چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ساختار جهان هستی


ساختار جهان هستی
دریغ و افسوس که این سردرگمی همچنان ادامه دارد. فیزیکدان ها دقیقاً نمی دانند و مطمئن نیستند که جهان از چه چیزهایی ساخته شده است. در نجوم می گویند آنچه می بینید، دقیقاً آن چیزی نیست که وجود دارد. ستاره ها، سیاره ها و توده های غبار موجود در فضا از اتم های معمولی تشکیل شده اند اما در ازای هر گرم از اجرام معمولی در جهان هستی، چندین گرم اجرام نادیده و ناشناخته وجود دارد. ما این نکته را از نوع حرکت ستاره ها درمی یابیم.
کهکشان راه شیری بیش از حد تند می چرخد و نیروی جاذبه گرانشی به تنهایی نمی تواند همه اجسام و اجرام قابل مشاهده را در کنار هم نگاه دارد. ستاره ها نیز اگر مقدار زیاد اجرام آنها را نمی کشید، به اطراف پرتاب می شدند. وضعیت در کهکشان های دیگر نیز همین گونه است. مقدار زیادی از ماده نادیده و ناشناخته در بین کهکشان ها وجود دارد که آنها را به صورت خوشه های به هم پیوسته، متصل نگه می دارد. اگر جهان را به صورت کل در نظر بگیریم، چگونگی گسترش آن و تابش پس زمینه کیهانی (پرتوهای باقی مانده از انفجار بزرگ)، همه و همه به وجود جهان فراگیر پنهانی اشاره می کند.
نظریه های زیادی درباره ماهیت ماده یا «جرم تاریک» وجود دارد. از دسته های بزرگ سیاهچاله های فضایی گرفته تا ذرات ریز به وجود آمده از انفجار بزرگ. اساساً در این مورد، سه ایده اصلی وجود دارد. نخستین ایده، نظریه «انرژی تاریک» است که مانند اجرام محو و پنهان درون فضا به شکل یکسان و یکنواخت پراکنده شده اند، رفتار می کند. مشاهدات به ما نشان می دهد که این اجرام می توانند بیش از دو سوم کل مواد جهان هستی را تشکیل دهند. نظریه دوم، نظریه «اجرام پرجرم فشرده» معروف به MACHO است.
اشیایی مانند کوتوله های قهوه یی، اخترشناسان برخی از آنها را کشف کرده اند، اما مقدار آنها برای تشکیل دادن باقی مانده جهان، بسیار ناچیز است. در نهایت، اجزا و ذرات ریز زیراتمی مانند نوترینوها را داریم. این اجرام روان و سیال به سختی با دیگر اجرام و مواد بر هم کنش می کنند و بدون آنکه با زمین بر هم کنش کنند از زمین عبور می کنند. تعداد آنها بسیار زیاد است که شاید تعداد آنها یک میلیارد برابر تمام ذره های جهان باشد، اما احتمالاً این ذرات جرم بسیار کمی دارند و بخش کوچک و ناچیزی از مواد و اجرام موجود در جهان را تشکیل می دهند.
نظریه پردازها معتقد به وجود نوع دیگری از ماده های نفوذ کننده هستند که جرم قابل توجه و فراوانی دارند و به عنوان WIMP یا «ذرات پرجرم با برهم کنش کم» شناخته می شوند و آزمایش هایی برای آشکارسازی آنها در حال انجام است. ایده های عجیب و هیجان انگیز دیگری مانند مواد و اجرام پنهان شده در بعد چهارم یا وجود یک جهان دیگر در سایه کهکشان های شناخته شده نیز مطرح شده اند. شاید ماده تاریک از بسیاری چیزها تشکیل شده باشد که بسیاری از آنها هنوز هم برای ما قابل تصور نیست. جنس این ذرات هر چه باشد، آنچه که واضح و مبرهن است اینکه اتم های معمولی و رایجی که ما و کره زمین از آنها ساخته شده ایم، تنها بخش کوچکی از کل جرم و ماده موجود در جهان را شامل می شود که بخش عمده آن را ناشناخته ها تشکیل می دهند.
ترجمه؛ سیدایمان ضیابری
منبع : روزنامه اعتماد