چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
قوانین هراس و توجیه خشونت
هنگامی که امنیت یک ملت تهدید شود، آیا آزادی های مدنی در معرض خطر قرار می گیرند؟ آیا واقعاً لازم است مظنونان تروریسم در گوانتانامو زندانی شوند؟ برای چه مدت؛ همه عمر؟
برای اشتباهاتی که مسبب اتخاذ دستورالعمل های ناعادلانه می شود من دو دلیل عمده می بینم. عامل اول توابع ذهنی فراهمی و دومی اهمال احتمال. اهمال احتمال یعنی مردم به بدترین وضعیت ها می اندیشند و فکر نمی کنند آیا این حالت اصلاً روی دادنی هست یا خیر. در فراهمی شهروندان فکر می کنند که ریسک مورد نظر، خیلی جدی تر از آن چیزی است که در واقع وجود دارد. هر دو این عوامل سبب وضع مقررات سختگیرانه یی می شوند که آزادی های مدنی را نقض می کنند.مشکلی که در وضع قواعد محدود کننده با آن مواجه هستیم، این است که دقیقاً نمی دانیم کدام یک از دخالت ها در آزادی های مدنی عادلانه اند. وقتی تهدید درباره مساله یی همچون سلامتی جامعه باشد، تحدید آزادی ها را مطمئن تر انجام می دهیم. اما وقتی موضوع هراس پیرامون امنیت باشد، دیگر نمی توانیم با قاطعیت و اطمینان تصمیم بگیریم. من برای تشخیص این مساله سه رویکرد را پیشنهاد می کنم. اول دادگاه ها باید اعمال محدودیت بر آزادی های مدنی را به قانونگذار واگذار کنند و نه منحصراً به قوه مجریه. دوم دادگاه ها باید درباره اقداماتی که آزادی اقلیت ها را تهدید می کنند، وسواس بیشتری به خرج دهند. سوم بررسی موردی توسط دادگاه ها می تواند از انحرافات ممکن جلوگیری کند.
● ترس افراطی
چرا جامعه از خود ترس افراطی نشان می دهد؟ دو مکانیسم در بروز این پدیده نقش اصلی دارند.
۱) فراهمی؛ ذهن بشر دارای مکانیسم هایی است که شناخت آنها، عملکرد انسان را بهتر توجیه می کند. برای نمونه ثابت شده است وقتی مجموعه یی دارای اعضای متفاوت باشد، در مقایسه با مجموعه یی یکنواخت، به نظر انسان پرتعدادتر می رسد یا اتفاقاتی که به راحتی قابل یادآوری هستند به نظر ترسناک تر می رسند. مردم از ایدز، جنایت، زلزله و تروریسم که متمایز از رویدادهای روزمره اند و به راحتی به خاطر می آیند، بیشتر می ترسند.
رویدادهایی که اخیراً روی داده اند به نظر مهم تر و بزرگ تر از رویدادهایی هستند که در گذشته دورتری روی داده اند. برای مثال مردم پس از روی دادن زلزله، به دنبال خرید بیمه بلایای طبیعی می روند.
این توابع ذهنی بر حقوق و تصمیم گیری های قانونی هم تاثیر می گذارند. گاه خطری جامعه را تهدید می کند که ابتلا به آن به راحتی قابل تصور است یا به سادگی می تواند روی دهد. در این وضع جامعه شکلی هیستریک به خود می گیرد و نیاز به قوانین و مقررات بیشتری حس می شود. اما اگر تصور روی دادن خطری دشوار باشد، مردم به راحتی وجودش را انکار خواهند کرد و به زندگی عادی خود ادامه خواهند داد. بسیاری از کسانی که می خواهند مردم را تحت تاثیر قرار دهند و به اهداف خاص خود برسند، از جمله تروریست ها و دولت ها، از این توابع ذهنی و تصورپذیری خطرها بهره برداری می کنند.
۲) اهمال احتمال؛ گاه مردم سعی می کنند احتمال خطر موجود را کمتر از مقدار واقعی آن ارزیابی کنند. به خصوص وقتی پای احساسات قوی در میان است. تا جایی که حتی اگر احتمال به شدت تغییر کند، تاثیری بر تصمیم گیری مردم و ارزیابی ریسک در افکار عمومی نمی گذارد. بخت آزمایی نمونه خوبی برای این مورد است. حتی حکومت ها هم احتمالات موجود را به نحوی استراتژیک اهمال می کنند. برای اثبات این نظریه آزمایشی انجام داده ام.
در این تجربه از دانشجویان حقوق دانشگاه شیکاگو خواسته شد تا تمایل خود را نسبت به پرداخت پولی برای کاهش میزان آرسنیک در آب آشامیدنی اعلام کنند. شرکت کنندگان به چهار دسته تقسیم شدند. در گروه اول از شرکت کنندگان خواسته شد میزان هزینه پرداختی خود را برای کاهش احتمال خطر ابتلا به سرطان به میزان یک در میلیون برآورد کنند. در گروه دوم این ریسک یک در صدهزار اعلام شد. به گروه سوم همین سوال داده شد اما سرطان به عنوان بیماری دردناکی که همه اعضای داخلی بدن را می خورد، توصیف شد. از گروه چهارم سوال گروه دوم پرسیده شد اما با شرایط گفته شده برای گروه سوم. نتایج تحقیق نشان داد بدون اظهارنظرهای احساساتی درباره بیماری، تغییر احتمال ابتلا به بیماری تاثیر چندانی در میزان هزینه پرداختی نداشت، اما همین هزینه با وجود توضیحات احساسی پیرامون وخامت بیماری شدیداً تغییر می کرد.
همین تحقیق با موضوع «تروریسم و خطر ناشی از آن» نیز انجام شده است. نتایج نشان داد اگر خطر تروریسم ۵۰درصد کاهش پیدا کند تغییر چندانی در هزینه پرداختی ایجاد نمی شود.
گفتیم وقتی خطری برای مردم راحت تر قابل تصور باشد، عکس العمل های آنها به ریسک شدیدتر خواهدبود. به همین دلیل است که به خطر حمله تروریستی در هواپیماها بیشتر پرداخته می شود و بیمه برای خطرهای دیگر در سفرهای هوایی، کمتر مورد توجه است زیرا درباره تروریسم بیشتر صحبت می شود و زیاد گفتن از یک موضوع آن را در اذهان مردم به تصویر می کشد و ترس عمومی را افزون می کند.
ترس افراطی یا بی توجهی بی مورد به ریسک ها می تواند باعث تحدید آزادی های مدنی شود. یعنی اسبابی فراهم می کند که افکار عمومی به بدترین سناریو ها بیندیشند بدون آنکه به احتمال اندک روی دادن آن توجه کنند و گام هایی بردارند که تناسبی با واقعیت ندارند.در برابر خطرهای اعلام شده به جامعه، مردم دو نوع واکنش نشان می دهند. دسته اول سریع و احساساتی هستند و کارهای پرخطر انجام می دهند. گروه دوم کند و محاسبه گر هستند و کمتر دچار خطا می شوند. در سیستم اول انسان از توابع ذهنی خود برای واکنش استفاده می کند و در دومی از قوه تعقل و حسابگری. برای قانونگذار بهتر است برخوردی همانند سیستم دوم داشته باشد.
● ابعاد اجتماعی
هدف من این نیست که همه چیز را وابسته به فرد جلوه دهم. بی شک جامعه تاثیر عمده یی بر واکنش در برابر ریسک های اجتماعی می گذارد. برای نمونه وقتی دو نفر درباره خطری صحبت کنند و آن را به دوستان خود انتقال دهند، برای افراد بعدی دشوارتر خواهد بود که داستان یا خطر مورد بحث را زیر سوال ببرند. وقتی افراد زیادی یک نمونه را خیلی محتمل بدانند و این نظرشان را بیان کنند، افراد زیادتری ممکن است تحت تاثیر آنان قرار گیرند و هم افزایی ایجاد کنند.
پدیده دیگری به نام تضاد گروه وجود دارد که در آن افرادی که از نظر ذهنی به هم تشابه دارند، روایت بسیار مبالغه آمیزتری از واقعیت را می پذیرند. مثلاً وقتی افراد زیادی از گرم شدن زمین بترسند و مدام این ترس را با هم در میان بگذارند، ترس عمومی بیشتر می شود. یا وقتی دزدیده شدن دختران جوان به کرات روی دهد و گروه پیش زمینه یی برای ترسیدن از آن داشته باشد، جامعه دچار هراس می شود.
البته نباید فراموش کرد که «صدای بلندتر به گوش همه می رسد و ترس ایجاد می کند». رسانه ها می توانند خطر را بزرگ تر از حد نشان دهند یا آن را انکار کنند و بر تصمیمات اجتماعی و حکومتی تاثیر بگذارند.
● هراس و امنیت ملی
سه عامل اصلی بر اتخاذ اقدامات حداکثری و نادرست حکومت ها در شرایط هراس اثر می گذارند.
▪ حوادث حاضر و در حال رویداد،
▪ رسانه ها
▪ حوادثی که نه تنها چشمگیر هستند بلکه احساسات بشری را درگیر خود می کنند.
استفاده از تحلیل های هزینه - فایده می تواند بسیاری از خطاها را کاهش دهد و مردم را متوجه اهمیت ریسک ها کند، تا برای آنچه واقعاً خطرناک نیست، هزینه اضافی نپردازند یا ریسکی را مورد بی توجهی قرار ندهند. مشکل پیش رو در این رویکرد، دشواری در کمی کردن معیارها است. مثلاً در ریسک مربوط به تروریسم، از این جهت که اقدامات تروریستی خیلی سخت قابل پیش بینی هستند و تروریست ها به فعالیت ضد تروریستی و امنیتی دولت واکنش نشان می دهند، اندازه گیری ها بسیار دشوار هستند. باید توجه داشت برخی کنترل ها، هزینه های سرسام آوری دارند و به اندازه کافی ریسک را کاهش نمی دهند.وقتی محدودیت ها برای همه افراد جامعه یا بر افراد کثیری اعمال می شود تحدیدات وارد بر آزادی با دقت نظر بیشتری ملاحظه می شوند و افکار عمومی از تندروی جلوگیری می کنند. زیرا همه افراد باید متقاعد شوند و همین جرح و تعدیل ها باعث می شود در نهایت تصمیم عادلانه تری گرفته شود. به همین ترتیب وقتی محدودیت ها بر عده یی قلیل یا اقلیت اجتماعی خاصی اعمال شود، ممکن است آزادی آن افراد خدشه دار شود و حتی تلاشی برای متقاعد کردن آنها صورت نگیرد. در واقع ریسک محدودیت های ناعادلانه هنگامی افزایش می یابد که افراد انتخاب شده یی محدود شوند و برای اکثریت مردم نگرانی ایجاد نشود.
نکته دیگر این است که چرا متخصصان و مردم عادی برخوردهایی متفاوت با ریسک موجود در جامعه می کنند؟ مارگولیس در پاسخ به این پرسش می گوید مردم عادی اغلب به خطرات هوشیار هستند و نیز به تشویش هایی که اقدامات مقابله با ریسک ایجاد می کنند، اما کمتر به منافع ناشی از آن اقدامات و مقررات آگاهی پیدا می کنند.گاهی خطر و منافع عیان هستند، در چنین مواردی مردم اغلب فکر می کنند نیاز به مقررات فوری و سختگیرانه دارند. در موارد دیگر منافع بیشتر مدنظر مردم قرار خواهد گرفت و خواهند اندیشید که «هیچ چیز به خطر نیفتاد و هیچ چیز از دست نرفت».
در شرایط ترور کسانی که دغدغه آزادی دارند سعی می کنند با کسانی که به واسطه اعمال حکومتی محدود شده اند، همدردی کنند و همگان را متوجه خطری که آزادی را تهدید می کند، کنند. این مرا به یاد داستان نیمولر می اندازد که بارها نقل قول شده است. او درباره آلمان دهه ۴۰ می گوید؛ «اول برای گرفتن سوسیالیست ها آمدند، من نبودم و حرفی نزدم. بعد برای گرفتن اعضای اتحادیه آمدند، من نبودم و ساکت ماندم. بعد برای دستگیری یهودیان آمدند و من باز چیزی نگفتم زیرا یهودی نبودم. وقتی برای بردن من آمدند کسی نمانده بود برای دفاع از من حرفی بزند.» در واقع خطر ناشی از محدودیت های ناعادلانه وقتی تشدید می شود که قربانیان گروه خاص قابل تمییزی باشند که به راحتی از ما جدا می شوند. وقتی حکومت گروه خاصی را محدود می کند، به نظر مردم عادلانه بودنش راحت تر توجیه می شود.
زمانی می توانیم از عادلانه بودن محدودیت ها اطمینان بیشتری پیدا کنیم که حامیان محدودیت ها همان کسانی باشند که محدود شده اند، زیرا در آن صورت فعالیت های سیاسی و مباحثه، محدودیت های ناعادلانه را از میان خواهند برد.
● پاسداری از آزادی
همان واکنش های ذهنی که ترس افراطی را ایجاد می کنند، گاه می توانند در موارد قدیمی که قبلاً مردم را نترسانده بود، هراس ایجاد کنند. برای نمونه در مورد مسائل محیط زیستی، ظهور یک ترس عمومی می تواند باعث شود ریسک هایی که سابقاً مورد اغماض بودند، دوباره خیلی جدی گرفته شوند.
درباره خطراتی که به ذهن افراد و نهادها نمی رسد، انتظار می رود پیشگیری های کمتری اتخاذ شود. حتی اگر متخصصان هشدار داده باشند و وقتی ریسک ها اصلاً توجهی را به خود جلب نمی کنند، ممکن است صفر تلقی شوند. با آنکه باید به اندازه کافی مورد توجه قرار بگیرند.
تا اینجا نگاه هیستریک به ترس ها و خطرات را بررسی کردیم و به میزان توجه و اهمیت آنها از نظر مردم پرداختیم. اکنون به دادگاه ها و حکومت ها به عنوان قانونگذاران و مجریان توجه می کنیم. دادگاه ها اغلب نمی توانند ارزیابی درستی درباره قابل دفاع بودن محدودیت ها داشته باشند و نمی خواهند محدودیت هایی را که از سوی عموم تایید و حمایت می شوند، رفع کنند. در نگاه نهادی به دادگاه ها، توجه به سه نکته ضرورت دارد؛ نخست اینکه دستور اعمال محدودیت نباید فقط از یک منبع قدرت مشخص (مانند رئیس جمهور) صادر شود. دوم، دادگاه ها درباره محدودیت برای اقلیت ها و گروه های خاص باید دقت بیشتری داشته باشند و شکاکانه تر عمل کنند. سوم، دادگاه ها باید از موازنه دومرحله یی استفاده کنند و از تصمیمات یکباره و فوری جلوگیری کنند.
بهتر است قوه قانونگذار حکومت، محدودیت های وارد بر آزادی های مدنی را بررسی کند و درباره آنها تصمیم گیری کند، نه قوه اجرایی. آنچه اطمینان این روش را بیشتر می کند مداخله افراد بیشتر و بررسی رویکرد های مختلف به قضیه است. این روش در امریکا هم مصداق دارد. مثلاً در دوره جنگ سرد به یک شهروند کمونیست امریکایی پاسپورت نمی دادند. دیوان حکمی صادر نکرد، فقط گفت تصمیم گیری باید با کنگره باشد. از آنجا که کنگره اصولاً چنین مواردی را مانع گرفتن پاسپورت نمی داند، به نفع آن شهروند رای داد. بدین ترتیب ملاحظه می کنیم استفاده از این ابزارهای دموکراتیک، تندروی و اجحاف را کاهش می دهد و حداقل، مقررات را عادلانه تر می کند.
ترس افراطی می تواند کنگره را هم تحت تاثیر قرار دهد و مرتکب خطا کند به خصوص هنگامی که گروه خاصی از مردم را محدود کند. دادگاه ها باید دقت خاصی به توجیهات حکومت مبذول دارند. به خصوص در مواردی که افراد محدودشده قادر به دفاع از خود در فرآیندهای دموکراتیک نباشند. برای مثال در جنگ اخیر علیه تروریسم برخی اقدامات امنیتی که علیه اقلیت های خاصی اتخاذ شده اند به نظر افراطی می رسند.
در این رویکرد همه نگاه ها متوجه این نکته است که آیا ترس عمومی موجه است یا خیر؟ میزان ریسک چقدر است؟ گاهی ممکن است هسته یی از حقوق داشته باشیم که حکومت نتواند در آن وارد شود. مثلاً در مورد شکنجه، برخی معتقدند هیچ چیز شکنجه را توجیه نمی کند. این یک رویکرد اخلاقی است. اما وقتی شکنجه بتواند جلوی مرگ هزاران نفر را بگیرد چطور؟ در هر حال برخوردهای مختلفی نسبت به شکنجه و لزوم یا ممنوعیت آن وجود دارد.
استدلالی که پذیرفتنی تر به نظر می رسد این است که شکنجه را به کل ممنوع کنیم یعنی در هر شرایط و هر نوع موازنه یی برای ریسک، شکنجه قابل قبول و مجاز نباشد. این نوع برخورد سبب نمی شود حکومت در هر شرایطی از شکنجه بپرهیزد بلکه غیر قانونی اعلام کردن شکنجه از کاربرد ناعادلانه و غیرقابل توجیهش پیشگیری می کند. با فرضیاتی، این دیدگاه کاملاً پذیرفتنی است و اگر چنین باشد باید شکنجه را کاملاً محدود کنیم، حتی وقتی ترور وحشت همه جامعه را تهدید می کند.
مورد دیگری را بیان می کنم؛ مساله آزادی بیان در ایالات متحده و رابطه میان ترس و منع بیان آزاد. این نمونه در جنگ سرد نمود و اهمیت بیشتری یافت و به ماده قانونی اسمیت در سال ۱۹۴۶ انجامید که بر اساس آن هر اقدامی علیه حکومت امریکا به لزوم، تمایل یا وظیفه یی مبنی بر از میان بردن دولت ایالات متحده کند و برای این منظور از زور یا ترور سردمداران حکومتی استفاده کند، جرم محسوب می شود. به دنبال تصویب این ماده بسیاری از موسسان حزب کمونیست مجرم شناخته شدند. اما دادگاه رای داد فقط هنگامی جرم روی داده است که برنامه ریزی و عضوگیری آغاز شده باشد و اقدامات عملی اتخاذ شده باشد.
دیوان برای بازشناسی خطر در چنین مواردی، ریسک را به آزمون می گذارد و نتایج آن را مبنای تصمیم گیری قرار می دهد و نوعی موازنه میان خطر و آزادی بیان ایجاد می کند. بر مبنای این آزمون، میزان اهمیت شر موجود باید با عدم احتمال روی دادن آن تعدیل شود. دیوان، در مورد فوق هیچ برآوردی از حدود ریسک تشخیص نداده بود، اما آزمون موازنه به واسطه شرایط بحرانی جهان، شورش های مشابه در دیگر کشورها و روابط خارجی ایالات متحده، برای متهمان مجازات کیفری در نظر گرفت.اما دنیس این نوع موازنه را یک برخورد موردی می یابد و آن را ناکام می داند. در رویکرد دنیس محتمل بودن و قریب الوقوع بودن هم باید اهمیت داشته باشد یعنی هر خطری ۷۰ درصد احتمال وقوع داشته باشد، قریب الوقوع است و باید مورد ملاحظه قرار گیرد.
اما کدام یک از این دو رویکرد بهتر عمل می کنند؟ مسلماً وقتی یک خطر زیستی با احتمال ۱۵درصد صد هزار نفر را تهدید کند، باید جدی گرفته شود. در چنین موردی، نگاه آزمون موازنه ارجحیت دارد.
گاهی مدل دنیس می تواند مقررات اضافی تولید کند، مثلاً وقتی که منافع حکومت به خطر می افتد، ممکن است دیوان نتیجه بگیرد خطر بسیار نزدیک است و آزادی ها را به شدت محدود کند و البته این کار را توجیه شده انجام دهد.
در مورد آزادی بیان هم نکته مهمی وجود دارد. وقتی موضوعی مورد مخالفت عمومی باشد، ممکن است قضاوت عمومی خطر بزرگی را احساس کند. در این شرایط حتی اگر انگیزه سانسور کردن، مخالفت با ایده های زیربنایی موضوع باشد، باز به نظر عموم بسیار قابل توجیه خواهد آمد. باید افکار عمومی را به این نکته توجه داد که اگر خطر حتمی و قریب الوقوعی وجود نداشته باشد، مخالفت و مناظره می تواند از روی دادن آن جلوگیری کند.(کاربرد رویکرد دنیس) از همین جا می توان نتیجه گرفت گفت وگو بهتر از سانسور عمل می کند و جلوی خطر را می گیرد. به همین ترتیب درباره شکنجه می توان اظهارنظر کرد. به جای ادعای اینکه شکنجه تحت هیچ شرایطی عادلانه نیست، می توان گفت حکومتی که مجاز به شکنجه باشد، از آن در موارد غیرضروری هم استفاده می کند. نمی گویم این داوری کاملاً صحت دارد اما به حمایت و پاسداری تمام و کمال از آزادی باور دارم و آن را سپری در برابر وحشت عمومی و حالت هیستریک می دانم. به نظر من دادگاه ها باید نگاهی آسیب شناسانه داشته باشند؛ نگاهی که از فریب عمومی و محدودیت های ناموجه گریزان است. این رویکرد برای مواقعی کار آمد است که آزادی در مخاطره باشد. اما در شرایط آزاد، خطری که ایجاد می کند، حمایت بیش از حد از آزادی و عدم توجه به خطرات موجود است. نباید فراموش کرد که هدف اصلی، اتخاذ تصمیماتی است که کمترین ضربه را به آزادی وارد کنند.
کîس سانشتاین
ترجمه؛ زهرا قیاسی
ترجمه؛ زهرا قیاسی
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست