنها، از جملهی این فعالیتهاست.
اما پرس تیوی که ساختمان نه چندان بزرگ و دیوارهای خاکستری رنگ آن در یک آپارتمان پنجطبقه و در یکی از خیابانهای آرام شمال تهران واقع شده، به نظر پرهزینهترین پروژهی رسانهیی ایران تا به امروز محسوب میشود که توسط دولت کنترل میگردد.
علیرغم اینکه مردم جهان نمیتوانند ملاحظات شبکههای تلویزیونی داخل ایران مانند به کار بردن "رژیم صهیونیستی" به جای "اسراییل" در پرستی وی را هم بپذیرند، اما خبرنگاران سعی میکنند بیطرفی و عدالت نسبی را در گزارشهای خود رعایت کنند.
● CBS News
حالا ایران از کشورهایی مثل لیبی، عراق، ازبکستان و سوریه که تهدیدکنندهترین دولتها برای آزادی مطبوعات و رسانهها هستند، فاصله گرفته و با راهاندازی شبکهی ماهوارهیی ۲۴ ساعته و انگلیسی زبان تلاش میکند راهی به سوی رسانههای دموکراتیک را بپیماید.
یوینی ریدلی، مجری برنامهی "The Agenda" از شبکهی پرس تیوی، معتقد است که این شبکه یک دیدگاه بیطرفانه و عادلانه از قضایا ارایه میدهد و شخصاً نیز برای بیان حقایق، تحت هیچ فشار و محدودیتی نیست و به راحتی میتواند آن سوی سکه را نمایان سازد.
بیست سال پیش شاید وجود چنین شبکهیی کاملاً جالب و هیجان انگیز بود اما سوال اینجاست که پرس تیوی امروز، میتواند بیطرف و سازنده باشد؟ بعد از گسترش دادن هندسی و ابعاد منابع خبری و به عبارتی اضافه کردن تعداد آنها به همراه جنگ رسانهیی و روانی با تبعیض و مافیای رسانهیی، انسانهای هوشمند نخواهند پذیرفت که این شبکه، بیطرف و عدالتگراست.
هرچند این، یک کار جدید نیست. چندین و چند شبکهی تلویزیونی و رسانهیی دیگر که توسط دولتها اداره میشوند و همگی ادعای کسب مشروعیت از راه ارایهی دیدگاه جدید و نشان دادن آن روی سکه را دارند، در حال فعالیتند مثل فرانسه ۲۴، الجزیره، روسیه تودی و...
با این حال، به نظر نمیرسد تکرار کردن آنچه که شبکههای داخلی تلویزیون ایران بیان میکنند، به یک زبان دیگر نیز جذاب باشد و مردم دنیا منتظر واقعیات و خبرهای روز هستند. از طرفی، فاصله داشتن ایران از آمریکا با وجود مشکلات هستهیی و تمام تلاشی که در جهت برطرف کردن ترس و وحشت آژانس دارد، ضربهی بزرگی به پرس تیوی خواهد زد !!
● CNN International
تلویزیون دولتی پرس تیوی که توسط صدا و سیمای دولتی جمهوری اسلامی ایران اداره میشود، با هدف شکستن قدرت و سیطرهی رسانههای غربی بر افکار و عقاید مردم راهاندازی شد.
محمد سرافراز، مدیر این شبکه میگوید: ایران و مسلمانان شیعه به ویژه کانون توجه تبلیغات و سیاهنماییهای رسانهیی غرب قرار گرفتهاند. از دید رسانهیی، ما میخواهیم چشم دوم گمشدهی مخاطبان رسانههای غربی را به آنان برگردانیم.
ایران در سالهای گذشته، میلیونها دلار صرف راهاندازی شبکههایی مثل سحر یا العالم کرد که نتیجهیی دربرنداشت. با این شبکهها، ایران هرگز نتوانست توجه مخاطبان و بینندگان جهانی را جلب کند که خبرها را از بعدی دیگر بشنوند. با این حال به نظر میرسد بتوان بر روی پرس تیوی به عنوان شبکهیی که اخباری قابل شنیدن و تامل دارند، حساب کرد.
کوروش ضیابری
سید ایمان ضیابری
سید ایمان ضیابری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست