پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

فرمان خودرو


فرمان خودرو
هنگامی که راننده غربیلک فرمان خودرو را به چپ یا راست می چرخاند این حرکت به وسیله پیچ بی انتهایی که در انتهای میل فرمان است دنده را حول محورش به راست یا چپ بسته به گردش چرخ فرمان می گرداند. محور این دنده به وسیله اهرم های مختلف به چرخ های جلو که چرخ های هدایت خودرو هستند حرکات سمتی می دهند. حساسیت فرمان در خودرو نهایت اهمیت را داشته، راننده باید به روغن کاری اهرم های فرمان و مرتب بودن آنها توجه داشته باشد. امروزه کیسه های هوایی که محافظ راننده به هنگام تصادف هستند نیز در درون فرمان جاسازی می شوند.
● گیربکس سرعت قوی
گیربکس فوق سرعت یا اوردرایو وسیله ای است که به انتهای گیربکس متصل می شود. اوردرایو قادراست با ثابت نگهداشتن سرعت اتومبیل دور موتور آن را تا حدود ۳۰ درصد تنزل دهد. قسمتهای اصلی اوردرایو عبارتند از: محور خروجی گیربکس- محور خروجی اوردرایو- کلاچ غلطکی- مجموعه دنده خورشیدی- حامل سیاره ای- پینیونها ودنده حلقه ای که به محور خروجی متصل است. برای استفاده از اوردرایو چند کنترل مکانیکی و الکتریکی در دسترس راننده قرار دارد و بطور کلی اوردرایو دارای سه نوع تحرک است که به شرح ذیل می باشد:
۱) وضعیت قفل شده که در آن دندانهای قفل کننده مجموعه خورشیدی با حامل سیاره ای و دنده خورشیدی بصورت یکپارچه حرکت کرده و تغییری در گشتاور حاصل نمی کند.
۲) وضعیت مستقیم یا حرکت آزاد که در آن دندانهای قفل کننده مجموعه خورشیدی آزاد هستند و شیطانک نیز با دنده توقف در گیر نشده است.
در این وضعیت اتومبیل بصورت خلاص حرکت خواهد کرد.
۳) وضعیت فوق سرعت که در آن شیطانک با دنده توقف درگیر بوده و دنده خوشیدی را ثابت نگه داشته است و دندانهای قفل کننده مجموعه خورشیدی نیز با حامل سیاره ای در گیر نیست. در این وضعیت قدرت از طریق حامل سیاره ای به پینیونها و از آنها به دنده حلقه ای و بالاخره به محور خروجی انتقال پیدا می کند و نسبت تبدیل گشتاور کمتر از واحدی حاصل می شود. اوردرایو را در هر لحظه می توان با فشار دادن کامل به پدال گاز به وضعیت مستقیم منتقل ساخت. در سرعتهای کمتر از حدود ۵۰ کیلومتر اوردرایو بصورت خودکار به وضع مستقیم منتقل می شود.
منبع : روزنامه ابرار