چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


سد مخزنی گیلانغرب را به یک مکان سیاحتی و گردشگری تبدیل کنیم


سد مخزنی گیلانغرب را به یک مکان سیاحتی و گردشگری تبدیل کنیم
یکی از بزرگترین پروژه هایی که توانسته است پس از فراز و نشیب های فراوان و آمدن و رفتن چند شرکت ( ژیان / قرنیس و ...) با موفقیت به پایان برسد پروژه سد گیلانغرب در پنج كیلومتری شرق این شهر و در ۱۶۰ كیلومتری غرب استان كرمانشاه میباشد که کلنگ آن در سال ۷۸ توسط دولت آقای هاشمی بر زمین زده شد.و در سال ۷۹ شروع به ساخت آن گردید و در اواخر کار دولت آقای خاتمی به پایان رسید. كار احداث سد مخزنی گیلانغرب با اعتباری بالغ بر ۲۴۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال اعتبار به پایان رسیده .
این سد که نخستین سد مخزنی واقع شده در حوزه جغرافیایی استان كرمانشاه از نوع خاكی سنگ ریزه‌ای با هسته رسی است ۴۸متر ارتفاع و ۷۵۵ متر طول دارد و مخزن آن نیز گنجایش ذخیره ۱۷ میلیون متر‌مکعب خواهد داشت که با بهره‌برداری از این سد، ۵۳۶۷ هکتار از زمین‌های کشاورزی گیلانغرب با تکمیل لوله کشی آبی می‌شوند جمع‌آوری سالانه ۶۱ میلیون و۳۰۰‌هزارمتر‌مکعب از آب‌های سدی، ایجاد شبکه آبیاری، زهکشی دشت گیلانغرب، حفر۷۰ حلقه چاه جدید در داخل شبکه ترویج کشت محصولات خارج از فصل، توسعه شبکه آبیاری تحت فشار، بهبود وضعیت زیست محیطی منطقه، توسعه اماکن گردشگری و پرورش موجودات آبزی از دیگر مزایای سد مخزنی گیلانغرب است.
شرایط جغرافیایی و وضعیت طبیعت اطراف این سد ، آن را به یکی از زیباترین نقاط دیدنی و گردشگری استان و بلکه کشور تبدیل خواهد نمود . شهرستان گیلانغرب به دلیل قرار گرفتن در بن بست جغرافیایی تا کنون ناشناخته مانده است که لطفی مسولین استان در قرار ندادن این مسیر به عنوان راه عبور و مرور زائران عتبات عالیات این ناشناختگی را دو چندان نموده است. این در حالی است که در گذشته های دور گیلانغرب به دلیل بافت عشیره ای و امنیت راه های آن یک از مسیر های عبور زائران بوده است. کاندیداهای مجلس( که امروز هم بازار آنها در حال گرم شدن است ) تنها در جریان انتخابات تنها برای جذب آرای بیشتر ، به بیان این مسئله پرداخته بدون اینکه راه حلی برای برون رفت از این بن بستی مطرح گردد.
سد کلشک گیلانغرب میتوانند یکی از راه کارهای پیش رو در رسیدن به این توسعه پایدار در بخش های مختلف خصوصا سیاحتی و توریستی باشد. به عنوان مثال از این سد در جذب توریست و گردشگران و علاقمندان به طبیعت میتوان استفاده بهینه را برد اما این مهم انجام نخواهد شد مگر با ایجاد و توسعه فضای سبز طبیعی و خدادادی و ایجاد دیگر امکانات تفریحی و سیاحتی در اطراف سد که در این راستا بر تک تک مسوولین شهرستان خصوصا شخص فرماندار ، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ، اعضای جدید شورای شهر ،مدیریت امور آب ،اداره منابع طبیعی و دیگر ارگانها و نهادهای وابسته واجب است که به هر نحو ممکن از راه های قانونی در جذب سرمایه و اعتبار چه در بخش دولتی و چه در بخش صورت خصوصی تلاشی مضاعف داشته باشند. تا این امکانات بلقوه به فرصت های شغلی تبدیل گردد.
در بخش خصوصی میتوان اشخاصی را به سرمایه گذاری در امورات رفاهی و پرورش آبزیان در دریاچه سدجذب نمود و در صورت نیاز اعتبارات لازم را نیز در اختیار آنها قرار داد که با این کار میتوان فرصت های شغلی بسیاری را ایجاد نمود . در بخشهای مختلف میتوان جوانان تحصیلکرده و بیکار و جویای کار این دیار را به کار دعوت کرد
و اما یک مسئله که ضرورت آنی آن به دلیل فصل تابستان و شنا نمودن جوانان در سد کلشک احساس میشود :تامین امنیت در محدوده سد میباشد از آنجا که سد در محدوده وسیع و در بین دو دره ایجاد شده است که در قسمتهای مختلف شیب به جانب آب دریاچه سد زیاد است باید در اسرع وقت اطراف سد با امکانات لازم حفاظ بندی شود که خدای ناکرد باعث تلفات جانی نگردد. که اگر در این مورد سهل انگاری شود مسولین امرباید جوابگوباشند
علیرضا گودرزی