دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
انرژی همبستگی هسته
![انرژی همبستگی هسته](/mag/i/2/oimcn.jpg)
آیا جرم یک اتم خنثی با مجموع جرم های پروتون ها ، نوترون ها و الکترون هایی که آن اتم خنثی را تشکیل می دهند. برابر است یا نه ؟
این پرسش را به دقت می توان پاسخ داد. زیرا جرم پروتون ، نوترون و الکترون و همچنین جرم های تقریبا تمام اتم های گوناگون معلوم اند.
● منشا انرژی همبستگی هسته:
در فیزیک یک اصل کلی است که می گوید : برای متلاشی کردن یک سیستم یا مجموعه پایدار باید کار انجام داد. مثلا اگر سیستمی از نوترون ها و پروتون ها ، که هسته اتم را ایجاد می کنند، پایدار باشد. برای از هم سوا کردن آنها باید انرژی مصرف نمود.
جرم کلی یک هسته پایدار باید کمتر از جمع جرم های جداگانه نوترون ها و پروتون های تشکیل دهنده آن باشد. از طریق محاسبه و تجربه معین شده است که اختلافی بین مجموع جرم نکلئونهای هسته و جرم هسته پایدار وجود دارد. این اختلاف جرم معادل انرژیی هست که جهت متلاشی کردن کامل هسته لازم است. این انرژی موسوم به انرژی همبستگی اتم می باشد.
● محاسبه انرژی همبستگی هسته:
بررسی جرم های اتمی شناخته شده نشان می دهد که برای هر نوع اتم ، جرم اتمی همواره کمتر از مجموع جرم های ذرات تشکیل دهنده به حالت آزاد آنهاست. ساده ترین اتم که دست کم شامل یک پروتون ، یک نوترون و یک الکترون باشد دوتریم است: در این مورد جرم ها عبارتند از:
▪ جرم سکون یک پروتون = amu ۱.۰۰۷۲۷۶
▪ جرم سکون یک نوترون = amu ۱.۰۰۸۶۶۵
▪ جرم سکون یک الکترون = amu ۰.۰۰۰۵۴۹
▪ جرم سکون ذرات تشکیل دهنده در حالت آزاد = amu ۲.۰۱۶۴۹۰
▪ جرم سکون اتم دوتریوم = ۲.۰۱۴۱۰۲amu
● تفاوت m= ۰.۰۰۲۳۸۸amu
تفاوت جرم سکون ، m ، ممکن است کوچک به نظر آید، لیکن به علت ضریب C۲ در رابطه E=mc۲این تفاوت جرم با تفاوت انرژی قابل ملاحظه ای مطابقت دارد. بنابرین تفاوت جرم( m )با تفاوت انرژی (E ) با رابطه E=C;m۲ به هم مربوط می شوند. یک ضریب تبدیل مناسب برای تبدیل جرم اتمی (برحسب واحد جرم اتمی)به انرژی( برحسب مگاالکترون ولت)عبارت است از (amu=۹۳.۱Mev).
بنابرین اگر تشکیل یک اتم دوتریوم را به هنگام ترکیب یک پروتون و یک نوترون (و اتصال با یک الکترون) را در نظر بگیریم، در این فرآیند مقدار جرمی برابر با Mev = ۱amu/۹۳۱Mev x ۰.۰۰۲۳۸۸amu ۲.۲۲ به هنگام ترکیب این سیستم از ذرات ترکیب شونده آن ، پیش از آن که به صورت یک اتم دوتریوم درآمده باشد، به اطراف تابیده است.
انرژی از دست رفته موردنظر را که از محاسبه تفاوت در جرم سکون حاصل شده، می توان با نتیجه یک آزمایش مستقیم مقایسه کرد. وقتی هیدروژن با نوترون بمباران می شود. یک نوترون به صورت واکنش زیر گیر می افتد. ۱n+۱۱H→۲۱H;
در این واکنش هیچ گونه اجزای ذرهای که انرژی جنبشی زیادی داشته باشند، ایجاد نمیشود. بنابراین جرمی برابر amu۰.۰۰۲۳۸۸ که تفاوت سبکتر شدن ۲۱H از <up>۱n+۱۱Hs> است، به وسیله اشعه گاما ربوده می شود. انرژی این اشعه از طریق آزمایش معین و معلوم شده که MeV۲۲.۲ یعنی درست همان مقدار پیشگویی شده است.
● برهمکنش هسته دوتریوم با اشعه گاما:
واکنش معکوس ، یعنی واکنشی که در آن دوتریم با اشعه گاما بمباران می شود، نیز بررسی شدهاست:
اگر انرژی پرتوهای اشعه کمتر از MeV۲۲.۲ باشد، این واکنش صورت نمیگیرد. اما اگر پرتوهای V با انرژی MeV۲۲.۲ یا بیشتر به کار گرفته شوند، واکنش صورت میگیرد. یعنی پروتون و نوترون از هم جدا و آشکارپذیر می شوند. ۲۱H+→۱n+۱۱H
به دنبال "گیر اندازی" یک نوترون به وسیله ۱۱H ، انرژی در یک اشعه گاما آزاد می شود. این انرژی (MeV۲۲.۲) انرژی اتصال دوترون نامیده میشود. این انرژی را میتوان انرژیای دانست که وقتی یک پروتون و یک نوترون برای ایجاد یک هسته باهم ترکیب میشود، آزاد میگردد. برای حصول واکنش معکوس (وقتی۲۱H با اشعه ایکس بمباران میشود) انرژی باید جذب شود.
بنابراین میتوان چنین پنداشت که انرژی اتصال مقدار انرژی لازم برای شکستن هسته به ذرات هستهای سازنده آن است.
● انرژی هسته ای:
مفهوم انرژی هستهای برای تمام مواردی که اجزایی ساده به وسیله نیرویی به هم میپیوندند و یک سیستم پیچیده بهوجود میآورند، به کار میآید. مثلا زمین در مداری به دور خورشید قرار گرفته و با جاذبه گرانشی به آن متصل است و در این صورت برای جدا شدن و گریز از خورشید باید مقداری انرژی جنبشی اضافی به آن داده شود.
در یک اتم هیدروژن eV ۱۳ لازم است تا الکترون از قید هستهای که با جاذبه الکتریکی به آن اتصال یافته خلاص شود. به عکس ، وقتی یک هسته عریان۱۱H الکترونی را گیر می اندازد و به یک اتم هیدروژن خنثای پایدار معمولی مبدل میشود. سیستم مقداری انرژی برابر با eV ۱۳ به وسیله تابش از دست میدهد و این درست انرژی فوتون گسیل یافتهای است که در این فرآیند یعنی ، فرآیند گیراندازی الکترون ، مشاهده میشود. اما فقط انرژیهای اتصال هستهای آن قدر بزرگاند که تفاوت جرم مربوط به آنها قابل اندازهگیری میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست