پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا
ویتامین یعنی زندگی
![ویتامین یعنی زندگی](/mag/i/2/6bw6m.jpg)
ویتامین ها را براساس حلالیت آنها به دو دسته تقسیم بندی می كنند:
۱- ویتامین های محلول در چربی كه شامل A، D، E و K هستند.
۲- ویتامین های محلول در آب كه شامل ویتامین های گروه B و C هستند.
•ویتامین A
یكی از ویتامین های آنتی اكسیدان است كه سبب محافظت سلول ها از تخریب در برابر اكسیژن می شود. ویتامین A برای حفظ سلامت چشم ها، پوست، رشد طبیعی و تولیدمثل و سیستم ایمنی لازم است. ویتامین A نقش چشمگیری در درمان بیماری های چشم به ویژه شب كوری و بی نظمی های شبكیه و مردمك دارد و در پیشگیری از عفونت ها به وسیله كمك به حفظ سطوح مخاطی بسیار موثر است. ویتامین A، در عین حال، خاصیت ضدسرطانی دارد و عوارض ظاهری پیری نظیر چین و چروك پوست را به تاخیر می اندازد و با بیماری های پوستی مبارزه می كند.
سبزیجات و میوه های زرد منبع خوبی برای ویتامین A به شمار می روند. بهترین منبع بتاكاروتن (فرم غیرفعال ویتامین A كه در بدن فعال می شود) هویج، سیب زمینی، اسفناج، كلم بروكلی، خربزه و كدو است.
مصرف منظم غذاهای غنی از كارتینوئید سبب كاهش ریسك برخی از بیماری های بدخیم به دلیل خواص آنتی آكسیدانی آنها می شود.
ویتامین A فعال در غذاهای حیوانی نظیر جگر، كره، شیر و زرده تخم مرغ به میزان فراوان یافت می شود. سبزیجات سبز تیره نظیر پوست خیار و برگ كاهو یكی از مهمترین منابع ویتامین A به شمار می روند.
البته مصرف مقادیر زیاد ویتامین A نیز عوارض خاصی به دنبال دارد. ریزش مو، خشكی پوست، سردرد، تهوع، آسیب كبدی و درد استخوان از جمله عوارض مصرف بی رویه ویتامین A هستند كه خوشبختانه با قطع و ویتامین این علایم نیز برطرف می شود.
•ویتامین D
ویتامین D در برابر حرارت مقاوم بوده و به راحتی اكسیده نمی شود و از آن گروه ویتامین هایی است كه با پختن و طبخ غذا از بین نمی رود. بهترین و غنی ترین منبع ویتامین D، نور خورشید است. روغن ماهی، تخم مرغ و كره نیز از منابع مهم ویتامین D به شمار می روند.
كمبود ویتامین D در كودكان سبب كاهش تشكیل استخوان و دندان شده و باعث پوكی استخوان در بالغین می شود. مصرف زیاد آن نیز سبب آسیب كلیوی، قلبی و شكستگی استخوان می شود. ویتامین D از آن نوع ویتامین هایی است كه در مصرف آن بایستی رعایت اعتدال صورت گیرد و حتماً تحت نظر پزشك متخصص مصرف شود.
•ویتامین E
ویتامین E نیز یك ماده آنتی اكسیدان است كه سبب بهبود سیستم ایمنی انسان می شود و از فرآیند پیری نیز پیشگیری می كند. روغن های گیاهی تهیه شده از ذرت، سویا، آفتابگردان و فرآورده های تهیه شده از آنها نظیر مارگارین بهترین منابع ویتامین E هستند. آجیل، حبوبات، سبزیجات سبز تیره، شیرمادر و جگر منابع مفیدی از ویتامین E به شمار می روند. مصرف بیش از حد ویتامین E باعث بروز عوارضی چون سردرد، تهوع، خستگی، تاری دید و تغییرات پوستی می شود.
•ویتامین K
ویتامین K یكی از ویتامین های موثر در استخوان سازی است. این ویتامین كه به ویتامین انعقاد خون مشهور است در منابع غذایی نظیر سبزیجات با برگ سبز مثل كاهو، اسفناج، كلم بروكلی و گوجه فرنگی وجود دارد و از طرفی در روده توسط باكترِی ها ساخته می شود.ویتامین K به مقدار ناچیزی در زرده تخم مرغ، جگر و پنیر وجود دارد و چون از طریق روده ساخته می شود، نیاز چندانی به تامین آن از طریق مصرف غذا وجود ندارد. یكی از مهمترین مسائلی كه در طی مصرف ویتامین K اهمیت دارد، منع مصرف آنتی بیوتیك است. آنتی بیوتیك سبب از بین رفتن باكتری های طبیعی روده شده و لذا بایستی از مصرف طولانی مدت و بی مورد آن پرهیز شود.
نویسنده : بهاره مهرنژاد
منبع : انجمن درمانگران ایران
انتخابات ریاست جمهوری انتخابات مسعود پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری 1403 ایران پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم مناظره مناظره انتخاباتی سعید جلیلی سیاست ریاست جمهوری
تهران هواشناسی شهرداری تهران سلامت اربعین پلیس قتل فضای مجازی سازمان هواشناسی وزارت بهداشت حوادث آموزش و پرورش
قیمت دلار قیمت طلا خودرو حقوق بازنشستگان قیمت خودرو دلار مسکن بازار خودرو قیمت سکه دولت سیزدهم تورم اقتصاد
محرم ثبت نام اربعین تلویزیون سینما فیلم سینمایی سینمای ایران سارا بهرامی تخت جمشید علیرضا قربانی تئاتر رسانه ملی
دانش بنیان ماهواره کنکور ۱۴۰۳ آیفون کهکشان
رژیم صهیونیستی اسرائیل غزه روسیه فلسطین جنگ غزه ترکیه آمریکا دونالد ترامپ حزب الله لبنان اوکراین چین
پرسپولیس فوتبال استقلال یورو 2024 علیرضا بیرانوند باشگاه پرسپولیس سپاهان کریستیانو رونالدو باشگاه استقلال جام ملت های اروپا لیگ برتر لیگ برتر ایران
هوش مصنوعی گوگل سامسونگ اینستاگرام اپل وزیر ارتباطات نمایشگاه الکامپ ایرانسل عیسی زارع پور
خواب دیابت تب دنگی قهوه کاهش وزن سبک زندگی مغز افسردگی فشار خون