چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
گری بکر کیست؟
«گریبكر» در سال ۱۹۹۲ به پاس «گسترش دامنه تحلیلهای اقتصادی به حوزه فراگیری از رفتارها و عكسالعملهای انسانی» موفق به دریافت جایزه نوبل شد.
او در سال ۱۹۳۰ در پوستویل پنسیلوانیای آمریكا متولد شد كه شهری كوچك با معادن زغالسنگ است. خانواده او قبل از مهاجرت به آمریكا در مونترال كانادا زندگی میكردند. پدر وی پس از هشت سال تحصیل در مونترال به دلیل علاقه به كسب ثروت، تحصیلات خود را رها كرد اما علاقه بسیاری به خبرهای سیاسی و اقتصادی داشت.
پس از اینكه پدر گری بینایی خود را از دست داد، وی مجبور شد اخبار مربوط به بورس و تحولات مالی را برایش بخواند. شاید همین امر موجب علاقهمندی وی به اقتصاد شد. وی در دانشگاه پرینستون در رشته اقتصاد تحصیل كرد و علاقه وافر او به ریاضیات باعث شد او در اقتصاد از ریاضیات بهره ببرد.
گری بكر در سال سوم تحصیل در دانشگاه به تدریج علاقهاش به اقتصاد را از دست میداد؛ زیرا به نظرش رسید كه اقتصاد نقش مهمی در حل مسائل مهم اجتماعی ایفا نمیكند و در نتیجه به رشته جامعهشناسی روی آورد اما اندكی پس از آن دریافت این رشته بسیار سخت و پیچیده است و بار دیگر به تحصیل در رشته اقتصاد روی آورد و برای ادامه تحصیلات در مقطع كارشناسی ارشد وارد دانشگاه شیكاگو شد.
اولین رویارویی او با میلتون فریدمن در سال ۱۹۵۱ در كلاس درس اقتصاد خرد بود كه بكر بار دیگر شیفته اقتصاد شد. فریدمن تاكید میكرد كه نظریه اقتصادی تنها یك بازی برای دانشگاهیان فرهیخته نیست، بلكه باید ابزاری برای تجزیه و تحلیل دنیای واقعی باشد.
درس او سرشار از بینشهایی نسبت به ساختار نظریه اقتصادی و كاربرد آن در سوالهای مهم و علمی بود. آن درس و تماسهای مكرر گری بكر با میلتون فریدمن تاثیری عمیق بر جهتگیری تحقیقات بكر داشت. برای بكر، استفاده گرگلوئیس از نظریه اقتصادی در تحلیل بازار كار، تحقیقات شولتز در سرمایه انسانی و تحقیقات سویج در ارتباط با احتمالات ذهنی و اساس آماری بسیار ارزشمند بود.
گری بكر در سال ۱۹۵۲ نتایج تحقیقات خود را در دانشگاه پرینستون در قالب دو مقاله گردآوری كرد اما پس از ورود به دانشگاه شیكاگو دریافت كه باید دوباره به مطالعه تمامی ابعاد اقتصادی بپردازد.
وی پس از آن به تالیف كتابی در زمینه كاربرد نظریه اقتصادی در تحلیل اثرات پیشداوری در درآمد، كار و مشاغل اقلیتها پرداخت. این اثر مرا به كاربرد اقتصاد در مسائل اجتماعی واداشت. این كتاب در ابتدا مورد توجه بسیاری از مجلات قرار گرفت، اما به مدت چند سال تاثیر چندانی نداشت. بسیاری از اقتصاددانان نمیتوانستند تصور كنند كه تبعیض نژادی نیز جزو مسائل اقتصادی است.
وی پس از آن به تدریس در دانشگاه «كلمبیا» و تحقیق در اداره ملی تحقیقات اقتصادی آمریكا پرداخت و تحقیقات خود را در كتابی تحت عنوان «سرمایه انسانی» منتشر كرد.
او برای اولین بار در سال ۱۹۵۴ ازدواج كرد و دو دختر به نامهای «جودی» و «كاترین» ثمره این ازدواج هستند. بكر در دهه ۱۹۸۰ دو مقاله در رابطه با نقش گروههای ذینفع در فرآیندهای سیاسی منتشر كرد.
او با بهرهگیری از تئوری اقتصاد به بررسی نرخ تولد و تعداد افراد خانواده از بعد اقتصادی پرداخت. همسر بكر در سال ۱۹۷۰ از دنیا رفت و او برای دومین بار در سال ۱۹۸۰ با «گیتی نشاط» ازدواج كرد. حاصل این ازدواج دو پسر به نامهای «مایكل» و «سیروس» هستند. گیتی یك مورخ اهل خاورمیانه است و علاقه شدیدی به نقش زنان در زندگی اقتصادی و اجتماعی و همچنین عوامل رشد اقتصادی دارد.
بكر میگوید: سازگاری شخصی و حرفهای گیتی منجر به بهتر شدن زندگی او شده است.
تالیفاتی چون «اقتصاد اجتماعی»، «رفتار بازار در محیط اجتماعی»، «علل رشد اقتصادی»، «سرمایه انسانی»، «رویكرد اقتصادی به رفتار انسانی»، «نقش زنان در اقتصاد و زندگی اجتماعی»، «اقتصاد تبعیض»، «رسالهای در باب خانواده» و «تحلیل اقتصادی خانواده» از شاهكارهای بكر هستند.
ترجمه: فرناز بهتاش
منابع: وبسایت دانشگاه شیكاگو، نوبل پرایز، econlib
منابع: وبسایت دانشگاه شیكاگو، نوبل پرایز، econlib
منبع : روزنامه هممیهن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست