چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
حزب حاکم مصر پیروز صندوق ها، شکست خورده از مردمی
«حسنی مبارک» رئیس جمهوری مصر و نخستوزیر دولت وی «احمد نظیف» بار دیگر در یک آزمونی سیاسی در کشور شکست خوردند. شاید این آزمون یکی از سختترین آزمونهایی باشد که حسنی مبارک در ده سال اخیر ریاست جمهوری خود از سر گذرانده است.
پیش از این اعتراضهای سیاسی محدود به انتخابات و آزادی بیان بود اما این مرتبه بحران اقتصادی و اجتماعی دامان دولتمردان مصری را گرفته است.
داستان از آنجا آغاز شد که در نیمههای ماه مارس به دلیل سوء مدیریت دولت، عرضه نان در کشور متوقف شد و بحران نبود نان سراسر مصر را در نوردید. در روز ۲۰ مارس وضعیت به جایی رسید که صفهای طویل نان در خیابانها و کوچههای قاهره تشکیل میشد، در حالی که نانوایان آرد کافی برای عرضه نان در اختیار نداشتند.
در ابتدا گمان میرفت، بحران نان به زودی حل و فصل شود و با وجود نزدیک شدن انتخابات شورای شهر در روز ۷ آوریل، دولت بهانه به دست مخالفان خود ندهد و با رفع این بحران نگذارد آشوب سراسر کشور را فرا بگیرد. اما چنین اتفاقی رخ نداد و رفته رفته طغیان عمومی سراسر مصر را فرا گرفت.
دولت از عهده رفع مشکلات اقتصادی کشور بر نیامد و به جای پاسخگویی به مردم در صدد بر آمد که هر اعتراضی را سرکوب کند. دولت احمد نظیف تا آستانه سقوط پیش رفت. این بار اعضای حزب ملی دموکراتیک مصر به رهبری حسنی مبارک در درون پارلمان کشور داد اعتراض سر دادند و احمد نظیف را تهدید کردند، اگر نتواند ظرف روزهای آینده مشکلات کشور را حل و فصل کند، آنها مجبور خواهند شد، وی را در صحن علنی مجلس استیضاح کرده و از کار بر کنار کنند.
نامهها و طومارهای طولانی آماده شد و انشقاق در درون حزب بر سر ادامه کار دولت احمد نظیف بوجود آمد. عدهای طرفدار دولت بودند و اعتقاد داشتند، باید از دولت احمد نظیف به عنوان آبروی حکومت و حزب دفاع کرد و نباید اجازه داد، مخالفان دولت که طبیعتا مخالفان حسنی مبارک هم هستند، بهانه بدست آورند و کشور را از کنترل آنها خارج کنند.
در مقابل، مخالفان این گروه معتقد بودند، کشور از یک سوء مدیریت مضمن و فساد اقتصادی شدید رنج میبرد و دولت احمد نظیف به جای نشان دادن لیاقت خود و ایجاد محوریت اجتماعی برای جذب آرای مردم به دلیل سوء مدیریت و ناتوانی در حل بحرانهای اقتصادی و اجتماعی کشور را به ورطقه سقوط هدایت کرده است. به اعتقاد آنها اگر این روند ادامه داشته باشد، خارج شدن کنترل اداره کشور اجتناب ناپذیر است و اتفاقی که نباید بیافتد، در آیندهای نزدیک خواهد افتاد.
در روزهای پایانی ماه مارس نشست فوقالعادهای در دفتر مرکزی حزب ملی مصر برگزار شد که در آن تمام اعضای حزب و نمایندگان وابسته به آن در پارلمان حاضر شدند تا درباره اوضاع جاری کشور و چگونگی اداره مملکت با یکدیگر به مذاکره بپردازند. ریاست این نشست بر عهده حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر بود.
