شنبه, ۱۴ مهر, ۱۴۰۳ / 5 October, 2024
مجله ویستا

موشک کروز (ASM-۲(Type ۹۳


موشک کروز (ASM-۲(Type ۹۳
موشک کروز ASM-۱(Type ۸۰) اولین موشک بومی هوا به زمین ژاپن میباشد .این موشک برای بکار گیری در جنگنده میتسوبیشی F-۱ طراحی و ساخته شد.نمونه ساحلی این موشک میتوانست به وسیله خودروهای زرهی در کشتی های جنگی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
کار طراحی این موشک در سال ۱۹۷۳ شروع شد و اولین تست ان در سال ۱۹۷۷ انجام پذیرفت.
فاز طراحی ان در سال ۱۹۸۰ پایان یافت و ساخت ان در همان سال انجام شد.اولین ارزیابی ان توسط نیروهای پدافند ژاپن در بین سال های ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۲ انجام پذیرفت.موشک ASM-۱ در سال ۱۹۸۳ در نیروهای پدافندی ژاپن وارد خدمت شد و معمولا برای استفاده در جنگنده میتسوبیشی F-۱ و F-۴J و هواپیمای P-۳ Orion گسترش یافت.شاید هم برای میتسوبیشی F-۲ مورد استفاد ه قرار گیرد.
موشک کروز ASM-۲(Type ۹۳) نسخه ای از ASM-۱ است که برد ان افزایش یافته است.کار ساخت این نسخه در نیمه سال ۱۹۸۰ شروع شد اما کار ساخت اصلی ان در سال ۱۹۸۷ اغاز شد.
تست جنگی ASM-۲ در سال ۱۹۹۰ شروع شد و کار ساخت ان در سال ۱۹۹۳ شروع شد.این موشک در سال ۱۹۹۸ وارد خدمت شد و بطور متداول گسترش یافت برای هواپیماهای میتسوبیشی F-۱ F-۲,
P-۳C Orion و F-۱۵ Eagle.
موشک کروز ASM-۲(Type ۹۳) از لحاظ ساختار و شکل شبیه ASM-۱(Type ۸۰) میباشد.بدنه ای استوانه ای شکل با پوزه ای نوک تیز که چهار بال دلتا شکل که در میانه ان قرار گرفته به همراه چهار باله دلتا شکل در جلو.سیستمهای ناوبری و هدایت خودکار به همراه جستجوگر مادون قرمز و سیستمهای هدایت موشک همگی به روز شده اند.این موشک توان حمل کلاهکی ضد زره ۱۵۰ تا ۲۲۵ کیلوگرمی را تا مسافت ۱۰۰ کیلومتری داراست.
ژاپن همچنین به روزاوری کرد این موشک را ونسخه جدید این موشک ASM-۲(Type ۹۶) توانایی شلیک از هوا و سیتمهای پرتاب زمینی را داراست و از برد ۱۸۰ کیلومتری ان در بعضی سایت های سخن گفته شده است.
● خصوصیات
▪ عملکرد: موشک کروز
▪ سازنده: Mitsubishi Heavy Industries
▪ کشور سازنده: ژاپن
▪ پیشرانه: موتور توربو جت با سوخت جامد
▪ طول:۴.۱۰ متر
▪ قطر: ۰.۳۵ متر
▪ برد: ۱۰۰ کیلومتر
▪ سیستم هدایت: سیستم هدایت خودکار,جستجوگر اینفرارد,دیتالینک
▪ کلاهک: ضد زره بین ۱۵۰ تا ۲۲۵ کیلوگرم
▪ سال ساخت:۱۹۸۷
▪ ورود به خدمت:۱۹۹۳
● موشک کروز Otomat
موشک کروز otomat توسط کشورهای ایتالیا و فرانسه طراحی و ساخته شد.طراحی این موشک در سال ۱۹۶۹ شروع شدکار طراحی این موشک توسط دو شرکت ایتالیایی Otobreda(now MBDA Missile Systems) و شرکت فرانسوی Matra(now MBDA Missile Systems) انجام شد.
اولین نمونه از این موشک در سال ۱۹۷۲ ساخته و با نام تیسیو در نیروی دریایی ایتالیا بکار گرفته شد.
اوتومات ۱ در سال ۱۹۷۶ وارد سرویس شد.اتومات ۱ از بدنه ای استوانه ای شکل و چهار بال مثلثی شکل بر روی ان و چهار باله کوچک در پشت بهره میبرد.این موشک طولی برابر ۴.۴۶ متر و قطری ۰.۴۶ متری را دارست و وزن پرتاب این موشک ۷۷۰ کیلوگرم استموتور توربو جت این موشک از سوخت جامد استفاده میکند که توانایی حمل کلاهکی ضد زره به وزن ۲۱۰ کیلوگرم را درمسیر ۶۰ کیلومتری به ان میبخشد.
طراحی نسخه بهبود یافته به نام اوتومات ۲ که بردی برابر با ۱۸۰ کیلومتر داشت در سال ۱۹۸۰ شروع شد.تمامی وسایل از قیبل سیستم الکترونیکی ,سیستم اقدام متقابل,سوخت, سیستم جی پی اس,پردازش گر پرتاب از ساحل و سیستم های کنترل دیجیتالی تمام تعویض و به روز گشت.
طراحی اتومات ۳ در سال ۱۹۹۴ اغاز گشت و شامل بهبودی سیستم های جستجوگر اینفرارد و سیستم پرواز خودکار بود.نسخه ایتالیایی با نام تیسیو ۳ بردی برابر با ۳۰۰ کیلومتر را دارست و در مرحله پایانی به سرعتی برابر با ۰.۹۶ ماخ دست پیدا میکند.بعد از موشک تیسیو ۳ وزارت دفاع ایتالیا درسال ۲۰۰۱ طراحی موشک NGASM را شروع کرد.
موشک NGASM طولی برابر ۵.۶ متر و قطری برابر ۰.۴۶ و وزن پرتابی برابر ۸۰۰ کیلومتر داراست.
سیستم هدایت خودکار پرواز و سیستم ناوبری همگی به روز شدند و رادار این موشک در فاز نهایی از جستجوگر اینفرارد سود میبرد که توانایی هدایت دقیق را به این موشک میبخشد.نیروی محرک این موشک توسط یک موتور توربو جت تامین میشود که به این موشک توانایی حمل ۱۶۰ کیلوگرم کلاهک ضدزره را به فاصله ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلومتر میدهد.این موشک در سال ۲۰۱۴ وارد سرویس میشود.
موشک های سری اتومات به کشورهای بنگلادش,مصر,عراق,کنیا,لیبی,مالزیا,مراکش,نیجریه,پرو,عربستان سعودی و ونزویلا صادر شده است و این موشک شالوده اصلی کشورهای ایتالیا و فرانسه را تشکیل میدهد.
‌● خصوصیات
▪ عملکرد: موشک کروز ضد کشتی
▪ سازنده: Otobreda ایتالیا و Matra فرانسه
▪ کشور سازنده: ایتالیا و فرانسه
▪ پیشرانه: موتور توربو جت با سوخت جامد
▪ طول:۴.۴۶ متر
▪ قطر: ۰.۴۶ متر
▪ برد: otomat ۱ برد ۶۰ کیلومتری otomat ۲/برد ۱۸۰ کیلومتر otomat ۳/ برد ۳۰۰ کیلومتری/ NGASM برد ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلومتری
▪ سیستم هدایت: INS, datalink, active radar (Mk ۱/۲); INS, GPS, active radar, IIR (Mk ۳/NGASM)
▪ سرعت: ۰.۹۶ ماخ
▪ کلاهک: ۲۱۰ کیلومتر در otomat ۱,۲ /برد ۱۶۰ کیلومتری otomat ۳/NGASM
▪ صادر شده به : بنگلادش,مصر,عراق,کنیا,لیبی,مالزیا,مراکش,نیجریه,پرو,عربستان سعودی و ونزویلا
● موشک کروز ضد کشتی AS-۳۴ Kormoran ۲
طراحی موشک AS-۳۴ Kormoran۱ در سال ۱۹۶۲ شروع شد و کار طراحی و ساخت ان به شرکت
Messerschmitt-Bolkow-Blohm (صنایع هوایی المان) واگذار شد.هدف اولیه از طراحی این موشک ساخت موشک ضد کشتی ساحل پرتاب بود,اگرچه بعدها این خصوصیت در این موشک ایجاد شد.این موشک برای پرتاب از جنگنده تورنادو و F-۱۰۴G Starfighter طراحی گشت.
موشک AS-۳۴ Kormoran۲ نسخه ی پیشرفته ای بود که از روی مدل اولیه طراحی شده بود.کار طراحی این موشک در سال ۱۹۸۳ شروع شد و اولین پرتاب و اولین شلیک این موشک در سال ۱۹۸۶ انجام شد.چهری موشک , کلاهک جنگی,سیستم های دیجیتالی و الکترونیکی و رادار جستوجوگر و حتی موتور این موشک تعویض شده بود که به ان توانایی شلیک در مسافت بیشتر شلیک انتخابی و شلیک از سکوهای مختلف را می داد و توان تحمل موشک در برابر حملات تدافعی را افزایش پیدا کرده بود.
موشک کرموران ۲ از بدنه کرموران ۱ استفاده میکند.این موشک از موتوری با سوخت جامد و سیستم هوانواردی داخلی و مسیر یاب و راداری فعال با قابلیت تصحیح مسر استفاده میکند.بوستر بزرگتر موتور موشک امکان شلیک به فواصل دور تر و افزایش برد را تا ۳۵ کیلومتری برای این موشک محیا میکند.
سر جنگی ۲۲۰ کیلوگرمی این موشک از کلاهکی ضد زره بهره میجوید که توان نفود بیشتری را به این موشک میدهد.
تست های تکمیلی این موشک در سال ۱۹۸۷ انجام شد و کرمورن ۲ بعد از ۲ سال ساخته شد.در سال ۱۹۹۱ این موشک وارد خدمت در نیروی دریایی المان شد و تا کنون ۱۴۰ عدد از این موشک ساخته شده است.
● خصوصیات
▪ عملکرد: موشک کروز ضد کشتی
▪ سازنده: Messerschmitt-Bolkow-Blohm(صنایع هوایی المان)
▪ کشور سازنده: المان
▪ پیشرانه: موتور توربو جت به همراه بوستر
▪ طول:۴.۴۰ متر
▪ قطر: ۰.۳۴ متر
▪ برد:در موشک Kormoran۱ ۳۰ کیلومتر و در Kormoran ۲ ۳۵ کیلومتر
▪ سیستم هدایت: مسریاب داخلی(,(INSرادار فعال,تصحیح کننده مسیر
▪ سرعت: زیر صوت
▪ کلاهک: ۲۲۰ کیلوگرمی
▪ جایگاه پرتاب:کشتی جنگی/ساحل/جنگنده
▪ زمان ساخت: ۱۹۸۹
▪ ورود به خدمت:۱۹۹۱
● موشک ضد کشتی C-۸۰۲ (نور)
توسعه خانواده موشکی ضد کشتی سی- ۸ ( مشتمل بر C-۸۰۱ و C-۸۰۲ و C-۸۰۳ ) توسط آکادمی فناوری الکترومکانیک هایینگ چین به اوایل دهه ۷۰ میلادی بازمی گردد. بر خلاف موشک های ضدکشتی چینی قبلی همانند کرم ابریشم که برگرفته از موشک ضدکشتی SSN-۲ استایکس بود،طراحی خانواده موشکی C-۸ متاثر از طراحی موشک های غربی است. و شباهت ظاهری آنها با موشک آمریکایی هارپون و موشک فرانسوی اگزوست، موید این مطلب است. موشک ضدکشتی C-۸۰۲ که معروفترین عضو این خانواده است و با نام YJ-۸۲ نیز شناخته می شود، اولین بار در سال ۱۹۸۹ به نمایش گذاشته شد.
ویژگی های برجسته ای همچون داشتن رادار کوچکی بازتابی پرواز در ارتفاع ۵ تا ۷ متر بالای سطح دریا در نزدیکی هدف و نیز مجهز بودن به سامانه هدایت با توانایی ضد اغتشاش پذیری قوی، موجب شهرت کارایی این موشک شده است و در عمل نیز کشتی هدف، شانس بسیار کمی برای ردگیری، مقابله و انهدام آن دارد.
موشک C-۸۰۲ توانایی پرتاب از هواپیما ، شناور سطحی، زیر دریایی و نیز خودروهای زمینی را دارد و جزو بهترین موشک های ضدکشتی جهان به حساب می آید و احتمال برخورد موشک به هدف ۹۸ درصد
تخمین زده شده است.
موشک C-۸۰۲ از همان موتور و سامانه هدایت موشک و ظاهر بیرونی C-۸۰۱ بهره می برد. با این تفاوت که برد آن افزایش یافته و موتور توربوجت با سوخت پارافینی جایگزین موتور سوخت جامد قبلی شده است. به همین خاطر برای حمل سوخت بیشتر اندکی از نمونه قبلی خود کشیده تر است. با وجود کاهش وزن در C-۸۰۲ نه تنها قدرت سرجنگی آن کاهش پیدا نکرده، بلکه بیشنه برد موشک از ۴۰ کیلومتر به ۱۲۰ کیلومتررسیده است.
بدنه این موشک باریک و کشیده و دماغه آن تخم مرغی است. چهار عدد بالک دلتا شکل در جلو، چهار بالک کنترلی کوچک و چهار بالک تثبیت کننده بر روی دم آن وجود دارد.
برد رادار این موشک ۱۳۰ کیلومتر است. افزون بر رادار هدایت، موشک C-۸۰۲ مجهز به یک فرازیاب رادیویی و خلبان خودکار است. فرازیاب رادیویی دقیق آن، این امکان را به موشک می دهد تا در فراز دریا، موشک را در کمترین ارتفاع نگه دارد.
این موشک از سرجنگی شدیدالانفجار با توانایی نفوذ نیمه زرهی به وزن ۱۶۵ کیلوگرم استفاده می کند که با توجه به انرژی جنبشی موشک، توانایی نفوذ به درون عرشه را دارد. موشک پس از ورود به درون کشتی، منفجر شده و موجبات انهدام هدف را فراهم می کند.
موشک C-۸۰۲ در عرض چند ثانیه سرعت خود را از صفر به به ۰.۹ ماخ می رساند. وقتی سوخت موتور پرتاب به پایان رسید، از موشک جدا شده و موتور توربوجت شروع به کار می کند. موشک در ارتفاع ۲۰ تا۳۰ متری سطح دریا و با سرعت ۰.۹ ماخ پرواز کرده و توسط خلبان خودکار و فرازیاب رادیویی هدایت می شود. زمانی که موشک به فاز پایانی پرواز می رسد، برای یافتن هدف، بر روی هدایت راداری سوییچ میکند. هنگامی که بر روی هدف قفل شد، موشک در فاصله چند کیلومتری هدف ارتفاع خود را به ۵ تا ۷ متری سطح آب کاهش می دهد.
البته در فاز پایانی پرواز ممکن است موشک مانورهای دیگری هم به طور خودکار انجام دهد تا توانایی سامانه پدافند هدف را برای منهدم کردن موشک کاهش یابد. وقتی به هدف نزدیک شد، موشک به طرف خط مرز آب با کشتی شیرجه می رود تا بیشترین خسارت را به آن وارد سازد.
برخی گزارش های تایید نشده حاکی از آن است که گونه ای موشک کروز زمین پرتاب با برد ۴۰۰ کیلومتر از روی C-۸۰۲ ساخته شده است. گر چه این موضوع تایید نشده است اما روشن است که به راحتی میتوان این موشک را ارتقا داد و آن را به یک موشک کروز زمین پایه تبدیل کرد.
این موشک با نام نور در ایران تولید می شود و در اختیار نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران قرار دارد. این احتمال نیز وجود دارد که ناوچه های اسراییلی توسط موشک های C-۸۰۲ حزب الله در جنگ ۳۳ روزه غرق شده باشند. احتمالا موشک های C-۸۰۲ ساخت ایران در طول جنگ در اختیار حزب الله قرار گرفت، تا به نوعی در یک نبرد حقیقی آزموده شوند. در صورت نبرد احتمالی ایران و ایالات متحده در خلیج فارس،این موشک ها خطر بزرگی برای ناوگان جنگی آمریکا خواهند بود. و مسلما یکی از کارآمدترین سیستم های جنگی ما به حساب می آیند.
طبق گزارش های دریافت شده از مقامات ارتش در حال حاضر برد موشک نور از ۱۲۰ کیلومتر به ۱۷۰ کیلومتر افزایش پیدا کرده است.این کار توسط متخصصات داخلی انجام پذیرفته است.
●خصوصیات
▪ عملکرد: موشک کروز ضد کشتی
▪ سازنده:China Haiying Electromechanical Technology Academy
▪ پیشرانه: موتور توربو جت
▪ طول:۶.۳۹ متر
▪ قطر: ۰.۳۶ متر
▪ برد:در مدل اولیه ۱۲۰ کیلومتر در مدل بهینه شده تا ۱۷۰ کیلومتر
▪ سیستم هدایت: رادار داخلی و رادار فعال
▪ سرعت: ۰.۹ ماخ
▪ ارتفاء پرواز: ۲۰ تا ۳۰ متر از سطح دریا
▪ کلاهک: ۱۶۵ کیلوگرمی
▪ جایگاه پرتاب:کشتی جنگی/زیر دریایی/جنگنده
▪ زمان ساخت: ۱۹۸۹
http://moshaki-nezami.blogfa.com
نویسنده:امیرحسام ملایی یگانه