سه شنبه, ۱۷ مهر, ۱۴۰۳ / 8 October, 2024
مجله ویستا
معماری ـ هویت
باستانشناسان گاهی از بزرگی تناسب تعداد قبرها و بقایای تدفینی یک تمدن و یا درک نوعی تعجیل در شیوه خاکسپاری و یا کیفیت گورهای عوام و خواص یک جامعه تاریخی، به حدس و گمانی نزدیک به یقین، وقوع فراگیر حادثهای مرگآفرین را در مقطعی از تاریخ و زمان در مییابند. پیشامدهایی همچون جنگ، قتلعام، شیوع بیماریهای مهلک و... . حتی اطلاعاتی نیز از سطح زندگی و میزان رفاه این مردم بهدست میآورند. در مواردی خاص هم ممکن است با بررسی بقایایی همچون اسکلتها به نشانههایی از نارسائیهای جسمی اپیدمی و یا اقدامات پزشکی مشترکی (مثل جراحیهای جمجه، شکستهبندیها و امور ترمیمی دندان) برخورد نمایند.
اما گذشته از سلامت جسمی تک تک افراد یک مجموعه انسانی و یا چگونگی تأمین مایحتاج اولیه برای ادامه حیات فیزیکی و بدنی، میزان و کیفیت سلامت جمعی و یا سلامت اخلاقی، روانی و تعادل روحی و اجتماعی و کیفیت ماندگاری معنوی یک جامعه را هم میتوان به گونهای مطمئن و با تکیه بر معیاری قابل اعتنا دریافت؟
بیتردید این سئوال و دغدغهای است که ذهن علاقهمندان تاریخ، اخلاق، روانشناسی، علوم اجتماعی و... را سخت مشغول کرده و روز به روز ـ با ارتقاء دگرآگاهی منتهی به خودآگاهی و تغییر نگرشهای انسانی ـ این حساسیت افزایش پیدا میکند. تا جایی که با تأکید باید گفت؛ گذر به آیندهای افتخارآمیز جز با پاسخی شایسته به این مهم میسر نخواهد شد.
رجوع به آراء مورخین و نویسندههای محلی و همعصر عمدتا" ناکافی و چه بسا مغایر اصول علمی تحقیق است. چرا که تاریخ [مکتوب] گاه فراموشکار، مصلحتاندیش و یاوهگوست. پیداست که معیار و دادههای مستند و غیرقابل انکار اولیه برای دستیابی به این دانش، همان بازماندههای ملموس و قابل سنجش، مقایسه و اندازهگیری در حیطه کمی و کیفی از جوامع مورد نظر یا نمونه خواهند بود. برای حصول نتایج نزدیک به حقیقت، این بقایا و منابع مطالعاتی باید حائز ویژگیهایی باشند. از جمله؛
ـ حقیقی و واقعی و دور از بافتههای ذهنی و تصورات انحرافپذیر و خرافی باشند.
ـ بی هیچ ابهامی متعلق به جغرافیای تاریخی، انسانی و طبیعی جامعه مورد نظر باشند.
ـ از نظر گستردگی، حجم و تنوع برای استخراج اطلاعات کافی باشند.
ـ نشاندهنده عزم، تلاش، دخالت، سلیقه و عملکرد اجتماعی و عمومی (در مقابل فردگراییهای منفک از جامعه و یا تولیدات حاصل از عزلتنشینی) زمان خود باشند.
ـ گویا و واگویای انعطافپذیر و بلافصل در تغییرات اجتماعی (سیاسی، علمی، اقتصادی، زیبائیشناسی، امنیتی و...) بوده و ذاتا" نسبت به اتفاقات روز واکنشپذیر و انعکاسی باشند.
ـ ...
شاید ـ بدون نیاز به ادای هیچ نوع استدلالی ـ بتوان مدعی شد که یکی از پدیدههای منطبق با این ویژگیها، همانا هنر و بهطور اخص هنر معماری و شهرسازی است. برونگرایی (به مفهوم تعامل همهجانبه با شاخصههای دیگر زیستی) و گستردگی معماری به عنوان یکی از اولین پیامدها و نیازهای زندگی و در نهایت شکلگیری جامعه، مجموعهای قابل تأمل را به پژوهشگران ارائه میدهد که به واسطه همهگیری بدون استثناء آن در همه تمدنها، امکان مطالعات تطبیقی و قیاسی در آن از هر منبع دیگری شدنیتر و سادهتر است.
« معماری » چه در مقیاس کوچک آن در نقش یک سرپناه خانوادگی و چه در مقیاس بزرگتری در حدود بناهای عامالمنفعه و ابنیه عمومی مثل بازارها و ارگهای حکومتی تا مقیاس کلان شهرسازی، آئینه تمامنمای مجموع و برایند سلیقه سازندگان و کاربران آن است. طراحی یک بنا حتی اگر در گوشهای خلوت انجام شود، باز هم چگونگی نیاز و سلیقه عمومی و افرادی که با آن تماس خواهند داشت را به طراح و معمار انتقال میدهد و در طول عملیات اجرایی با جامعه درگیر خود همنفس میشود. مردم در مقابل کیفیت یک بنای حکومتی و یا اثری سفارشی از گروهی خاص هم عکسالعملهای تأثیرگذار نشان میدهند و یا متأثر از ویژگیهای روانی جمعی سکوت میکنند. تأیید و اعراض میکنند و یا منفعل و بیانگیزه میگذرند.
با آنچه گذشت در کلامی کوتاه میتوان گفت: «شهر، المانها و بناهای شهری و معماری معرف شخصیت مردمی است که با آن و در آن زندگی میکنند. جامعه و حکومتهای سالم ـ به عنوان متولیان اقتصادی و سیاسی معماری و اصلیترین سفارش دهندهها ـ بناها و شهرهای سالم و زیبا میسازند و از جوامع بیمار، منحط، سرگردان و... آثار معماری خفیف و رقتانگیز بهجا میماند.»
پس اگر وارد شهری ـ چه در یک جغرافیای جدید و چه در یک تاریخ متفاوت و متقدم ـ شدید، به هیئت شهر و معماری آن نگاه کنید تا میزان سلامت روانی شهروندانش را به تمام دریابید. معماری روشن و عمیق، بیگمان از آن چیرهدستانی صادق و متفکر است همچنان که ساختههای دروغگویان، طرحی فریبنده و بیمحتوا خواهد بود. کوچههای آرام و آراسته را مردمان فرهیخته، ریشهدار، پاکیزه و آرام میسازند و بیسامانی تنها از عهده دستان نابهسامان مردمان عجول، خودخواه و فریبخورده ساخته است. مردان باری به هر جهت، نه حرمت رفتگان را در شهر پاس میدارند و نه درخور فردا خانه و شهر خویش را میسازند. بیهیچ خودفریبی و تزویر؛ آنجا که معماری سازگاری چندانی با افراد کمتوان شهر ندارد، به قانون جنگل نزدیکتر است و هرآنجا و هرگاه که حتی کوچکترین اجزاء مبلمان شهری آن هم ـ با چشمنوازی و زیبائی ـ به یاری شهروندان میآید، انسانیت را سادهتر میتوان دید. جامعهای با میانگین بالای هوشمندی و منطق، در طول حیات خود بناها و شهری میسازد و از آن نگهداری میکند که پاسخگوی نیازهای انسانی بوده و در تمام جهات مبتنی بر اصولی معقول و قابل دفاع است. در حالی که شهر سودجویان کوتهبین و بدون تعلقات اخلاقی، موقت و تهی است. ایمان و احساس نیاز به جاودانگی، معماری جاودانه میسازد. حال آنکه خودباختگی و کاهلی ـ به عکس خودباوری، اعتماد به نفس، سختکوشی و خلاقیت ـ به آثاری پریشان و آزاردهنده، التقاطی، تقلیدی و بیهویت منتهی میشود.
در نگاهی دقیقتر؛ شهر را شهروندان میسازند و در تقابلی ناگزیر شهروندان از شهر تأثیر میگیرند. در فضایی از معماری فاخر ـ که احساسات ملی، مذهبی و اخلاقی را در هر اندیشه سالمی به جوشش میاندازد و پیوستگی عاطفی و هویت فردی و تاریخی را زنده میکند ـ چگونه میتوان به دروغ، خیانت و حقکشی فکر کرد؟! در تماس با اثری سرشار از تناسب و زیبائی چگونه میتوان آیا جز در فراغ و جذبههای محبت و همنوع دوستی بود و دل به سرشتی پاک نبست؟! آنگاه که از کنار اثری جاودانه میگذریم، چگونه نیک و بد نامها را فراموش کنیم و فردا را؟! جز با تکیه بر ستونی بلند، سترگ و مطمئن از تاریخ و گذشته، چگونه میتوان تنهائی ـ این بیماری شوم و ساری قرن ـ را درمان کرد؟!
ما حاصل [شهر و] معماری خویشیم همچنان که معماری [و کالبد شهر] حاصل اندیشه و نگاه ماست.
سعید فلاح فر
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست