یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
سرنوشت اصولگرایان در دستان قالیباف - رضایی
معادلات سیاسی جناح راست با ارائه پیشنهادهای جدید به محمدباقر قالیباف و محسن رضایی وارد مرحله جدیدی شده است. در شرایطی که اصولگرایان برخلاف وجود شکاف های عمیق در بدنه سیاسی خود سعی در نشان دادن اتحاد حتی با چهره های منتقدی مانند قالیباف دارند، بازی دوگانه «تخریب- مذاکره» بازی جناح راست با ائتلاف دوم اصولگرایان را وارد مرحله جدیدی کرده است.
خبرها حکایت از آن دارد که در شرایطی که حامیان دولت در یک سوی میدان رقابت همه جانبه سیاسی - اجتماعی دو نیروی میانه رو اصولگرا را در دستور کار خود قرار داده اند، آن سوی میدان محافظه کاران سنتی که حاضر به پرداخت هزینه سنگین تقابل با گروه دوم اصولگرایی نیستند با قراردادن واسطه و ارائه سه پیشنهاد، سعی در جلب نظر قالیباف - رضایی را به عنوان لیدرهای اصولگرایان منتقد دارند. گروهی که چتر حمایتی خود را از اصولگرایان مستقل تا آبادگران و اصولگرایان اصلاح طلب افراشته اند برای پذیرفتن جبهه متحد اصولگرایی و شکل ندادن ائتلاف دوم در چند هفته گذشته با سه پیشنهاد مواجه شده اند که یکی از نزدیکان محسن رضایی در مجلس این گونه از این رایزنی ها پرده بر می دارد؛ «سه پیشنهاد ارائه شده، پذیرفتن شورای مرکزی جبهه متحد اصولگرایی و در قبال آن تغییر این شورا از ۶ نفر به ۸ نفر به واسطه اضافه شدن دو نماینده از سوی قالیباف و رضایی است.
اما پیشنهاد دوم حکایت از شکل گیری شورای مرکزی دوم با محوریت اصولگرایان مستقل، اصلاح طلب و وفاق و کارآمدی دارد که برای جلوگیری از شکل گیری شکاف، این گروه از اصولگرایان ملزم می شوند در برابر گرفتن این سهم به مرضی الطرفین بودن گروه ۵ نفره تن دهند. البته اصولگرایان میانه رو و منتقد شیوه سومی هم می توانند در پیش بگیرند و با اعلام استقلال، ائتلاف دوم اصولگرایان را بدون هیچ گونه اشتراکی با جبهه متحد شکل دهند.
ارائه این سه راهکار در شرایطی که بدنه جناح راست با خطر عریان شدن شکاف های عمیق ایجاد شده روبه رو است، از دغدغه های جدی راست سنتی حکایت دارد؛ دغدغه هایی که سبب شده با وجود تخریب چهره قالیباف و رضایی از سوی تندروها، محافظه کاران سنتی حاضر شوند به مذاکره به جای تقابل تن دهند. گرچه افرادی مانند محسن کوهکن، نایب رئیس جبهه پیروان خط امام و کارآمدی به صراحت از عدم لزوم برای بازی گرفتن چهره های تازه متولد شده در میان اصولگراها صحبت می کنند و حتی موسی قربانی یکی دیگر از اصولگرایان در گفت وگو با اعتماد عنوان می کند که محسن رضایی تنها یک نفر است و در هیچ یک از جریانات سیاسی سهمی ندارد.» حتی قربانی به صراحت اعلام می کند که رضایی باید از تجربیات گذشته درس عبرت بگیرد و در شرایطی که تشکیلات حزبی ندارد، به دنبال گرفتن سهم نباشد؛ «آقای رضایی در انتخابات ریاست جمهوری هم با کنار کشیدن آبروی خودشان را خریدند. شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سهمی برای افراد نمی آورد که حال بخواهند برایش ارزشی قائل شوند، این نوع رفتارها یک باج خواهی است.»
حتی به گوش رضایی رسیده که در جلسه خصوصی شورای مرکزی اصولگرایان گفته شده «محسن رضایی را به بازی نمی گیریم.»
پیغامی که رضایی به گونه یی آن را جواب داده که می توان از آن به «بازی جدید رضایی با جناح اصولگرا» تعبیر کرد. در کنار اتخاذ چنین رویه یی برای رضایی، حکایت برای قالیباف هم نقاط اشتراک زیادی با آن دارد. قالیباف از انسجام تشکیلاتی بیشتری برخوردار است. حمایت و محبوبیت وی در میان درصدی از جامعه هم مزید بر علت شده تا اصولگرایان (حتی حامیان دولت) نتوانند از کنار وجاهت و وزن سیاسی شهردار تهران و رقیب سیاسی احمدی نژاد بگذرند. همین امر سبب می شود تا هراس از محور قرار گرفتن قالیباف برای شکل دهی یک تشکل مستقل سیاسی در آستانه انتخابات، اصولگرایان را مجبور به نشستن به پای میز مذاکره کند؛ مذاکره یی که شنیده می شود بیش از آنکه جناح روبه رو تن به شرط و شروط قالیباف دهد، تاکنون سعی کرده با تهدید و ارعاب، وی را به پذیرفتن حکمیت اصولگرایان مجبور کند. از سوی دیگر رسانه ها تاکنون بارها انواع تخریب چهره را از سوی تندروها علیه قالیباف به تصویر کشیده اند که همگی حکایت از سیاست دوگانه آنها با قالیباف دارد.
از یک سو تندروها سعی دارند شهردار تهران را تا حد ممکن با استفاده از ابزار تبلیغاتی تضعیف کنند و از سوی دیگر در آن سوی میدان با یادآوری اصول اصولگرایی به او سعی می کنند تا مانع از آن شوند که چنین چهره سیاسی که حداقل یک بار حاضر به رقابت تن به تن با رئیس جمهور کنونی شده در آستانه انتخابات مجلس بار دیگر رودرروی هم طیفان خود قرار گیرد.
این نگرانی ها وقتی جدی تر می شود که قالیباف و سایر منتقدان اصولگرا بیش از انتظار سکوت در پیش گرفته اما هر بار که لب به انتقاد گشوده، نقدهای سنگینی را شامل حال جناح راست کرده تا آنجا که تا هفته ها فضاهای رسانه یی تحت تاثیر گفته های قالیباف علیه احمدی نژاد قرار گرفته است. از سوی دیگر به نظر می رسد اگر ائتلاف دوم شکل بگیرد به یقین قالیباف می تواند نقش کلیدی تری حتی نسبت به رضایی در جمع کردن اصولگرایان منتقد از شرایط کنونی به دور هم و شکل دهی به تشکیلاتی داشته باشد که به یقین انتخابات آتی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. همان طور که پیش از این وی یک بار در انتخابات شورای سوم به خوبی نشان داد که می تواند به گونه یی عمل کند که اصولگرایان با تمام تلاش های شان نتوانند در برابر تشکیلات منسجم او یک گام به جلو روند. شاید برای همین هم هست که محمدرضا باهنر یکی از کلیدی ترین مهره های تاثیرگذار کنونی در جناح راست به صراحت از تغییر موضع ها نسبت به رضایی و قالیباف خبر می دهد.
صبا آذر پیک
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست