چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

توت سفید


توت سفید
توت میوه‌ای آبدار، ریز، شیرین و لذیذ است. درخت توت سفید، بزرگ و تنومند و دارای برگ‌های پهن است كه در تغذیه كرم‌های ابریشم مورد استفاده قرار می‌گیرد. قسمت‌هایی كه در تغذیه و پزشكی مورد استفاده است،‌ عبارتند از:
▪ میوه،
▪ برگ،‌
▪ شیره
▪ پوست شاخه‌های تازه.
توت سفید را تازه می‌خورند و برای مصارف زمستان آن را خشك كرده و مانند كشمش می‌خورند. بهترین طریقه مصرف توت به‌صورت طبیعی و خام است چرا كه حرارت دادن و فریز كردن آن، منجر به آسیب مواد آنتی‌اكسیدان می‌شود كه حاوی بخش عمده‌ای از خواص مفید توت را هستند.
خواص توت سفید
توت سفید سرشار از املاح معدنی، تانن، مواد چربی و ویتامین‌های A و C است. جوشانده پوست خشك شاخه‌های جوان و تازه درخت این میوه، ملین و روان‌كننده است. مواد غذایی توت سفید وقتی جذب بدن می‌شود كه صبح ناشتا یا عصر در فاصله غذایی ظهر و شام یعنی درست زمانی كه معده خالی است، مصرف شود.
میوه توت چه خشك و چه تازه دوست كبد و طحال است. جوشانده پوست ریشه و برگ توت،‌ ادرار را زیاد می‌كند و شیره برگ‌های آن در گذشته به عنوان تب‌بر و التیام‌دهنده زخم استفاده می‌شد. عصاره برگ توت یک ضد‌سم قوی است. هر ۱۰۰گرم توت سفید تازه حدود ۶۰ كالری انرژی دارد و قند آن باعث چاقی نمی‌شود. به همین خاطر كسانی كه مبتلا به مرض قند (دیابت) هستند، چای را با توت خشک می‌خورند.
توت به علت داشتن مواد قندی، بدن را تقویت می‌كند، ادرارآور، آرامبخش اعصاب و برای بیماری‌های دستگاه تنفسی مفید است. خوردن توت سفید برای زخم معده نیز مفید است.
برخی از مهم‌ترین مواد مغذی موجود در انواع توت، تأثیر آن‌ها و مقدار مجاز مصرف روزانه عبارتند از:
▪ پروتئین:
هر فنجان توت‌ حاوی یک تا دو گرم پروتئین است. این پروتئین گیاهی برای رشد و بقای ماهیچه‌ها و دیگر بافت‌ها مفید است.
▪ كلسیم:
میزان توصیه شده آن روزانه ۸۰۰ میلی‌گرم است هر فنجان توت حاوی ۲۲ تا ۴۶ میلی‌گرم كلسیم است. كلسیم در شكل‌گیری استخوان، دندان، لخته‌شدن خون، انقباض و انبساط عضلات و فعال‌سازی آنزیمی مفید است.
▪ آهن:
میزان توصیه شده آهن ۱۰ تا ۱۵ میلی‌گرم در روز است. هر فنجان توت حاوی ۵/۱ تا ۱/۱ میلی‌گرم آهن است. آهن مهم‌ترین عنصر در شكل‌گیری هموگلوبین خون به حساب می‌آید. هموگلوبین بخشی از خون است كه اكسیژن را حمل می‌كند. آهن در دوران رشد و بارداری هم دارای اهمیت ویژه‌ای است. اسید الاژیك موجود در انواع توت، از رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌كند.
▪ ویتامین A:
میزان توصیه شده ۱۰۰۰ـ ۸۰۰واحد است. یك فنجان توت، حاوی ۹۰واحد ویتامین A است. ویتامین A در رشد و ترمیم بافت‌ها و در بینایی نقش دارد.
▪ ویتامین B۱:
میزان توصیه شده برای ویتامینB۱.
۱/۱ ـ ۵/۱ میلی‌گرم در روز است. هر فنجان توت حاوی ۰۴/۰ میلی‌گرم ویتامین B۱ است.
▪ ویتامین B۲ :
میزان توصیه‌شده برای ویتامینB۲.
۱/۵ میلی‌گرم در روز است. هر فنجان توت ۱۱/۰ ـ ۰۶/۰ میلی‌گرم ویتامین B۲ را تأمین می‌كند.
▪ ویتامین B۳ :
میزان توصیه شده ویتامینB۳.
۱۹ ـ۱۵ میلی‌گرم در روز است كه هر فنجان توت دارای ۱/۱ ـ ۶/۰ ویتامین B۳ است.
ویتامین‌های گروه B در عمل آنزیم‌ها، سوخت و ساز انرژی و ساخت بافت‌ها حائز اهمیت هستند. این ویتامین‌ها به تولید انرژی از گلوكز كمك می‌كنند همچنین جذب پروتئین را كنترل می‌كنند.
▪ ویتامین C:
میزان توصیه شده ویتامین C روزانه ۴۰ میلی‌گرم در روز است كه هر فنجان توت دارای ۸/۸ ـ ۲۰ میلی‌گرم ویتامین C است. ویتامین C برای ساخت و بقای استخوان‌ها، غضروف وعروق خونی ضروری است.
مهدی تمجیدی
منبع : روزنامه تهران امروز