سه شنبه, ۲۷ شهریور, ۱۴۰۳ / 17 September, 2024
مجله ویستا

<‌روتین>‌های دیگر!‌‌


<‌روتین>‌های دیگر!‌‌
حضور دکتر احمدی نژاد در کنفرانس دوحه، همانند بـسـیـاری از سـفـرهـای خـارجی سران کشورهای گوناگون دستاوردها و پیامدهایی داشت. این سفر، نه آنگونه که اعضای تیم تبلیغاتی رئیس جمهور ادعا می‌کنند در حدی از برجستگی بود که بتوان آن را یک ستاره پرفروغ درآسمان دیپلماسی ایران– یا فتح الفتوح جدید– دانست و نه آنگونه که برخی تحلیلگران داخلی می‌گویند سراسر منفی و زیانبار بود. اما به نظر می‌رسد برخی حواشی مثبت و منفی این سفر، اهمیتی به مراتب بالاتر از اصل سفر دارد. تجربیات این سفر نیز می‌تواند در برخی عرصه‌های دیگر، روشنگر و راهگشا باشد. یکی از حاشیه‌های مهم این سفر، تفاوت آشکار در رفتار برخی مدعیان دو آتشه در داخل کشور بود. این مدعیان، سال هاست که در لابه لای صفحات روزنامه‌های داخلی به جستجو می‌پردازند تا کلامی‌در مخالفت با بعضی از گروه‌های فلسطینی‌ پیدا کنند و آن را نشانه همکاری آن روزنامه یا دست اندرکاران آن با صهیونیست‌ها بنامند! اما هیچ یک از این غیرتمندان، به رئیس جمهور اعتراض نکرد که چرا شیخ قطر را برادر عزیز خود می‌نامد، در حالی که تـنـها چند هفته قبل، همین شیخ با سنت شکنی آشکاروزیر خارجه اسرائیل را به حضور پذیرفت و اجازه داد تصویر خندان او در حالی که دست این زن صهیونیست را به گرمی‌ می‌فشرد به سراسر جهان مخابره شود.
افشای اعتماد به نفس بی نظیر رئیس جمهور از دیگر حاشیه‌های مهم این سفر بود.احمدی نژاد بسیاری از منتقدان سفر خود را فاقد فهم لا زم درامور سیاسی دانست و بیانیه پایانی اجلا س را بسیار مثبت خواند. این درحالی بود که منتقدان به دو بند از بیانیه پایانی اشاره می‌کردند که یکی از آن دو بند، تکرار تلویحی ادعاهای مخالفان آمریکایی و اروپایی – درعرصه فعالیت هسته‌ای کشورمان - یعنی لزوم همکاری ایران با جامعه بین المللی بود و بند دیگر، طمع ورزی گستاخانه نسبت بهسه جزیره ایرانی! از سوی دیگر، احمدی نژاد تنها چند روز قبل ازحضور در دوحه، شرکت کنندگان درکنفرانس آناپولیس رافریب خورده نامیده بود اما پس از بازگشت از سفر، هیچ اشاره‌ای به یکی ازبندهای بیانیه پایانی اجلا س نکرد که برلزوم پیگیری اهداف آناپولیس تاکید داشت.
البته اگر توجیه احمدی نژاد برای بسیار مثبت خواندن بیانیه پایانی و موفق دانستن سفر، همان باشد که خود او گفت، با همان استدلا ل می‌توان، بسیاری از مشکلا ت دیگر را هم حل کرد. رئیس جمهور ضمن اشاره به آنچه که آن را دستاوردهای سفر می‌دانست، در مورد اظهار نظر برخی سران عرب پیرامون جزایر سه گانه و بندهای ضد ایرانی بیانیه، به <روتین>بودن این موضوعات در اظهارات سران شورا و بیانیه‌های ایشان اشاره کرد و در نتیجه، آنها را بی اهمیت تلقی کرد.
‌ ‌البته بعید است که بسیاری از کارشناسان، <روتین> بودن برخی امور را معادل <بی اهمیتی > آنها بدانند، اما اگر از منظری که رئیس جمهور به اجلا س دوحه نگاه کرد، بسیاری ازامور دیگر هم مورد توجه قرار گیرد، می‌توان به امید حل و فصل نهایی بسیاری از چالش‌های داخلی و خارجی نشست. مثلا ًمی‌توان حمایت سنگین از اسرائیل – که در تمام ۶ دهه گذشته در سـخـنـرانی ها، بیانیه‌ها و اظهارنظرهای سیاستمداران و حاکمان امریکا بیان شده است – را یک امر <روتین> دانست و آن را در تنظیم تعاملات ایران و امریکا، کم اهمیت تلقی کرد.
تاکید بر لزوم تعلیق غنی سازی اورانیوم توسط امریکا و همدستان شرقی و غربی آن کشور نیز چون در سه چهار سال اخیر تکرار شده است، می‌تواند یک موضوع <روتین> تلقی شود وبـا کـاسـتـن از اهـمیت آن و در عین حال بی توجهی عملیبـه درخـواسـت‌هـای غـیرقانونی در این زمینه، روابط متنوع کشورمان با قدرتهای جهانی در عرصه‌های دیگر را به گونه‌ای تعریف و پیگیری کرد تا منافع بیشتری برای مردم و کشورمان حاصل شود. ‌ ‌
البته در عرصه سیاسی داخلی نیز <روتین> یابی می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل کند. مثلا بسیاری از اصلاح طلبان دولت نهم را فاقد استراتژی مشخص در بعضی زمینه‌ها می‌دانند. بعضی از چهره‌های شاخص از جناح اصولگرایان نیز همین ادعا را تکرار کرده‌اند. اما این ادعا – که برخلاف ادعای گستاخانه شیوخ عرب، با ارائه بعضی مستندات و دلایل نیز همراه است – هرچه قدر هم که تکرار می‌شود، از دیدگاه مسئولان دولت نهم به یک موضوع <روتین> تبدیل نمی‌گردد تا با عبور از کنار آن، به سایر عرصه هایی بیندیشند که می‌تواند زمینه استفاده از همکاری اصلاح طلبان و منتقدان دولتدر اداره کشور را فراهم کند. اکثر رسانه‌ها نیز تاکنون نتوانسته‌اند از امتیاز <روتین> شدن انتقاد و اعتراضات مکرر خود بهره مند شوند. حتی در مواردی که انتقادها به عامل اجماع بسیاری از رسانه‌های وابسته به جناح‌های گوناگون تبدیل می‌شود، مسئولان دولتی اگرچه به عادت مألوف، توجهی به انتقادات نمی‌کنند، اما در عین حال این بی توجهی آنها به معنای <روتین> پنداشتن انتقادگری مطبوعات نیست. برخورد همراه با عصبانیت بعضی از عناصر موثر در دولت با گروهی از مطبوعات و حتی برانداز دانستن آنها، نشان می‌دهد طرفداران تئوری <روتین بودن ادعاهای ارضی علیه ایران>، حاضر نیستند نقادی مطبوعات را یک امر عادی و روتین بدانند!
به هر حال، اگر تکرار ادعای گستاخانه علیه حاکمیت کشورمان بر جزایر سه گانه – از آن جهت که طبق برداشت مسئولان دولت نهم به یک امر <روتین> تبدیل شده است– مانعی برای همکاری در سایر حوزه‌ها با همان مدعیان نیست، پس می‌توان بعضی از امور <روتین> دیگر را نیز در عرصه‌های داخلی و بین المللی به رسمیت شناخت و با تفکیک این <روتین>‌ها از سایر امور، برخی چالش‌های هزینه ساز برای مردم و کشور را به فرصتهایی ارزنده تبدیل کرد. اگر اینگونه شود، منتقدان دولت هم برخی تعریف و تمجیدهای بی سابقه دولتمردان نهم و حامیان ایشان از یکدیگر و از رئیس خویش را – که تا پیش از این، غیرعادی شمرده می‌شد– یک عادت <روتین> برای برخی دولتمردان تلقی خواهند کرد که نه ضرورتی برای پذیرش آنها توسط دیگران وجود دارد و نه لازم است کسی به خاطر شنیدن آنها عصبانی شود!‌|!
● ساده و صمیمی با همراهان صمیمی روزنامه ‌
همانگونه که در دو ماه گذشته به اطلا ع همراهان صمیمی روزنامه رسید، افزایش هزینه‌ها همواره مشکلا ت فراوانی را فراروی همه روزنامه‌ها قرار داده است که در مورد آفتاب یزد، کاهش برخی تسهیلا ت حمایتی، این مشکل را دو چندان ساخته است. از سوی دیگر، مدیران آفتاب یزد برای احترام به حساسیت همه مردم نسبت به پدیده گرانی به ویژه گرانی سازی‌های رسمی، حتی الامکان حاضر به افزایش قیمت روزنـامـه نیستند. انعکاس مشکلا ت روزنامه، بازتاب‌های فراوان و همراه با لطف بسیاری از خـواننـدگـان را در پـی داشـت. عـده‌ای از آنها پیشنهاد افزایش قیمت را ارائه و گروهی دیگر خــواسـتـار اعلا م شمـاره حسـاب بـرای واریـز کمک‌های نقدی شدند، تعدادی از خوانندگان نـیـز پـیـشـنـهـاد مـا بـرای کـاهـش صـفـحات را پسندیدند. اما چند روز قبل یکی از همراهان صمیمی روزنامه پیشنهاد دیگری ارائه داد که به نظر ما می‌تواند بهترین گزینه در شرایط فعلی باشد.‌ ‌براساس این پیشنهاد، از کسانی که مایلند بـه حل مشکلا ت مالی روزنامه کمک نمایند تقاضا می‌کنیم با واریز وجه برای اشتراک یک یا چند نسخه به قیمتی گران‌تر از قیمت معمول روزنـامـه، ما را در ادامه راه بدون افزایش عمومی‌‌‌قیمت روزنامه یاری نمایند.‌ ‌البته این افزایش شامل حال کسانی نخواهد شد که قبلا مشترک دریافت روزنامه به قیمت ۱۵۰۰ ریال بوده‌اند یا در آینده مایلند مشترک معمولی روزنامه باشند.
منبع : روزنامه آفتاب یزد