پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
Folic acid - اسیدفولیک یا ویتامین B۹
نام تجاری این دارو فولاسین یا آپوفولیك است. این دارو به عنوان مكمل برای پیشگیری و درمان حالتهای بیماری ناشی از كمبود این ویتامین مصرف میشود. اسیدفولیك از دسته داروهای گروه ویتامین B است.
● موارد مصرف
كمبود اسیدفولیك ، كمخونی ناشی از كمبود ویتامین B۱۲ ، كمخونی همراه با بیماری سوءجذب ، معتادان به الكل ، بیماری اولیه كبدی ، دریافت رژیم غذایی ناكافی ، دوران
بارداری ، دوران نوزادی و كودكی.
● اشكال دارویی
این دارو به شكل قرصهای یك میلیگرمی یا محلولهای تزریقی موجود است. مقدار و روش مصرف این دارو به عنوان درمان در بالغین و كودكان روزانه یك میلیگرم یا كمتر از راه خوراكی یا آمپول آن به صورت عضلانی یا داخل رگ است. در نوزادان ، روزانه ۱/۰ میلیگرم یا كمتر از راه خوراكی و یا تزریق عضلانی یا وریدی تجویز و توصیه میشود.
● داروشناسی
این دارو بهراحتی از ابتدای روده باریك جذب میشود و حتی در زمان بیماری سوءجذب هم تقریبا به طور كامل از مجرای گوارش جذب میشود. سوختوساز این دارو در كبد انجام میشود. پس از ۶۰ ـ۳۰ دقیقه از خوردن دارو، غلظت آن در خون به حداكثر مقدارش میرسد. اسید فولیك از راه كلیه و ادرار دفع میشود.
● موارد منع مصرف
۱) این دارو در بیماریهایی بدخیم نباید مصرف شود مگر در مواردی كه كمخونی ناشی از كمبود ویتامین B۱۲ به علت كمبود اسیدفولیك مشكل عمده بیمار باشد.
۲) این دارو در درمان كمخونی ناشی از كمبود ویتامین B۱۲ به تنهایی نباید مصرف شود.
نكات قابل توصیه
بهتر است این دارو فقط زمانی از راه تزریق مصرف شود كه مصرف خوراكی آن به دلیل مشكلاتی مانع تهوع، استفراغ، شرایط پیش از عمل یا بعد از عمل، بیماری شدید سوءجذب یا برداشت قسمتی از معده امكانپذیر نباشد.
این دارو را در دمای ۳۰ـ۱۵ درجه سانتیگراد در ظروف در بسته، دور از نور نگهداری كنید.
● بررسی بیمار و اثرات دارو
قبل از شروع درمان با این دارو، باید سابقهای دقیق از رژیم غذایی و مصرف دارو و الكل از بیمار گرفته شود. داروهایی كه باعث كمبود اسیدفولیك میشوند عبارتند از: داروهای ضدبارداری خوراكی، الكل و متوتروكسات. همچنین كمبود اسیدفولیك ممكن است ناشی از دیالیز كلیه نیز باشد.
از علائم مهم كمبود اسیدفولیك میتوان التهاب زبان، اسهال یا یبوست و كاهش وزن را نام برد. همچنین در بعضی موارد ضعف، بیخوابی، فراموشی و رنگ پریدگی همممكن است دیده شود. پزشك با برطرف شدن این علائم، از اثر بخش بودن درمان آگاه میشود.
● آموزش به بیمار و خانواده
فولاتها در غذاهای بسیاری وجود دارند. منابع غنی از اسیدفولیك شامل: مخمر، جگرسیاه، تمام حبوبات، سبوس، سبزیجات برگسبز تازه، مارچوبه، لوبیا و عدس، گردو و فندق و میوههاست.
تقریبا ۹۰ تا ۵۰ درصد فولات با پختن طولانی یا با كنسروكردن از بین میرود.
به بیمار تاكید كنید تا زمانی كه تحت درمان با اسیدفولیك است باید توسط پزشك، كنترل دقیق شود.
منبع : روزنامه تهران امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست