دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

بررسی فراکسیون های زهر کژدم Mesobuthus eupeus بومی کاشان


بررسی فراکسیون های زهر کژدم Mesobuthus eupeus بومی کاشان
● سابقه و هدف:
کژدم Mesobuthus eupeus یکی از فراوانترین گونه های جنس Mesobuthus و متعلق به خانواده Buthidae می باشد. این کژدم از بیشتر نقاط ایران گزارش شده است و یکی از عوامل اصلی گزیدگی در کشور محسوب می شود. با توجه به این که شناخت فراکسیون های زهر کژدم ها می تواند فاکتور مهمی در درمان اثرات پاتوفیزیولوژیک و شناخت داخل گونه ای آنان باشد، این مطالعه به منظور تعیین فراکسیون های زهر کژدم M.eupeus در سال ۱۳۸۰ انجام گردید.
● مواد و روش ها:
پژوهش حاضر یک مطالعه بنیادی به روش توصیفی می باشد. پس از تهیه ژل بزرگ Tricine-SDS-PAGE و حرارت دادن نمونه زهر با بافر حاوی مرکاپتواتانول و تزریق حدود ۲۵ میلی گرم پروتیین از زهر به هر چاهک، ولتاژ الکتروفورز روی ۸۰ ولت تنظیم و ثابت گردید. پس از اتمام الکتروفورز بعد از ۱۵ ساعت، ژل چندین بار شستشو و با متانول فیکس و با کوماسی بلو رنگ آمیزی و جهت مقایسه وزن مولکولی پروتیین های زهر از مارکر پروتیینی Sigma ultra low MW استفاده شد.
● یافته ها:
زهر کژدم Mesobuthus eupeus دارای ۶ باند پروتیینی بود. بالاترین باند پروتیینی با وزن مولکولی ۲۶.۶ کیلودالتون و پایین ترین باند با وزن مولکولی ۱ کیلو دالتون بود. زهر کژدم Mesobuthus eupeus پروتیین های بیشتری با وزن مولکولی کمتر از مارکر Sigma ultra low MW دارد.
● نتیجه گیری و توصیه ها:
با توجه به این کژدم در بیشتر نقاط ایران و در اقلیم های آب و هوایی گوناگون زندگی می کند، مطالعه زهر کژدم در هر منطقه، علاوه بر کمک به درمان اثرات پاتوفیزیولوژیک آن و تهیه دقیق تر آنتی و نوم بر ضد فراکسیون زهری، می تواند تفاوت های داخل گونه ای را، با توجه به نوع رژیم آب و هوایی مشخص نماید که انجام این مطالعه را توصیه می کند.
روح اله دهقانی
سیاوش تیرگری
حسن وطن دوست
میرلطیف موسوی
جمیل زرگان
فیروز ابراهیمی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی