سه شنبه, ۲۴ مهر, ۱۴۰۳ / 15 October, 2024
مجله ویستا
نکاتی چند درباره مدیحه و مرثیهسرایی
از جمله برنامههایی که از سوی امامان معصوم (ع) مورد ترغیب قرار گرفته تا از این طریق، فرهنگ عاشورا زنده بماند، سرودن مدح و مرثیه است. قالب شعر به لحاظ برخورداری از وزن و آهنگ و بعد عاطفی، موثرتر و ماندگارتر است. از این رو بهعنوان سلاحی موثر در دفاع از حق و ستایش راستی و راستان بهکار گرفته شده است. در تاریخ شیعه شاعرانی برجسته همچون فرزدق، عوف بن عبدالله، کمیت، دعبل و سید حمیری و ... با زیباترین وجهی فضایل اهل بیت را ترسیم کرده و با سوزناکترین صورت، برای شهدای کربلا مرثیه سرودهاند. ائمه (ع) نیز از مداحان و ذاکران، تقدیر و تشویق میکردند، صله میدادند، برای آنها دعا میکردند، و برای این کار فضیلت و ثواب بسیار میشمردند. امام صادق (ع) میفرماید: “خدا را سپاس که در میان مردم، کسانی را قرار داده که به سوی ما میآیند و ما را مدح و مرثیه میگویند”(۱.) امام رضا (ع) در تشویق دعبل به مرثیهخوانی در ایام عزای حسینی فرمودند: “ای دعبل، دوست دارم برایم شعر بسرایی و بخوانی، چون این روزها، روزهای اندوه ما اهلبیت است”(۲.) همچنین حضرت به دعبل توصیه میکند که درباره سیدالشهداء (ع) مرثیه بسراید و بدین وسیله ائمه را یاری کند.
مداحی نوعی الگو دادن به مخاطبان و سنگری برای پراکندن و نشر فضیلتها در قالبی موثر و فراگیر نسبت به همه است و مداحان به جهت اهمیت کارشان در شکلدهی افکار و عواطف، از جایگاه ویژه و والایی برخوردارند. به تعبیر مقام معظم رهبری: “جامعه مداح و ذاکر و ستایشگران اهل بیت، طبقهای هستند که در سایه این روش، بیشترین تاثیر را در تعمیق فرهنگ و معارف اسلامی در ذهن مردم دارند... قضیه، فقط قضیه شعر خوانی نیست، مسئله، مسئله پراکندن مدایح و فضایل و حقایق در قالبی است که برای همه شنوندگان، قابل فهم و درک باشد و در دل آنها تاثیر بگذارد”. بدیهی است تاثیر مداحان و ذاکران اهلبیت در تبیین و تعمیق معارف دینی، به رعایت نکات زیر درباره اشعار مدح و مرثیه بستگی دارد:
۱) محتوای اشعار باید از متانت، دقت، اعتبار و استناد برخوردار باشد و از حرفهای سست و بیمدرک، یا دروغ و جعلیات و مطالب ضعیف و احیانا وهنآمیز نسبت به معصومین، بشدت باید پرهیز کرد.
۲) از آنجا که شعر مدح و مرثیه، عامل انتقال فرهنگ است، باید سطح آن بالا و ارزشمند و عمیق باشد تا به جامعه اسلامی و پیروان ائمه، بینش و بصیرت و عمق در فهم و فکر بدهد.
۳) اشعار مراثی و مدایح، در عین حال که باید از وزانت و استواری برخوردار باشد، نباید چنان مغلق و پیچیده شود که برای شنوندگان و خوانندگان، گویایی و رسایی خود را از دست بدهد و نتواند با عامه خلق، ارتباط برقرار کند.
۴) مداحان و ذاکران اهل بیت (ع) نباید اجازه دهند که شعرهای ضعیف و سست و فاقد قوت ادبی و صلاحیت شعری رواج یابد.
۵) شاعران مدیحهسرا و مرثیهسرا، باید با درک اهمیت و والایی مکانت خویش، در حد مطلوب خلوص و تقوا و مناعت طبع و ثبات قدم و عقیده و عشق و ولای به اهلبیت عصمت باشند.
۶) شاعر اهلبیت (ع)، باید همیشه با توجه به زمان و مکان و شرایط، رسالت اجتماعی و تعهد شیعی خود را به اثبات برساند و سرودههایش دارای پیام و جهت باشد.
۷) خوب سرودن درباره ائمه (ع)، نیاز به غنای فکری و معلومات عمیق شاعر دارد. بنابراین شاعران باید اهل مطالعه در متون و منابع باشند و شور و شعور را در شعر خویش درآمیزند و پخته و پرمحتوا بسرایند(۳.)
پینوشتها:
-۱ وسائلالشیعه، ج۱۰، ص ۴۶۹
-۲ جامع احادیث الشیعه، ج۱۲، ص۵۶۷
-۳ برگرفته ازکتاب فرهنگ عاشورا، جواد محدثی، صص۴۴۷-۴۴۱
منبع : روزنامه کیهان
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست