یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

درمان طبیعی فراموشی


درمان طبیعی فراموشی
باگذشت چند دهه، طب جانشین در میان رشته‌های متنوع طب «فربود» جای خود را باز کرده است. طب جانشین با رشته‌های متنوعی که یافته است و با انجام کارآزمایی‌های بالینی دو سو نا آگاه و دارای شاهد نتایج خوبی در زمینه‌ی درمان بیماران به صورت مستدل و منطقی به دست آورده است. به همین لحاظ، «پزشکی امروز» با توجه به رسالت اطلاع رسانی شفاف و دقیق در زمینه‌ی آخرین اطلاعات طب «فربود»، به طب جانشین نیز نظر دارد. به این جهت سلسله مقالاتی با عنوان «درمان طبیعی» به قلم یکی از همکاران تهیه دیده شده است که به تدریج انتشار می‌یابد. بدیهی است نظرات خوانندگان محترم و فرهیخته در این زمینه راهنمای نویسنده خواهد بود.
فراموشی عبارت است از خسران و از دست رفتن ناقص یا کامل حافظه. اما از بین رفتن کامل حافظه تقریباً قابل تصور نیست زیرا بدون حافظه انجام هر نوع وظیفه‌ی عقلانی امکان پذیر نمی‌باشد. در سنین بالا و پیری و سایر بیماریهای عضوی انواع فراموشی و با شدت‌های مختلف دیده می‌شود.
● نشانه‌ها:
شایع‌ترین شکل این بیماری فراموشی کلامی است. در این حالت، بیمار کلمه‌ها یا نام ها را فراموش می‌کند. یک نوع بسیار غیر شایع فراموشی، از بین رفتن موقتی حافظه است که طی آن حتی بیمار هویت خود، از جمله نام، سن، زمینه‌ی خانوادگی و هر نوع خاطره‌ی گذشته را فراموش می‌کند. درمورد ضعف حافظه‌‌یی که به علت ضعف مغز ایجاد می‌شود، بیمار ممکن است دچار سردرد خفیف، عدم تحمل نسبت به صدا و ناتوانی در تمرکز باشد.
● علل:
علت اصلی فراموشی، اختلال و فرسایش یاخته‌های مغز به علت بیماری است که در اثر فقر مقدار خونی که به مغز می‌رسد و در نتیجه بیماری‌های گردش خون به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر یاخته‌های مغز تأخیر می‌گذارد. فقر حافظه به علت تیرگی عقل و ضعف مغز نیز حاصل می‌شود، اما، بسیاری موارد فراموشی اصولاً منشا روانشناسیک دارند و در اثر روان نژندی اضطراب یا در نتیجه‌ی‌ فقدان توجه در افراد دچار وسواس نسبت به مشکلات خود، به وجود می‌آید. از بین رفتن موقت حافظه ممکن است به علت وارد آمدن صدمه و آسیب باشد.
● درمان:
جیره‌ی غذایی بر سلامت ذهنی انسان، تأثیر شدید دارد. حتی کمبود منحصر به فرد یک ماده‌ی مغذی در افراد حساس ممکن است سبب روان نژندی اضطراب شود. افراد دچار فراموشی باید از مصرف چای، قهوه، الکل، شکلات و کولا، فرآورده‌های آرد سفید، قند، رنگهای غذایی، افزودنی‌های شیمیایی، برنج سفید و چاشنی‌های قوی پرهیز کنند. جیره‌ی ‌غذایی باید به سه وعده غذایی محدود شود.
صبح‌ها برای صبحانه باید از میوه همراه شیر و یک مشت مغز و غلات استفاده کرد. ناهار باید شامل سبزی‌های بخار پز، نان گندم سبوس‌دار و یک لیوان شیر پرچرب باشد. برای شام، سالاد سبزی‌های سبز و تمامی جوانه‌های موجود مثل دانه‌ی آلفا لفا و لوبیای مونگ (دال لپه)، پنیر کوتیج یا یک لیوان شیر خامه‌دار مناسب است. بیمار می‌تواند آزادانه از غذاهای سرشار از فسفر مانند غلات، حبوبات، مغزها (بادام، فندق، پسته)، آب میوه و شیر استفاده کند. شیر گاو به ویژه سودمند است و بیمار باید تا آنجا که می‌تواند این شیر را هضم کند از آن استفاده نماید.
روشن شده است که بعضی داروهای خانگی در درمان فراموشی سودمند است. قابل توجه‌ترین این داروها استفاده از brahmi booti است که نام علمی آن Bacopa scuphulariaceae است. حدود ۷ گرم از این گیاه را باید در سایه خشک و آسیاب کرد و همراه آن ۷ مغز بادام و ۴۵/۰ گرم فلفل را درآب ریخت و فشرده و صاف کرد و پس از شیرین کردن با ۲۵ گرم قند مورد استفاده قرار داد. این دارو را باید دو هفته یک بار صبح‌ها ناشتا مصرف کرد.
بادام در ضعف حافظه به علت ضعف مغز بسیار با ارزش است. بادام دارای خواص منحصر به فرد است و سبب رفع ناتوانی مغز و تقویت آن می‌شود. این آجیل خشک شادابی مغز را حفظ می‌کند و بیماری‌های ناشی از اختلالات عصبی را علاج می‌کند. بادام را در مدت ۱ ساعت یا بیشتر در آب می‌خیسانند تا پوشش روی بادام جدا شود. سپس آن را می‌سایند و باکره یا به تنهایی مصرف می‌کنند. استنشاق ۱۰ تا ۱۵ قطره روغن بادام از راه بینی نیز دردرمان ضعف مغز مفید است.
گردو یک آجیل منحصر به فرد و با ارزش دیگر در درمان ضعف مغز است. در صورتی که گردو با انجیر یا کشمش مصرف شود، تأثیرش بیشتر خواهد بود. اگر گردو به تنهایی مصرف شود، روزانه باید حدود ۲۰ گرم مصرف شود.
سیب در فراموشی مفید است. مواد شیمیایی مختلف موجود در این میوه مثل ویتامین B۱، فسفر و پتاسیم به سنتز اسید گلوتامیک کمک می‌کند. این اسید کنترل رشد و کار یاخته‌های عصبی را برعهده دارد. خوردن سیب با عسل و شیر در درمان فقدان حافظه و تحریک‌پذیری روانی سودمند است. این مخلوط به صورت تونیک بسیار مؤثر عصبی عمل می‌کند و بار انرژی وزندگی جدید برای اعصاب تولید می‌نماید.
بیمار باید دستگاه عصبی خود را کنترل نماید و فعالیت‌های ذهنی و عاطفی خود را در مجرای ارتعاشات آرامش دهنده‌ی هماهنگ بیندازد. با تأمین استراحت و خواب کافی در شرایط درست می‌توان به این آرامش رسید. بیمار باید هنر بسط علمی و مراقبه را بیاموزد که در علاج فراموشی راهی دراز است.
با انجام عمل بسط، ماهیچه‌ها کارآتر می‌شوند و با برقراری گردش خون وریدی در سراسر بدن، سبب رفع خستگی می‌شوند. بهترین راه بسط انجام شاواسانایا «وضعیت مرده» است.
انجام مراقبه به پیدایش تعادل در دستگاه عصبی کمک می‌کند. با این کار غده‌ها در حالت صحیح تعادل هورمونی قرارمی‌گیرند و به این ترتیب فراموشی علاج می‌شود. منظم بودن زمانی و مکانی و عملی در مراقبه بسیارمهم است. نظم ذهن را حالت می‌دهد تا فعالیت‌های خود را با حداقل تأخیر انجام دهد. بهترین زمان انجام مراقبه اوایل بامداد و قبل از غروب آفتاب است، یعنی وقتی که جوی صمیمی و آرام وجود دارد.
منبع : هفته نامه پزشکی امروز