سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

ده سال پس از حماسه گرلان


ده سال پس از حماسه گرلان
۱۰ سال پیش در چنین روزهایی تیم ملی ایران با کسب پیروزی ۲ بر یک مقابل تیم ملی امریکا در جام جهانی سال ،۱۹۹۸ اولین و آخرین برد خود در مراحل فینال جام های جهانی را تجربه کرد.
استیو سامپسون، سرمربی وقت امریکایی ها تیمش را با شیوه هجومی راهی زمین کرده بود ، با این حال شاگردان وی به زودی عقب کشیدند چرا که ایرانی ها در تاریخ ۲۱ ژوئن سال ۹۸ دو گل را به راحتی وارد دروازه حریف کردند آن هم مقابل تیمی که به خط حمله اش می نازید. پیروزی آن روز که در حضور ۴۴ هزار هوادار در استادیوم گرلان لیون فرانسه اتفاق افتاد، هنوز هم در خاطره ها باقی است. این پیروزی در واقع اولین پیروزی ایرانی ها در تاریخ رقابت های جام جهانی بود. پیش از به ثمر رسیدن این پیروزی چهار تیم آسیایی حاضر در جام طی ۷ بازی انجام شده در کل با نتیجه ۱۶ بر یک مغلوب شده بودند. در آن بازی حریف ایرانی ها از همان آغاز شانس های مسلمی را برای گلزنی از دست داد. سه ضربه بازیکنان امریکایی به دیرک دروازه برخورد کرد آن هم در ۳۳ دقیقه ابتدایی دیدار که دو تای آن ضربه سر مک براید بود. سامپسون پس از این بازی در گفت وگو با خبرنگاران گفت: به نظر می رسید که دیرک ها آهن ربا کار گذاشته اند تا توپ مستقیما به آنها برخورد کند. به راحتی می توانستیم با نتیجه ۴ بر یک یا ۳ بر یک پیروز شویم این دو تیم در گروه F رقابت ها با هم مصاف کردند و ترکیب تیم ملی ایران به شرح ذیل بود: احمدرضا عابدزاده ( دروازه بان)، محمد خاکپور، مهدی پاشازاده، نادر محمدخانی(مدافعان)، جواد زرینچه، مهدی مهدوی کیا، کریم باقری، حمید استیلی، مهرداد میناوند(هافبک ها)، علی دایی، خداداد عزیزی(مهاجمان) در دقیقه ۳۳ دیدار رینا از جناح چپ دریبل کنان ضربه ای را به سوی دروازه نواخت اما ضربه اش ناکام ماند.
امریکایی ها در صدد این بودند که مرتب مدافعانشان را در قلب حمله نفوذ دهند اما خود متوجه نبودند که خط دفاع خودشان مرتب گسیخته تر می شود. امریکا ناچار شد ضدحملات را آغاز کند و برای تیم ملی ایران خطرساز شود که این مساله هم نتوانست جلوی حملات ایرانی ها را بگیرد و معمولا نقشه های این تیم با حضور بازیکنی چون خداداد سرکوب می شد.
گل اول در اواخر نیمه اول نواخته شد. در پایان این نیمه حریف ایران به شدت خسته به نظر می رسید و به دنبال راه فراری از چنگال آنها بود.
جواد زرینچه قطعا در گوشه راست خطر بزرگی برای حریف محسوب می شد و در کنار مهدی مهدوی کیا مرتب عرصه را بر تیم سامپسون تنگ می کرد. زرینچه توپ را به سوی کرنر هدایت کرد تا آن را از کنار توماس دولی عبور دهد که ناگهان استیلی ظاهر شد تا با یک محاسبه دقیق ضربه سرش را درست در گوشه چپ دروازه جای دهد. بدین ترتیب گل نخست ایرانی ها در دقیقه ۴۴ ثبت شد تا شاگردان جلال طالبی از روحیه تازه ای برخوردار شوند خصوصا این که بازی اولشان مقابل یوگسلاوی را با نتیجه یک بر صفر واگذار کرده بودند. رینا و راموس که در مقابل حرکات استیلی مات و مبهوت مانده بودند نتوانستند مقابل وی دفاع کنند تا امریکا گل اول را دریافت کند.
نیمه دوم دیدار دوم ایران در بازی های گروهی جام ۹۸ فرانسه بی شباهت به نیمه اول نبود. رینا یک موقعیت طلایی مقابل دروازه را از دست داد. در ادامه ضربه محکم فرانکی هیدوک در دقیقه ۷۹ توسط احمدرضا عابدزاده، عقاب آسیا مهار شد تا امریکا در نواختن گل دومش ناکام بماند. در این لحظات پایانی امریکا با ناامیدی تمام کار می کرد علی دایی و مهدوی کیا در یک پاسکاری زیبا به سوی دروازه پیش رفتند تا مهدوی کیا ضربه خود را در دقیقه ۸۳ راهی گوشه راست دروازه کیسی کلر نماید. مهدوی کیا پس از این بازی گفت: همه ما پس از ثبت گل دوم گریه می کردیم. بسیار خوشحال شدیم که توانستیم مقابل حریف برتری مان را ثابت کنیم.
چهار دقیقه بعد نزدیک بود دروازه امریکایی ها برای بار سوم باز شود چرا که علی دایی ضربه محکمی را به سوی دروازه کلر نشانه رفت اما این ضربه در نهایت به خطا رفت. در کمتر از یک دقیقه مک براید با تمام قدرت به سوی دروازه عابدزاده پیش رفت و موفق شد یکی از گل های ایران را پاسخ دهد. روی وگرل، مهاجم تیم ملی امریکا پس از این بازی می گفت: قطعا ما تیم برتر این میدان بودیم اما بدشانس بودیم و خیلی دیر گل زدیم و این مساله برایمان گران تمام شد.پس از برتری ملی پوشان ایرانی، آنها به سوی کناره زمین رفته و به ابراز احساسات هواداران پاسخ دادند. بازیکنان دو تیم پیراهن هایشان را تحویل یکدیگر دادند اما ایرانی ها به جای آن لباس های امریکایی ها را بر تن کنند آن را در دست نگه داشتند. جلال طالبی سرمربی تیم ملی ایران پس از برتری باشکوه تیمش گفت: این پیروزی یک دستاورد بزرگ برای تمام ملت ایران است نه فقط به خاطر این که مقابل امریکا بود بلکه به این دلیل که اولین پیروزی ایران در جام جهانی بود.
ملی پوشان آمریکایی در حالی که لبخندهای تصنعی بر لب داشتند، از درون بر اقبال و شانس خود لعنت فرستاده و ناچار نتیجه را واگذار کردند.
پیروزی ایران در مقابل کویت در چهارچوب رقابت های مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی گرچه در مراحل فینال تورنمنت رخ نداده، اما یادآور ۱۰ سال پیش و برتری ملی پوشان کشورمان است. هواداران ایرانی ۱۰ سال منتظر ماندند تا یک بار دیگر برتری فوتبالیست هایشان را در راه جام جهانی مشاهده کنند و این آغاز راه برای صعود به جام نوزدهم می باشد اگر این روند ادامه دار باشد.با کسب پیروزی ۲ بر صفر، ایران توانست به عنوان سرگروه گروه ۵ به دور بعد رقابت ها صعود کند. این پیروزی بی شباهت به برتری ۱۰ سال گذشته نبود با این تفاوت که این بار گل های سپیدپوشان را جواد نکونام و غلامرضا رضایی به ثمر رساندند.
لازم به ذکر است جواد نکونام، لژیونر ایرانی باشگاه اوساسونا پس از نواختن گل اول برتری سپیدپوشان در لیست بهترین بازیکنان مرحله مقدماتی جام جهانی در منطقه آسیا قرار گرفت.
منبع : روزنامه جوان