جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

اشتهای احساسی


اشتهای احساسی
● به الگوی غذایی خود فكر كنید
از زمانی كه ما به دنیا می آییم بطور طبیعی می آموزیم كه غذا را با عشق، تربیت و ملایمت همراه دانسته و میل كنیم. هر چند بعید است به خاطر بیاوریم اما غذا خوردن را از زمان نوزادی با گرمای وجود مادر و در آغوش گرفته شدن آغاز كرده ایم. در این نوشته سعی داریم راجع به مصرف غذا به هنگام بروز احساسات مختلف صحبت كنیم. در دوران كودكی به عنوان جایزه خوراكی به ما داده شده و حتی هنگامی كه از نظر جسمی یا عاطفی صدمه دیده بودیم با یك خوراكی خوشمزه سرحال آورده شده ایم. به عنوان یك بزرگسال نیز احتمالا هنوز به همان روش قدیم به خودمان جایزه می دهیم روحیه خود را تقویت می كنیم و به دنبال عشق می گردیم، یك روش قدیمی به نام خوردن! با توجه به این شرایط عجیب نیست كه بسیاری از افراد میل به غذا را با میل به برآورده شدن احساسات اشتباه می كنند. كمی وقت صرف كنید و به الگوی غذایی خود فكر كنید. آیا هنگامی كه نگران، نا امید، بی حوصله، خشمگین، غمگین و تنها هستید و یا حتی زمانی كه می خواهید چیزی را جشن بگیرید غذا می خورید غذاهایی كه معمولا در چنین شرایط احساسی خورده می شود چرب، نمك دار، شیرین و پر كالری است.
حتی اگر غذایی كه برای پر كردن خلا احساسی خورده می شود كم كالری هم باشد، به هر حال غذایی است كه خوردن آن لازم نبوده است. غذا تنها باید برای تغذیه جسم به كار رود نه تغذیه روح.
● چگونه می توانیم بر این چرخه مضر غلبه كنیم؟
اولین قدم هوشیاری است. یكی از بهترین وسایلی كه می تواند به شما كمك كند تا نسبت به آنچه می خورید آگاه و هوشیار باشید تهیه یك دفتر یادداشت روزانه برای خوردنی ها است. در این دفتر آنچه در طول روز می خورید را با ذكر زمان و مقدار غذا یادداشت كنید. اگر این كار مناسب روحیه و زمان شما نیست، بكوشید پیش از خوردن چند دقیقه ای را به بررسی حالات روحی خود اختصاص دهید. هدف این دو شیوه این است كه شما را از الگوهای اشتهای احساسی تان آگاه كند و به شما كمك می كند تا با روش موفق تری به مبارزه با آن بروید. هنگامی كه موفق شوید گرسنگی از روی نیاز بدنی را از اشتهای احساسی تشخیص دهید به روشهایی نیاز دارید تا برای غلبه بر احساسات به شما كمك كند.
بنابراین احساسات خود را شناسایی كنید. به جای اینكه بنشینید و با ذهنی خالی یك پاكت چیپس را تمام كنید چند دقیقه به خود وقت بدهید تا احساساتی كه درگیرش هستید را شناسایی كنید. به این ترتیب شما می توانید بدون افزودن حس گناه ناشی از خوردن چیپس به درونیات خود پی ببرید. در بسیاری از موارد تشخیص اینكه بی حوصلگی شما به دلیل این است كه تلویزیون برنامه جالبی ندارد به شما كمك می كند تا بدون پناه بردن به خوراكی ها، خود را با فعالیتی جالب تر سرگرم كنید.
● مواجهه با احساسات خود را به زمان دیگری موكول كنید
هر زمان كه متوجه شدید در اثر نیاز روحی به سمت غذا می روید، می توانید با هوشیاری و بدون پناه بردن به غذا، مواجهه با احساسات را به زمان دیگری موكول كنید. با خودتان قرار بگذارید كه در چنین مواقعی خود را با كاری سرگرم كننده مشغول كنید و زمان مشخصی در آینده را به بررسی حالات روحی خود اختصاص دهید.
● از افراد متخصص كمك بگیرید
مشكلات عمده و حاد احساسی و روانی وجود دارند كه در بسیاری موارد به شكل اختلال در غذا خوردن (چه به صورت كم خوری یا پرخوری) بروز می كنند. اگر دچار حالات غیر قابل كنترل غذا خوردن احساسی هستید حتما با یك متخصص مشورت كنید.
برای دور شدن از حال و هوای خوردن برای غلبه بر احساسات مختلف بهترین راه جایگزین كردن فعالیتی در راستای تغییر این احساسات و رسیدن به حالت تعادل است. این فعالیتها می تواند هرچه باشد اما نباید هیچ ارتباطی با غذا داشته باشد!
برنامه هایی كه برایتان جالب و سرگرم كننده هستند را یادداشت كنید یا حتی می توانید در چنین مواردی خود را با انجام دادن كارهای كوچك خانه مانند شستن پنجره، نظم و ترتیب دادن به لوازم صوتی و تصویری و مانند آن سرگرم كنید.
منبع : روزنامه جوان