دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا
ندای آسمانی نشانه ظهور
برای ظهور حضرت مهدیعلیه السلام در احادیث پیشوایان معصومعلیهم السلام، نشانههایی ذكر شده است . این نشانهها در مدت زمانی طولانی به تدریجبه وقوع میپیوندد . در این میان برخی از نشانهها نزدیك ظهور حضرت مهدیعلیه السلام تحقق مییابد و برخی دیگر ممكن استسالها پیش از ظهور آن حضرت اتفاق بیافتد . همچنین در احادیث پیشوایان معصومعلیهم السلام بر برخی از نشانهها تاكید بیشتری شده و از آنها با صفت قطعی و حتمی یاد شده است . از نشانههایی كه نزدیك و متصل به ظهور حضرت تحقق مییابد و در احادیث پیشوایان معصومعلیهم السلام برآن تاكید فراوانی شده، ندای آسمانی است . در مراحل مختلف ظهور حضرت مهدیعلیه السلام نداهای گوناگونی شنیده خواهد شد، كه هریك از آنها بر حقانیت قیام آن حضرت دلالت میكند و برای حقجویان و حقپویان هرگونه شك و شبههای را برطرف میكند; ولی ندایی كه معروف است و در احادیث پیشوایان معصومعلیهم السلام بیشتر از آن سخن به میان آمده، ندایی است كه در آغاز ظهور حضرت مهدیعلیه السلام شنیده خواهد شد . در این مقاله، نخستبه بیان ویژگیهای این ندا خواهیم پرداخت و در پایان از دیگر نداها نیز سخن خواهیم گفت .
حقیقت ندای آسمانی
ندای آسمانی یكی از نشانههای حتمی ظهور حضرت مهدیعلیه السلام است كه در احادیثبسیاری به حتمیت و قطعی بودن آن اشاره شده است . امام صادقعلیه السلام از جد بزرگوارش امیرالمؤمنینعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «در سه مورد منتظر فرج باشید!» ، سؤال شد: «آن سه مورد كدام است؟» ، امام فرمود: «اختلاف اهل شام در میان خود، پرچمهای سیاه از خراسان و ندا در ماه رمضان .» (۲) زراره از امام صادق علیه السلام پرسید: «آیا ندا حق است؟» ، امام فرمود: «آری به خدا سوگند! تا این كه هر قومی به زبان خویش آن را بشنود .» (۳) همچنین آن حضرت به عبد الله بن سنان فرمود: این امری كه به سوی آن گردن كشیدهاید (و منتظرش هستید)، واقع نمیشود تا این كه منادی از آسمان ندا دهد: بدانید فلانی صاحب امر است، پس جنگ و خونریزی برای چیست؟ (۴) و در حدیث دیگری فرمود: همانا قائم قیام نمیكند، تا منادی از آسمان ندایی دهد كه دختران در سراپرده و اهل مشرق و مغرب آن را بشنوند . (۵) ابو بصیر از آن حضرت روایت میكند كه فرمود: «قائمعلیه السلام ظهور نمیكند، تا این كه نامش از آسمان ندا داده شود .» (۶) سیف بن عمره میگوید: «نزد منصور دوانیقی بودم . او بدون مقدمه به من گفت: ای سیف! گریزی نیست از این كه منادی نام مردی از فرزندان ابوطالب را ندا دهد .» ، سیف گفت: «آیا كسی این مطلب را روایت كرده است؟» ، منصور پاسخ گفت: «سوگند به آن كس كه جانم در اختیار اوست، با گوشهای خودم از او شنیدم كه میگفت: به یقین منادی نام مردی را ندا خواهد داد .» سیف گفت: «ای امیر المؤمنین! من مثل این حدیث را نشنیدهام!» منصور گفت: «ای سیف! وقتی آن ندا اتفاق افتاد، ما نخستین پاسخ دهندگان به آن خواهیم بود . او یكی از عموزادگان ماست! .» سیف: «كدام یك از عموزادگانتان؟» ، منصور: «مردی از فرزندان فاطمه!» آن گاه ادامه داد: «ای سیف! اگر من این مطلب را از ابو جعفر (امام باقر علیه السلام) محمد بن علی نشنیده بودم و تمام اهل زمین چنین مطلبی را به من میگفتند، هرگز از آنها نمیپذیرفتم . ولی او محمد بن علی علیه السلام است!» (۷)
احادیث مربوط به ندای آسمانی در حد تواتر است، به طوری كه جای هیچ گونه شك و شبههای در این مورد باقی نمیگذارد .
ویژگیهای ندای آسمانی
هنگام ظهور حضرت مهدیعلیه السلام دو ندا شنیده خواهد شد . یكی ندای آسمانی توسط حضرت جبرئیل (فرشته وحی) و دیگری ندای شیطانی توسط ابلیس ملعون . ابو بصیر از امام باقرعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «پیش از ظهور حضرت مهدی علیه السلام چارهای از دو ندا نیست، ندایی از آسمان كه صدای جبرئیل است و صدایی از زمین كه صدای ابلیس ملعون است .» (۸) در شب جمعه، بیست و سوم ماه مبارك رمضان (۹) ، جبرئیل (فرشته وحی) از آسمان نام و نام پدر حضرت مهدیعلیه السلام را ندا میدهد و میگوید: آگاه باشید كه حجتخدا در كنار خانه خدا ظهور كرد . از او پیروی كنید چرا كه حق با او و در اوست . (۱۰) فلان بن فلان (نام حضرت مهدیعلیه السلام و نام پدرش) قائم آل محمدصلی الله علیه وآله، بهترین امت و امیر و حاكم شماست . این مهدیعلیه السلام است كه به شیوه داود علیه السلام و سلیمانعلیه السلام قضاوت میكند و درخواستشاهد و بینه نمیكند . پس جنگ و خونریزی برای چیست؟ به او گوش بسپارید و از دستوراتش پیروی كنید . بدانید كه حق با علیعلیه السلام و آل محمد و پیروان آن هاست و علیعلیه السلام و پیروانش رستگارند . ای مردم جهان! عمر جباران و ستمگران به پایان رسیده است . (۱۱)
تمام موجودات جهان كه در آنها روح دمیده شده، در شرق و غرب گیتی، حتی دختران در سراپرده هر قومی به زبان خویش این ندا را میشنوند . (۱۲) این ندا از دور به همانگونه شنیده میشود كه از نزدیك شنیده میشود . (۱۳) ندای آسمانی انسانهای خواب را بیدار میكند و به صحن خانه میكشاند . انسانهای بیدار را به وحشت میاندازد . بر اثر آن هر ایستادهای مینشیند، هر نشستهای میایستد . دختران از سراپرده خارج میشوند . (۱۴) ندای آسمانی برای مؤمنان رحمت و برای كافران عذاب است . (۱۵) هنگامی كه مردم ندای آسمانی را شنیدند، آنچنان به وحشت میافتند و متحیر و از خود بی خود میشوند كه برای مدتی خشكشان میزند و كوچكترین تحركی از خود نشان نمیدهند، به طوری كه: «گویا بر روی سرهایشان پرندهای نشسته است .» (۱۶) ندا دهنده این ندا، جبرئیل امین از آسمان است . (۱۷) وقتی دختران این ندا را میشنوند، پدرانشان را به قیام و خروج تشویق میكنند . خداوند رحمت كند هر كس را كه از آن ندا عبرت و پند بگیرد و بدان پاسخ دهد . (۱۸) وقتی منادی از آسمان ندا دهد كه حق با آل محمدصلی الله علیه وآله است، از آن پس نام حضرت مهدیعلیه السلام بر سر زبانها میافتد و دوستی و محبت او در وجود مردم سیراب میشود و آنان ذكری جز نام او ندارند . (۱۹)ندای شیطانی
در پایان همان روز، (۲۰) ابلیس ملعون در هوا بالا میرود، به طوری كه از اهل زمین فاصله میگیرد و ندا میدهد: «بدانید حق با عثمان بن عفان و پیروان اوست . او مظلوم كشته شد، پس به خونخواهیاش قیام كنید و بدانید حق با سفیانی و پیروان اوست و عثمان و پیروانش رستگارند .» با این ندا گروهی به شك میافتند و چه بسیار انسانهای متحیر و شاك كه در آتش سقوط میكنند . این ندا از سوی ابلیس و از زمین سر داده خواهد شد . (۲۱) همانگونه كه شیطان در شب عقبه علیه پیامبرصلی الله علیه وآله ندا داد . (۲۲) امام صادقعلیه السلام به معلی بن خنیس فرمود: صدای جبرئیل از آسمان است و صدای ابلیس از زمین . پس از ندای اول پیروی كنید و از ندای دوم بر حذر باشید كه مبادا از آن فریب بخورید . (۲۳) در برخی از احادیث آمده است كه ندای شیطانی مردم جهان را به مسیحیت فرا میخواند . از حضرت علیعلیه السلام روایتشده كه فرمود: پس از فرو رفتن سپاه سفیانی در زمین در آغاز روز، منادی از آسمان ندا میدهد: به راستی حق با آل محمدصلی الله علیه وآله است . سپس در پایان همان روز منادی ندا میدهد: به راستی حق با آل عیسی (مسیحیان) است و این از روی نخوت و تكبر از جانب شیطان است . (۲۴) مقصود از آل عیسی در این حدیث پیروان او (مسیحیان) میباشد . در حدیث دیگری از امام باقرعلیه السلام نیز نظیر این مطلب آمده است، با این تفاوت كه روایت كننده، در این كه آیا امامعلیه السلام «آل عیسی» فرمود یا «آل عباس» تردید كرده است . (۲۵)مضمون این احادیثبا احادیثی كه محتوای ندای شیطانی را دعوت به سفیانی میداند و ندا دهنده را شیطان معرفی كرده است، منافاتی ندارد . زیرا ممكن است نداهای متعددی از سوی استكبار جهانی سر داده شود و آنان تمام بوقهای تبلیغاتی خود را علیه قیام حضرت مهدیعلیه السلام بسیج كنند و استناد آن به شیطان از این جهتباشد كه محرك آنان ابلیس است .
ندای آسمانی در قرآن
در احادیثبسیاری از پیشوایان معصومعلیه السلام آیه: «ان نشا ننزل علیهم من السماء آیة فظلت اعناقهم لها خاضعین» (یعنی) اگر بخواهیم، معجزهای از آسمان بر آنان فرود میآوریم تا در برابر آن گردنهایشان خاضع گردد . (۲۶) ، بر ندای آسمانی تطبیق شده است . (۲۷) عبدالله بن سنان میگوید: «خدمت امام صادقعلیه السلام بودم . آن حضرت تكیه داده بود . در این حال شخصی از قبیله همدان به امامعلیه السلام عرض كرد: اهل سنتبه ما عیب میگیرند و میگویند: شما میپندارید كه منادی از آسمان نام صاحب الامر را ندا خواهد داد! امام با شنیدن این سخن بسیار خشمگین شد، به حال عادی نشست و فرمود: این مطلب را از من نقل نكنید، بلكه از پدرم نقل كنید و در این كار هیچ ایرادی بر شما نیست; گواهی میدهم كه از پدرم شنیدم كه میفرمود: به خدا سوگند! این مطلب به طور شفاف و روشن در كتاب خدا هست; آنجا كه میفرماید: «ان نشاء ننزل علیهم من السماء آیة فظلت اعناقهم لها خاضعین» پس بر روی زمین احدی باقی نمیماند مگر آن كه در برابر آن كرنش میكند و گردنش فرود میآید . وقتی اهل زمین از آسمان این ندا را شنیدند كه : «بدانید حق با علیعلیه السلام و پیروانش است .» به آن ایمان میآورند . فردای آن روز شیطان در هوا بالا میرود، به طوری كه از اهل زمین پنهان میشود . آنگاه ندا میدهد: «بدانید حق با عثمان و پیروانش است، همانا او مظلوم كشته شد، پس به خونخواهیاش قیام كنید .» پس خداوند كسانی را كه ایمان آوردهاند، در زندگی دنیا و در آخرت با سخن استوار بر حق ثابت میگرداند و این ندای نخست است و كسانی كه در دلشان مرض (دشمنی با ما) است، از ما بیزاری میجویند و به ما ناسزا میگویند . آنان میگویند: منادی اول افسونی است از افسونهای اهل بیت، آن گاه امام صادقعلیه السلام این آیه را تلاوت فرمود: «و ان یروا آیة یعرضوا و یقولوا سحر مستمر» (۲۸) یعنی: هر گاه نشانه و معجزهای مشاهده كنند، روی بر میتابند و میگویند: این سحری دائم است . (۲۹) در حدیثی از امام باقرعلیه السلام، آیه: «و لو اذ فزعوا فلا فوت و اخذوا من مكان قریب» (۳۰) یعنی: ای كاش میدیدی هنگامی را كه وحشت زدهاند و راه گریزی ندارند و از محل نزدیكی گرفته میشوند; بر ندای آسمانی تطبیق شده است . (۳۱)
«قل هو القادر علی ان یبعث علیكم عذابا من فوقكم او من تحت ارجلكم او یلبسكم شیعا و یذیق بعضكم باس بعض انظر كیف نصرف الآیات لعلهم یفقهون» (۳۲) یعنی: بگو او تواناست كه از بالای سرتان یا از زیر پایتان عذاب بر شما فرو فرستد یا شما را گروه گروه سازد و عذابتان را به یكدیگر بچشاند . بنگر كه چگونه آیات خود را به صورت گوناگون بیان میكنیم . باشد كه بیندیشند . در این آیه «عذاب از بالای سر» ، به ندای آسمانی تفسیر شده است . (۳۳) «و استمع یوم یناد المناد من مكان قریب یوم یسمعون الصیحة بالحق ذلك یوم الخروج» (۳۴) یعنی: به گوش باش روزی كه منادی از نزدیك ندا میدهد . روزی كه صیحه حق را میشنوند، آن روز، روز خروج است . در حدیثی از امام صادقعلیه السلام این آیه به ندای آسمانی تفسیر شده است . (۳۵) از مجموع این احادیث و همچنین احادیثی كه ندای آسمانی را از آسمان و ندای شیطانی را توسط شیطان و از زمین معرفی نموده است، استفاده میشود كه ندای آسمانی و شیطانی از یك سنخ و یك جنس نیستند; بلكه ندای آسمانی معجزهای است كه از راههای غیر عادی به وقوع میپیوندد و ندای شیطانی كاری ساخته ابلیس و پیروان اوست، كه با كمك همین ابزار و وسائل مادی ایجاد میگردد .
شناخت ندای حق از ندای باطل
در طول تاریخ، همواره در برابر دعوت پیامبران و هدایت گران راستین بشریت، گروهی به دروغ خود را مصلح، منجی و راهنمای انسان معرفی نمودهاند . از این رو، پیامبران الهی برای اثبات مدعای خود نیازمند معجزاتی بودهاند تا به وسیله آن، راست گویی، صداقت و حقانیتخود را برای مردم به اثبات برسانند . در فرهنگ شیعه، نیاز به معجزه تنها در اثبات نبوت خلاصه نمی شود; بلكه مقام و منصب امامت و جانشینی پیامبرعلیه السلام (كه بنا بر اعتقاد شیعه منصبی الهی بوده و لازم است افرادی از جانب خداوند برای تصدی آن انتخاب شوند) نیز به معجزه نیازمند است . زیرا بدون معجزه راهی برای شناخت آن برای بسیاری وجود ندارد و هر كس میتواند مدعی رهبری مسلمانان از جانب خداوند متعال گردد . خدای متعال همانگونه كه برای اثبات نبوت معجزاتی در اختیار پیامبران قرار داده است تا به وسیله آن حق از باطل برای مردم جدا گردد و پیامآوران راستین خداوند از مدعیان دروغین نبوت باز شناخته شوند، به همین صورت در زمان ظهور حضرت مهدیعلیه السلام نیز معجزات متعددی از سوی خداوند به وقوع میپیوندد تا حقانیت آن حضرت برای همه مردم جهان آشكار شود و مردم بتوانند به راحتی مصلح و منجی حقیقی را از مدعیان اصلاح باز شناسند و كسی جز از روی عناد و لجاجتبا آن به مخالفتبر نخیزد .
یكی از آن نشانهها و معجزات، ندای آسمانی است . ندای آسمانی راه هر گونه شك و تردیدی را بر تمام حقجویان و حقپویان میبندد و حجت را بر همه تمام میكند . میمون البان میگوید: «خدمت امام باقرعلیه السلام در خیمهاش بودم . آن حضرت گوشه خیمه را كنار زد و با اشاره به خورشید فرمود: «امر ما روشنتر از این خورشید است .» آنگاه ادامه داد: «منادی از آسمان ندا میدهد كه فلان فرزند فلان (حضرت مهدیعلیه السلام) امام است .» (۳۶) در حدیث دیگری امام باقرعلیه السلام پس از ذكر برخی از نشانههای قیام حضرت مهدیعلیه السلام فرمود: اگر هر یك از این امور بر مردم مشتبه شود، پس ندای آسمانی بر آنان مشكل نخواهد شد، هنگامی كه نام او و نام پدرش ندا داده شود . (۳۷) امام صادقعلیه السلام به ابن ابی یعفور فرمود: «تا نابودی فلانی (یكی از بنی عباس) و خروج سفیانی و كشته شدن نفس (زكیه) و سپاهی كه در زمین فرو میرود و [شنیدن] صدا، دست نگه دار! .» ابن ابی یعفور پرسید: «صدا چیست؟ آیا آن منادی است؟» امام فرمود: «آری! و به وسیله آن صاحب الامر شناخته میشود .» سپس فرمود: «همه فرج در نابودی فلانی (از بنی عباس) است .» (۳۸) جابر جعفی از امام باقرعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «هر آنچه بر شما مشكل شود، عهد نامه، پرچم و اسلحه پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله و نفس زكیه از دودمان امام حسینعلیه السلام بر شما مشكل نمیشود و اگر اینها نیز بر شما مشكل شود، پس ندای آسمانی به نام او و برنامهاش مشكل نخواهد شد .» (۳۹) البته در همه زمانها شیطانها و شیطان صفتان برای گمراه كردن مردم و ایجاد شك و تردید در میان آنان دستبه تلاشهای مزبوحانهای زدهاند و كوشیدهاند با انجام كارهایی مشابه معجزات الهی، گروهی مردم سادهلوح و سطحینگر را به انحراف بكشانند . آنها گرچه در كوتاه مدت توانستهاند گروهی از مردم را بفریبند، ولی هرگز نتوانستهاند برای مدت طولانی خورشید حق را زیر ابرهای شك و تردید نگه دارند . نمونه روشن آن اقدام ساحران در برابر معجزه حضرت موسی است . در زمان ظهور حضرت مهدیعلیه السلام نیز گرچه ندای آسمانی خود به خود دلیل روشن و واضحی برای اثبات حقانیتحضرت مهدیعلیه السلام است، ولی شیطانها و پیروان آنها بیكار ننشسته و بوقهای تبلیغاتی خود را به كار میگیرند و تلاش میكنند تا با ندایی مشابه با ندای آسمانی، امر را بر مردم مشتبه سازند . زراره از امام صادقعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «نام قائمعلیه السلام، ندا داده خواهد شد .» زراره پرسید: «ندا خاص ستیا عام؟» امام علیه السلام فرمود: ندا عام و همگانی است و هر قومی آن را به زبان خویش میشنود .» زراره گفت: «با این كه نام امام علیه السلام ندا داده خواهد شد، پس چه كسی با او مخالفت میكند؟» امام علیه السلام فرمود: «ابلیس مردم را رها نمیكند تا در پایان شب ندا دهد و مردم را به تردید اندازد .» (۴۰)همچنین زراره از آن امامعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «از آسمان منادی ندا میدهد كه فلانی امیر است و منادی ندا میدهد كه علیعلیه السلام و پیروانش رستگارند .» زراره گفت: «با این حساب چه كسی پس از ندای آسمانی با حضرت مهدیعلیه السلام میجنگد؟» امامعلیه السلام فرمود: «شیطان ندا میدهد همانا فلانی (مردی از بنی امیه) و پیروانش رستگارند .» زراره گفت: «پس چه كسی راستگو را از دروغ گو باز میشناسد؟» امام فرمود: «كسانی كه پیش از ندای آسمانی آن را روایت میكنند و معتقدند كه آن واقع خواهد شد و میدانند كه خودشان بر حقند و راست میگویند .» (۴۱)
هشام بن سالم به امام صادقعلیه السلام عرض كرد: «جویری برادر اسحاق به ما میگوید: شما معتقدید در زمان ظهور دو نداست: پس كدامیك از آنها راستگو و كدامین دروغگوست؟» امامعلیه السلام فرمود: به او بگویید: همانكس كه این مطلب را به ما گفته و تو منكر آن هستی، او راست گوست .» (۴۲) گویا سخن امامعلیه السلام در این حدیث، به درستی گزارش نگردیده است و شاید مقصود امامعلیه السلام این باشد كسانی كه پیش از وقوع ندای آسمانی از آن خبر میدهند و آنرا پیش گویی میكنند، همانان ویژگیهای آن را بازگو كردهاند كه به كمك آن ویژگیها، میتوان این دو ندا را از هم باز شناخت و همین پیشگویی بر راستگویی و صداقت آنان دلالت میكند . بنابراین، معتقدان به سخنان پیشوایان معصومعلیهم السلام به خوبی ندای آسمانی را باز میشناسند و هرگز نداهای شیطانی و تبلیغات مستكبران آنان را به تردید نمیاندازد .همچنین هشام بن سالم از امامعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «آنها دو نداست . ندایی در آغاز شب و ندایی در پایان شب دوم .» هشام پرسید: «آن دو ندا چگونهاند؟» امامعلیه السلام فرمود: «یكی از آسمان و دیگری از سوی ابلیس .» هشام پرسید: «چگونه این دو ندا از هم باز شناخته میشوند؟» امامعلیه السلام فرمود: «هركس پیش از وقوع ندا آنرا شنیده باشد، آنرا میشناسد .»(۴۳) عبد الرحمن بن مسلمه جریری به امام صادقعلیه السلام عرض كرد: از این كه ما میگوییم دو ندا واقع خواهد شد، مردم ما را توبیخ و تكذیب میكنند و میگویند: «از كجا ندای حق را از ندای باطل میتوان شناخت؟» امامعلیه السلام پرسید: «شما چه پاسخی به آنها میدهید؟» عبدالرحمن گفت: «ما پاسخی نداریم .» امامعلیه السلام فرمود: «هر كس پیش از وقوع ندا به آن ایمان داشته باشد، وقتی واقع شد، آن را تصدیق خواهد نمود . خداوند متعال میفرماید: «افمن یهدی احق ان یتبع ام من لا یهدی الا ان یهدی فما لكم كیف تحكمون» (۴۴) یعنی: آیا كسی كه به سوی حق هدایت میكند برای پیروی شایستهتر استیا آنكس كه هدایت نمیشود، مگر آن كه هدایتش كنند؟ شما را چه میشود؟ چگونه داوری میكنید؟» (۴۵)از مجموع این احادیثبه دست میآید كه در آغاز ظهور حضرت مهدیعلیه السلام شیطان و پیروان او موفق میشوند كه با اقدامی مشابه، با ندای آسمانی حق را بر بسیاری از مردم سادهلوح و سطحینگر جهان مشتبه سازند . در آن زمان تنها شیعیان مخلص و با ایمان و كسانی كه در زمان غیبت، به آن حضرت معتقد بودند و با انتظار ظهورش عمر خود را سپری كردهاند و برنامه زندگی خود را بر اساس خواست و خوشنودی او تنظیم نمودهاند، كسانی هستند كه به مجرد شنیدن ندای آسمانی به حقانیتحضرت مهدیعلیه السلام از روی یقین ایمان میآورند و كمترین شك وتردیدی از این جهت در وجودشان راه پیدا نمیكند . از این رو به سرعت در مكه به آن حضرت میپیوندند به گونهای كه در مدتی حدود سه ماه و نیم (از بیست و سوم ماه مبارك رمضان تا عاشورا) یاران آن حضرت از سیصد و سیزده نفر، به ده هزار نفر میرسد . ولی ندای شیطانی و تبلیغات جهانی علیه آن حضرت، دیگر مردم جهان را گرفتار نوعی بهت و حیرت و تردید میكند كه در طول مدت قیام حضرت مهدیعلیه السلام كه از زمان ندای آسمانی حدود یك سال به طول میانجامد، (۴۶) با معجزات متعددی كه از سوی آن حضرت واقع میشود، به تدریج ابرهای باطل یكی پس از دیگری از مقابل خورشید حق كنار رود و حجتبر همه مردم روی زمین تمام گردد به طوری كه كسی جز از روی عناد، لجاجت و دشمنی با حق، با آن حضرت به مخالفتبرنخیزد .
نداهای آسمانی دیگر
چنانچه گذشت، علاوه بر ندای آسمانی، كه در آغاز ظهور حضرت مهدیعلیه السلام شنیده میشود، در مراحل مختلف قیام آن حضرتعلیه السلام تا استقرار كامل حكومت عدالتبر جهان، نداهای گوناگونی شنیده خواهد شد كه در اینجا به طور مختصر به آنها اشاره میكنیم:
ندای آسمانی در ماه رجب
از احادیثبسیاری استفاده میشود كه حضرت مهدیعلیه السلام مدتی پیش از ظهور، به طور آشكار و شناخته شده در مدینه اقدام به تبلیغ و آمادهسازی زمینه ظهور مینماید . در این میان در ماه رجب، مقارن خروج سفیانی، كه فتنه و آشوب و جنگ و خونریزی سراسر جهان را فرا میگیرد و مردم جهان در اضطراب و ترس و وحشتبه سر میبرند، ندایی از آسمان ظهور حضرت مهدیعلیه السلام و فرا رسیدن پایان عمر ستمگران را به تشنگان عدالت نوید میدهد . در حدیثی نبی اكرم اسلامصلی الله علیه وآله به علیعلیه السلام فرمود: «یا علی! تو از من و من از تو هستم . تو برادر و وزیر من هستی . ولی وقتی من از این جهان چشم فرو بندم، كینهها و دشمنیها علیه تو در سینههای گروهی شعلهور میگردد . پس از من فتنه بسیار شدیدی واقع میشود كه مردم در آن فتنه سرگردان و حیران میشوند و هیچ راه نجاتی نمییابند . در آن فتنه دوست صمیمی و مورد اعتماد پیدا نمیشود و آن در هنگامی است كه پنجمین فرزند از هفتمین فرزند تو از چشم شیعیان ناپدید شود . در غیبت او اهل زمین و آسمان غمگین و محزون هستند . چه بسیار مرد و زن مؤمنی كه در غیبت او سرگردان، ناراحت و اندوهگین هستند . در اینجا پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله لختی سكوت كرد، آن گاه سر برداشت و فرمود: «پدر و مادرم فدای هم نامم و شبیهم و شبیه موسی بن عمران، بر قامت او لباسهایی از نور است كه از شعاع قدسی بر افروخته میشود . گویا شیعیان را مینگرم كه از هر زمان ناامیدترند كه (ناگهان) ندایی داده میشود . آن ندا از دور شنیده میشود، همانگونه كه از نزدیك شنیده میشود . آن ندا برای مؤمنان رحمت و بر منافقان عذاب است .» علی علیه السلام پرسید: آن ندا چیست؟» پیامبر اكرم صلی الله علیه وآله فرمود: «سه ندا در ماه رجب، نخست: «همانا لعنتخدا بر ستمگران» ، دوم: «نزدیك شد نزدیك شونده» ، سوم، بدن آشكاری در شاخ خورشید دیده میشود كه ندا میدهد: «بدانید خداوند فلان بن فلان (نام حضرت مهدیعلیه السلام و پدرانش را تا علیعلیه السلام به ترتیب ذكر میكند) را بر انگیخت، كه نابودی ستمگران به دست اوست .» در این هنگام فرج فرا میرسد و خداوند سینههای مؤمنان را شفا میدهد و ناراحتی را از دل هایشان میزداید .» علیعلیه السلام پرسید: «ای رسول خدا! پس از من پیشوایان چه تعداد هستند؟» پیامبر اكرم صلی الله علیه وآله فرمود: «پس از حسینعلیه السلام نه تا و نهمین آنها قائمعلیه السلام است .» (۴۷)
در حدیثی از امام رضاعلیه السلام نیز قریب به همین مضمون رسیده است . (۴۸)
ندا پس از بیعتبا امام زمانعلیه السلام
ابان بن تغلب از امام صادقعلیه السلام روایت میكند كه فرمود:
نخستین كسی كه با قائمعلیه السلام بیعت میكند، جبرئیل است . او به صورت پرنده سفیدی فرود میآید و با آن حضرت بیعت میكند . آنگاه یك پا بر كعبه میگذارد و پای دیگرش را بر بیت المقدس و با صدایی رسا و گویا كه همه جهانیان بشنوند، ندا می دهد: اتی امر الله فلا تستعجلوه، امر خدا آمد پس شتاب نكنید . (۴۹)
ندای آسمانی در آغاز قیام مسلحانه
از احادیث پیشوایان معصومعلیه السلام استفاده میشود كه حضرت مهدیعلیه السلام در بیست و سوم ماه رمضان ظهور میكند و آن گاه پس از آن كه یارانش به ده هزار نفر رسیدند، در روز عاشورا قیام میكند و از مكه به سوی مدینه حركت مینماید . از برخی احادیث استفاده میشود كه مقارن قیام آن حضرت، جبرئیل مردم جهان را به بیعت و پیروی از آن حضرت فرامی خواند . از امام صادقعلیه السلام روایتشده است كه:در شب بیست و سوم ماه رمضان، نام مبارك حضرت مهدی ندا داده میشود و در روز عاشورا (روز شهادت امام حسینعلیه السلام) قیام میكند . گویا آن حضرت را در روز دوشنبه دهم محرم میبینم كه میان ركن و مقام ایستاده است و جبرئیل در سمت راست او ندا میدهد: برای خدا بیعت كنید! در آن روز زمین برای شیعیان در هم پیچیده میشود و از سراسر زمین به سوی آن حضرت میآیند تا با امام خود بیعت كنند . پس خداوند زمین را به وسیله او از عدالت پر میكند، همانگونه كه از ظلم و ستم پر شده است . (۵۰)
شهر بن حوشب از پیامبر صلی الله علیه وآله روایت میكند كه فرمود:
در سال صدا و اجتماع، در ماه محرم منادی از آسمان ندا میدهد: «بدانید كه برگزیده خداوند از میان مخلوقاتش حضرت مهدیعلیه السلام است . به او گوش بسپارید و از او پیروی كنید . (۵۱) جابر جعفی از امام باقرعلیه السلام روایت میكند كه فرمود:
سپس حضرت مهدی علیه السلام با بیش از سیصد و ده نفر یاورش كه میان ركن و مقام با او بیعت میكنند، از مكه خارج میشود . عهدنامه پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله، پرچم و اسلحه آن حضرت همراه حضرت مهدیعلیه السلام است و وزیرش نیز همراه اوست . پس منادی در مكه نام او و برنامه او را ندا میدهد، به طوری كه همه اهل زمین میشنوند، نامش نام پیامبرصلی الله علیه وآله است . (۵۲)ندا پیش از نبرد ابدال
آخرین نبرد حضرت مهدیعلیه السلام با سفیانی در احادیث پیشوایان معصومعلیهم السلام نبرد «ابدال» نام گرفته است . در این نبرد سپاه سفیانی از یاران حضرت مهدی علیه السلام به طور كامل شكست میخورد و سفیانی به هلاكت میرسد . پیش از آغاز نبرد برای اتمام حجت، معجزاتی از سوی حضرت مهدیعلیه السلام به وقوع میپیوندد كه بر اثر آن گروهی از سپاه سفیانی به جمع یاران حضرت مهدیعلیه السلام میپیوندند . یكی از آن معجزات ندای آسمانی است . حضرت علیعلیه السلام میفرماید:پس از فرو رفتن سپاه سفیانی در زمین، حضرت مهدیعلیه السلام ظهور میكند و با فرمانده سپاه سفیانی رو در روی هم قرار میگیرند . در این نبرد یاران حضرت مهدیعلیه السلام از پالان و زینهای مركبهای خود به عنوان سپر استفاده میكنند و صدای منادی از آسمان شنیده میشود كه میگوید: بدانید اولیای خدا اصحاب مهدیعلیه السلام هستند . در آن روز هلاكت و نابودی بر اصحاب سفیانی رقم خورده است . (۵۳)
در حدیث دیگری از علیعلیه السلام روایتشده است كه فرمود:
هنگامی كه حضرت مهدیعلیه السلام و سفیانی رو در روی هم قرار میگیرند، در آن روز صدایی از آسمان شنیده میشود كه میگوید: بدانید اولیای خدا، یاران حضرت مهدیعلیه السلام هستند . (۵۴)
در احادیثی آمده است كه ندای آسمانی اهل حق و اهل باطل را از هم جدا میكند . شاید این احادیث نیز اشاره به این مطلب داشته باشد . از امام صادقعلیه السلام روایتشده كه فرمودند:
روزگار سپری نمیشود تا این كه منادی از آسمان ندا دهد: ای اهل حق به كناری روید وای اهل باطل به كناری روید . در پی این ندا، اهل حق از باطل و اهل باطل از اهل حق جدا میشوند .
راوی پرسید: «خداوند كارت را سامان دهد، آیا پس از ندا، حق و باطل با هم در میآمیزند؟» امامعلیه السلام فرمود: هرگز! خداوند در قرآن میفرماید: «ما كان الله لیذر المؤمنین علی ما انتم علیه حتی یمیز الخبیث من الطیب» (۵۵) (این گونه نیست كه خداوند شما را به این حال رها كند تا این كه ناپاك را از پاك جدا سازد) .» (۵۶)
معرفی امامعلیه السلام توسط عوامل طبیعی
در برخی از احادیث آمده است كه در زمان ظهور، خداوند بادی را بر میانگیزد تا در همه جهان آن حضرت را معرفی نماید . از امام صادقعلیه السلام روایتشده كه فرمود:خداوند بادی را بر میانگیزد تا در هر مكانی ندا دهد: این مهدیعلیه السلام است كه به شیوه داوود و سلیمان قضاوت میكند و از كسی درخواستبینه و شاهد نمیكند . (۵۷)در حدیث دیگری آمده است كه در دوران ظهور همواره ابری بر سر حضرت مهدیعلیه السلام سایه میافكند و با صدای فصیح آن حضرت را معرفی میكند . امام صادقعلیه السلام میفرماید: بر سر حضرت مهدیعلیه السلام ابری سایه میافكند و هر كجا آن حضرت برود آن ابر همراه او حركت میكند و با صدای فصیح ندا میدهد این مهدیعلیه السلام است . (۵۸) درحدیث دیگری آمده است كه در آن ابر منادی است كه ندا میدهد . از پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله روایتشده كه فرمود: هنگامی كه مهدیعلیه السلام ظهور میكند، بر بالای سرش ابری است كه در آن ابر منادی وجود دارد كه ندا میدهد: این مهدیعلیه السلام خلیفة الله است، از او پیروی كنید . (۵۹) در حدیثی ندا دهنده را یكی از فرشتگان خدا معرفی كرده است . از پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله روایتشده كه فرمود: حضرت مهدیعلیه السلام ظهور میكند و بالای سرش فرشتهای است كه ندا میدهد این مهدیعلیه السلام است; از او پیروی كنید. (۶۰)
پینوشتها:
۱) مدرس حوزه، محقق و نویسنده .
۲) علامه محمد باقر مجلسی، بحار الانوار، مؤسسة الوفاء، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق . ، ج۵۲، ص ۲۸۵، ح۱۴ .
۳) همان، ص۲۴۴، ح۱۲۰ .
۴) همان، ص ۲۹۶، ح۵۲; معجم احادیث الامام المهدیعلیه السلام، مؤسسة المعارف الاسلامیة، قم، چاپ اول، ۱۴۱۱ق . ، ج۳، ص۴۵۴، ح۱۰۰۹ .
۵) علامه مجلسی، ص۲۸۵، ح۱۵ .
۶) همان، ص۱۱۹، ح۴۸; علی كورانی، پیشین، ص۴۷۲، ح۱۰۳۶ .
۷) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۸۸، ح۲۵، ص۳۰۰، ح۶۵; علی كورانی، پیشین، ص۲۷۹، ح۸۱۳ .
۸) همان، ص۲۳۱، ح۹۶; علی كورانی، پیشین، ص۲۵۴، ح۷۸۳ .
۹) همان، ص۲۰۴، ح۳۳; علی كورانی، پیشین ص۴۵۵، ح۱۰۱۲، ص۴۹۱، ح۱۰۶۱ . در روایتی آمده است: «ندا در شب جمعه نیمه ماه مبارك رمضان واقع میشود .» همان، ج۱، ص۴۳۷، ح۳۰۰ .
۱۰) علامه مجلسی، پیشین، ص۳۲۲، ح۲۹ .
۱۱) همان، ص۳۶۹، ح۱۵۵، ص۳۰۵، ح۷۳ و ۷۵، ص۲۹۴، ح۴۶، ص۲۰۶، ح۴۰، ص۲۸۹، ح۲۷، ص۲۹۶، ح۵۱ و ۵۲، ص۲۹۲، ح۴۰; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۴۵۸، ح۱۰۱۹، ص۴۵۳، ح۱۰۰۹، ص۲۷۷، ح۸۱۱، ص۲۷۹، ح۸۱۲، ص۳۷، ح۵۹۱، ص۴۹۳، ح۱۰۶۳ .
۱۲) علامه مجلسی، پیشین، ص ۲۸۵، ح۱۵، ص۲۹۴، ح۴۵، ص۱۱۹، ح۴۸، ص۲۰۵، ح۳۰۵، ص۲۴۴، ح۱۲۰; علی كورانی، پیشین، ص۲۵۳، ح۷۸۳، ص۲۸۱، ح۸۱۵، ح۴۷۲، ح۱۰۳۶، ص۴۵۶، ح۱۰۱۳، ص۲۸۲، ح۸۱ .
۱۳) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۱۵۲، ح۲ .
۱۴) همان، ج۵۲، ص۲۳۳، ح۹۸، ص۲۸۵، ح۱۴، و ۱۵، ص۱۱۹، ح۴۸، ص۲۹۰، ح۳۲، ص۲۳۰، ح۹۶، ص۴۶۴; علی كورانی، پیشین، ح۱۰۲۵، ج۳، ص۴۷۲، ح۱۰۳۶، ص ۲۵۳، ح۷۸۳ .
۱۵) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۱۵۲، ح۲ .
۱۶) همان، ج۵۲، ص۲۹۳، ح۴۱ .
۱۷) همان، ص۱۱۹، ح۴۸، ص۲۹۰، ح۳۲، ص۲۰۶، ح۳۹ .
۱۸) همان، ص۲۳۰، ح۹۶ .
۱۹) علی كورانی، پیشین، ص ۳۵، ح۵۸۹ .
۲۰) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۹۲، ح۴۰: در برخیاز احادیث آمده است كه ندای شیطانی یك روز پس از ندای آسمانی شنیده خواهد شد .
علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۹۵، ح۴۹: هشام بن سالم از امام صادقعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «آنها دو ندا میباشند، ندایی در آغاز شب و ندایی در پایان شب دوم; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۶، ح۱۰۱۵ .
۲۱) علامه مجلسی، پیشین، ص۳۰۵، ح۷۵، ص۲۹۲، ح۴۰، ص۲۹۵، ح۴۶، ص۲۳۰، ح۹۶، ص۲۹۴، ح۴۵، ص۲۰۶، ۳۹ و۴۰، ص۲۸۹، ح۲۷، ص۲۹۰، ح۳۱، ص۲۰۵، ح۳۵; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۸، ح۱۰۱۹، ص۲۸۱، ح۸۱۵، ص۲۵۳، ح۷۸۳، ص۲۷۷، ح۸۱۱، ص۴۵۷، ح۱۰۱۶ .
۲۲) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۰۴، ح۳۱، ص۲۹۵، ح۴۷; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۶، ح۱۰۱۴، در سال سیزدهم بعثت، پس از آن كه هفتاد و سه نفر از اهل مدینه در عقبه منی شبانه با پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله بیعت كردند، شیطان از فراز عقبه با تمام توان و با صدایی كه تا آن زمان شنیده نشده بود، فریاد برآورد: «ای حاضران در منی! بنگرید كه این شخص با كسانی كه از دین برگشتهاند، تصمیم به جنگ با شما گرفتهاند .» السیرة النبویه لابن هشام، ج۲، ص۹۰ .
۲۳) همان، ص۲۰۶، ح۳۹; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۷، ح۱۰۱۶ .
۲۴) همان، ص۳۷، ح۵۹۱ .
۲۵) همان، ص۲۷۹، ح۸۱۲ .
۲۶) شعراء/۴ .
۲۷) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۴۸، ح۱۰، ج۵۲، ص۲۸۴، ح۱۳ و ۱۴ و ۱۵، ص۲۹۳، ح۴۱، ص۳۰۴، ح۷۴، ص۳۲۲، ح۲۹ .
۲۸) قمر/۲ .
۲۹) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۹۲، ح۴۰ .
۳۰) سبا/۵۱ .
۳۱) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۱۸۵، ح۱۱ .
۳۲) انعام/۶۵ .
۳۳) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۱۸۱، ح۶ .
۳۴) ق/۴۱و۴۲ .
۳۵) منتخب الاثر، ج۳، ص۷۱، ح۹۹۴ .
۳۶) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۰۴، ح۳۱; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۲۸۰، ح۸۱۴ .
۳۷) همان، ص۳۰۶، ح۷۸، ص۲۳۹، ح۱۰۵; علی كورانی، پیشین، ص۲۴۵، ح۷۷۴ .
۳۸) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۳۴، ح۱، علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۴۶۷ .
۳۹) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۲۳، ح۸۷ .
۴۰) علامه مجلسی، پیشین، ص، ۵; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۵، ح۱۰۱۳ .
۴۱) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۹۴ و ۲۹۵، ح۴۵; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۷، ح۱۰۱۸ .
۴۲) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۹۵، ح۴۸; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۷، ح۱۰۱۷ .
۴۳) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۹۲، ح۴۹; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۶، ح۱۰۱۵ .
۴۴) یونس/۳۵ .
۴۵) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۹۶، ح۵۰، ص۳۰۰، ح۶۴ .
۴۶) در احادیث پیشوایان معصومعلیه السلام مدت قیام آن حضرت از روز عاشورا، هشت ماه ذكر شده است كه با انظمام مدت پیش از آن از زمان ندای آسمانی حدود یك سال میشود .
۴۷) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۱۰۸، ح۴۲; علی كورانی، پیشین، ج۱، ص۴۴۱، ح۳۰۲ .
۴۸) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۸۹، ح۲۸ .
۴۹) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۸۶، ح۱۸ .
۵۰) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۹۷، ح۵۶; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۴۸۹، ح۱۰۶۰ .
۵۱) همان، ج۱، ص۴۳۵، ح۲۹۹، ص۴۳۷، ح۳۰۰ .
۵۲) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۲۳، ح۸۷ .
۵۳) علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۱۰۹، ح۶۴۸ .
۵۴) همان، ص۳۶، ح۵۹۰ .
۵۵) آل عمران/۱۷۹ .
۵۶) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۲۲، ح۸۶ .
۵۷) همان، ج۵۱، ص۲۴، ح۳۷; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۳۵۵۷، ح۹۰۱ .
۵۸) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۲۴۷، ح۳۷; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۳۵۵، ح۹۰۱ .
۵۹) علامه مجلسی، پیشین، ص۸۱، ص۹۵، ح ۳۷ و ۳۸; علی كورانی، پیشین، ج۱، ص۲۰۸، ح۱۱۸ .
۶۰) علامه مجلسی، پیشین، ص۹۵، ح۳۸; علی كورانی، پیشین، ج۱، ص۲۰۹، ح۱۱۹ .
نویسنده:محمدحسین مهوری
حقیقت ندای آسمانی
ندای آسمانی یكی از نشانههای حتمی ظهور حضرت مهدیعلیه السلام است كه در احادیثبسیاری به حتمیت و قطعی بودن آن اشاره شده است . امام صادقعلیه السلام از جد بزرگوارش امیرالمؤمنینعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «در سه مورد منتظر فرج باشید!» ، سؤال شد: «آن سه مورد كدام است؟» ، امام فرمود: «اختلاف اهل شام در میان خود، پرچمهای سیاه از خراسان و ندا در ماه رمضان .» (۲) زراره از امام صادق علیه السلام پرسید: «آیا ندا حق است؟» ، امام فرمود: «آری به خدا سوگند! تا این كه هر قومی به زبان خویش آن را بشنود .» (۳) همچنین آن حضرت به عبد الله بن سنان فرمود: این امری كه به سوی آن گردن كشیدهاید (و منتظرش هستید)، واقع نمیشود تا این كه منادی از آسمان ندا دهد: بدانید فلانی صاحب امر است، پس جنگ و خونریزی برای چیست؟ (۴) و در حدیث دیگری فرمود: همانا قائم قیام نمیكند، تا منادی از آسمان ندایی دهد كه دختران در سراپرده و اهل مشرق و مغرب آن را بشنوند . (۵) ابو بصیر از آن حضرت روایت میكند كه فرمود: «قائمعلیه السلام ظهور نمیكند، تا این كه نامش از آسمان ندا داده شود .» (۶) سیف بن عمره میگوید: «نزد منصور دوانیقی بودم . او بدون مقدمه به من گفت: ای سیف! گریزی نیست از این كه منادی نام مردی از فرزندان ابوطالب را ندا دهد .» ، سیف گفت: «آیا كسی این مطلب را روایت كرده است؟» ، منصور پاسخ گفت: «سوگند به آن كس كه جانم در اختیار اوست، با گوشهای خودم از او شنیدم كه میگفت: به یقین منادی نام مردی را ندا خواهد داد .» سیف گفت: «ای امیر المؤمنین! من مثل این حدیث را نشنیدهام!» منصور گفت: «ای سیف! وقتی آن ندا اتفاق افتاد، ما نخستین پاسخ دهندگان به آن خواهیم بود . او یكی از عموزادگان ماست! .» سیف: «كدام یك از عموزادگانتان؟» ، منصور: «مردی از فرزندان فاطمه!» آن گاه ادامه داد: «ای سیف! اگر من این مطلب را از ابو جعفر (امام باقر علیه السلام) محمد بن علی نشنیده بودم و تمام اهل زمین چنین مطلبی را به من میگفتند، هرگز از آنها نمیپذیرفتم . ولی او محمد بن علی علیه السلام است!» (۷)
احادیث مربوط به ندای آسمانی در حد تواتر است، به طوری كه جای هیچ گونه شك و شبههای در این مورد باقی نمیگذارد .
ویژگیهای ندای آسمانی
هنگام ظهور حضرت مهدیعلیه السلام دو ندا شنیده خواهد شد . یكی ندای آسمانی توسط حضرت جبرئیل (فرشته وحی) و دیگری ندای شیطانی توسط ابلیس ملعون . ابو بصیر از امام باقرعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «پیش از ظهور حضرت مهدی علیه السلام چارهای از دو ندا نیست، ندایی از آسمان كه صدای جبرئیل است و صدایی از زمین كه صدای ابلیس ملعون است .» (۸) در شب جمعه، بیست و سوم ماه مبارك رمضان (۹) ، جبرئیل (فرشته وحی) از آسمان نام و نام پدر حضرت مهدیعلیه السلام را ندا میدهد و میگوید: آگاه باشید كه حجتخدا در كنار خانه خدا ظهور كرد . از او پیروی كنید چرا كه حق با او و در اوست . (۱۰) فلان بن فلان (نام حضرت مهدیعلیه السلام و نام پدرش) قائم آل محمدصلی الله علیه وآله، بهترین امت و امیر و حاكم شماست . این مهدیعلیه السلام است كه به شیوه داود علیه السلام و سلیمانعلیه السلام قضاوت میكند و درخواستشاهد و بینه نمیكند . پس جنگ و خونریزی برای چیست؟ به او گوش بسپارید و از دستوراتش پیروی كنید . بدانید كه حق با علیعلیه السلام و آل محمد و پیروان آن هاست و علیعلیه السلام و پیروانش رستگارند . ای مردم جهان! عمر جباران و ستمگران به پایان رسیده است . (۱۱)
تمام موجودات جهان كه در آنها روح دمیده شده، در شرق و غرب گیتی، حتی دختران در سراپرده هر قومی به زبان خویش این ندا را میشنوند . (۱۲) این ندا از دور به همانگونه شنیده میشود كه از نزدیك شنیده میشود . (۱۳) ندای آسمانی انسانهای خواب را بیدار میكند و به صحن خانه میكشاند . انسانهای بیدار را به وحشت میاندازد . بر اثر آن هر ایستادهای مینشیند، هر نشستهای میایستد . دختران از سراپرده خارج میشوند . (۱۴) ندای آسمانی برای مؤمنان رحمت و برای كافران عذاب است . (۱۵) هنگامی كه مردم ندای آسمانی را شنیدند، آنچنان به وحشت میافتند و متحیر و از خود بی خود میشوند كه برای مدتی خشكشان میزند و كوچكترین تحركی از خود نشان نمیدهند، به طوری كه: «گویا بر روی سرهایشان پرندهای نشسته است .» (۱۶) ندا دهنده این ندا، جبرئیل امین از آسمان است . (۱۷) وقتی دختران این ندا را میشنوند، پدرانشان را به قیام و خروج تشویق میكنند . خداوند رحمت كند هر كس را كه از آن ندا عبرت و پند بگیرد و بدان پاسخ دهد . (۱۸) وقتی منادی از آسمان ندا دهد كه حق با آل محمدصلی الله علیه وآله است، از آن پس نام حضرت مهدیعلیه السلام بر سر زبانها میافتد و دوستی و محبت او در وجود مردم سیراب میشود و آنان ذكری جز نام او ندارند . (۱۹)ندای شیطانی
در پایان همان روز، (۲۰) ابلیس ملعون در هوا بالا میرود، به طوری كه از اهل زمین فاصله میگیرد و ندا میدهد: «بدانید حق با عثمان بن عفان و پیروان اوست . او مظلوم كشته شد، پس به خونخواهیاش قیام كنید و بدانید حق با سفیانی و پیروان اوست و عثمان و پیروانش رستگارند .» با این ندا گروهی به شك میافتند و چه بسیار انسانهای متحیر و شاك كه در آتش سقوط میكنند . این ندا از سوی ابلیس و از زمین سر داده خواهد شد . (۲۱) همانگونه كه شیطان در شب عقبه علیه پیامبرصلی الله علیه وآله ندا داد . (۲۲) امام صادقعلیه السلام به معلی بن خنیس فرمود: صدای جبرئیل از آسمان است و صدای ابلیس از زمین . پس از ندای اول پیروی كنید و از ندای دوم بر حذر باشید كه مبادا از آن فریب بخورید . (۲۳) در برخی از احادیث آمده است كه ندای شیطانی مردم جهان را به مسیحیت فرا میخواند . از حضرت علیعلیه السلام روایتشده كه فرمود: پس از فرو رفتن سپاه سفیانی در زمین در آغاز روز، منادی از آسمان ندا میدهد: به راستی حق با آل محمدصلی الله علیه وآله است . سپس در پایان همان روز منادی ندا میدهد: به راستی حق با آل عیسی (مسیحیان) است و این از روی نخوت و تكبر از جانب شیطان است . (۲۴) مقصود از آل عیسی در این حدیث پیروان او (مسیحیان) میباشد . در حدیث دیگری از امام باقرعلیه السلام نیز نظیر این مطلب آمده است، با این تفاوت كه روایت كننده، در این كه آیا امامعلیه السلام «آل عیسی» فرمود یا «آل عباس» تردید كرده است . (۲۵)مضمون این احادیثبا احادیثی كه محتوای ندای شیطانی را دعوت به سفیانی میداند و ندا دهنده را شیطان معرفی كرده است، منافاتی ندارد . زیرا ممكن است نداهای متعددی از سوی استكبار جهانی سر داده شود و آنان تمام بوقهای تبلیغاتی خود را علیه قیام حضرت مهدیعلیه السلام بسیج كنند و استناد آن به شیطان از این جهتباشد كه محرك آنان ابلیس است .
ندای آسمانی در قرآن
در احادیثبسیاری از پیشوایان معصومعلیه السلام آیه: «ان نشا ننزل علیهم من السماء آیة فظلت اعناقهم لها خاضعین» (یعنی) اگر بخواهیم، معجزهای از آسمان بر آنان فرود میآوریم تا در برابر آن گردنهایشان خاضع گردد . (۲۶) ، بر ندای آسمانی تطبیق شده است . (۲۷) عبدالله بن سنان میگوید: «خدمت امام صادقعلیه السلام بودم . آن حضرت تكیه داده بود . در این حال شخصی از قبیله همدان به امامعلیه السلام عرض كرد: اهل سنتبه ما عیب میگیرند و میگویند: شما میپندارید كه منادی از آسمان نام صاحب الامر را ندا خواهد داد! امام با شنیدن این سخن بسیار خشمگین شد، به حال عادی نشست و فرمود: این مطلب را از من نقل نكنید، بلكه از پدرم نقل كنید و در این كار هیچ ایرادی بر شما نیست; گواهی میدهم كه از پدرم شنیدم كه میفرمود: به خدا سوگند! این مطلب به طور شفاف و روشن در كتاب خدا هست; آنجا كه میفرماید: «ان نشاء ننزل علیهم من السماء آیة فظلت اعناقهم لها خاضعین» پس بر روی زمین احدی باقی نمیماند مگر آن كه در برابر آن كرنش میكند و گردنش فرود میآید . وقتی اهل زمین از آسمان این ندا را شنیدند كه : «بدانید حق با علیعلیه السلام و پیروانش است .» به آن ایمان میآورند . فردای آن روز شیطان در هوا بالا میرود، به طوری كه از اهل زمین پنهان میشود . آنگاه ندا میدهد: «بدانید حق با عثمان و پیروانش است، همانا او مظلوم كشته شد، پس به خونخواهیاش قیام كنید .» پس خداوند كسانی را كه ایمان آوردهاند، در زندگی دنیا و در آخرت با سخن استوار بر حق ثابت میگرداند و این ندای نخست است و كسانی كه در دلشان مرض (دشمنی با ما) است، از ما بیزاری میجویند و به ما ناسزا میگویند . آنان میگویند: منادی اول افسونی است از افسونهای اهل بیت، آن گاه امام صادقعلیه السلام این آیه را تلاوت فرمود: «و ان یروا آیة یعرضوا و یقولوا سحر مستمر» (۲۸) یعنی: هر گاه نشانه و معجزهای مشاهده كنند، روی بر میتابند و میگویند: این سحری دائم است . (۲۹) در حدیثی از امام باقرعلیه السلام، آیه: «و لو اذ فزعوا فلا فوت و اخذوا من مكان قریب» (۳۰) یعنی: ای كاش میدیدی هنگامی را كه وحشت زدهاند و راه گریزی ندارند و از محل نزدیكی گرفته میشوند; بر ندای آسمانی تطبیق شده است . (۳۱)
«قل هو القادر علی ان یبعث علیكم عذابا من فوقكم او من تحت ارجلكم او یلبسكم شیعا و یذیق بعضكم باس بعض انظر كیف نصرف الآیات لعلهم یفقهون» (۳۲) یعنی: بگو او تواناست كه از بالای سرتان یا از زیر پایتان عذاب بر شما فرو فرستد یا شما را گروه گروه سازد و عذابتان را به یكدیگر بچشاند . بنگر كه چگونه آیات خود را به صورت گوناگون بیان میكنیم . باشد كه بیندیشند . در این آیه «عذاب از بالای سر» ، به ندای آسمانی تفسیر شده است . (۳۳) «و استمع یوم یناد المناد من مكان قریب یوم یسمعون الصیحة بالحق ذلك یوم الخروج» (۳۴) یعنی: به گوش باش روزی كه منادی از نزدیك ندا میدهد . روزی كه صیحه حق را میشنوند، آن روز، روز خروج است . در حدیثی از امام صادقعلیه السلام این آیه به ندای آسمانی تفسیر شده است . (۳۵) از مجموع این احادیث و همچنین احادیثی كه ندای آسمانی را از آسمان و ندای شیطانی را توسط شیطان و از زمین معرفی نموده است، استفاده میشود كه ندای آسمانی و شیطانی از یك سنخ و یك جنس نیستند; بلكه ندای آسمانی معجزهای است كه از راههای غیر عادی به وقوع میپیوندد و ندای شیطانی كاری ساخته ابلیس و پیروان اوست، كه با كمك همین ابزار و وسائل مادی ایجاد میگردد .
شناخت ندای حق از ندای باطل
در طول تاریخ، همواره در برابر دعوت پیامبران و هدایت گران راستین بشریت، گروهی به دروغ خود را مصلح، منجی و راهنمای انسان معرفی نمودهاند . از این رو، پیامبران الهی برای اثبات مدعای خود نیازمند معجزاتی بودهاند تا به وسیله آن، راست گویی، صداقت و حقانیتخود را برای مردم به اثبات برسانند . در فرهنگ شیعه، نیاز به معجزه تنها در اثبات نبوت خلاصه نمی شود; بلكه مقام و منصب امامت و جانشینی پیامبرعلیه السلام (كه بنا بر اعتقاد شیعه منصبی الهی بوده و لازم است افرادی از جانب خداوند برای تصدی آن انتخاب شوند) نیز به معجزه نیازمند است . زیرا بدون معجزه راهی برای شناخت آن برای بسیاری وجود ندارد و هر كس میتواند مدعی رهبری مسلمانان از جانب خداوند متعال گردد . خدای متعال همانگونه كه برای اثبات نبوت معجزاتی در اختیار پیامبران قرار داده است تا به وسیله آن حق از باطل برای مردم جدا گردد و پیامآوران راستین خداوند از مدعیان دروغین نبوت باز شناخته شوند، به همین صورت در زمان ظهور حضرت مهدیعلیه السلام نیز معجزات متعددی از سوی خداوند به وقوع میپیوندد تا حقانیت آن حضرت برای همه مردم جهان آشكار شود و مردم بتوانند به راحتی مصلح و منجی حقیقی را از مدعیان اصلاح باز شناسند و كسی جز از روی عناد و لجاجتبا آن به مخالفتبر نخیزد .
یكی از آن نشانهها و معجزات، ندای آسمانی است . ندای آسمانی راه هر گونه شك و تردیدی را بر تمام حقجویان و حقپویان میبندد و حجت را بر همه تمام میكند . میمون البان میگوید: «خدمت امام باقرعلیه السلام در خیمهاش بودم . آن حضرت گوشه خیمه را كنار زد و با اشاره به خورشید فرمود: «امر ما روشنتر از این خورشید است .» آنگاه ادامه داد: «منادی از آسمان ندا میدهد كه فلان فرزند فلان (حضرت مهدیعلیه السلام) امام است .» (۳۶) در حدیث دیگری امام باقرعلیه السلام پس از ذكر برخی از نشانههای قیام حضرت مهدیعلیه السلام فرمود: اگر هر یك از این امور بر مردم مشتبه شود، پس ندای آسمانی بر آنان مشكل نخواهد شد، هنگامی كه نام او و نام پدرش ندا داده شود . (۳۷) امام صادقعلیه السلام به ابن ابی یعفور فرمود: «تا نابودی فلانی (یكی از بنی عباس) و خروج سفیانی و كشته شدن نفس (زكیه) و سپاهی كه در زمین فرو میرود و [شنیدن] صدا، دست نگه دار! .» ابن ابی یعفور پرسید: «صدا چیست؟ آیا آن منادی است؟» امام فرمود: «آری! و به وسیله آن صاحب الامر شناخته میشود .» سپس فرمود: «همه فرج در نابودی فلانی (از بنی عباس) است .» (۳۸) جابر جعفی از امام باقرعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «هر آنچه بر شما مشكل شود، عهد نامه، پرچم و اسلحه پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله و نفس زكیه از دودمان امام حسینعلیه السلام بر شما مشكل نمیشود و اگر اینها نیز بر شما مشكل شود، پس ندای آسمانی به نام او و برنامهاش مشكل نخواهد شد .» (۳۹) البته در همه زمانها شیطانها و شیطان صفتان برای گمراه كردن مردم و ایجاد شك و تردید در میان آنان دستبه تلاشهای مزبوحانهای زدهاند و كوشیدهاند با انجام كارهایی مشابه معجزات الهی، گروهی مردم سادهلوح و سطحینگر را به انحراف بكشانند . آنها گرچه در كوتاه مدت توانستهاند گروهی از مردم را بفریبند، ولی هرگز نتوانستهاند برای مدت طولانی خورشید حق را زیر ابرهای شك و تردید نگه دارند . نمونه روشن آن اقدام ساحران در برابر معجزه حضرت موسی است . در زمان ظهور حضرت مهدیعلیه السلام نیز گرچه ندای آسمانی خود به خود دلیل روشن و واضحی برای اثبات حقانیتحضرت مهدیعلیه السلام است، ولی شیطانها و پیروان آنها بیكار ننشسته و بوقهای تبلیغاتی خود را به كار میگیرند و تلاش میكنند تا با ندایی مشابه با ندای آسمانی، امر را بر مردم مشتبه سازند . زراره از امام صادقعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «نام قائمعلیه السلام، ندا داده خواهد شد .» زراره پرسید: «ندا خاص ستیا عام؟» امام علیه السلام فرمود: ندا عام و همگانی است و هر قومی آن را به زبان خویش میشنود .» زراره گفت: «با این كه نام امام علیه السلام ندا داده خواهد شد، پس چه كسی با او مخالفت میكند؟» امام علیه السلام فرمود: «ابلیس مردم را رها نمیكند تا در پایان شب ندا دهد و مردم را به تردید اندازد .» (۴۰)همچنین زراره از آن امامعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «از آسمان منادی ندا میدهد كه فلانی امیر است و منادی ندا میدهد كه علیعلیه السلام و پیروانش رستگارند .» زراره گفت: «با این حساب چه كسی پس از ندای آسمانی با حضرت مهدیعلیه السلام میجنگد؟» امامعلیه السلام فرمود: «شیطان ندا میدهد همانا فلانی (مردی از بنی امیه) و پیروانش رستگارند .» زراره گفت: «پس چه كسی راستگو را از دروغ گو باز میشناسد؟» امام فرمود: «كسانی كه پیش از ندای آسمانی آن را روایت میكنند و معتقدند كه آن واقع خواهد شد و میدانند كه خودشان بر حقند و راست میگویند .» (۴۱)
هشام بن سالم به امام صادقعلیه السلام عرض كرد: «جویری برادر اسحاق به ما میگوید: شما معتقدید در زمان ظهور دو نداست: پس كدامیك از آنها راستگو و كدامین دروغگوست؟» امامعلیه السلام فرمود: به او بگویید: همانكس كه این مطلب را به ما گفته و تو منكر آن هستی، او راست گوست .» (۴۲) گویا سخن امامعلیه السلام در این حدیث، به درستی گزارش نگردیده است و شاید مقصود امامعلیه السلام این باشد كسانی كه پیش از وقوع ندای آسمانی از آن خبر میدهند و آنرا پیش گویی میكنند، همانان ویژگیهای آن را بازگو كردهاند كه به كمك آن ویژگیها، میتوان این دو ندا را از هم باز شناخت و همین پیشگویی بر راستگویی و صداقت آنان دلالت میكند . بنابراین، معتقدان به سخنان پیشوایان معصومعلیهم السلام به خوبی ندای آسمانی را باز میشناسند و هرگز نداهای شیطانی و تبلیغات مستكبران آنان را به تردید نمیاندازد .همچنین هشام بن سالم از امامعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «آنها دو نداست . ندایی در آغاز شب و ندایی در پایان شب دوم .» هشام پرسید: «آن دو ندا چگونهاند؟» امامعلیه السلام فرمود: «یكی از آسمان و دیگری از سوی ابلیس .» هشام پرسید: «چگونه این دو ندا از هم باز شناخته میشوند؟» امامعلیه السلام فرمود: «هركس پیش از وقوع ندا آنرا شنیده باشد، آنرا میشناسد .»(۴۳) عبد الرحمن بن مسلمه جریری به امام صادقعلیه السلام عرض كرد: از این كه ما میگوییم دو ندا واقع خواهد شد، مردم ما را توبیخ و تكذیب میكنند و میگویند: «از كجا ندای حق را از ندای باطل میتوان شناخت؟» امامعلیه السلام پرسید: «شما چه پاسخی به آنها میدهید؟» عبدالرحمن گفت: «ما پاسخی نداریم .» امامعلیه السلام فرمود: «هر كس پیش از وقوع ندا به آن ایمان داشته باشد، وقتی واقع شد، آن را تصدیق خواهد نمود . خداوند متعال میفرماید: «افمن یهدی احق ان یتبع ام من لا یهدی الا ان یهدی فما لكم كیف تحكمون» (۴۴) یعنی: آیا كسی كه به سوی حق هدایت میكند برای پیروی شایستهتر استیا آنكس كه هدایت نمیشود، مگر آن كه هدایتش كنند؟ شما را چه میشود؟ چگونه داوری میكنید؟» (۴۵)از مجموع این احادیثبه دست میآید كه در آغاز ظهور حضرت مهدیعلیه السلام شیطان و پیروان او موفق میشوند كه با اقدامی مشابه، با ندای آسمانی حق را بر بسیاری از مردم سادهلوح و سطحینگر جهان مشتبه سازند . در آن زمان تنها شیعیان مخلص و با ایمان و كسانی كه در زمان غیبت، به آن حضرت معتقد بودند و با انتظار ظهورش عمر خود را سپری كردهاند و برنامه زندگی خود را بر اساس خواست و خوشنودی او تنظیم نمودهاند، كسانی هستند كه به مجرد شنیدن ندای آسمانی به حقانیتحضرت مهدیعلیه السلام از روی یقین ایمان میآورند و كمترین شك وتردیدی از این جهت در وجودشان راه پیدا نمیكند . از این رو به سرعت در مكه به آن حضرت میپیوندند به گونهای كه در مدتی حدود سه ماه و نیم (از بیست و سوم ماه مبارك رمضان تا عاشورا) یاران آن حضرت از سیصد و سیزده نفر، به ده هزار نفر میرسد . ولی ندای شیطانی و تبلیغات جهانی علیه آن حضرت، دیگر مردم جهان را گرفتار نوعی بهت و حیرت و تردید میكند كه در طول مدت قیام حضرت مهدیعلیه السلام كه از زمان ندای آسمانی حدود یك سال به طول میانجامد، (۴۶) با معجزات متعددی كه از سوی آن حضرت واقع میشود، به تدریج ابرهای باطل یكی پس از دیگری از مقابل خورشید حق كنار رود و حجتبر همه مردم روی زمین تمام گردد به طوری كه كسی جز از روی عناد، لجاجت و دشمنی با حق، با آن حضرت به مخالفتبرنخیزد .
نداهای آسمانی دیگر
چنانچه گذشت، علاوه بر ندای آسمانی، كه در آغاز ظهور حضرت مهدیعلیه السلام شنیده میشود، در مراحل مختلف قیام آن حضرتعلیه السلام تا استقرار كامل حكومت عدالتبر جهان، نداهای گوناگونی شنیده خواهد شد كه در اینجا به طور مختصر به آنها اشاره میكنیم:
ندای آسمانی در ماه رجب
از احادیثبسیاری استفاده میشود كه حضرت مهدیعلیه السلام مدتی پیش از ظهور، به طور آشكار و شناخته شده در مدینه اقدام به تبلیغ و آمادهسازی زمینه ظهور مینماید . در این میان در ماه رجب، مقارن خروج سفیانی، كه فتنه و آشوب و جنگ و خونریزی سراسر جهان را فرا میگیرد و مردم جهان در اضطراب و ترس و وحشتبه سر میبرند، ندایی از آسمان ظهور حضرت مهدیعلیه السلام و فرا رسیدن پایان عمر ستمگران را به تشنگان عدالت نوید میدهد . در حدیثی نبی اكرم اسلامصلی الله علیه وآله به علیعلیه السلام فرمود: «یا علی! تو از من و من از تو هستم . تو برادر و وزیر من هستی . ولی وقتی من از این جهان چشم فرو بندم، كینهها و دشمنیها علیه تو در سینههای گروهی شعلهور میگردد . پس از من فتنه بسیار شدیدی واقع میشود كه مردم در آن فتنه سرگردان و حیران میشوند و هیچ راه نجاتی نمییابند . در آن فتنه دوست صمیمی و مورد اعتماد پیدا نمیشود و آن در هنگامی است كه پنجمین فرزند از هفتمین فرزند تو از چشم شیعیان ناپدید شود . در غیبت او اهل زمین و آسمان غمگین و محزون هستند . چه بسیار مرد و زن مؤمنی كه در غیبت او سرگردان، ناراحت و اندوهگین هستند . در اینجا پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله لختی سكوت كرد، آن گاه سر برداشت و فرمود: «پدر و مادرم فدای هم نامم و شبیهم و شبیه موسی بن عمران، بر قامت او لباسهایی از نور است كه از شعاع قدسی بر افروخته میشود . گویا شیعیان را مینگرم كه از هر زمان ناامیدترند كه (ناگهان) ندایی داده میشود . آن ندا از دور شنیده میشود، همانگونه كه از نزدیك شنیده میشود . آن ندا برای مؤمنان رحمت و بر منافقان عذاب است .» علی علیه السلام پرسید: آن ندا چیست؟» پیامبر اكرم صلی الله علیه وآله فرمود: «سه ندا در ماه رجب، نخست: «همانا لعنتخدا بر ستمگران» ، دوم: «نزدیك شد نزدیك شونده» ، سوم، بدن آشكاری در شاخ خورشید دیده میشود كه ندا میدهد: «بدانید خداوند فلان بن فلان (نام حضرت مهدیعلیه السلام و پدرانش را تا علیعلیه السلام به ترتیب ذكر میكند) را بر انگیخت، كه نابودی ستمگران به دست اوست .» در این هنگام فرج فرا میرسد و خداوند سینههای مؤمنان را شفا میدهد و ناراحتی را از دل هایشان میزداید .» علیعلیه السلام پرسید: «ای رسول خدا! پس از من پیشوایان چه تعداد هستند؟» پیامبر اكرم صلی الله علیه وآله فرمود: «پس از حسینعلیه السلام نه تا و نهمین آنها قائمعلیه السلام است .» (۴۷)
در حدیثی از امام رضاعلیه السلام نیز قریب به همین مضمون رسیده است . (۴۸)
ندا پس از بیعتبا امام زمانعلیه السلام
ابان بن تغلب از امام صادقعلیه السلام روایت میكند كه فرمود:
نخستین كسی كه با قائمعلیه السلام بیعت میكند، جبرئیل است . او به صورت پرنده سفیدی فرود میآید و با آن حضرت بیعت میكند . آنگاه یك پا بر كعبه میگذارد و پای دیگرش را بر بیت المقدس و با صدایی رسا و گویا كه همه جهانیان بشنوند، ندا می دهد: اتی امر الله فلا تستعجلوه، امر خدا آمد پس شتاب نكنید . (۴۹)
ندای آسمانی در آغاز قیام مسلحانه
از احادیث پیشوایان معصومعلیه السلام استفاده میشود كه حضرت مهدیعلیه السلام در بیست و سوم ماه رمضان ظهور میكند و آن گاه پس از آن كه یارانش به ده هزار نفر رسیدند، در روز عاشورا قیام میكند و از مكه به سوی مدینه حركت مینماید . از برخی احادیث استفاده میشود كه مقارن قیام آن حضرت، جبرئیل مردم جهان را به بیعت و پیروی از آن حضرت فرامی خواند . از امام صادقعلیه السلام روایتشده است كه:در شب بیست و سوم ماه رمضان، نام مبارك حضرت مهدی ندا داده میشود و در روز عاشورا (روز شهادت امام حسینعلیه السلام) قیام میكند . گویا آن حضرت را در روز دوشنبه دهم محرم میبینم كه میان ركن و مقام ایستاده است و جبرئیل در سمت راست او ندا میدهد: برای خدا بیعت كنید! در آن روز زمین برای شیعیان در هم پیچیده میشود و از سراسر زمین به سوی آن حضرت میآیند تا با امام خود بیعت كنند . پس خداوند زمین را به وسیله او از عدالت پر میكند، همانگونه كه از ظلم و ستم پر شده است . (۵۰)
شهر بن حوشب از پیامبر صلی الله علیه وآله روایت میكند كه فرمود:
در سال صدا و اجتماع، در ماه محرم منادی از آسمان ندا میدهد: «بدانید كه برگزیده خداوند از میان مخلوقاتش حضرت مهدیعلیه السلام است . به او گوش بسپارید و از او پیروی كنید . (۵۱) جابر جعفی از امام باقرعلیه السلام روایت میكند كه فرمود:
سپس حضرت مهدی علیه السلام با بیش از سیصد و ده نفر یاورش كه میان ركن و مقام با او بیعت میكنند، از مكه خارج میشود . عهدنامه پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله، پرچم و اسلحه آن حضرت همراه حضرت مهدیعلیه السلام است و وزیرش نیز همراه اوست . پس منادی در مكه نام او و برنامه او را ندا میدهد، به طوری كه همه اهل زمین میشنوند، نامش نام پیامبرصلی الله علیه وآله است . (۵۲)ندا پیش از نبرد ابدال
آخرین نبرد حضرت مهدیعلیه السلام با سفیانی در احادیث پیشوایان معصومعلیهم السلام نبرد «ابدال» نام گرفته است . در این نبرد سپاه سفیانی از یاران حضرت مهدی علیه السلام به طور كامل شكست میخورد و سفیانی به هلاكت میرسد . پیش از آغاز نبرد برای اتمام حجت، معجزاتی از سوی حضرت مهدیعلیه السلام به وقوع میپیوندد كه بر اثر آن گروهی از سپاه سفیانی به جمع یاران حضرت مهدیعلیه السلام میپیوندند . یكی از آن معجزات ندای آسمانی است . حضرت علیعلیه السلام میفرماید:پس از فرو رفتن سپاه سفیانی در زمین، حضرت مهدیعلیه السلام ظهور میكند و با فرمانده سپاه سفیانی رو در روی هم قرار میگیرند . در این نبرد یاران حضرت مهدیعلیه السلام از پالان و زینهای مركبهای خود به عنوان سپر استفاده میكنند و صدای منادی از آسمان شنیده میشود كه میگوید: بدانید اولیای خدا اصحاب مهدیعلیه السلام هستند . در آن روز هلاكت و نابودی بر اصحاب سفیانی رقم خورده است . (۵۳)
در حدیث دیگری از علیعلیه السلام روایتشده است كه فرمود:
هنگامی كه حضرت مهدیعلیه السلام و سفیانی رو در روی هم قرار میگیرند، در آن روز صدایی از آسمان شنیده میشود كه میگوید: بدانید اولیای خدا، یاران حضرت مهدیعلیه السلام هستند . (۵۴)
در احادیثی آمده است كه ندای آسمانی اهل حق و اهل باطل را از هم جدا میكند . شاید این احادیث نیز اشاره به این مطلب داشته باشد . از امام صادقعلیه السلام روایتشده كه فرمودند:
روزگار سپری نمیشود تا این كه منادی از آسمان ندا دهد: ای اهل حق به كناری روید وای اهل باطل به كناری روید . در پی این ندا، اهل حق از باطل و اهل باطل از اهل حق جدا میشوند .
راوی پرسید: «خداوند كارت را سامان دهد، آیا پس از ندا، حق و باطل با هم در میآمیزند؟» امامعلیه السلام فرمود: هرگز! خداوند در قرآن میفرماید: «ما كان الله لیذر المؤمنین علی ما انتم علیه حتی یمیز الخبیث من الطیب» (۵۵) (این گونه نیست كه خداوند شما را به این حال رها كند تا این كه ناپاك را از پاك جدا سازد) .» (۵۶)
معرفی امامعلیه السلام توسط عوامل طبیعی
در برخی از احادیث آمده است كه در زمان ظهور، خداوند بادی را بر میانگیزد تا در همه جهان آن حضرت را معرفی نماید . از امام صادقعلیه السلام روایتشده كه فرمود:خداوند بادی را بر میانگیزد تا در هر مكانی ندا دهد: این مهدیعلیه السلام است كه به شیوه داوود و سلیمان قضاوت میكند و از كسی درخواستبینه و شاهد نمیكند . (۵۷)در حدیث دیگری آمده است كه در دوران ظهور همواره ابری بر سر حضرت مهدیعلیه السلام سایه میافكند و با صدای فصیح آن حضرت را معرفی میكند . امام صادقعلیه السلام میفرماید: بر سر حضرت مهدیعلیه السلام ابری سایه میافكند و هر كجا آن حضرت برود آن ابر همراه او حركت میكند و با صدای فصیح ندا میدهد این مهدیعلیه السلام است . (۵۸) درحدیث دیگری آمده است كه در آن ابر منادی است كه ندا میدهد . از پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله روایتشده كه فرمود: هنگامی كه مهدیعلیه السلام ظهور میكند، بر بالای سرش ابری است كه در آن ابر منادی وجود دارد كه ندا میدهد: این مهدیعلیه السلام خلیفة الله است، از او پیروی كنید . (۵۹) در حدیثی ندا دهنده را یكی از فرشتگان خدا معرفی كرده است . از پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله روایتشده كه فرمود: حضرت مهدیعلیه السلام ظهور میكند و بالای سرش فرشتهای است كه ندا میدهد این مهدیعلیه السلام است; از او پیروی كنید. (۶۰)
پینوشتها:
۱) مدرس حوزه، محقق و نویسنده .
۲) علامه محمد باقر مجلسی، بحار الانوار، مؤسسة الوفاء، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق . ، ج۵۲، ص ۲۸۵، ح۱۴ .
۳) همان، ص۲۴۴، ح۱۲۰ .
۴) همان، ص ۲۹۶، ح۵۲; معجم احادیث الامام المهدیعلیه السلام، مؤسسة المعارف الاسلامیة، قم، چاپ اول، ۱۴۱۱ق . ، ج۳، ص۴۵۴، ح۱۰۰۹ .
۵) علامه مجلسی، ص۲۸۵، ح۱۵ .
۶) همان، ص۱۱۹، ح۴۸; علی كورانی، پیشین، ص۴۷۲، ح۱۰۳۶ .
۷) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۸۸، ح۲۵، ص۳۰۰، ح۶۵; علی كورانی، پیشین، ص۲۷۹، ح۸۱۳ .
۸) همان، ص۲۳۱، ح۹۶; علی كورانی، پیشین، ص۲۵۴، ح۷۸۳ .
۹) همان، ص۲۰۴، ح۳۳; علی كورانی، پیشین ص۴۵۵، ح۱۰۱۲، ص۴۹۱، ح۱۰۶۱ . در روایتی آمده است: «ندا در شب جمعه نیمه ماه مبارك رمضان واقع میشود .» همان، ج۱، ص۴۳۷، ح۳۰۰ .
۱۰) علامه مجلسی، پیشین، ص۳۲۲، ح۲۹ .
۱۱) همان، ص۳۶۹، ح۱۵۵، ص۳۰۵، ح۷۳ و ۷۵، ص۲۹۴، ح۴۶، ص۲۰۶، ح۴۰، ص۲۸۹، ح۲۷، ص۲۹۶، ح۵۱ و ۵۲، ص۲۹۲، ح۴۰; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۴۵۸، ح۱۰۱۹، ص۴۵۳، ح۱۰۰۹، ص۲۷۷، ح۸۱۱، ص۲۷۹، ح۸۱۲، ص۳۷، ح۵۹۱، ص۴۹۳، ح۱۰۶۳ .
۱۲) علامه مجلسی، پیشین، ص ۲۸۵، ح۱۵، ص۲۹۴، ح۴۵، ص۱۱۹، ح۴۸، ص۲۰۵، ح۳۰۵، ص۲۴۴، ح۱۲۰; علی كورانی، پیشین، ص۲۵۳، ح۷۸۳، ص۲۸۱، ح۸۱۵، ح۴۷۲، ح۱۰۳۶، ص۴۵۶، ح۱۰۱۳، ص۲۸۲، ح۸۱ .
۱۳) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۱۵۲، ح۲ .
۱۴) همان، ج۵۲، ص۲۳۳، ح۹۸، ص۲۸۵، ح۱۴، و ۱۵، ص۱۱۹، ح۴۸، ص۲۹۰، ح۳۲، ص۲۳۰، ح۹۶، ص۴۶۴; علی كورانی، پیشین، ح۱۰۲۵، ج۳، ص۴۷۲، ح۱۰۳۶، ص ۲۵۳، ح۷۸۳ .
۱۵) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۱۵۲، ح۲ .
۱۶) همان، ج۵۲، ص۲۹۳، ح۴۱ .
۱۷) همان، ص۱۱۹، ح۴۸، ص۲۹۰، ح۳۲، ص۲۰۶، ح۳۹ .
۱۸) همان، ص۲۳۰، ح۹۶ .
۱۹) علی كورانی، پیشین، ص ۳۵، ح۵۸۹ .
۲۰) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۹۲، ح۴۰: در برخیاز احادیث آمده است كه ندای شیطانی یك روز پس از ندای آسمانی شنیده خواهد شد .
علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۹۵، ح۴۹: هشام بن سالم از امام صادقعلیه السلام روایت میكند كه فرمود: «آنها دو ندا میباشند، ندایی در آغاز شب و ندایی در پایان شب دوم; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۶، ح۱۰۱۵ .
۲۱) علامه مجلسی، پیشین، ص۳۰۵، ح۷۵، ص۲۹۲، ح۴۰، ص۲۹۵، ح۴۶، ص۲۳۰، ح۹۶، ص۲۹۴، ح۴۵، ص۲۰۶، ۳۹ و۴۰، ص۲۸۹، ح۲۷، ص۲۹۰، ح۳۱، ص۲۰۵، ح۳۵; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۸، ح۱۰۱۹، ص۲۸۱، ح۸۱۵، ص۲۵۳، ح۷۸۳، ص۲۷۷، ح۸۱۱، ص۴۵۷، ح۱۰۱۶ .
۲۲) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۰۴، ح۳۱، ص۲۹۵، ح۴۷; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۶، ح۱۰۱۴، در سال سیزدهم بعثت، پس از آن كه هفتاد و سه نفر از اهل مدینه در عقبه منی شبانه با پیامبر اكرمصلی الله علیه وآله بیعت كردند، شیطان از فراز عقبه با تمام توان و با صدایی كه تا آن زمان شنیده نشده بود، فریاد برآورد: «ای حاضران در منی! بنگرید كه این شخص با كسانی كه از دین برگشتهاند، تصمیم به جنگ با شما گرفتهاند .» السیرة النبویه لابن هشام، ج۲، ص۹۰ .
۲۳) همان، ص۲۰۶، ح۳۹; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۷، ح۱۰۱۶ .
۲۴) همان، ص۳۷، ح۵۹۱ .
۲۵) همان، ص۲۷۹، ح۸۱۲ .
۲۶) شعراء/۴ .
۲۷) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۴۸، ح۱۰، ج۵۲، ص۲۸۴، ح۱۳ و ۱۴ و ۱۵، ص۲۹۳، ح۴۱، ص۳۰۴، ح۷۴، ص۳۲۲، ح۲۹ .
۲۸) قمر/۲ .
۲۹) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۹۲، ح۴۰ .
۳۰) سبا/۵۱ .
۳۱) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۱۸۵، ح۱۱ .
۳۲) انعام/۶۵ .
۳۳) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۱۸۱، ح۶ .
۳۴) ق/۴۱و۴۲ .
۳۵) منتخب الاثر، ج۳، ص۷۱، ح۹۹۴ .
۳۶) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۰۴، ح۳۱; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۲۸۰، ح۸۱۴ .
۳۷) همان، ص۳۰۶، ح۷۸، ص۲۳۹، ح۱۰۵; علی كورانی، پیشین، ص۲۴۵، ح۷۷۴ .
۳۸) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۳۴، ح۱، علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۴۶۷ .
۳۹) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۲۳، ح۸۷ .
۴۰) علامه مجلسی، پیشین، ص، ۵; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۵، ح۱۰۱۳ .
۴۱) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۹۴ و ۲۹۵، ح۴۵; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۷، ح۱۰۱۸ .
۴۲) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۹۵، ح۴۸; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۷، ح۱۰۱۷ .
۴۳) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۹۲، ح۴۹; علی كورانی، پیشین، ص۴۵۶، ح۱۰۱۵ .
۴۴) یونس/۳۵ .
۴۵) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۹۶، ح۵۰، ص۳۰۰، ح۶۴ .
۴۶) در احادیث پیشوایان معصومعلیه السلام مدت قیام آن حضرت از روز عاشورا، هشت ماه ذكر شده است كه با انظمام مدت پیش از آن از زمان ندای آسمانی حدود یك سال میشود .
۴۷) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۱۰۸، ح۴۲; علی كورانی، پیشین، ج۱، ص۴۴۱، ح۳۰۲ .
۴۸) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۸۹، ح۲۸ .
۴۹) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۸۶، ح۱۸ .
۵۰) علامه مجلسی، پیشین، ص۲۹۷، ح۵۶; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۴۸۹، ح۱۰۶۰ .
۵۱) همان، ج۱، ص۴۳۵، ح۲۹۹، ص۴۳۷، ح۳۰۰ .
۵۲) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۲۳، ح۸۷ .
۵۳) علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۱۰۹، ح۶۴۸ .
۵۴) همان، ص۳۶، ح۵۹۰ .
۵۵) آل عمران/۱۷۹ .
۵۶) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۲، ص۲۲۲، ح۸۶ .
۵۷) همان، ج۵۱، ص۲۴، ح۳۷; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۳۵۵۷، ح۹۰۱ .
۵۸) علامه مجلسی، پیشین، ج۵۱، ص۲۴۷، ح۳۷; علی كورانی، پیشین، ج۳، ص۳۵۵، ح۹۰۱ .
۵۹) علامه مجلسی، پیشین، ص۸۱، ص۹۵، ح ۳۷ و ۳۸; علی كورانی، پیشین، ج۱، ص۲۰۸، ح۱۱۸ .
۶۰) علامه مجلسی، پیشین، ص۹۵، ح۳۸; علی كورانی، پیشین، ج۱، ص۲۰۹، ح۱۱۹ .
نویسنده:محمدحسین مهوری
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست