شنبه, ۱۲ آبان, ۱۴۰۳ / 2 November, 2024
مجله ویستا


اولین ورشکستگی در ژاپن بحران اقتصادی دامان بازار نفت را گرفت


اولین ورشکستگی در ژاپن بحران اقتصادی دامان بازار نفت را گرفت
شرکت بیمه یاماتو لایف، با بدهی ۷/۲ میلیارد دلاری نخستین شرکت ژاپنی است که در پی بحران مالی بین المللی، اعلام ورشکستگی کرده است. اعلام ورشکستگی بیمه یاماتو موجب کاهش ۱۰ درصدی ارزش شاخص سهام بورس توکیو شد.
تاکئو ناکازونو، رییس شرکت بیمه یاماتو گفت: «بحران مالی جهان ، موجب کاهش شدید ارزش سهام بیمه یاماتو شد که این مساله دور از انتظار بود. ما تلاش زیادی کردیم تا مدیریت ریسک خود را تقویت کنیم ولی عملکرد ما ناامید کننده بود.»
این شرکت نخستین شرکت بیمه عمر ژاپن است که طی هفت سال اخیر با ورشکستگی روبرو شده است و هشتمین شرکت بیمه ورشکسته ژاپن پس از جنگ جهانی دوم به شمار می رود.
سویچی ناکاگاوا وزیر دارایی ژاپن در این باره گفت: «ورشکستگی شرکت بیمه عمر یاماتو به استراتژی های خاص این شرکت مربوط است و ارتباطی به سلامت صنعت مالی ژاپن ندارد.»
این در حالی است که سرمایه گذاران بورس توکیو به شدت نگران وضعیت سهام هستند . شرکت ها و موسسات مالی ژاپن تا کنون از آثار منفی بحران مالی جهان در امان بودند .
در همین حال در وزرای دارایی هفت کشور صنعتی جهان قول دادند برای رسیدگی به این بحران عمیق مالی اقدام کنند.
کشورهای عضو گروه هفت پس از ملاقات روز جمعه ۱۰ اکتبر خود در واشنگتن گفتند که دست به اقدامی قاطعانه خواهند زد و از همه ابزارهای موجود استفاده خواهند کرد.
روز جمعه نگرانی گسترده نسبت به بروز رکود جهانی بار دیگر باعث افت شاخص سهام در بازارهای آسیایی، اروپایی و آمریکا شد. این در حالی است که عمده کشورهای بزرگ جهانی اعلام کردند، برای جلوگیری از افزایش بحران به بازارهای اقتصادی خود پول تزریق می­کنند.
در همین حال شاخص سهام شرکت­های مایکروسافت، گوگل، آمازون، یاهو، ای پی، دل، انتل، سیسکو، هولیت باکارد و اوراکل روز شنبه ۱۱ اکتبر ۱۵ درصد کاهش قیمت داشت.
قیمت نفت نیز در بازار بورس نیویورک به شدت کاهش یافت تا بحران مالی دامنگیر صنعت نفت نیز بشود. قیمت نفت در بازارنیویورک با ۹۸/۷ دلار کاهش به ۱۸/۷۶ دلار در هر بشکه رسید تا شوک نفتی کشورهای نفت خیز را در بر بگیرد. در بازار بورس لندن نیز قیمت نفت دریای برنت با ۴۸/۶ دلار کاهش به ۷۵ دلار رسید.
این در حالی است که علاوه بر ملاقات نمایندگان گروه هفت در واشنگتن که شامل آمریکا، ژاپن، انگلیس، آلمان، فرانسه، ایتالیا و کانادا می‌شود، صندوق بین‌المللی پول نیز در روزهای شنبه و یکشنبه در واشنگتن نشستی برگزار خواهد کرد. رهبران کشورهایی ناحیه یورو نیز قرار است روز یکشنبه در پاریس دیدار کنند.
در همین حال ولادیمیر پوتین، نخست­وزیر روسیه با انتقاد از سیاست­های اقتصادی ایالات متحده آمریکا در دیدار با فراکسیون پارلمانی حزب کمونیست فدراسیون روسیه گفت، امریکا به عنوان رهبر اقتصاد آزاد جهان دیگر هیچگاه مورد اعتماد نخواهد بود و دیگر بازگشتی به اوضاع سابق وجود ندارد.
این در حالی است که در پی بحران مالی شدید اروپا و امریکا دولت روسیه نیز اعلام کرده برای جلوگیری از دامنگیر شدن این بحران به بازار بورس روسیه و بانک­های روسی طرح تزریق ۳۵ میلیارد دلار به بازار این کشور را بررسی می­کند.
از سوی دیگر هنری پاولسون وزیر خزانه­داری امریکا اعلام کرد، دولت آمریکا قصد دارد با خریداری داراییهای نامطمئن بانک ها و موسسات مالی ، سرمایه و نقدینگی تازه­ای را به این موسسات تزریق کند و بازارهای مالی آمریکا را از بحران فعلی خارج سازد. وزارت دارایی آمریکا با استفاده از منابع مالی طرح ۷۰۰ میلیارد دلاری، اقدام به خرید سهام شرکت ها و موسسات مالی بحران زده خواهد کرد.
باراک اوباما نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا ضمن حمایت از این طرح گفت، این طرح پول بیشتری را برای اعطای وام به مردم و فعالان اقتصادی امریکا فراهم خواهد کرد. بحران مالی آمریکا موجب از دست رفتن اعتماد سرمایه گذاران و خودداری بانکهای امریکایی از دادن وام و اعتبارات مالی به یکدیگر شده است.
منتقدین طرح ۷۰۰ میلیارد دلاری نیز بر این باورند که این طرح کارایی لازم برای نجات بازارهای مالی آمریکا را ندارد . به اعتقاد کارشناسان، دخالت دولت آمریکا در بازار های مالی مهر تاییدی بر پایان نظام مالی سرمایه داری و حرکت به سوی کمونیسم اقتصادی است .
در همین حال تازه‌ترین گزارش صندوق بین‌المللی پول نشان می­دهد که نرخ تورم تمام کشورهای پیشرفته جهان در سال جاری افزایش خواهد یافت.
این صندوق در گزارشی با عنوان دورنمای اقتصادی جهان اکتبر ۲۰۰۸، به پیش‌بینی نرخ تورم در کشورهای جهان پرداخته که با تجزیه تحلیل این آمار می‌توان فهمید که تمام کشورهای پیشرفته و صنعتی جهان درسال جاری میلادی شاهد افزایش نرخ تورم خود خواهند بود که در این میان بیشترین میزان افزایش متعلق به کشور ایسلند با تورم ۱/۱۲ درصدی است. این نرخ در سال گذشته ۱/۷ درصد بوده است. دولت ایسلند در پی بروز بحران مالی جهانی به این کشور بزرگترین بانک خصوصی خود را با هدف جلوگیری از ورشکستگی آن ملی اعلام کرد.
این در حالی است که بنابر پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول در سال آینده تمام این کشورها کاهش نرخ تورم خود را تجربه خواهند کرد.
در همین حال در میان کشورهای در حال توسعه بیشترین افزایش نرخ تورم متعلق به جزایر سیشلس است که نرخ تورم آن از ۵/۷ درصد در سال گذشته به ۳/۲۷ درصد در سال جاری خواهد رسید.
همچنین از کشورهای در حال توسعه تنها ۱۰ کشور کاهش نرخ تورم در سال جاری خواهند داشت.
لازم به ذکر است که در گزارش صندوق بین‌المللی پول تورم کشور زیمباوه لحاظ نشده است.
منبع : دیپلماسی ایران