چهارشنبه, ۲۱ شهریور, ۱۴۰۳ / 11 September, 2024
مجله ویستا

صندلی خالی در دست کمیته انتقالی


صندلی خالی در دست کمیته انتقالی
پس از آنکه تیم ملی ایران در جام جهانی از دور رقابت ها حذف شد و برانکو ایوانکوویچ سر مربی کروات تیم ملی و محمد دادکان رئیس فدراسیون فوتبال بابت این موضوع از مردم عذرخواهی کردند اما رئیس سازمان تربیت بدنی بلا فاصله و بدون توجه به قوانین بین المللی (FIFA وAFC)رئیس فدراسیون فوتبال را شتابزده برکنار کرد و داریوش مصطفوی را به عنوان رئیس جدید فدراسیون فوتبال معرفی نمود. با توجه به اینکه برای برکناری رئیس فدراسیون باید مجمع عمومی تشکیل شده و سپس با رای اعضا این مساله صورت پذیرد اما عملکرد رئیس سازمان تربیت بدنی با مخالفت شدید فیفا روبرو شده و آنها فوتبال ایران را به حال تعلیق درآوردند. با رایزنی هایی که انجام شد فیفا دستور داد کمیته ۶ نفره ای به ریاست محسن صفایی فراهانی رئیس فدراسیون اسبق تشکیل و اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران تا وقت مقرر مورد بازنگری قرار گیرد تا اینگونه مواردتکرار نشود و هم اینکه پس از تشکیل کمیته انتقالی برای بازنگری در اساسنامه فدراسیون فوتبال فیفا تعلیق را برداشته و این فرجه را به ایران بدهد تا فوتبال ایران در تورنمنت های بین المللی شرکت نماید.
نگاه مالکانه مدیریت ورزش کشور به فدراسیون های ورزشی و نحوه و نوع دخالت در تعیین و عزل روسای فدراسیون ها- به ویژه فدراسیون فوتبال- که بدون طی مراتب لا زم و دخالت مجمع عمومی فدراسیون فوتبال صورت پذیرفت، مهمترین چالش بین المللی ورزش کشور در دو سال اخیر را با صدور حکم تعلیق موقت فعالیت های فدراسیون فوتبال ایران از سوی FIFA باعث شد.
واهمه ناشی از تبعات اجرای حکم FIFA در داخل و خارج از کشور، منجر به آن شد تا مدیریت ورزش کشور با عدول از سیاست ها و گفته های قبلی (که حتی در موردی قوانین و نقش فدراسیون جهانی فوتبال را کاپیتولا سیون ورزشی نام نهاد!) با تشکیل تیم مذاکره کننده و تمکین قطعی از قوانین فیفا، زمینه تن دادن و هماهنگی با مقررات بین المللی ورزش دنیا را در نزد مدیران ارشد ورزشی کشور فراهم نمود.
ولیکن آنچه در پروسه رفع تعلیق موقت فوتبال کشور از سوی مدیران سازمان ورزش مشاهده شد، استراتژی گذار ازتعلیق به هر شکل ممکن و ادامه سیاست های قبلی در قالبی دیگر بود. مصداق عینی این موضوع واگذاری مسوولیت های مرتبط به کمیته ۶ نفره هیات رئیسه انتقالی فدراسیون فوتبال به ریاست صفایی فراهانی در چارچوب توافق با FIFA است که این موضوع نشان از آن داشت که تغییر و چرخش لا زم در تفکر مدیریت ورزش کشور در تعامل و تقابل با حکم فیفا (FIFA) حاصل شد.
ادامه و اصرار این روند بسیار مخاطر ه آمیز بود اما مدیریت ورزش کشور به این نکته توجه داشت که در صورت اصرار بر سیاست های قبلی و عدم هماهنگی لا زم و تعهد به موارد مورد توافق با FIFA در ارتباط با عملکرد هیات رئیسه انتقالی فدراسیون فوتبال، آینده فوتبال و به نوعی ورزش کشور را در مجامع بین المللی مرتبط با مخاطراتی بیش از قبل مواجه می نمایند. بدیهی است مدیریت ورزش کشور راهی جز این پیش رو نداشت که در مواردی چون: تغییر ماهوی اساسنامه فدراسیون فوتبال، اداره فدراسیون به وسیله هیات انتقالی تا تشکیل مجمع و برگزاری انتخابات ریاست فدراسیون ابطال احکام قبلی در مورد مسوولا ن انتصابی فدراسیون فوتبال و واگذاری امور اجرایی به هیات رئیسه انتقالی، برگزاری انتخابات توسط کمیته مذکور که ممکن است به انتخاب غیر دلخواه ایشان بینجامد و رسیدگی به وضعیت تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با رای خارج از حوزه فدراسیون فوتبال دیوان عدالت اداری راهی لیگ برتر امسال شود، به توافقات خود با FIFA پایبند باشد.
نگاهی به نوع ترکیب هیات رئیسه انتقالی فدراسیون فوتبال که با ترکیب (۳+۳) راه را بر دخالت مدیران ورزش کشور بسته است و امتیاز ویژه رای رئیس هیات مذکور در شرایط تساوی آن در کمیته مذکور که وزن منتخبین فیفا را بسیار افزایش می دهد، همگی نشان از آن داشت که در صورت اصرار بر سیاست های قبلی از سوی مدیران سازمان ورزش نسبت به فوتبال کشور و عدم پایبندی به توافقات صورت گرفته با FIFA (که نشانه هایی از آن نیز دیده شد) چالش های فراگیرتر از تعلیق موقت برای سازمان ورزش در عرصه فوتبال در انتظار ورزش اول کشور می توانست باشد.
نکته ای که در این میان راهگشا بود چرخش و تغییر در نوع تفکر و تلقی مدیریت سازمان ورزش نسبت به فدراسیون فوتبال و ساختار بین المللی آن (FIFA ) بود که آن هم به خاطر تسری وضعیت فوتبال به فدراسیون های مشابه (همچون وزنه برداری و کشتی) و ... بدین شکل از آن جلوگیری شد.
اکنون با تلا ش مستمر هیات رئیسه انتقالی در اساسنامه فدراسیون فوتبال بازنگری شده و با دوبار رفت و برگشت اساسنامه به فیفا، کمیته حقوقی فیفا، اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران را مورد تایید قرار داده است، مقدمات برگزاری انتخابات رئیس فدراسیون فوتبال در دستور کار صفایی فراهانی رئیس کمیته انتقالی قرار دارد تا در آینده نزدیک این انتخابات برگزار شود تا با مشخص شدن رئیس فدراسیون فوتبال کشور از بلا تکلیفی نجات یافته و به راه خود ادامه دهد.
اکنون اساسنامه اصلا ح شده فدراسیون فوتبال در نشست کمیته انتقالی به امضای تک تک اعضای این کمیته رسیده و به سازمان تربیت بدنی برای ارائه به هیات دولت تقدیم شده است.
مهندس صفایی فراهانی رئیس کمیته انتقالی فدراسیون فوتبال در نشستی که در آکادمی فوتبال برگزار شد از عدم حضور نمایندگان باشگاه ها و روسای هیات های فوتبال در نشست تشریح شرایط حرفه ای شدن باشگاه ها بر طبق ضوابط کنفدراسیون آسیا به شدت انتقاد کرد و گفت: عدم حضور نمایندگان باشگاه ها و روسای هیات های فوتبال در این جلسه نشان می دهد که چقدر به موفقیت و اجرای طرح کنفدراسیون فوتبال آسیا برای حرفه ای شدن باشگاه ها اهمیت داده می شود و تا چه اندازه می توان به موفقیت این طرح در ایران اطمینان داشته باشیم، تصور می کنم عدم حضور نمایندگان باشگاه ها در این جلسه و جلسات مشابه باعث تاسف است. حرفه ای شدن باشگاه ها یکی از مهمترین اتفاقاتی است که در فوتبال آسیا رخ می دهد و متاسفانه مدیران ما به آن توجه ندارند، با این وجود می خواهیم با کشورهایی رقابت کنیم که از ما جلوترند و رسیدن به آنها کار دشواری است.
رئیس کمیته انتقالی فدراسیون فوتبال تصریح کرد: من وظیفه دارم اهمیت طرح کنفدراسیون فوتبال آسیا در حرفه ای شدن باشگاه ها را بیان کنم، اتفاقی که در حال رخ دادن است فرصت طلا یی برای فوتبال ماست.
جمع بندی کمیته مسابقات کنفدراسیون آسیا بر این است که تا سال ۲۰۰۹ تنها باشگاه هایی در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا حضور یابند که استانداردهای این مرجع را داشته باشند و بر اساس آن سهمیه هر کشور برای حضور در مسابقات لیگ قهرمانان مشخص خواهد شد که می تواند بین یک تا چهار سهمیه برای هر کشور باشد.
مدیران باشگاه متوجه نیستند که تنها یکسال و نیم تا اجرای طرح کنفدراسیون فوتبال آسیا فرصت داریم.
وی با تاکید بر این گفته ادامه داد: بحث کنفدراسیون فوتبال آسیا این نیست که تنها سه تیم برتر یک کشور را کنترل کند، آنها کل تیم ها حتی تیم های انتهایی جدول را نیز کنترل می کنند و بر اساس آن اقدام به ارزیابی مسابقات و تعیین سهمیه بندی برای تیم ها می کنند که امکان دارد یک کشور صاحب یک تیم و کشور دیگر صاحب چهار تیم شود. از آنجا که فدراسیون فوتبال تشکیلا ت مشخصی ندارد و باشگاه ها نیز نمی توانند حداقل شرایط AFC را برآورده کنند از مقامات کنفدراسیون فوتبال آسیا خواسته ام بازدید خود را از کشور ما تا ماه سپتامبر به عقب بیندازند.
وی با اشاره به نفوذ برخی از افراد در کنفدراسیون فوتبال آسیا گفت: متاسفانه برخی از افراد نفوذ در کنفدراسیون فوتبال آسیا را بالا بی کردن اشتباه گرفته اند. نفوذ یعنی توانایی خود را ارائه دهیم و از کنفدراسیون فوتبال آسیا فرصت بگیریم.
صفایی فراهانی گفت: صادقانه می گویم بیشترین نفوذ را در AFC ژاپنی ها دارند. نه به خاطر هزینه ای که صرف می کنند بلکه به خاطر ارائه توانایی های آنهاست. کشور ژاپن وقتی برای شرکت در جلسات AFC به کوالا لا مپور می رود حرفی برای گفتن دارد اما متاسفانه در ایران این چنین نیست.
ما نفوذ را اشتباه ترجمه می کنیم و توانایی را با تقلب اشتباه می گیریم، در خارج ایران توانایی عامل پیشرفت است و ما با تقلب به دنبال پیشرفت هستیم.
وی افزود: این مسائل دوره اش تمام شده ما باید به خودمان بیائیم، همیشه فکر می کنم مسوولا ن کنفدراسیون فوتبال آسیا با ما مشکل دارند اما آنها هیچ مشکلی با ما ندارند. این ماهستیم که مشکل داریم. اینها مسائلی است که بدان توجه نداریم و به راحتی فرصت ها را از دست می دهیم و بعد دیگران را متهم می کنیم که با ما مشکل دارند و جلوی پیشرفت ما را گرفته اند. اگر استقلا ل در جلسه هماهنگی AFC نماینده می داشت به هیچ وجه محروم نمی شد.
وی ادامه داد: مدیران باشگاه ها با این که می دانستند داشتن مدرک مربیگری درجه A جدی است اما به آن توجه نکردند. امروزه در کنفدراسیون فوتبال آسیا مربیان نه تنها باید مدرک A مورد تایید این کنفدراسیون را داشته باشند بلکه باید مدارک بالا تر از آن را نیز ارائه کنند. AFC هر مدرکی را قبول نمی کند. یا باید به تایید AFC رسیده باشد و یا مربیان مدارک را از نهادهای موردتاییدAFC دریافت نمایند.
صفالی فراهانی در پایان دوباره هشدار داد که این خوش خیالی است گمان کنیم که اگر پس از سال ۲۰۰۹ استانداردهای کنفدراسیون فوتبال آسیا را نداشته باشیم هیچ برخوردی با ما صورت نمی گیرد، همانطور که استقلا ل محروم شد محرومیت های احتمالی در انتظار فوتبال ما خواهد بود. باشگاه ها پشتوانه تیم ملی هستند و کنفدراسیون فوتبال آسیا به این مساله توجه دارند. کنفدراسیون فوتبال آسیا با تشکیل کمیته ای که هزینه فعالیت آن از سوی ژاپن تقبل شده بررسی شرایط برگزاری لیگ حرفه ای در کشورهای مختلف را مورد بررسی قرار می دهد.
نویسنده : محمود افشار
منبع : روزنامه مردم سالاری