دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا
تحولات اقتصادی جهان
● آمریکا مسؤول بحرانهای مالی دنیا
رییسجمهور روسیه، ایالات متحد آمریکا را مسؤول اصلی بحرانهای مالی جهان دانست. مدودوف، در نشست اقتصادی سن پترزبورگ اعلام کرد که اشتباهات فاحش بزرگترین شرکتهای مالی جهان در محاسبات ریسک در ترکیب با سیاستهای مالی خودخواهانه بزرگترین اقتصاد دنیا منجر به ضررهای مالی هنگفتی برای جهان شده است. این اظهارات رییسجمهور جدید روسیه، تأکید ملایمی بر اظهارات ولادیمیر پوتین، ریاستجمهوری سابق روسیه میباشد که آمریکا را به تلاش برای تسلط یافتن بر کل بازارهای دنیا متهم میکرد. مدودوف افزود: همخوانی نداشتن نقش کنونی آمریکا در صحنه اقتصاد جهان با تواناییهای واقعی آن، یکی از دلایل اصلی بحرانهای اخیر جهان میباشد.
● بحران نفت، سایهای بر سر کشورهای گروه ۸G
وزرای انرژی کشورهای صنعتی، افزایش قیمت نفت را تهدیدی برای اقتصاد جهان میدانند. اجلاس گروه ۸ با حضور کره جنوبی، هند و چین در ژاپن در شرایطی شروع به کار کرد که نفت خام، رکورد ۱۳۹ دلار در هر بشکه را برای خود در همان روز ثبت کرد. این کشورها از کشورهای تولیدکننده نفت خواستند تا تولید نفت خام خود را برای جلوگیری از افزایش بیرویه قیمت نفت افزایش دهند و این در حالی است که اُپک اعلام کرده، هیچ تصمیمی برای افزایش تولید، تا اجلاس بعدی در ۹ سپتامبر گرفته نخواهد شد.
● بازار کار در آمریکا، همچنان در سقوط
بازار کار در ایالات متحد آمریکا طی ماه مه، به نازلترین شاخصهای خود در سه سال و نیم گذشته رسید. پیشبینی میشود این اُفت شاخصها همچنان در ماههای آینده ادامه داشته باشد و نرخ بیکاری افزایش یابد. گزارشات نشان میدهند که نرخ بیکاری در آمریکا به ۵/۵ درصد رسیده است. البته در این گزارشات، هیچ گونه پیشبینی راجع به افزایش آمار بیکاری وجود ندارد.
● اظهارات مسؤولان نفتی در مورد قیمت نفت
وزیر انرژی آمریکا خواستار کاهش یارانههای کشورهای در حال توسعه بر روی انرژی، به منظور کاهش تقاضا و در نتیجه، کاهش قیمت نفت شد که با نظر مخالف هند و چین همراه گردید. در همین حال، شکری غانم، نماینده لیبی در اُپک اعلام کرد که این درخواست، توجیه نداشته و نفت کافی در بازار وجود دارد. علی خطیبی، نماینده ایران در اُپک، با پیشبینی نفت ۱۵۰ دلاری در انتهای تابستان، احتکار، سفته بازی و تنشهای سیاسی را مؤثر بر قیمت نفت اعلام کرد. در عین حال، عوامل متعدد ژئوپلیتیک از قبیل، کاهش ارزش دلار و افزایش تنش بین ایران و اسراییل، باعث افزایش شدید قیمت نفت شده است.
● رکورد جدید قیمت ذرت
در هفته گذشته، قیمت ذرت به رکورد جدیدی رسید. به نظر میرسد، با توجه به بارانهای سیلآسای این هفته در آمریکا که امید به افزایش میزان تولید غله را تهدید میکند، این روند صعودی همچنان ادامه داشته باشد. همچنین، تقاضای شدید ایالات متحد برای ذرت به منظور تولید سوخت اتانول، باعث افزایش تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت آن محصول شده است. به گفته وزارت کشاورزی آمریکا، حدود یک سوم کل محصول ذرت، امسال مصرف میشود. برای تولید سوخت،افزایش قیمتهای جهانی مواد غذایی، یکی از نگرانیهای عمده کشورهای جهان میباشد. در پایان نشست اخیر سازمان خوار و بار جهانی که در رم برگزار شد، نتیجهای مشخص برای گذر از بحرانهای موجود غذا حاصل نشد و تنها، مصوبهای به منظور تخصیص چند میلیارد دلار برای بهبود وضع کشاورزی به تصویب رسید که به نظر نمیرسد کافی باشد.
● لندن بر فراز مراکز مالی جهان
لندن برای دومین سال پیاپی، همچنان در صدر قدرتمندترین مراکز مالی جهان ایستاده است. بر اساس دومین تحقیق سالانه مستر کارت، به لطف دلار ضعیف، شهرهای آسیایی و اروپایی در ردههای بالای لیست قرار دارند. سریعترین رشد اقتصاد، مربوط به شانگهای میباشد که به لطف توسعه اقتصادی چین، با یک جهش خیرهکننده، ۸ پله صعود کرده و به مقام ۲۴ رسیده است. این در حالی است که لسآنجلس با یک سقوط از ۱۰ شهر اول جهان به مقام ۱۷ رسیده است. در این فهرست ۷۵ شهر اول جهان بر اساس چارچوبهای سیاسی و قانونی ناپایداری اقتصاد، سهولت انجام تجارت، حجم فعالیتهای اقتصادی، وجود مراکز اقتصادی، شهرت به عنوان مرکز اقتصادی، سهم از تولید علم و قابلیت زندگی کردن درجهبندی شدهاند. نیویورک (دوم) و شیکاگو (پنجم) تنها شهرهای آمریکایی شمالی در ۱۰ کشور اول میباشند. توکیو (۳)، سنگاپور (۴)، هنگ کنگ (۶)، پاریس (۷)، فرانکفورت (۸)، سئول (۹) و آمستردام (۱۰) در ردههای بعدی قرار دارند. اروپای غربی ۱۰ شهر و آسیا ۷ شهر از ۲۵ شهر اول را به خود اختصاص دادهاند.
● خطوط پروازی کوچک بیعلاقه به پرواز
بسیاری از شرکتهای کوچک هواپیمایی اروپا هر لحظه آماده ورشکسته شدن هستند، مگر آن که قیمت نفت از مرز ۱۳۰ دلار، سقوط مشهودی کند. به همین دلیل، شرکتهای هواپیمایی مجبور به حذف پروازهای کم سود خود هستند تا همچنان بتوانند در خط پرواز باقی بمانند. کاهش مشتری نیز، یکی از دلایل فشار بیشتر بر روی این شرکتها است.
امسال ۲۴ خط هوایی در جهان منحل شدهاند که بر اساس گزارشات، نیمی از آنها در اروپا مستقر بودهاند. بر اساس نظر شورای هواپیمایی منطقهای اروپا، شرکتهای هواپیمایی جهان، سختترین دوران پس از سال ۲۰۰۱ را تجربه میکنند.
● سواری مجانی
بسیاری از کاربران کامپیوترهای شخصی، بخشی از درآمد خود را با بارگذاری نسخههای سرقت شده برنامههای نرمافزاری پُرکاربرد، ذخیره میکنند. در سال گذشته، هزینه این استفاده غیرقانونی از شرکتهای تکنولوژیکی، بالغ بر ۴۸ میلیارد دلار گردید.
این رقم در سال ۲۰۰۶، معادل ۸ میلیارد دلار بود. بر اساس بررسی سالانه شرکت نرمافزاری Alliance که در روز چهاردهم ماه مه منتشر شد، کاربران در کشورهای ثروتمند، کمی با صداقتتر (یا بیمناکتر) بودهاند.
در سالهای اخیر، نرخ سرقت در این کشورها به شدت سقوط کرده است. اما این کاهش، با نرخ رشد بالا در کشورهای نسبتاً فقیرتر و با مقررات ضعیفتر جبران شده است. در ارمنستان، متخلفترین کشور در میان ۱۰۸ کشور بررسی شده، ۹۳ درصد از نرمافزارها غیرقانونی محسوب میشوند. ایالات متحد آمریکا، با نرخ ۲۰ درصد استفاده غیرقانونی، پایینترین رتبه را در میان کشورهای بررسی شده به دست آورده است.
منبع : ماهنامه اقتصاد ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست