پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

سالروز پیروزی طارق ابن زیاد و فتح آندلس (در این روز ۱۹ جولای)


۱۹ ژوئیه سالروز پیروزی «طارق ابن زیاد» بر ارتش ویزیگوت ها در آندلوسا Andalusia (آندلس ـ مناطق جنوبی و شرقی اسپانیا) است كه در سال ۷۱۱ میلادی صورت گرفت. در این جنگ «رودریكRoderic» پادشاه ویزیگت ها كشته شد.
طارق كه یك ژنرال از مردم «بربر berber» آفریقای شمالی بود و معاونت موسی ابن نصیر حكمران اموی آفریقیه (سرزمین های مسلمان نشین شمال آفریقا) را برعهده داشت به تصمیم دمشق (ولید ابن عبدالملك از بنی امیه) عزم تصرف اروپا و به اسلام دعوت كردن مردم این منطقه را كرده بود.
وی در سی ام آوریل ۷۱۱ با لشكریانش از تنگه میان آفریقا و اروپا كه به نام او جبل طارق (جیبرالتار) خوانده می شود گذشته و پا به خاك اروپا گذارده بود.
«واشنگتن اروینگW. Irving» مورخ و پژوهشگر آمریكایی پس از سالها مطالعه درباره كارهای طارق در اسپانیا، شمال آفریقا و خاورمیانه و پیمودن قسمتی از مسیر لشكریان او، در سال ۱۸۳۵ كتابی تحت عنوان «فتح اسپانیا: افسانه ها و حقایق» منتشر ساخته است. در این كتاب، اروینگ نوشته است: طارق پس از عبور از تنگه، دستور باز گشت به كشتی های حامل سربازان را داد و خطاب به سربازانش گفت:
«برای شما جایی برای فرار نیست. دریا در پشت است و دشمن در جلو. باید به یاری خدا امیدوار باشید، به دستورهای او مومن، و بردباری را از دست ندهید تا به پیروزی برسید. شمشیرهایتان را از دست ندهید و بدانید كه «حق» همیشه پیروز است. اگر بر شهر و دیاری دست یافتید، اماكن و آنچه را كه متعلق به جامعه است و از خزانه عمومی (بیت المال) ساخته شده است تخریب و ویران نكنید كه اسلام تخریب اماكن عمومی را نهی كرده است. افراد دشمن پس از تسلیم شدن، در امان هستند و نباید به آنان آسیب برسد».
طارق پس از پیروزی بر ویزیگوت ها قصد تصرف فرانسه را كرد و چند نقطه مرزی از خاك فرانسه را هم به دست آورد.
منصور ابن موسی حكمران افریقیه پس از اطلاع از پیروزی طارق، به اسپانیا رفت و در اینجا بر سر چگونگی تصرف بقیه اروپا، میان آنها اختلاف افتاد و ولید ابن عبدالملك اموی هر دو را برای مذاكره به دمشق دعوت كرد. پس از ورود این دو به دمشق كه به طور جداگانه صورت گرفت، ولید درگذشت و جانشین او سلیمان ابن عبدالملك كه از بیم جان و از دست دادن حكومت، قصد كشتن برخی از ژنرالها و حكمرانان بی اعتنا به خود را كرده بود موسی ابن نصیر را به بهانه این كه با افراد مسلح و شمشیر وارد كاخ او شده بود به زندان افكند و در آنجا به دستور حكومت در ۷۶ سالگی كشته شد و طارق هم از نظر افتاد و از او به خاطر فتح اسپانیا كه قرنها در دست مسلمین بود تقدیر نشد.

دکتر نوشیروان کیهانی زاده
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز