یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

انتخاب نهم احیای گفتمان انقلاب‌اسلامی


انتخاب نهم احیای گفتمان انقلاب‌اسلامی
بی‌شک تصریح گفتمان‌های حاکم بر دولت‌های بعد از انقلاب و تطبیق آن با اهداف و آرمان‌های انقلاب و امام (ره)،‌ علاوه بر شناخت هر چه دقیق‌تر مبانی انقلاب در ابعاد نظری، در بعد عملی هم این فایده را خواهد داشت که به زمامداران حاکم بر نظام سیاسی برآمده از انقلاب‌اسلامی، ضرورت پاسداری از این اهداف و آرمان‌ها را گوشزد خواهد کرد.
همچنین آنان را متوجه این موضوع می‌کند که نادیده گرفتن چنین اهدافی نه تنها آنها را از دستیابی به آرمان‌ها و اهداف عالیه انقلاب بازخواهد داشت بلکه اساسا چنین روندی امکان متزلزل شدن هر دولتی را افزایش خواهد داد. امروز ما بعد از گذشت بیش از دو دهه از انقلاب باید بتوانیم ضمن آگاهی کلی به مسائل عمده بعد از انقلاب و پیش‌بینی مسیر احتمالی در صورت امکان مسیرهای شایسته‌ای که نظام، سیاستگذاران و نخبگان را به اهداف اصلی خود می‌سازند، نشان دهیم و یا پیش‌بینی کنیم و به این مطلب توجه داشته باشیم که هر نوع نقد و ارزیابی و اتخاذ سیاست‌های مناسب در کشور، زمانی درست است که دولت‌های قبلی را مورد ارزیابی قرار دهیم و از تجارب آنان در جریان سعی و خطای مملکت داری استفاده کنیم.
در این میان تک بعدی بودن رویکردها یاگفتمان‌های حاکم بر دولت‌های پیشن به ظهور رویکرد جدیدی منجر شده است و عدم پاسخگویی دولت به نیازهای محیطی و تقاضاهای جدید مردم باعث جهت‌دهی و شکل‌گیری رویکرد‌های بعدی شده است. رویکرد‌هایی که با رجوع به اندیشه‌های والای امام راحل و اهداف جمهوری اسلامی قابل استناد و استنباط است. مهم‌ترین پیام سوم تیر سال ۸۴ احیای دوباره گفتمان انقلاب‌اسلامی بود که پس از جنگ تحمیلی برخی واژه‌ها و ادبیات آن مورد غفلت واقع شده بود.
به نظر می‌رسد بزرگترین محصول دولت نهم را باید احیای شعارها و رویکرد‌های انقلاب‌اسلامی دانست و البته چنین رویکردی مطمئنا در حوزه عمل نیز دستاورد‌های خوبی داشته است و پس از این نیز خواهد داشت و شرط حفظ پشتیبانی مردم، اجرای صحیح و درست این گفتمان در سطح مدیریت خرد وکلان است، چرا که مردم عقد اخوت با هیچ مسئولی نبسته‌اند و در تاریخ جمهوری اسلامی مصداق‌های فراوانی را می‌توان برای اثبات این مدعا پیدا کرد . مهمترین پیام دوم تیر نیز توجه ویژه مردم نسبت به اصل نظام و شعارهای انقلاب‌اسلامی بود.
مردم بعد از آزمون دولت‌های قبلی با رای به شعارهای احمدی نژاد نشان دادند که به مردمسالاری دینی و در خصوص گفتمان انقلاب‌اسلامی که مبتنی بر عدالتخواهی و آزادی‌های مشروع مردم است اعتنا نمی‌کند. سوم تیر را می‌توان از یک سر آغاز اضمحلال و سرخوردگی دین ستیزان و پایان میدان‌داری عناصر بی‌هویت و سکولار و از سوی دیگر موجب احیای ارزش‌های انقلاب‌اسلامی و سربرآوردن مجدد نیروهای آرمانگرا، عدالتخواه، متعهد، دلسوز و متدین جامعه دانست.
به همین دلیل است که مهمترین دستاورد دولت نهم را بازگشت و ادعای گفتمان اصیل انقلاب‌اسلامی می‌دانند که در پس آن می‌توان برخی از دستاوردهای شیرینی همچون اجرای عدالت اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی را در داخل و همچنین پیگیری سیاست عزتمدارانه و استقلال‌خواهانه جمهوری اسلامی ایران را در مقابل کشورهای خارجی مشاهده نمود.
حمید حسین زاده
منبع : روزنامه رسالت