این دقیقا زمانی بود که موج جدید گرانی بازار مصر را در نوردید و مردم از گرانی لحظه به لحظه کالاها بویژه کالاهای اساسی خود از جمله مواد غذایی به ستوه آمدند. موج اعتراضها روز به روز گسترش پیدا میکرد و دولت خود را برای رو در رویی با یک بحران اجتماعی آماده میساخت.
جلسه تشکیل شد و بحث و جدلهای بسیاری در آن سر گرفت. بنا به گزارش مطبوعات مستقل مصری، حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر و اطرافیان او به حاضران یادآور شدند که تضعیف دولت و حزب به نفع گروهها اسلامگرا تمام خواهد شد. از این رو نباید اجازه داد کشور به دستان آنها بیافتد. گرچه خود نیز به شیوه کار دولت اعتراض دارد. حسنی مبارک در حقیقت مستقیما اخوان المسلمین را مورد اشاره قرار داده بود. وی این بار هم مدعی شد، اگر کشور به دست اخوان المسلمین و طرفداران آنها بیافتد، کشور به ورطه نابودی کشیده خواهد شد.
در نهایت تصمیم قاطع گرفته شد که با مخالفان برخورد شدید و هر گونه اعتراضی سرکوب شود. در مقابل برای این که تداوم اعتراضها با توجه به نزدیکی انتخابات شوراهای شهر باعث میشد مردم به سوی نمایندگان اخوان المسلمین متمایل شوند، تصمیم گرفته شد، دولت اقدامهای لازم برای جلوگیری از این اتفاق را اتخاذ کند. به عبارت دیگر به طور رسمی علیه نمایندگان اخوان المسلمین وارد عمل شده و نگذارند آنها در رقابتهای انتخاباتی که شانس برنده شدنشان بسیار بالا است، شرکت کنند.
جامعه مصر جامعهای به شدت فقیر است. این کشور همانند بسیاری از کشورهای فقیر دنیا قشر متوسط از رفاه برخوردار نیست و به طور عموم کشور به دو دسته بسیار ثروتمند و بسیار فقیر تقسیم میشود. عمدتا افراد ثروتمند در جامعه بسیار اندک هستند و افراد فقیر بیش از دو سوم جامعه را شامل میشوند.
دولت مصر گرانی قیمت نفت در بازارهای جهانی و افزایش قیمت خدمات را دلیل عمده افزایش قیمت میدانست. ولی از ارائه توضیحات بیشتر و کارشناسیتر اجتناب میکرد و حاضر نبود افکار عمومی را با حقیقت آشنا کند.
در این میان مطبوعات و اقتصاددانان مصری از وجود فساد اقتصادی و اداری شدید در درون دولت پرده برداشتند و دولت را متهم کردند، از وجود فساد اداری و مالی در درون دستگاههای اداری خود آگاه است اما به عمد حاضر نیست به مبارزه با آنها بپردازد.
موج گرانی تا به اندازهای رسید که مردم دیگر آرامش خود را از دست دادند و مجبور شدند وارد خیابانهای شهر شده و اعتراضهای خود را در قالب تظاهرات به دولت نشان دهند. در ابتدا کسبه و بازرگانان داد اعتراض سر دادند. رفته رفته اعتراضهای خیابانی شکل گرفت و مردم در شهرهای قاهره، اسماعیلیه و اسیوط موج دست به اعتراض گسترده زدند.
روز پنج شنبه ۳ آوریل کسبه، بازرگانان و خرده فروشان اعلام کردند، روز ۵ آوریل در اعتراض به گرانی قیمتها اعتصاب عمومی برگزار میکنند و بر سر کارهای خود حاضر نخواهند شد. آنها همچنین از مردم خواستند، به جمع آنها پیوسته و در اعتراض به گرانی کالا و در همین حال فساد اقتصادی و اداری که سراسر دولت را در بر گرفته به آنها ملحق شوند.
این برای نخستین بار در یک دهه اخیر بود که یک حرکت خودجوش مردمی برای مطالبات اجتماعی علیه دولت شکل میگرفت.
روز جمعه ۴ آوریل دفتر نخستوزیر با صدور بیانیهای اعلام کرد، هر گونه اعتصاب به معنای مخالفت با نظام رئیس جمهور محترم حسنی مبارک است از این رو هر گونه اعتصابی به شدت سرکوب خواهد شد. دولت حتی در شهرهای بزرگ کشور از جمله قاهره پایتخت منع آمد و شد اعلام کرد.
اما هشدار دولت مورد توجه مردم قرار نگرفت و روز شنبه مردم با حضور در میدانهای اصلی شهر علیه دولت دست به اعتصاب و تظاهرات زدند. اعتصابی که به سرعت سراسر کشور را درنوردید. مهمترین مرکز اعتصابها و تظاهرات در منطقه «محله الکبری» یکی از مهمترین مکانهای صنعتی مصر که بسیاری از کارخانهها و شرکتهای کشور در آنجا است، انجام شد.
اما همان طور که پیش بینی میشد، این حرکت مردمی با دخالت پلیس به تشنج کشیده شد که تا به امروز نیز ادامه دارد. بنا به گزارشها از ابتدای درگیریها تا کنون حداقل ۳۸ نفر کشته و بیش از ۱۲۰ نفر زخمی شدهاند. نزدیک به ۸ هزار نفر نیز در سراسر کشور دستگیر شدهاند.
● انتخابات ناموفق
در این میان گروهها و احزاب مصری خود را برای شرکت در انتخابات محلی و شورای شهر آماده میکردند. در این میان جنبش اخوان المسلمین بزگترین جنبش مخالف دولت مصر پیشبینی میکرد، بتواند به موفقیت بزرگی در این انتخابات برسد.
اما همان طور که رئیس جمهوری مصر دستور داده بود، دستگیری اعضای جنبش با یک حرکت عجولانهای آغاز شد با این هدف که جنبش نتواند نامزدی را برای شرکت در انتخابات در اختیار داشته باشد.
روز یکشنبه ۶ آوریل سازمان حقوق بشر سازمان ملل با نگرانی اعلام کرد، دولت مصر در یک اقدام بیسابقه ۸۰۰ نفر از اعضای جنبش را در شهرهای مختلف کشور بازداشت کرده با این هدف که آنها را از شرکت در انتخابات شورای شهر منع کند.
«جو استورک» مدیر اداره خاورمیانهای حقوق بشر ضمن تایید این خبر گفت: «متاسفانه رئیس جمهوری مصر هیچ اعتقادی به آرای عمومی و انتخابات آزاد ندارد.»
وی در ادامه افزود: «دولت بدون آن که اتهامی را متوجه اعضای جنبش کند ۸۰۰ نفر از آنها را بدون هیچ دلیلی دستگیر کرده و به زندان انداخته است.»
ستورک در نهایت خواستار آزادی تمام زندانیان و برگزاری انتخابات کاملا پاک و به دور از تقلب شد.
در همین حال جنبش اخوان المسلمین نیز اعلام کرد، دولت از ثبت نام ۹۵ درصد از نامزدهای این جنبش برای شرکت در انتخابات محلی و شورای شهر جلوگیری کرده است.
«محمد مهدی عاکف» دبیر کل جنبش اخوان المسلمین گفت: «از میان ۱۰ هزار نامزد تنها در حدود ۵۰۰ نفر توانستند برگه ثبت نام پر کنند.»
در همین حال جنبش اخوان المسلمین با صدور بیانیهای نسبت به وقوع درگیری پس از جریان انتخابات به دلیل منع مشارکت هزاران تن از اعضای این جنبش در انتخابات محلی و شورای شهر هشدار داد.
حرکت دولت و حزب حاکم باعث شد، جنبش اخوان المسلمین روز ۶ آوریل با صدور بیانیهای شرکت در انتخابات را تحریم کرده و از طرفداران خود بخواهد به دلیل آن که انتخابات آزاد نیست و ۹۵ درصد نامزدهای جنبش نتوانستهاند در آن شرکت کنند، از حضور در پای صندوقهای رای اجتناب کنند.
در همین حال فعالان سیاسی مصر در حرکتی مدنی از طریق اینترنت و با صدور بیانیهای به تبلیغ علیه حزب ملی دموکراتیک مصر پرداختند که تا دو روز قبل از آغاز انتخابات حداقل ۵۰۰ هزار نفر آن را امضا کردند.
با تمام این احوال و تنها دو روز پس از سرکوب گسترده اعتراضهای مردمی انتخابات شورای شهر مصر آغاز شد. همان طور که پیشبینی میشد، استقبال از صندوقهای رای بسیار کم و در برخی مناطق به زیر ۱۰ درصد رسید.
ناظران مستقل انتخاباتی اعلام کردند، میزان مشارکت مردم در انتخابات تنها سه درصد بود و در برخی مراکز حتی میزان مشارکت به اندازهای کم بود که در کل زمان رایگیری تنها سه نفر پای صندوقهای رای رفتند.
در همین حال از روزنامهنگران و خبرنگاران نیز برای رصد جریان انتخابات جلوگیری به عمل آمد.
در برخی از شهرها از جمله «اسیوط جنوبی» نیز از ورود ناظران مستقل انتخاباتی جلوگیری به عمل آمد. در استانهای «القلیبوبیه»، «اسیوط»، «سوهاج» و «کفر الشیخ» نیز ۷ ناظر مستقل انتخاباتی بازداشت شدند.
سازمان حقوق بشر مصر اعلام کرد، نتایج از پیش مشخص است و به همین دلیل هیچ اشرافی بر آن نخواهد داشت.
در انتخابات گذشته نامزدهای حزب ملی دموکراتیک یعنی حزب حاکم نیز با روش مشابه همین روش البته با سرکوبی و تقلب کمتر توانسته بودند، ۹۹ درصد کرسیهای مجالس شورای شهر را از آن خود کنند.
انتخابات شورای شهر مصر پس از اصلاحات انجام شده در قانون اساسی این کشور در سال ۲۰۰۵ بسیار پراهمیت شد. بر اساس اصلاحاتی که در آن موقع تحت فشار غرب و آمریکا که تلاش داشتند موج دموکراسی را در خاورمیانه به جریان بیاندازند، انجام شد، هر نامزدی که بخواهد در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند، باید حمایت ۶۵ نماینده مجلس ملی، ۲۵ نمانیده مجلس شورا و ۱۴۰ نماینده مجالس شورای شهر را داشته باشد.
بیشک حزب حاکم ملی دموکراتیک مصر با صدور بیانیهای پیروزی قاطع خود را همانند همیشه در انتخابات محلی و شورای شهر اعلام خواهد کرد و تبلیغات گستردهای را در این زمینه انجام خواهد داد. اما یک واقعه در خاطره دولتمردان مصری باقی خواهد ماند. و آن پیروزی مفتضحانه در انتخاباتی که به تشنج و خونریزی کشید و میزان مشارکت مردم در آن حداقل بود. به گونهای که لرزه بر اندام تمام مقامهای ارشد مصری حتی حسنی مبارک انداخت.
در این میان یک حادثه نیز قابل پیشبینی است. آن هم انجام برخی عزل و نصبها که به دلیل گسترش و شدت ناآرامیهای جاری در مصر ممکن است تا عزل نخستوزیر نیز پیش رود.
و در نهایت یک هشدار بزرگ به «جمال مبارک» جوان که خود را برای جانشینی پدر آماده میکند و تلاش دارد به نصایح وی گوش دهد. گرچه نباید فراموش کند برخی از پندهای پدر ممکن است بیجا و ناآگاهانه باشد.
نویسنده : علی موسوی خلخالی
منبع : دیپلماسی ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست