پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

مادر مهربان پردازنده‌های AMD Phenom


مادر مهربان پردازنده‌های AMD Phenom
محصولات شرکت MSI را شش هفت سالی می‌شود که می‌شناسم و به ‌طور معمول یکی از گزینه‌های اصلی حقیر برای استفاده یا معرفی به دیگران است. درباره MSI سخن نمی‌گویم، زیرا حتم دارم می‌دانید که این شرکت تایوانی یکی از چهار پنج سازنده اصلی مادربرد در دنیای بی‌رحم و شفقت کنونی است. براساس آخرین آمارهای اعلام شده، حدود ۸ درصد مادربردهایی که در بازارهای جهانی قابل ابتیاع هستند با نام صریح شرکت MSI توزیع می‌شوند. میزان تولید مادربرد این شرکت بین ۱۸ تا ۲۴ میلیون قطعه است که بخش عمده آن برای دیگر شرکت‌ها تولید می‌شوند و راستش نمی‌دانم در سال جاری چند میلیون قطعه مادربرد ساخته است. اگر حقیقت را بخواهید برای مخاطبی که بیشتر به قابلیت‌های فنی توجه نشان می‌دهد، تعداد مادربردهای تولیدشده توسط این قبیل شرکت‌ها اصلا اهمیت ندارد. این‌ها را گفتم تا اول بگویم که چه قدر می‌دانم و ثانیا جایگاه MSI‌ را به‌شکل تلویحی مشخص کنم!
● یک قرارداد مختصر و مفید
راستش نمی‌دانم چه معادلی را باید برای Northbridge انتخاب کنم. چیپ‌ست خیلی مصطلح است، اما از آنجا که اغلب مادربردها شامل دو چیپ‌ست هستند، برای خواننده قدری سخت به نظر خواهد رسید. از این‌رو به‌ عنوان قرارداد عنوان می‌کنیم که هرگاه از اصطلاح چیپ‌ست استفاده کردیم، مقصود همان چیپ‌ست اصلی (پل شمالی) است و اصطلاح چیپ‌ست همکار را معادلی برای چیپ‌ست دیگر که اغلب پل جنوبی (Southbridge) خوانده می‌شود قرار می‌دهیم. این را هم می‌دانید که چیپ‌ست همکار در معیت و تحت رهبری چیپ‌ست اصلی مادربرد به فعالیت می‌پردازد و امورات مربوط به رابط‌های SATA، USB، IDE، Firewire، PCI و غیره را رتق و فتق می‌کند.
● چیپ‌ست اصلی AMD ۷۹۰GX
حرکت AMD در زمینه طراحی چیپ‌ست، دارد وارد مراحل جدی خود می‌شود. به‌خصوص اینکه موفقیت‌های روزافزون چیپ‌ست‌های خانواده AMD ۷۰۰ نشان می‌دهد که تیم طراح چیپ‌ست‌ها به روزهای خوب خود نزدیک می‌شوند. چیپ‌ست ۷۹۰GX را در آزمایشگاه‌های طراحی، RS۷۸۰D صدا می‌زنند و همگان می‌دانند که برای پشتیبانی از یک پردازنده طراحی شده و از خانواده چیپ‌ست‌های یکپارچه (IGP) است. چیپ‌ست‌های یکپارچه در زبان محلی به موجوداتی اطلاق می‌شود که در درون خود موتور گرافیکی دارند. چیپ‌ست ۷۹۰GX یک فقره موتور گرافیکی فرد اعلا Radeon HD ۳۳۰۰ دارد که می‌تواند در وضعیت ATI CrossFire قرار گیرد. این چیپ‌ست می‌تواند از وضعیت ATI CrossFireX نیز پشتیبانی کند. به‌ بیان دیگر اگر کارت‌گرافیکی مستقلی روی شکاف‌های PCIe x۱۶ نصب کنید، می‌توانید از توانایی‌های کارت‌های مستقل گرافیکی و موتور گرافیکی داخلی چیپ‌ست در وضعیت CrossFire استفاده کنید که در اصطلاح Hybrid CrossFireX گفته می‌شوند.
از خاطر بردم بگویم که برای تبادل اطلاعات بین چیپ‌ست اصلی و پردازنده از نسخه سوم بزرگراه HyperTransport استفاده می‌شود و رابط‌های گرافیکی PCIe آن نیز از نسل دوم هستند.
این چیپ‌ست ۵۲۸ پینی، توسط شرکت تایوانی TSMC و با معماری ۵۵ نانومتری ساخته شده است و از بعد قابلیت‌های فنی شباهت‌های بسیاری به چیپ‌ست فاخر AMD ۷۹۰X دارد.
به‌ قول بچه‌های محل، می‌ترکاند این چیپ‌ست و به‌ طور قطع یکی از بهترین گزینه‌ها برای پشتیبانی از پردازنده‌های خانواده AMD Phenom است.
● چیپ‌ست همکار AMD SB۷۵۰
این چیپ‌ستاز شش رابط ذخیره‌سازی سریع SATA با تکنولوژی RAID ۰، RAID ۱ و RAID ۱۰ و eSATA البته از ۱۲ رابط USB۲ و رابط Infrared نیز پشتیبانی می‌کند. این‌ها که گفته شد بین چیپ‌ست‌های همکار SB۷۰۰ و SB۷۵۰ مشترک بود. پشتیبانی از تکنولوژی کارآمد RAID ۵ و ارایه امکانات مربوط به OverClocking پردازنده‌های Phenom که OverDrove۳ خوانده می‌شود به این موجود جدید افزوده شده است.
● اما بعد!
اصلا اینگونه تصور نکنید، ‌چیزهایی که به ‌عنوان امکانات و قابلیت‌های چیپ‌ست عنوان می‌شود توسط سازنده مادربرد نیز ارایه شود. هرچند طراحان مادربرد بیکار نیستند که از موجودات جدید استفاده می‌کنند. برای مثال، اگر تکنولوژی پرطرفدار RAID ۵ مورد توجه ایشان قرار نداشت، از همان SB۷۰۰ ارزان‌تر استفاده می‌کردند.
این مادربرد یک تفاوت کوچک با مادربردهایی دارد که از چیپ‌ست AMD ۷۸۰G استفاده می‌کنند. به این‌ صورت که چیپ‌ست AMD ۷۸۰G نیز از تکنولوژی Hybrid CrossFire پشتیبانی می‌کند و خوب می‌دانید که در این وضعیت می‌توان یک کارت‌گرافیک را به مادربرد اضافه کرد و حالش را برد. اما چیپ‌ست AMD ۷۹۰GX به‌ دلیل پشتیبانی از تکنولوژی Hybrid CrossFireX این امکان را مهیا می‌کند تا دو کارت‌گرفیک مستقل به مادربرد افزوده و شرایطی برای استفاده همزمان از موتور داخلی چیپ‌ست نیز مهیا شود و در واقع مادربرد با سه کارت‌گرافیک فعالیت کند.
خوب می‌دانید که تکنولوژی ATI CrossFireX از چهار کارت‌گرافیک همزمان پشتیبانی می‌کند. این مادربرد برای دوستانی مناسب است که نمی‌توانند از قابلیت‌های این تکنولوژی چشم پوشی کنند، اما هزینه لازم برای تهیه چهار کارت‌گرافیک مستقل را در انبان ندارند. لذا دو کارت مستقل تهیه می‌کنند و با امکانات این مادربرد، قدری بر کیفیت فعالیت‌های گرافیکی خود خواهند افزود.
نکته دیگر این است که مادربرد جدید MSI به سیاق مادربردهای آدمیزادی و به‌ رسم تکنولوژی روز بازارهای جهانی از رابط پیشرفته HDMI پشتیبانی می‌کند. البته خوب می‌دانم که بسیاری از نمایشگرهای سازگار با رابط HDMI گران‌تر از مدل‌های معمولی هستند، اما حیف است که از رابط‌های تصویری دیجیتال بهره نگیرید. اگر نشد، استفاده از رابط دیجیتال DVI-D توصیه می‌شود. توجه داشته باشید که جناب نمایشگر LCD شما نیز باید این ورودی را داشته باشد.
MSI ۷۹۰GX از تکنولوژی DrMOS پشتیبانی می‌کند و علاوه بر کاهش قطعات الکترونیکی مادربرد، میزان مصرف انرژی را نیز مدیریت خواهد کرد. موقعیت قرارگیری اجزا روی مادربرد مناسب است و اشکالات رایج اغلب سازندگان در آن تکرار نشده. برای مثال، محل نصب کارت‌گرافیکی مستقل فاصله قابل اطمینانی با شکاف‌های حافظه دارد!
تفاوت اساسی مدل MSI ۷۹۰GX با مدل فاخرتر MSI ۷۹۰GX Platinum در حافظه ۱۲۸ مگابایتی ویژه‌ای است که روی مدل Platinum قرار گرفته و به طور اختصاصی در خدمت موتور گرافیکی چیپ‌ست است.
ویژگی فوق‌العاده مادربرد ما مربوط به شیوه خنک‌سازی مادربرد است که بدون فن کار می‌کند و توسط چیپ DrMOS مدیریت می‌شود. این ویژگی به‌طور ویژه در حالت OverClocking با ثبات نشان داده است. سرعت فرکانس پردازنده Phenom X۴ ۹۸۵۰ به سهولت تا ۱/۳ گیگاهرتز افزایش یافت و به شکلی متعادل فعالیت کرد.
● کلام آخر
اگر منصف باشیم، امکانات، شیوه طراحی و کارایی مادربرد MSI ۷۹۰GX یک سر و گردن بالاتر از دیگر رقباست و نسبت کارایی به قیمت آن غیر قابل رقابت است. باز هم تکرار می‌کنم که این محصول را می‌توان به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ها برای پشتیبانی از پردازنده‌های خانواده Phenom توصیه کرد. نوش جان!
▪ مشخصات
ـ سازنده: Micro Star International
ـ مدل: MSI DKA۷۹۰GX
ـ خانواده: مادربرد میان قیمت
ـ چیپ‌ست اصلی: AMD ۷۹۰GX
ـ چیپ‌ست همکار: AMD SB۷۵۰
ـ سوکت سازگار: AM۲+ (۹۴۰ پینی)
ـ موتور گرافیکی: ATI Radeon HD ۳۳۰۰
ـ خروجی تصویر: D-SUB، DVI-D و HDMI
ـ سازگاری حافظه: DDR۲-۱۰۶۶ دو کاناله
ـ محدودیت حافظه: حداکثر ۸ گیگابایت چهار شکاف
ـ شکاف گرافیک: دو شکاف PCIe ۲.۰
ـ چیپ صدا: RealTek ALC۸۸۸ هشت کاناله
ـ چیپ شبکه: گیگابیت در ثانیه RealTek
ـ شکاف توسعه: ۲ عدد PCI و ۲ عدد PCIe x۱
ـ رابط ذخیره‌سازی: ۵ عدد SATA۲ و یک عدد eSATA
ـ رابط‌های تکمیلی: یک عدد IDE و یک رابط فلاپی‌درایو
ـ رابط پرسرعت: ۸ عدد USB۲ و Firewire ندارد
ـ نوع مادربرد: ATX
ـ قیمت جهانی: ۱۳۵ دلار
▪ ارزیابی فنی
ـ طراحی و امکانات: خیلی‌خوب (۸ از ۱۰)
ـ کارایی: عالی (۹ از ۱۰)
ـ ارزش قیمت: عالی (۹ از ۱۰)
ـ امتیاز کلی: عالی (۹ از ۱۰)
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری