چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


غارهای ایران


غارهای ایران
● غار علیصدر:
علیصدر همدان از معروف‌ترین غارهای آبی ایران و حتی جهان است؛ غار آبی‌ای که زمان شکل‌گیری آن را به دوره دوم زمین‌شناسی نسبت می‌دهند. محوطه وسیع قندیل بزرگ، جزایر سوم و چهارم، قایقرانی به‌خصوص برای خانواده‌هایی که فرزندانشان هم همراهشان هستند، غارنوردی و گذر از پیچ و خم گذرگاه‌های آبی و دالان‌ها از دیدنی‌های این غار است. هوای داخل غار چنان سبک است و حالت سکون مطلق دارد که اگر شمعی در آنجا روشن کنند، هیچ‌گونه حرکتی در شعله شمع دیده نمی‌شود.
● غار قوری‌قلعه‌:
غار قوری‌قلعه کرمانشاه دیگر غار آبی ایران است و چون هنوز نتوانسته‌اند در ادامه غار علیصدر پیشروی کنند این غار با سه هزار و ۱۴۰ متر طولانی‌ترین غار آبی کشور شناخته شده است و بزرگ‌ترین غار آسیاست. در ١٠٠٠متری غار به تالار بلور می‌رسید که قشنگ‌ترین حوضچه جهان در داخل آن است و اگر اهل موسیقی هستید طبیعت قوری‌قلعه آن را در اختیار شما قرار داده است، با دست زدن به هر یک از قندیل‌های پرده‌ای‌شکل می‌توانید صدای هر یک از آلات موسیقی را بشنوید. قندیل‌های سفید و براق کریستال‌شکل آن از سقف آویزان است و آنقدر نازک و شفاف هستند که با یک دست زدن هشت متر آن می‌ریزد. معروف است که در ایام قدیم اطراف این آبادی را قلعه‌های مختلفی در بر گرفته که شکل یکی از این قلعه‌ها شبیه قوری بوده است و از قوری و قلعه، قوری‌قلعه به وجود آمده و اسم غار از نام همین آبادی است.
● غار کلته‌خور:
اگر اهل تاریخ و دیدن ماموت‌ها و آثار باستانی هستید، بهتر است به سراغ غارهای دستکند بروید. غار خشک کلته‌خور زنجان یکی از بهترین این غارهاست. به گفته یکی از راهنمایان این غار کلته واژه‌ای ترکی به معنی پستی و بلندی، و خور آسایش و ایمنی است. تنوع رنگ‌ در آهک‌های آن از ویژگی‌های زیبای این غار سه طبقه است، این تنوع رنگ‌ها به دلیل وجود معادن آن است. «ممل» را هم در همین غار پیدا کرده‌اند. ممل ماموت باستانی متعلق به دوره ماقبل تاریخ و از نوع حیوانات پشمالو است.
● غار کرفتو :
در دیواندره کردستان از غارهای آهکی و طبیعی است که در دوره‌های مختلف جهت استفاده و سکونت انسان تغییر حالت داده. بر سردر طبقه سوم این غار چهار طبقه کتیبه‌ای یونانی وجود دارد و به همین دلیل از این غار به عنوان معبد «هراکلس» (هرکول) نام برده شده است. معروف است که این غار در زمان حمله مغول‌ها نیز پناهگاه مردم بوده است.
● غار یخ‌مراد:
اگر مسیرتان بیشتر سمت شمال است و جاده چالوس، غار یخ‌مراد، در روستای کهنه‌ده بعد از دوراهی گچسر هم جایی دیدنی است. البته برای رسیدن به غار نیاز به کمی پیاده‌روی است ولی طبیعت زیبا چنان مسحورتان می‌کند که خستگی چندانی حس نمی‌کنید. در فصل بهار، محوطه بیرون غار و منظره کوهستانی پوشیده از گیاهان معطر بسیار دیدنی است، برودت غار به اندازه‌ای است که تا ماه خرداد هم می‌توان قندیل‌های یخ را در آن دید.
● غار نمکی قشم:
جنوب و جنوبگردی، بوی داغی آفتاب، غذاهای تند و مهربانی چهره‌های آفتاب‌سوخته جنوبی نیز برای خود لطفی دارد. اگر دلتان هوس رفتن به طبیعت قشم را کرد حتما سراغ غار نمکی پنج هزار متری آن هم بروید. این غار دومین غار نمکی جهان محسوب می‌شود و تمامی استالاگتیت‌های (چکنده) آن از جنس نمک است.
● غار قلعه‌کرد:
اگر با غارنوردی حرفه‌ای آشنا هستید و می‌خواهید علاوه بر دیدن زیبایی‌های غار، مانند یک ماجراجو از گذرگاه‌های آن رد شوید و از صخره‌های آن عبور و در آب‌های آن شنا کنید غار قلعه‌کرد در قزوین از این نوع است، قلعه‌کرد جزء غارهای طبیعی و دستکن (هر دو) است و نقاشی‌های درون غار نشان از زندگی انسانی در آن دارد، با وجود اینکه این غار از نظر غارنوردی توریستی نیز دارای ارزش است اما بیشتر مورد توجه غارنوردان حرفه‌ای است. اما غار پرو در کرمانشاه از جمله غارهای سخت و صعب‌العبور دنیاست. به صورتی که در دهانه آن تخته‌سنگ‌های ریز و لغزنده وجود دارد و عمق آب آن به ۷۵۰ متر می‌رسد که عمیق‌ترین غار آسیا است.
منبع: مجله گردشگری نگاره
منبع : روزنامه کارگزاران