چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
یاد یاران
به دیدار یار رفتن سخت است. چه کسی گمان می برد سیاوش که تیر آرش رادر کمان زمانه گذاشت تا عشق و نان را به سرزمینش بیاورد، اینقدر دور از دماوند در خاک سرد غربت خفته باشد. نام سیاوش کسرائی را بر سنگ دیدن باورنکردنی است، اما واقعیت دارد.
● روسپی نا مردمان در کار
باد خنکی میوزد و برجانم مینشیند، احساس سبکی میکنم. آدرس گورستان را از کسی که نه میشناختمش و نه دیده بودمش گرفتم. ایستگاههای آخر تراموای ۷۱، گورستان عمومی شهر، کنار قطعه هنرمندان ولی "بر خیابان".
از میز پذیرش هتل آدرس تراموای ۷۱ را میپرسم، مرد که هندی تبار میزند، با تعجب میپرسد: "کسی را آنجا داری؟" دنبال جمله کوتاهی میگردم و در ذهنم میگذرد "بیاد آر، عموهایت را میگویم، از مرتضی سخن میگویم" تلخ و کوتاه میگویم عمویم.
راننده ترام کمک میکند تا بلیت تهیه کنم. تراموا حرکت میکند. از روی نقشه تعداد ایستگاه ها را میشمارم. سواد گورستان پدیدار میشود و بعد ایستگاه، پیاده میشویم. با عجله از پیر زن گل فروش که در حال جمع کردن بساطش است دسته گلی میخرم. وارد دفتر اطلاعات میشوم، جوانک بیشتر به نئو نازیستها میماند تا نگهبان گورستان. انگلیسی نمیداند با ایماء و اشاره حالیم میکند که مقبرههای بتهون، موتزارت و بقیه کجاست و تازه میفهمم از درب اصلی وارد نشدهام.
گورستان بزرگتر از آن است که فکر میکردم. آباد است ولی شهرشان آبادتر است. راه میافتیم سمت درب اصلی بلکه اطلاعات بیشتری بدست آید. گرمای هوا دور از انتظار است، امروز گرمترین روز تاریخ اطریش است. دما ۳۹ درجه در وین باور نکردنی است. نگهبان درب اصلی پیرمردی است که او هم انگلیسی نمیداند در مقابل سئوال من با نگاهی حق به جانب شانه ها را بالا میاندازد و میگوید No Computer. در آخرین لحظه کاغذی بر میدارد و مینویسد ۲۷A,۲۷B.
مقبرههای بزرگان موسیقی جهان را راحت پیدا میکنیم ولی حد و حصاری نمییابیم که نشان دهد قطعه هنرمندان تا کجاست. گشتی میزنم، نه خبری نیست. "شاید راهنمایی پیرمرد موثر باشد" به سمت قطعات ۲۷A,۲۷B راه میافتیم. قطعهای برای مسلمین جدا کردهاند، پیرمرد از نام ایران فکر کرده بود شاید سیاوش آنجا خفته است. قبرهای زیادی آنجا نیست همه را میبینم، دو سه ایرانی، یک بوسنیایی و الباقی پاکستانی، البته از روی نامها حدس میزنم که اینطور باشد. با مقایسه این قطعه با الباقی گورستان یاد خاورمیانه خودمان میافتم و البته اروپا. از قبله گاه این قطعه یاد شعر وحدت میافتم که برای والا پیامدار سروده بود و هر از گاهی از رسانه ملی و با صدای مرحوم فرهاد پخش می شود و رسانه ملی چه جمهوری اسلامی وارانه (صفت دیگری به ذهنم نرسید) از آن استفاده می کند و در عوض سراینده اش اینجا تنها، با خود می گویم حقش این نبود و به یاد حقهای مسلممان میافتم.
صدای ناقوس وا میدارد به ساعت نگاه کنم، وقت زیادی نمانده، گورستان ساعت ۸ تعطیل میشود. دوباره باز میگردیم به قطعه هنرمندان چند خیابان اصلی و فرعی را بالا و پایین میرویم. قرار گذاشتهایم یکی سمت چپ را بگردد و یکی سمت راست را در خیابان بین قطعات ۳۳Aو۳۳D چند ده متری جلو میرویم. فریاد پریزاد به خود میآوردم: "پیدایش کردم اینجاست".
● سیاوش کسرایی ۱۳۷۴-۱۳۰۵
بهمن ماه سال ۷۴ در شبهای جشن واره در سینما ماندانا منتظر فیلم ضیافت هستیم.
"راستی سیاوش کسرایی فوت شد" فرج میگوید.
دلم مالش میرود، احساس خفقان دارم. صدایش در گوشم میپیچد "دلم از مرگ بی زار است، که مرگ اهرمن خو آدمی خوار است". یاد آرش میافتم و حماسهای که سیاوش کسرائی سرائید. یاد دبستان و کتاب فارسی و به یاد میآورم که یاد گرفتم عشق به مرز و بوم را، آزادگی را، کار کردن، عشق ورزیدن، در غم انسان نشستن، امید، ایمان، مرگ، آرمیدن را. به یاد میآورم پیکار نیکی و بدی را که چگونه میدهد. امید مینماید راه. عمو کیوان کنار دیوار مینشیند سیگاری میگیراند و قطرات اشک، چند نفری در سینما دوره مان میکنند و برایشان میگویم.
● راستی شعر آرش از کتاب های درسی حدف شده؟
کنار قبر مینشینم، چقدر تنهاست، به رسم بهشت زهرای خودمان چند ظرفی آب و شستشوی سنگ قبر و آب دادن چمنهای اطراف، شمع شمعدان را میخواهم روشن کنم قطعه کاغذی حاوی پیامی از یک کتاب فروش برای سیاوش در شمعدان قرار دارد.
باد خنکی میوزد و بر جانم مینشیند، احساس سبکی میکنم، سنجابی از گوشهای میرمد و از درختی بالا میرود و باز به یاد میآورم "جنگلی هستی تو ای انسان، ای روئیده آزاده". شعر "پس از من شاعری میآید" را برایش میخوانم و با سیاوش وداع میکنم.
نوشین مهربان
گرفته از: روزآنلاین
گرفته از: روزآنلاین
منبع : پایگاه اطلاعرسانی فرهنگ توسعه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست